Baš kao i nedavno testirana Xperia T, Z dolazi u horizontalno orijentiranoj kutiji relativno malenih dimenzija. U njoj je dobro zaštićen, a uz sami uređaj u kutiji će te naći i AC/DC adapter, microUSB-to-USB kabel za adapter i za prijenos podataka, kvalitetne Sonyeve crne slušalice, dodatne gumice za uši, te upute za upotrebu i jamstveni listić. Slušalice koje Sony daje uz ovaj uređaj su vrlo dobre, zvuk kroz cijeli raspon reproduciraju jako dobro i jedino bolje što smo od njih imali prilike čuti su Beats Audio slušalice koje je HTC svojevremeno bundlao uz neke svoje modele.

Veliki 5" (130 mm) ekran definirao je veličinu Xperie Z koja se proteže na velikih 139 x 71 x 7.9 mm uz 146 grama mase. O naročitim dizajnerskim detaljima ne možemo govoriti kod ovoga kvadratičnog oblika, no Xperiji Z eleganciju daje tanak profil i staklene površine s prednje i zadnje strane. Sony je koristio čvrsto kaljeno staklo otporno na grebanje i udarce pa je Z poprilično izdržljiv smartphone. Osim ove bijele boje, Z dolazi i u Pink te Black izvedbama. S ergonomske strane ovo nije telefon koji će vam lijepo sjesti u ruku, a isto tako ni veličinom nije za svačiji dlan. Na sreću, ima korisnika koji vole velike telefone, a takvi ponajprije cijene veliki ekran, tj. veliku radnu površinu. Uz navedeno, ovaj telefon je otporan na malo grublje uvjete rada, a da IP/55/IP57 certifikatima otporan je i na prašinu te vodu. Pod vodom dubine 1 metar može ostati i do 30 minuta što znači kako će te ga bez problema moći koristiti na kiši, s mokrim rukama pa čak nakratko ući i u bazen s njim. Z je tako pogodan za odlaske i na plažu, a sa sobom ga ponijeti možete i na surfanje.

5" (130 mm) TFT ekran osjetljiv na dodir dominira uređajem, a sa visokom gustoćom piksela od 441 ppi-a uz rezoluciju od 1080 x 1920 ujedno privlači i poglede. Sony je uz upotrebu svog Mobile Bravia Enginea druge generacije popravio i reprodukciju video materijala te slika a krajnji je rezultat vrlo dobar. Ipak, ekran nije savršen u svim poljima. Baš kao i kod Xperie T, kutevi gledanja nisu naročiti, a malo se muči i kod prikaza boja zbog mrvicu slabijeg kontrasta. Ipak, i dalje je ovo vrlo impresivan ekran dostojan jednog flagshipa. Ispod staklene zaštite i samog ekrana nalazi se i vrlo moćan hardver. Z je baziran na Qualcommovom MDM9215M / APQ8064 SoC-u (Snapdragon S4 Pro) napravljenom u 28 nm procesu, koji kombinira četiri Krait CPU jezgre koje kucaju na 1.5 GHz, Adreno 320 grafiku (podrška za OpenGL ES 3.0, 2.0 & 1.1, OpenCL 1.2, OpenVG 1.1, EGL 1.4, Direct3D feature level 9_3, SVGT 1.2, Direct Draw i GDI) i 2 GB radne memorije. Krait, nasljednik Scorpiona je out-of-order CPU koji ima 3-wide decode jedinicu, 11 stupanjski cjevovod, VFPv4 FP jedinicu, 128-bitni NEON instrukcijski set i sedam izvršnih portova. Priručna memorije je organizirana u tri stupnja – L0 (4kB + 4kB), L1 (16 kB + 16 kB 4-way) i L2 (2MB 8-way). Xperia Z ima 16GB interne memorije (korisniku je na raspolaganju nešto manje od 12GB), a putem microSD slota je to moguće povećati za 64 GB.

Z-ov modem ima podršku za GSM/GPRS (107 kbps)/EDGE (296 kbps), zatim 3G s HSPA-om (HSDPA 42 Mbps; HSUPA 5.8 Mbps), i LTE (Cat3 50 Mbps Upload, 100 Mbps Download) mreže. Tu je i podrška za Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot i Wireless TV out) te Bluetooth v4.0 s A2DP-om. Ugrađeni su NFC čip, accelerometer, gyro, proximity i compass senzori, te GPS (gpsOne Gen8A) s GLONASS podrškom. U pregledu uređaja nalazimo kako je većina toga smještena na njegovoj lijevoj bočnoj stranici. Tako pri vrhu nailazimo na kontakte za dock, a iza poklopaca se nalaze microSD i microUSB v2.0 (s podrškom za Mobile High-Definition Link) konektori.

Ispod kontakata za dock nalazi se tipka za promjenu glasnoće, vrlo upečatljiva Power tipka te micro SIM utor pokriven poklopcem. Xperia Z ima Litij Ionsku bateriju kapaciteta 2330 mAh, a proizvođač navodi kako može izdržati do 14 sati razgovora na 2G mreži i do 11 sati na 3G mreži. Na donjoj se strani telefona u desnom kutu nalazi zvučnik (loudspeaker), a sam kut je predviđen za montažu vezica ili Smart tagova.

U gornjem se desnom kutu nalazi 3.5mm jack utičnica koja je također zaštićena poklopcem s gumenom brtvom. Kao što na svim slikama vidite, prljavština ipak uspijeva ući do konektora, tj. i preko brtve, no pripisati ćemo to tome da je ovaj uređaj bio već u mnogim drugim redakcijama na testu pa mu treba dobro čišćenje. Ipak, u vodonepropusnost smo sei sami uvjerili prilikom Zagrebačkog predstavljanja ovoga telefona. Na prednjoj se strani iznad Sony logoa nalazi zvučnik, a do njega je uz senzore smještena i prednja kamera koja broji solidnih 2.2 MPiksela a može snimati i video materijal u rezoluciji od 1080p pri 30fps. Kvaliteta fotografija i videa je prosječna, no poslužiti će i više no dobro za video razgovore.

Stražnja, ili glavna kamera broji 13.1 MPiksela ili 4128×3096 piksela. Ispod nje se nalazi dovoljno jaka LED bljeskalica. Uz standardni autofocus, podržava i touch focus, prepoznavanje lica, stabilizaciju slike HDR, Geo-tagging i sweep panorama. Uz slike snima i video materijal u rezolucijama do 1080p pri 30fps uz podršku za video stabilizaciju i HDR. U vrijeme lansiranja, ovo je bio jedini smartphone s mogućnošću snimanja u HDR-u pri 1080p, a razlike u snimljenom materijalu su vidljive. Malo više o načinima snimanja kamere ćemo reći u pregledu sučelja, a sada krenimo i na opis operativnog sistema i pratećeg softvera.