steelseries_apex_5_1 steelseries_apex_5_2

Iz SteelSeriesa nam na test stiže Apex 5 tipkovnica namijenjena gamerima, opremljena malenim OLED ekranom. Pune je veličine s numeričkim dijelom, ima odvojivu potporu za dlanove s magnetskim držačima te je kvalitetne konstrukcije. Prekidači su hibridni – nude mehanički osjećaj u radu, kao i zvuk, a uključuje ih gumena membrana. Prekidači su po osjećaju rada i ponašanju kao plavi mehanički, a svaki pojedini je i osvijetljen. Apex 5 podržava i moćan softver uz pomoć kojeg možemo spremati različite profile i Macro naredbe u memoriju tipkovnice.

SteelSeries je kao što znamo danska robna marka, proizvode periferiju za igrače i već su dugi niz godina odlično prihvaćeni na tržištu. Ove su godine predstavili Apex 5 tipkovnicu koja donosi membranske prekidače koji imaju osjećaj onih mehaničkih u radu, koja je nešto jeftinija od sličnih s mehaničkim prekidačima. Kao što u unboxing videu vidimo, tipkovnica dolazi u standardnoj kartonskoj kutiji, na kojoj se nalaze sve bitne informacije o njoj. Unutar kutije je tipkovnica dobro zaštićena u najlon i kartonsko ležište, a kabel je odvojen u zaseban dio. Uz tipkovnicu ćemo samo još pronaći i korisničke upute za rad.

steelseries_apex_5_3

Apex 5 prati kućni dizajn SteelSeriesovih tipkovnica kojih ukupno u ponudi ima četiri različita modela u deset izvedbi. Modeli su Apex 3, 5 i 7 te Pro. Zanimljivo je da modeli 7 i Pro dolaze i u TKL, tj. ten key less izvedbama. Sve ih krase nizak profil, kompaktne dimenzije i čvrstoća kućišta. Apex 5 je napravljena od tvrde plastike na dnu, a pokrivena je aluminijskom pločom na vrhu, tj. ispod prekidača. Uz peticu dolazi i magnetsko odmorište za dlanove koje je matirano i premazano gumiranom bojom koja je ugodna na dodir. ABS poklopci prekidača i podloga lako na sebe primaju otiske prstiju pa je potrebno stalno čistiti ih ako ne želite neuredan izgled.

steelseries_apex_5_4

Kao što smo napisali, donji je dio kućišta plastičan, ali kvalitetan i konstrukcijski vrlo čvrst. Nema uvijanja ni pod jačim (namjernim) stiskom. S donje se strane nalaze i kanali za provođenje gumiranog kabela, kojeg je moguće složiti tako da izlazi s lijeve ili desne strane, te po sredini. Pet je gumiranih nožica na dnu, i one tipkovnicu čvrsto drže uz podlogu. Tu su i dvije izvlačive nožice za promjenu nagiba stražnjeg dijela. Kabel je dug 1,8 metara, gumiran je i vrlo čvrst, a na njegovom kraju je klasičan USB 2.0 konektor. Dimenzije tipkovnice su 442,8 x 139,2 x 40,5 milimetara, a masa je 925 grama.

steelseries_apex_5_5

Tipkovnica je punog profila i nama je došla u US (English) layoutu. Poklopci prekidača su lagano konkavni, prsti lijepo sjedaju u njih a i razmak je dobro odmjeren. Premaz poklopaca je gladak i pomalo sjajan te lako prima otiske prstiju. oznake na poklopcima su prozirne i dopuštaju prolaz svjetlosti. Sve tipke su zadovoljavajuće veličine i rasporeda, a zamjerka ide na “malu enter” tipku.

steelseries_apex_5_6

U tipkovnici se nalazi 32-bitni ARM procesor i memorija za spremanje različitih profila koje pozivamo kombinacijom tipaka steelseries (prva do desne Control tipke) i F9. Za on-the-fly snimanje Macro naredbi koristimo kombinaciju tipaka steelseries + F10, a šest je Macro kombinacija moguće snimiti i pozvati uz pomoć M1 – M6 tipaka koje dijele funkciju s Insert, Home, Page Up, Delete, End i Page Down tipkama. Steelseries + F11 ili F12 dozvoljavaju promjenu svjetline osvjetljenja.

steelseries_apex_5_7

Na desnoj se strani odmah iznad numeričkog dijela nalazi maleni OLED ekran, zatim multimedijski roller (bubanj), i jedna osvijetljena multimedijska tipka. Kako OLED ekran, roller i tipka rade mogli ste vidjeti na kraju unboxing videa, a dovoljno je reći da omogućavaju potpunu kontrolu nad svim funkcijama tipkovnice i bez upotrebe softvera. Osim upravljanjem OLED ekranom i menijem (za ulaz u meni je potrebno držati tipku dvije sekunde), tipke omogućavaju i multimedijske funkcije. Naime, rollerom mijenjamo jačinu zvuka, a pritiskom na njega potpuno utišavamo zvuk (mute/unmute). Jednim brzim pritiskom na tipka za OLED meni pokrećemo Play/Pause funkciju,dvostrukim pritiskom Forward/Skip Track, a trostrukim Back/Previous Track.