sonos_move_2_1 sonos_move_2_2

Pred nama je danas novi Move 2 prijenosni zvučnik iz Sonosa. Proljetos smo testirali njegovog prethodnika i zaključili kako je riječ o sposobnom zvučniku čija je jedina mana bila autonomija. Sada je Sonos unaprijedio Move 2 koji donosi 24-satnu autonomiju i još bolji i jači stereo zvuk. Uz to, donosi i mogućnost punjenja vašeg mobilnog uređaja preko USB-C porta, te još poneku novost.

sonos_move_2_3 sonos_move_2_3a

Move 2 je smješten u isto pakiranje kao i njegov prethodnik, a kako bi znali da je vaš uređaj potpuno novi i ne korišten, kutija dolazi s naljepnicom koja se mora potrgati prije otvaranja. Pakiranje je se može u potpunosti reciklirati i napravljeno je od Forest Stewardship Council certificiranog papira, tj. kartona. Unutar kutije je Move 2 smješten u meki filc i postavljen između dva sloja recikliranog kartonskog ležišta. Uz njega će kupac dobiti kutiju u kojoj je smješten punjač, kao i maleni kartonski džepić u kojem su upute za korisnike i informacije o proizvodu.

sonos_move_2_9 sonos_move_2_10

Move 2 se puni na isti način kao i njegov prethodnik, a to je preko ovalnog stalka na kojem su kontakti za punjenje. Iz stalka izlazi kabel koji je dugačak dva metra na čijem se kraju nalazi napojni adapter snage 45 W. Vrijeme punjenja 44 Wh baterije je nešto preko sat i pol, jer naravno punjač ne puni uvijek punom snagom nego pri kraj uspori. Baza je tanka, ali ima gumene nožice na dnu i dobro drži zvučnik. Baterija se nalazi na samom dnu zvučnika, i moguće ju je zamijeniti kupovinom zamjenskog kita koji uključuje i sav potreban alat za zamjenu.

sonos_move_2_4

Move 2 je prijenosni zvučnik s Bluetooth funkcijom, ali i mogućnošću integracije u Sonos sustav. Idealan je za kuće, te vrtne ili zabave uz bazen, no nije namijenjen jako velikim otvorenim prostorima – nema toliko snage. Dizajn je identičan kao i kod prethodnika, i tu Sonos nije ništa mijenjao. Bitnije promjene su unutra. Dimenzije su minimalno mijenjane i Move 2 mjeri 241 milimetar u visinu, 160 u širinu i 127 u dubinu. Masa je ostala istih 3 kilograma. Kvaliteta materijala i završne obrade je solidna, i kućište je kao i do sada potpuno plastično. O kvaliteti govori i IP56 zaštita od prašine i prskanja vode. S prednje strane je perforacija iza koje se ovaj put nalaze tri zvučnika – dva visokotonca i jedan srednjetonac. Naš je Move 2 bio bijeli, a osim te boje i crne koja je postojala i u prošloj generaciji sada je tu i zelena. Sve su boje u mat finišu.

sonos_move_2_5

Straga je udubljenje koje služi kao ručka za prenošenje, pri čemu prsti lijepo upadaju u rupu na vrhu udubljenja i grip je dobar. U udubljenju se nalazi i Power tipka čijim jednim stiskom aktiviramo sleep mod, a pritiskom od 5 sekundi uključujemo ili isključujemo uređaj. Ispod je tipka za Bluetooth uparivanje s pametnim telefonima, tabletima i inim uređajima, a ispod nje se nalazi tipka za uključivanje i isključivanje mikrofona. Mikrofon osim za glasovne naredbe služi i za TruePlay funkciju kojom mjeri parametre sobe ili prostora u kojem se zvučnik nalazi te prema tome prilagođava zvuk.

Na donjem se dijelu uređaja nalazi USB C port koji služi kao Line-in, tj. ulaz za uređaje koji možemo koristiti uz pomoć dodatnog Sonosovog Line-in adaptera. Ujedno, taj port možemo koristiti i za punjenje pametnog telefona električnom energijom.

sonos_move_2_6

Gornja stranica uređaja je malo preuređena. Sprijeda je Play/Pause tipka u sredini, i Previous/Next lijevo i desno od nje. Nismo napomenuli, sve su tipke kapacitivne. Iznad njih je kanal koji služi za manipulaciju jačinom zvuka – povlačenjem prsta s lijeva na desno po kanalu pojačavamo, a u obrnutom smjeru stišavamo zvuk. Pritiskom na – i + koji se nalaze u krajevima kanala finije podešavamo jačinu zvuka. Iznad su rupice mikrofona za glasovnu kontrolu koja funkcionira kada je mikrofon fizički uključen. Glasovna kontrola je moguća putem Sonos aplikacije (Hey Sonos) ili putem Alexe. Podrške za Google Assistant više nema, a tu je i dalje Apple AirPlay 2 podrška. Glasovne asistente na jednostavan način možemo isključiti dodirom kapacitivne tipke kako bi dobili potpunu privatnost, ali mikrofon i dalje ostaje uključen za TruePlay funkciju. Naravno, ako u potpunosti želimo isključiti mikrofon to radimo uz pomoć ranije spomenutog prekidača straga.

sonos_move_2_8

I premda je Move 2 poprilično velik i težak zvučnik, dizajnerski lijepo uklopljena ručka za nošenje svakako olakšava prijenos. Roam ili Roam SL koji su pravi prijenosni zvučnici nekom možda neće biti dovoljno jaki za pokrivanje većeg prostora muzikom, pa je Move 2 tu zapravo idealan jer osim snage donosi i dobru autonomiju. Mi smo uspjeli iz zvučnika izvući čak 27 sati rada pri 40% glasnoće što je realno dovoljno za veću prostoriju. Vani, ako ga stavite na 90-100% glasnoće to će svakako pasti ispod deklarirana 24 sata. Move 2 puno veću autonomiju od originala zahvaljuje povećanoj bateriji kapaciteta 44 Wh (3.100 mAh), što je za 22,2 % više, ali i nekim optimizacijama.

Move 2 pokreće malo unaprijeđeni SoC, a riječ je o četverojezgrenom procesoru baziranom na Arm arhitekturi (4x A55) koji radi na 1,4 GHz. Radne memorije ima 1 GB (SDRAM), a skladišne 4 GB (NAND). Stari je Model imao SoC baziran na A53 jezgrama. Novost je i podrška za WiFi 6 (802.11ax), preko dva pojasa – 2,4 i 5 GHz, a tu je i podrška za Bluetooth 5.0. WiFi veza radi odlično, i zvučnik dobro “hvata” signal. Bluetooth veza radi solidno i na otvorenom prostoru je signal kvalitetan do desetak metara.

sonos_move_2_11

Za razliku od prethodnika u kojem je bio samo jedan visokotonac i jedan srednjetonac, pa je efektivno bio mono zvučnik, Move 2 je unaprijeđen u stereo zvučnik. Naime, on ima dva visokotonca koji su smješteni po kutem pa svaki usmjerava zvuk u svoju stranu, tj. rade stereo razdvajanje, a ispod njih je i dalje smješten srednjetonac koji osigurava kvalitetne srednje tonove za čist glas, ali i dovoljno duboki bass. Tri su digitalna pojačala klase D u zvučniku kao i ranije, a oni su precizno podešeni kako bi poboljšali zvučno iskustvo. Uz to, u zvučniku se nalaze i tri far-field mikrofona koji čine polje i podržavaju napredno formiranje zrake te višekanalno poništavanje echoa za preciznije hvatanje glasa. Ujedno, mikrofoni se koriste i za poznatu Trueplay funkciju koja prilagođava način reprodukcije prema prostoriji u kojoj se zvučnik nalazi i to potpuno automatski.

sonos_move_2_12 sonos_move_2_13 sonos_move_2_14

sonos_move_2_15 sonos_move_2_16 sonos_move_2_17

Move 2 radi sa Sonos S2 aplikacijom s kojom se spaja jednostavno i brzo. Pri spajanju možemo napraviti i TruePlay podešavanje, nakon čega je uređaj spreman za korištenje. Preko WiFi-a se na lak može upariti sa svim ostalim Sonos uređajima koje posjedujete i to je ono što je prava snaga Sonos sustava. Podržana je naravno EQ opcija, tj. Equalizer uz pomoć kojeg mijenjamo razinu bassa i treblea. U aplikaciji možemo isključiti statusne LED-ice, aktivirati ili deaktivirati TruePlay, podesiti maksimalni nivo glasnoće, isključiti Touch kontroler, uključiti Battery Saver, uključiti WiFi Power Save itd. Za Bluetooth možemo uključiti Always Auto-Connect i Idle Auto-Disconnect opcije. Tu se vrši i dodavanje Sonos glasovnog asistenta uz pomoć kojeg možemo glasovnim naredbama kontrolirati muziku, prebacivati muziku između različitih soba (zvučnika), a Sonos obećava da se glas korisnika ne snima, ne sprema i ne šalje u Cloud. Paralelno uz Sonosovog asistenta se može koristiti i Alexa, a kao što smo naglasili već i ranije za ovaj model je onemogućen Googleov asistent. Aktivacija Sonos asistenta je jednostavna i dovoljno je reći “Hey Sonos” te naredbu kao što je “play music”, “turni it up”, “next”, “what`s playing” itd.

sonos_move_2_18

Zvuk koji Move proizvodi je unaprijeđen u odnosu na prethodnika koji je već ionako bio moćan i visoke kvalitete. Sada je on u stereu, što se može i čuti. Naravno, za bolji dojam odvajanja potrebna su dva zvučnika, a Sonos upravo to i nudi – mogućnost spajanja ovakva dva Move 2 zvučnika u stereo sustav. Zvuk je za gotovo sve potrebe dovoljno glasan, što vrijedi i za otvorene prostore. U reprodukciji je i dalje vrlo ugodan i topal. Visoki tonovi su precizni uz malo podizanje na Equalizeru, srednji vrlo izraženi gdje je glas vrlo jasan, a duboki tonovi zadovoljavajuće moćni kada na EQ opciji podesimo bass na +3 i više. Distorziju nismo primijetili ni pri najjačoj razini zvuka, ali realno ne treba prelaziti 70-80% jačine jer do te razine zvuči najbolje u vanjskim prostorima. U unutarnjim je prostorima sasvim dovoljno i glasno do 40% – barem je nama bilo u prostoriji od oko 60 kvadrata. Kvaliteta zvuka je najbolja preko WiFi veze (mogućnost prijenosa lossless audia), no nema većih gubitaka u izvedbi ni preko Bluetootha. Ponekad samo, ako imate višestruke prepreke može doći do sitnih smetnji u vezi.

Move 2 je dostojan nasljednik modela Move. Ima poboljšani zvuk, WiFi 6 i dužu autonomiju a jedino što je izgubio u odnosu na prethodnika je Google glasovni asistent. S cijenom od 499 € na njihovom webshopu Move 2 nije pretjerano povoljan, i za 100 € je skuplji od originalnog Movea. Istina, donosi dobra poboljšanja pa ako tražite veći prijenosni Bluetooth zvučnik svakako ga uzmite u obzir zbog svega što nudi i zbog moćnog Sonos ekosustava.