Sony je svima poznat proizvođač elektroničkih uređaja čiji se spektar proizvoda proteže od audiokaseta do profesionalnih sistema za opremanje studija. Jedna od grana elektronike u kojoj ovaj proizvođač briljira je dizajn i proizvodnja zaslona, bilo da je riječ o televizorima ili monitora bilo koje vrste. Što se tiče proizvodnje LCD monitora, Sony je prilično poznat sa svojom tehnologijom X-Black (sličnu tehnologiju koriste i neki drugi proizvođači, ali pod drugim imenom). X-Black LCD monitori na površini LCD matrice imaju poseban glatki premaz koji u kombinaciji sa posebnim fluorescentnim lampama koje su iza zaslona postavljene u obliku slova X omogućavaju bolje osvijetljenje i kontrast zaslona, bolju definiciju boja te širi kut vidljivosti. Oba Sonyeva monitora opisana u ovom tekstu koriste tehnologiju X-Black te samim tim spadaju u gornju kategoriju Sonyeve ponude.

MFM-HT95 je jedan LCD monitor prilično velik i težak

Krenut ćemo od skupljeg modela, multi-funkcijskog LCD monitor MFM-HT95. Riječ o pravoj mrcini od LCD koji sa svojom masom od 7,8 kg i velikim osjetljivim ekranom traži mnogo pažnje pri rukovanju. Glavna značajka ovog monitora je to na njega osim računala možete priključiti TV kabel (uređaj ima ugrađen TV tuner) ili bilo koji drugi klasični izvor video signala poput video kamere. S obzirom na veličinu zaslona, ovaj se monitor može pohvaliti i kompatibilnošću sa HDTV standardom, ali to nama u Hrvatskoj ne znači mnogo budući da nemamo digitalnu (HDTV) televiziju niti još koristimo nove generacije optičkih medija poput Bluraya ili HD-DVD-a. Dotični su inače primarno namijenjeni pohrani filmova u HD kvaliteti odnosno visokoj rezoluciji.

Vojska kabela koja stiže sa monitorom

Sa monitorom u paketu stiže hrpa kabela. Osim DVI i analognog VGA kabela za spajanje monitora na računalo, tu su i kabela za napajanje monitora, produžni koaksijalni kabel za dovođenje TV signala na monitor, SCART kabel/konverter te stereo kabel za spajanje monitora sa zvučnu karticu računala. Nama se posebno svidjela shema sa produžnim kabelom za TV signal. Dotični je izrađen vrlo kvalitetno, tanak je i dovoljno dug te svojom bojom odlično pristaje uz ostale kabele koje priključeujemo na monitor.

Daljinac izgleda kao da je ukraden sa pravog TV prijemnika

Naravno, kakav bi to "televizor" bio da s njim ne dolazi daljinski upravljač. Daljinac je izrađen u najboljoj Sonyevoj maniri pa izgleda kao da ga je neko "popalio" sa pravog televizora. Napaja se iz dvije AAA baterije koje dolaze isporučene u paketu sa monitorom, a osim klasičnog mijenjanja programa, podešavanja glasnoće, slike i pristupa teletextu, omogućava nam daljinski pristup dodatnim funkcijama kao što je izmjena ulaznog signala (sjetite se – monitor ima ukupno četiri video ulaza), korištenje funkcije PIP odnosno Picture In Picture ili određivanje omjera slike (16:9, 4:3 ili full-screen).