steelseries_aerox_5_1 steelseries_aerox_5_2

Pred nama je danas SteelSeriesov novi ultra lagani gamerski miš Aerox 5. Mase je 66 grama što je postignuto saćastom strukturom, opremljen je s 18.000 DPI-a optičkim senzorom te ima IP54 zaštitu za elektroniku. Opremljen je s 9 tipaka koje su sve programabilne, od čega ih je na lijevom boku čak pet spremnih za brzu akciju.

Miš dolazi u standardnom pakiranju za SteelSeriesove proizvode, a na kutiji se nalaze sve bitne informacije i fotografije proizvoda. Kao što u videu vidimo, odlično je zaštićen unutar debelih stijenki kutije, a uz njega će kupac dobiti odvojivi kabel i knjižicu s uputstvima. Kabel je opleten, a proizvođač ga naziva SuperMesh. Dug je 1,8 metara i ima USB-A te USB-C konektore. Kabel je nešto krući nego kod primjerice Makalu 67 miša kojeg svakodnevno koristimo ili nekih drugih konkurenata.

steelseries_aerox_5_3

Aerox 5 je klasičnog dizajna za dešnjake, s grupiranih pet tipaka na lijevoj strani kojima upravljamo palcem. Miš je napravljen od plastike, sa šupljim tijelom i perforiranim stranicama kako bi bio što lakši. Rezultat je 66 grama mase, u dimenzijama 128,8 x 62,8 x 26,7 milimetara. Ugodno leži u desnoj šaci, a njegova višestruka namjena prati i različite načine držanja – pogodan je za palm i claw. Nama je bolje sjeo u dlan, pa smo ga tako cijelo vrijeme i koristili.

steelseries_aerox_5_4

Desna strana je čista, nema tipaka, a plastika je puna i s teksturom koja osigurava solidan grip. Jasno, nije tako dobar kao da je gumirana. SteelSeries je pazio na sve pa se u mišu nalazi i ultra tanki PCB koji pridonosi smanjenju težine, a elektronika je zaštićena od prskanja vodom i prašine po IP54 standardu. Proizvođač to naziva AquaBarrier, a tvrde da osim vode štiti i od ulja. Miš je inače solidno sastavljen i nigdje se ne uvija i ne škripi.

steelseries_aerox_5_5

Na prednjoj se strani nalaze dvije glavne tipke, gumirani kotačić s funkcijom tipke, te tipka za on-the-fly promjenu DPI-a (5 profila). Sve je lijepo ergonomski dizajnirano, dlan prirodno pada na miša, a prsti u utore na glavnim tipkama. Ispod glavnih tipaka su Golden Micro prekidači s IP54 zaštitom te izdržljivošću od 80 milijuna klikova.

Bočne tipke su korisne za moderne pucačine jer omogućavaju više akcije pa tako primjerice u Fortniteu omogućavaju mapiranje funkcija Stairs, Wall, Trap, Repair/Upgrade i Floor, a u COD-u Kill Streak Reward, Armor Plates, Crouching, Lethal i Tactical. Malo je nezgodno u početku u svakodnevnom radu pogoditi palcem tipke Forward i Backward jer su smještene ispod tipke koju pokrećemo gore – dolje, no nakon nekog vremena se i na to naviknemo.

steelseries_aerox_5_6

Stražnja strana miša je cijela perforirana (Honey Comb), a tu je i jedna od tri osvijetljene zone. SteelSeries osvjetljenje zove PrismSync, a na ovom mišu je lijepo dizajnirano i uklopljeno te prikazuje 16,8 milijuna nijansi boja. Sve se jasno može kontrolirati uz pomoć softvera SteelSeries Engine. Osim u ovoj žičanoj izvedbi, miš dolazi i kao Wireless, a taj teži  74 grama. Prošle smo godine testirali Aerox 3 Wireless model i za njega znamo da je brze i pouzdane bežične veze. U međuvremenu je proizvođač izbacio i nove Aerox 3 2022 Edition modele i žičane i bežične, a tu je i Aerox 9 Wireless u vrhu ponude.

steelseries_aerox_5_7

Na dnu je miš također u Honeycomb strukturi, a tu osvjetljenje dolazi najviše do izražaja. Treća je zona tanka crna na stražnjoj strani miša pri dnu, i ona je zapravo najistaknutija s vanjske strane. Miš klizi po tri PTFE pločice/nožice, a jedna je smještena oko samog senzora. Senzor je optički TrueMove Air koji je razvijen u suradnji s PixArtom te ima nativnu rezoluciju od 18.000 CPI/DPI-a. Baziran je na poznatom PAW 3335 senzoru srednje klase. Uz to ima i 400 IPS-a brzinu praćenja, te podnosi do 40G ubrzanja. Senzor je u praksi precizan i brz, i dobar na svim podlogama. Lift off udaljenost se ne može podešavati i nešto je viša, između 2 i 3 milimetra. Isprobali smo ga u nekoliko različitih igara i u svakodnevnom radu u trajanju od oko dva tjedna i nismo mu našli nikakve mane. S njim smo odigrali i benchali Deathloop i bio precizan u svakom trenutku.

steelseries_aerox_5_8 steelseries_aerox_5_9

Sa SteelSeries Engine softverom smo se sretali i ranije i znamo da je stabilan i pregledan. U ovom slučaju nudi dvije opcije – Settings i Illumination. Pod prvom možemo podešavati različite opcije, remapirati tipke i spremati profile. Pet je predefiniranih CPI profila koje sami možemo mijenjati u koracima od po 100 između vrijednosti od 100 do 18.000 CPI/DPI-a. Jasno, rijetko kome treba više od 5.000 – 6.000, pri čemu je senzor i dalje zadovoljavajuće precizan. Osim toga možemo podešavati i ubrzanje i usporenje, angle snapping, te polling rate s maksimalnom vrijednošću od 1.000 Hz. Osvjetljenje nudi nekoliko efekata između Active i Reactive modova rada, a moguće je i potpuno isključenje. Osvjetljenje je vrlo dobro izvedeno, boje su bogate i svjetlo je dovoljno jako. No, sve RGB zone će kod korištenja miša biti pokrivene. To je nešto što trebate uzeti u obzir ako vam je osvjetljenje iz nekog razloga bitno.

steelseries_aerox_5_10

Kao miš koji je namijenjen za različite žanrove igara Aerox 5 ne razočarava. Slobodno ga možete koristiti kao jedini miš koji će biti i za uredsku upotrebu, za žestoke FPS pucačine, ali i za nešto smirenije igranje. Lagan je i brz, dovoljno preciznog senzora, a jedino što možemo zamjeriti je malo veća lift off udaljenost. Nakon što naviknete palac na sve tipke, a pogotovo naprijed – nazad, korištenje će biti jednostavno i još će te i cijeniti što ima višak tipaka koje možete mapirati po želji. Kabel je možda nešto tvrđi od konkurencije, no koristimo bungee pa nam to i nije toliko smetalo. U direktnoj usporedbi s Makalu 67 mišem kojeg svakodnevno koristimo, Aerox 5 pruža mrvicu manje gripa, no po performansama su slični.

Cijena na SteelSeriesovom webshopu mu je trenutno 69,99 € što nije malo, no za ono što nudi je sasvim fer. Ako pak želite bežičnu varijantu, ona se prodaje po cijeni od 99,99 €.