Sony nije promijenio izgled pakiranja za novi Z1. Klasična bijela kutija sa jednostavnim natpisima i slikom uređaja. Uz Z1 u kutiji je i USB punjač, sa microUSB-to-USB kabelom i upute za korištenje. Nažalost u pakiranju ne dolaze i slušalice što je malo čudno za jedan flagship. Na test nam je kao što je vidljivo došao model u crnoj boji, a na tržištu je još dostupan i bijeli te ljubičasti.

Xperia Z1 je vrlo dopadljivog oblika, čiji je OmniBalance dizajn malo evoluirao u odnosu na Z. Sada su linije mekše, a uređaj djeluje manje glomazno i manje plosnato, premda brojke govore drugačije. S prednje i stražnje strane je kao i do sada zaštitno staklo, a na bokovima je dio aluminijskog tijela uređaja koji je napravljen od jednog dijela, sa pokrivenim konektorima. I Z1 nosi isti certifikat kao i Z (IP58), što znači da je otporan na prašinu i vodu (1 metar dubine do 30 minuta). Dimenzije su mu 144 x 74 x 8.5 mm uz nemalu masu od 170 grama. Posljedica je to robusne izrade koja posramljuje neke konkurentne modele. u ruci uređaj leži vrlo dobro, no jasno je kako će se snaći samo u velikoj šaci. Glavna novost Z1 smartphonea je da je Snapdragon S4 Pro zamijenjen novijim i bržim Snapdragon 800 čipsetom, čije jezgre idu sve do 2.2GHz, a za grafičke se performanse brine Adreno 320 grafika. Sve je potpomognuto sa 2GB memorije kao i kod Z-a, te 16GB spremišta. Ekran se hardverski nije mijenjao u odnosu na model Z, no Triluminos tehnologija i X-Reality su donijeli prijeko potrebnu kvalitetu prikaza koja je malo falila kod Z modela.

Osnovne specifikacije

  • Model: Xperia Z1
  • Dimenzije i masa: 144 x 74 x 8.5 mm; 170 grama
  • Ekran: TFT kapacitivni ekran osjetljiv na dodir dijagonale 5 ", rezolucije 1080×1920 piksela (441 ppi), zaštitno staklo otporno na pucanje i grebanje (Triluminos display, X-Reality Engine)
  • Čipset: Qualcomm Snapdragon 800 (MSM8974), Quad-core Krait 400 CPU @ 2.2GHz, Adreno 330 GPU
  • Memorija: 2GB; 16GB storage, microSD do 64GB
  • Operativni sistem: Android Jelly Bean 4.2.2 (planirana nadogradnja na v.4.4)
  • Baterija: 3000 mAh Li-Ion
  • Kamere: Stražnja 20.7 MP, autofocus, LED flash (1/2.3” sensor size, geo-tagging, touch focus, face detection, image stabilization, HDR, panorama, 1080p@30fps, video stabilization, HDR); Prednja 2MP (video 1080p)
  • Mreže: GSM/GPRS/EDGE/HSDPA/HSUPA/LTE Cat4
  • Oprema: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, A-GPS, Bluetooth 4.0, microUSB v2.0 (MHL), NFC, Radio itd.

Još jedna velika novost je i stražnja 20.7 MPikselna kamera koja snima fotografije rezolucije 5248 x 3936 piksela, uz pomoć razmjerno velikog 1/2.3" senzora (velikog za jedan smartphone). Exmor RS senzor je novorazvijen samo za ovaj uređaj i u trenutku pojavljivanja na težištu bio je senzor s najvećom rezolucijom među Android telefonima. Fotografije bi po specifikacijama trebale biti vrlo solidne čemu će doprinijeti i pozadinsko osvjetljenje senzora, F/2.0 otvor blende, 27mm širokokutna leća i jedna LED-ica koja služi sa Flash. Što se snimanja video materijala tiče ono je moguće u maksimalnih 1080p @ 30fps-a uz korištenje HDR-a. Prednja je kamera dostatna za video conferencing jer snima video u 1080p kvaliteti, a fotografije u 2.1 MPiksela.

Svi su portovi i slotovi pokriveni i lako dostupni. Na desnom se boku nalazi microSIM utor tik iznad lijepo dizajnirane aluminijske tipke za paljenje i otključavanje, ispod koje je pak tzv. rocker za smanjivanje i pojačavanje glasnoće. Na dnu iste stranice nalazi se i hardverska "shutter" tipka kamere što je za svaku pohvalu. Na lijevom se boku nalaze microUSB i microSD utori, a ispod njih su pogo pin konektori za vanjske punjače. Na vrhu telefona je i vodootporni 3.5 mm jack za slušalice sa mikrofonom. Sa strane senzora tu su senzori ubrzanja i blizine, te žiroskop i kompas. Uz klasične GPRS i EDGE protokole tu su i brzi HSDPA (42 Mbps). HSUPA (5.8 Mbps) te ultra brzi LTE Cat4 (150 Mbps download, 50 Mbps upload). Z1 donosi i veliku 3000mAh nazamijenjivu bateriju koja bi mu trebala osigurati dobru autonomiju.

Operativni sistem je Jelly Bean, v.4.2.2., a u trenutku izlaska ovoga teksta dostupna je i v4.3 verzija, uz najavljenu nadogradnju na v.4.4 KitKat. Lockscreen i homescreen izgledaju poznato s ostalih Sony Mobile uređaja s ovim operativnim sistemom i malo se toga zapravo promijenilo. Sučelje je logično i vrlo fluidno, sa mnoštvom korisnih widgeta, pet homescreenova, kontekstualnih menija, prečaca itd. Mijenjati naravno možete temu i "tapete", te dodavati prečace na različite aplikacije.

App drawer je klasičan i isti kao i kod modela Z, uz standardnu kolekciju aplikacija od kojih su neke više a neke manje korisne. Aplikacije se mogu sortirati po abecedi, ručno, po najčešće korištenim ili po najfriškije instaliranim. Između aplikacija se možemo prebacivati klasičnim "task managerom", a on sadrži i "small apps" koje uključuju Chrome bookmarke, Browser, kalkulator, kalendar, Gmail, štopericu, itd.

Notification area se može podesiti po vlastitim željama, a izbor je kao što vidimo ogroman. Ostatak bitnih stvari za jedan telefon kao što su imenik, app za pozive i SMS poruke su klasični i ništa što nismo vidjeli do sada. Tipkovnica koju pri tom koristimo je pregledna i dovoljno velikih tipaka, a podržava i "gesture" unos, a uz to ima i tri različita "skina".

Chrome je sastavni dio Androida i kao što znamo radi odlično, a zbog velikog ekrana klasične su web stranice vrlo pregledne. Od zanimljivosti izdvajamo galeriju koja je odlično riješena pa je moguće podešavati veličinu "thumbnaila" a sve je vrlo fluidno. Video player je solidan ali ne podržava neke od formata, no to se može riješiti skidanjem odgovarajućeg codeca sa Play Store-a. Reprodukcija muzike preko Walkmana i njegovog widgeta je vrlo dobra, a i kvaliteta zvuka kojeg ovaj smartphone kreira je na solidnoj razini. Uz muzičku kolekciju moguće je slušati i FM Radio.

Sučelje kamere je u nekim detaljima moglo biti i bolje izvedeno, no korisnici će se vrlo brzo priviknuti na njega. Klasične funkcije poznate sa Z-a nadopunjenje su nekim novim efektima a ukoliko koristite Superior Auto mod koji automatski podešava sve postavke tada će i rezolucija sa 20.7 MP pasti na 8MP. No, tada se ne morate brinuti o ničemu jer softver sam prepoznaje kakvu scenu slikate i podešava kontrast, zasićenost boja itd. Tu su i različiti modovi slikanja kao što je Sweep panorama, Augmented Reality, Info-eye, Picture effect i Timeshift.

Kvaliteta fotografija u Superior (lijeve slike, 8MP) i Manualnom modu (desne slike, 20.7MP) se razlikuje u nekim detaljima pri čemu viša rezolucija donosi i više detalja no i malo više šuma, a kod Superiora je moguće slikati i s HDR-om. Fotografije su vrlo dobre sve dok je i izvor svjetlosti dobar, čim slikate u mračnijem ambijentu time će i slike biti lošije. Ono što također možemo primijetiti i kao Superior Auto donosi i uže vidno polje, baš kao što je to i slučaj sa SteadyShot modom kada snimamo video materijal.

Za kraj smo ostavili nekoliko snimki ekrana sa Augmented Reality načinom rada koji dodaje različite elemente fotografijama i što će se svidjeti mlađim korisnicima, a onim starijima je Sony namijenio nekoliko efekata u Sony Select kolekciji.