steelseries_aerox_3_wireless_1 steelseries_aerox_3_wireless_2

SteelSeries je krajem prošle godine predstavio maleni i lagani Aerox 3 miš namijenjen igračima koji imaju brzi i nagli stil igre, a zahtijevaju visoku preciznost. Aerox 3 je predstavljen u žičanoj i bežičnoj varijanti, a ova bežična koju testiramo danas je opremljena s optičkim senzorom rezolucije čak 18.500 CPI-a, ima brzinu praćenja od 400 IPS-a i maksimalno ubrzanje od 40G. Koristi Quantum 2.0 dvostruku bežičnu vezu niske latencije, a ima i IP54 certifikat otpornosti.

steelseries_aerox_3_wireless_3 steelseries_aerox_3_wireless_4

Aerox 3 Wireless dolazi u vertikalno orijentiranoj kutiji unutar koje je udobno smješten u crno plastično ležište. Na vanjskim stranicama kutije se nalaze sve bitne informacije o mišu, kao i fotografije koje mame kupce. Osim miša u kutiji nalazimo i vodič za korisnike te produžni USB-A to USB-C kabel.

steelseries_aerox_3_wireless_5

steelseries_aerox_3_wireless_6 steelseries_aerox_3_wireless_7

U kutiji se ujedno nalazi i USB-C to USB-A adapter koji ima gumenu podlošku, kao i maleni WiFi odašiljač koji radi na frekvenciji od 2,4 GHz, a može komunicirati i putem Bluetooth 5.0 protokola. SteelSeries koristi tzv. Quantum 2.0 Wireless tehnologiju niske latencije (OTA handshake algoritam potvrde), a komunikacija se vrši preko dva kanala simultano na 40 mogućih frekvencija i bez gubitka podatkovnih paketa. Za igraće miševe je to izuzetno bitno i mnogi još uvijek zaziru od bežičnih modela, pogotovo profesionalni igrači. No današnje bežične tehnologije kao što je Quantum 2.0 omogućavaju iznimno brzi rad, pa prosječan korisnik ni ne osjeti razliku. Osim u Wireless modu, Aerox 3 može raditi i u Wired, odnosno žičanom. Bluetooth 5.0 vezu koristimo za spajanje na prijenosnike i slične uređaje, kada nije potrebna velika responzivnost, a tada nam ni njegov odašiljač nije potreban.

steelseries_aerox_3_wireless_8

Za žičani rad koristimo priloženi kabel koji je dovoljno dug (1,8 metara), a u miš ga spajamo s prednje strane putem USB-C porta. Na ovaj način ujedno i punimo bateriju koja mu omogućava do 200 sati autonomije. Ako ga želimo koristiti u bežičnom načinu rada tada je kabel koristan jer primopredajnik možemo staviti vrlo blizu miša. Kabel je opleten mrežicom od najlonskog konca te ima gumene zaštite konektora. Mrežica je malo mekša i kabel se ne uvija nego ostaje ravan što je vrlo bitno kod žičanog rada.

steelseries_aerox_3_wireless_9

Aerox 3 je prvi SteelSeriesov miš koji cilja na malenu masu i usvaja dizajn perforiranog tijela. Do sada smo već testirali nekoliko ovakvih miševa i uvijek ostali iznenađeni njihovom brzinom, štoviše, svakodnevno koristimo Makalu 67 koji je malo teži i veći od Aeroxa 3. Dimenzije ovoga miša su 120,55 x 57,91 x 21,53 milimetra, a mase je samo 66 grama. Ovakva malena masa je postignuta korištenjem samo ABS plastike za tijelo miša, vrlo lagane elektronike te 13-gramske baterije. U odnosu na primjerice punu plastičnu konstrukciju s ovom perforiranom je skinuto 18 grama, a zadržana je velika čvrstoća – ovaj miš ne nigdje ne uvija.

steelseries_aerox_3_wireless_10

Tijelo miša je niskog profila, s proširenim odmorištem za dlan, te ergonomski uvučenim stranicama na koje naliježu prsti. S gornje strane se nalaze dvije velike tipke ispod kojih su smješteni tzv. Golden Micro IP54 prekidači koji mogu izdržati 80 milijuna prekidanja. Osim njih, i kompletna je elektronika zaštićena tako da je otporna na prašinu, prljavštinu, ulje, dlake i naravno vodu (IP54). SteelSeries ovo naziva AquaBarrier. Na vrhu miša se nalazi tipka za brzu promjenu rezolucije senzora (CPI/DPI) te gumeni koračni Scroll kotačić dobro odmjerenog otpora.

steelseries_aerox_3_wireless_12

Ergonomski je ovo miš koji će idealno sjesti u manju ruku dešnjaka, no i korisnici s većom će ga moći koristiti bez problema u Claw i Fingertip načinu držanja. Razlika u najnižoj i najvišoj gornjoj točki kod Aeroxa 3 je 16,45 milimetara, a u širini između najuže i najšire točke je razlika 9,12 milimetara. Nama je osobno Makalu 67 sa svojim višim profilom nešto udobniji za svakodnevni rad i igru, no oni s nešto manjom šakom će svakako cijeniti malene dimenzije Aeroxa 3. SteelSeries je s njim stvarno postigao čudo, jer je bežičan, a mase je kao i spomenuti Makalu 67. No, raspored mase je drugačiji – Makalu 67 ima sve u “nosu” dok je kod Aeroxa 3 težište straga pa je malo nezgrapniji kod podizanja (vuče stražnjicu).

steelseries_aerox_3_wireless_11

Odmorišta za prste baš i ne možemo tako nazvati jer su malena i uska, a no tekstura plastike ipak osigurava solidan otpor protiv klizanja. Na lijevoj se strani nalaze dvije tipke, pa ih je na mišu ukupno šest i sve su programabilne, kao što ćemo kasnije vidjeti u softveru. Tipke su od sjajne plastike, pružaju solidan feedback prilikom pritiska, te su solidno pozicionirane za pritiskanje palcem.