Jedan od svakako najprimamljivijih ovogodišnjih tableta dolazi u jednostavnoj bijeloj kutiji na kojoj dominira slika njega samoga. Identično su pakirani i ostali Sonyevi uređaji kao što smo vidjeli iz ranijih testova. Unutar kutije, osim samog tableta, nalaze se i upute za korištenje, te USB kabel (microUSB-to-USB), te USB AC/DC adapter. Na pozadini kutije su pobrojane neke od tehnologija koje krase Z Tablet – S-Force (Front Surround 3D), PlayStation Certified, Bravia Engine 2, Exmor R (senzor), itd.

Ovaj elegantni crni tablet (dolazi i u bijeloj boji), dimenzija je 266 x 172 x 6.9 mm i mase 495 grama. Upravo su mala masa i debljina od ispod 7 mm ključne za eleganciju Z Tableta, i to je ono što ga odvaja od preko 100 grama teže konkurencije. Elegancija je dodatno naglašena i crnom bojom, te matiranom stražnjom stranom. Ipak, pripremite si čistu krpicu jer se na kućište vole skupljati otisci prstiju, prašina i slično koji onda narušavaju svu tu eleganciju. Ovako tanak i lagan, ipak nije manje robustan i stvarno je potrebna jača sila kako bi se tablet barem malo svinuo. Ponosni je nositelj IP57 certifikata koji znači kako je otporan na vodu dubine 1 metra u trajanju od 30 minuta, te kako je otporan na prašinu. To se je uvelike cijenilo kod Z smartphonea, pa će tako i kod ovoga tableta. Bez brige ga možete ponijeti na plažu i ne morate ga spremati čim osjetite nekoliko kapi kiše. Gornja je površina kompletno prekrivena staklom koje je otporno na razbijanje i grebanje. Stražnja je pak površina obložena gumenim premazom koji osigurava dobar grip, pa nema straha da će vam tablet kliznuti iz ruke. Ispod zaštitnog stakla se nalazi 10.1" TFT LCD kapacitivni ekran osjetljiv na dodir. Zaštitno staklo nasjeda direktno na ekran (OptiContrast), pa su senzori dodira ugrađeni direktno na panel, a time je i smanjena refleksija (premda je i dalje vrlo visoka). Kada smo kod toga, senzori su multitouch s podrškom do deset istovremenih dodira. Rezolucija je 1920×1200 (WUXGA), s gustoćom piksela od 224 ppi-a. Sony je prikaz slike oplemenio Mobile BRAVIA Engine 2 podrškom (konstantno prilagođava prikaz u ovisnosti o sadržaju), a s kvalitetom prikaza slike i kutevima gledanja smo vrlo zadovoljni. Boje su vjerne, kontrast vrlo dobar, pozadinsko LED osvjetljenje je ravnomjerno raspoređeno po cijeloj površini a slika je oštra. Osvjetljenje je dovoljno jako u svim situacijama osim pri jarkom dnevnom svijetlu.

S hardverske strane tu je priča ista kao i kod Z smartphonea. Baza je Qualcommov Snapdragon APQ8064 SoC, koji ima quad-core Krait CPU koji radi na maksimalnih 1.5GHz. Grafika je dobro poznata Adreno 320 koja je dovoljno moćna za sve današnje igre. Tablet ima 2GB radne memorije i 16GB interne flash memorije. Putem microSD utora memoriju je moguće proširiti karticom maksimalnog kapaciteta 64GB. Time je osigurano "skladište" sasvim pristojnog kapaciteta dostojnog jednog ovakvog u prvom redu multimedijalnog tableta. Tablet ima micro-SIM utor ali nema govornu podršku, nego samo za prijenos podataka. To čini uz pomoć GPRS, EDGE, HSDPA (42 Mbps), HSUPA (5.8 Mbps) i LTE (Cat3, 50 Mbps UL, 100 Mbps DL) protokola. Tu je i dual-band Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (DLNA, Wi-Fi hotspot) podrška, Bluetooth v4.0 s A2DP podrškom te A-GPS (GLONASS). Od ostalog hardveraja tu je i microUSB v2.0 (MHL), te senzor ubrzanja, žiroskop i kompas. Na lijevom se boku nalazi utor za slušalice pokriven poklopcem, tipka za paljenje, zaključavanje i gašenje, te tipka za jačinu zvuka. Tu su i dva pogo pia uz pomoć kojih možemo tablet puniti u specijalnoj kolijevci (podlozi) koji je potrebno zasebno nabaviti.

Na dnu tableta se nalaze microSD utor, microSIM utor, microUSB utor te stereo zvučnici sa softverskom 3D podrškom. Zvuk koji proizvode zvučnici kroz četiri mrežice (dvije na dnu i dvije na boku), djeluje malo prazno i lišen snage, no za potrebe jednog tableta je sasvim zadovoljavajući. Uvijek naravno možete koristiti kvalitetnije slušalice ili eksterni Bluetooth zvučnik ukoliko želite snagu i kvalitetu. Tablet ima dvije rupice za mikrofon – jedna se nalazi na dnu a druga na vrhu. Bočne stranice kao i stražnja strana su plastične no kvaliteta plastike je na visokom nivou.

Na stražnjoj se strani tableta nalazi Xperia logo, NFC logo i primarna 8Mpix kamera s Exmor R senzorom. Senzor snima slike veličine 3264×2448 piksela, a ima podršku za autofokus, provjeru kvalitete, Geo-tagging, fokusiranje na dodir, detekciju lica i osmjeha, i podršku za HDR. Video snima u 1080p kvaliteti pri 30 fps-a s podrškom za HDR i provjeru kvalitete.
Sekundarna kamera se nalazi sprijeda, rezolucije je 2.2 Mpix, te može snimati video 1080p kvalitete pri 30 fps-a. Zadnji komad hardvera koji nismo spomenuli je baterija koja je Litij Polymer tipa i kapaciteta 6000 mAh. Nalazi se unutar kućišta i korisnik ju ne može sam zamijeniti.

Kamera snima fotografije zadovoljavajuće kvalitete koje neće oduševiti one zahtjevnije, no za potrebe jednog tableta su sasvim ok. Najviše smo bili nezadovoljni prikazom boja i gubitkom detalja fotografija, no ukupno gledajući je u svim uvjetima zadovoljavajuće. Postoji nekoliko načina snimanja, a početnicima će najdraži biti Superior Auto mod koji će sve odraditi umjesto vas ali i smanjiti fotografiju na oko 7 Mpixela a isto će se desiti i kod snimanja HDR fotografija. Kao i kod Z smartphonea, tu je podrška za slijedno snimanje pri čemu rezolucija pada na 5.4 Mpixela. Kvaliteta snimljenog video materijala je također zadovoljavajuća no samo u slučaju vrlo dobre osvjetljenosti.

Postoji nekoliko različitih efekata koje možete odabrati kako bi vaše slike bile zanimljivije, a mi smo ih odabrali par koje su nam se učinili najzanimljivijima. Sekundarna video kamera je dovoljna tek za nuždu a dobro će poslužiti za video razgovore.

Xperia Z Tablet dolazi s 4.1.2. Jelly Bean operativnim sustavom, a planirana je nadogradnja na 4.2. Sučelje je identično onome na Z smartphoneu, samo je naravno prilagođeno upotrebi na tabletu. Od lockscreena, preko homescreena (pet komada), sve je isto samo je raspored prečaca malo drugačiji. U dnu se nalaze navigacijske tipke, a na vrhu je status dio, koji povlačimo prema dolje kako bi dobili dio s obavijestima. Tu je također skupina nazvana Small Apps koji su zapravo plivajući prozori za internet browser, kalkulator, clip manager, app za kratke zapise, rekorder, daljinski upravljač (vrlo korisno i funkcionalno) i štoperica (još ih se može skinuti s Play Storea).

Ladica s aplikacijama je prilagođena tabletu, no tu nema ničeg novog u odnosu na smartphone. I organizacija se obavlja na sličan način, a sve je jednostavno i brzo uz napomenu da se widgeti dodaju s homescreena. Tablet radi iznimno glatko i brzo, sve se aplikacije brzo pokreću a hardverske snage ima i više no što je potrebno. Igre poput nama omiljenih X-Plane, Strike Fighters ili CSR Racinga rade vrlo glatko.

U podešenjima se nalaze sve opcije kao i kod smartphonea, a tu možemo provjeriti raspoloživi prostor uređaja, podesiti razne Power opcije, detaljno provjeriti stanje svih memorija detaljnim pregledom po aplikacijama (2GB radne memorije je stvarno dovoljno za sve današnje potrebe), ili pak provjeriti verziju softvera. To su naravno samo neke od mnogobrojnih opcija, a Sony je tu uključio i svoje tehnologije za prikaz slike, zvuk ili pak power management – no to smo sve već vidjeli kod Z telefona.

Multimedijalna podrška je izvrsna sa izvrsnim Walkman playerom muzike, video playerom, odličnom galerijom slika i video materijala (Album) itd. Bravia Engine 2 aktivno mijenja parametre slike u ovisnosti o materijalu i mijenja iskustvo pregledavanja fotografija, videa itd. Sučelje fotoaparata i kamere je vrlo intuitivno i jednostavno za korištenje mnogih opcija koje standardno dolaze, a također nije mijenjano u odnosu na telefon.

Šećer za kraj je IR podrška i aplikacija za daljinsko upravljanje svim kućnim uređajima s tom funkcijom. Tablet smo vrlo lako "programirali" za upotrebu s našim Panasonic TV-om i čitava je stvar funkcionirala izvrsno. Ovom funkcijom možete zamijeniti gotovo sve daljinske upravljače u kući i time tablet dobiva na dodatnoj vrijednosti. Sve u svemu Z Tablet je iznimno funkcionalan uređaj, koji je hardverski dobro potkovan i još će dugo vremena zadovoljavati sve potrebe korisnika. Za operativni je sistem predviđena nadogradnja, a nadamo se da će tako biti i dalje u budućnosti (Android 5.0), jer su sve hardverske predispozicije tu. Krenimo na testove!