steelseries_arctis_1_1 steelseries_arctis_1_2

Danski je SteelSeries svoju Arctis seriju slušalica prošle godine proširio s modelima Arctis 1 i 1 Wireless. Obje su namijenjene ulaznom segmentu tržišta, tj. pokušavaju približiti ovaj brand kupcima s manjim budžetom. Nama su na test stigle obične žičane koje su ujedno i najpovoljnije u cijeloj SteelSeries ponudi koja uključuje oko 17 različitih varijanti slušalica. Opremljene su s 40-milimetarskim zvučnicima, imaju odvojivi mikrofon, a i kompatibilne su sa širokim spektrom platformi.

steelseries_arctis_1_3 steelseries_arctis_1_4

Slušalice dolaze u kartonskoj kutiji na kojoj se nalaze sve bitne informacije o njima, kao i poneki marketinški element. Unutar kutije su udobno smještene u plastično ležište, i adekvatno zaštićene. Uz njih dolazi i odvojivi mikrofon, te. y-splitter kabel, tj. TRRS na TRS. Same slušalice imaju TRRS 3,5-milimetarski jack na kojem su lijevi i desni kanal te mikrofon (TRRS ili 4-pole), a splitter odvaja zvučnike od mikrofona (TRS ili 3-pole). Svi su kabeli gumirani i ne upliću se sami u sebe, a spojevi s konektorima su dovoljno robusni.

Arctis 1 su kompatibilne s PC, Playstation, XBox, Nintendo Switch, VR i mobilnim platformama, a dolaze i s Discord certifikatom. On sam po sebi nije nešto značajno, jer će Discord raditi sa svim slušalicama, no eto, može biti zgodan mamac za gamere. Arctis 1 dolaze i u verzijama isključivo za XBox i Playstation, a razlika je u tome što u pakiranju nema splitter kabela. Jamstvo na proizvod je 2-godišnje.

steelseries_arctis_1_5

Arctis 1 prate dizajn skupljih modela, a u odnosu na model 3 donose samo neke konstrukcijske razlike, zvučnici su isti i jednako ugođeni – barem tako tvrdi proizvođač. Izrađene su u potpunosti od plastike, a jedino je unutarnja konstrukcija naglavnog dijela metalna. Na metalnu su traku s jedne i druge strane montirane i slušalice koje i kližu po njima kako bi se prilagodile veličini glave. Konstrukcija je solidna, vrlo čvrsta i trebala bi izdržati duge gamerske sesije. Potpuno su crne, tek sa srebrnim logom tvrtke na svakoj od slušalica. Na naglavnom se dijelu nalazi meki jastučić obložen umjetnom kožom.

steelseries_arctis_1_6

Slušalice su jasno over-ear tipa, a jastučići su tzv. Airweave s tkaninom koja je meka i dopušta disanje kože, tj. izmjenu zraka kako bi uši i okolna koža ostale suhe. Jastučići su meki i lijepo nasjedaju na uši, a težina od samo 272 grama ne opterećuje vrat. Jastučići čak i solidno utišavaju okolnu buku, te ne puštaju previše zvuka van. Unutar svake pojedine slušalice se nalazi 40-milimetarski zvučnik (driver) s trajnim neodimijskim magnetom. Impedancija je 32 Ohma, a deklarirani frekvencijski opseg od 20 do 20.000 Hz. osjetljivost je 100 dB, a ukupna harmonijska distorzija je ispod 3% što jasno nije na razini audiofilskih slušalica.

steelseries_arctis_1_7

Na lijevoj se slušalici nalazi potenciometar za glasnoću, te prekidač za uključivanje i isključivanje mikrofona. Tu je ujedno spojen i gumeni kabel s čvršćim spojem gume koji bi trebao izdržati brojna svijanja. Sam je kabel dug 1,8 metara, što se y-splitter kabelom može produžiti na 3 metra i to je sasvim dovoljno za sve potrebe gamera.

steelseries_arctis_1_8

Nosači su slušalica montirani na metalnoj traci koja dopušta da klize po njoj čime se prilagođavaju različitim veličinama glave. Zglob nosača je okretan i dopušta okretanje malo veće od 90°, a same su slušalice još pomične i na nosaču za par stupnjeva čime se mijenja njihov nagib i bolja adaptacija glavi korisnika. Ukupno gledajući, ergonomija je vrlo dobra i tu nemamo nikakvih zamjerki.

steelseries_arctis_1_9

Mikrofon spajamo na lijevu slušalicu, a on se nalazi na daljnjem kraju savitljivog štapa i smješten je u plastično kućište. Riječ je o bidirekcionalnom mikrofonu s funkcijom supresije okolne buke. Deklarirani frekvencijski opseg mu je 100 do 10.000 Hz, ima osjetljivost od -38 dB. Solidnih je performansi u praksi, te dobro hvata i prenosi zvuk bilo da je riječ o mirnijem govoru u kakvom telefonskom razgovoru ili konferenciji, bilo da je riječ o glasnijem i bržem govoru u kakvoj mrežnoj igri.

steelseries_arctis_1_10

Nakon višednevnog korištenja u svim situacijama, od razgovora na telefonu, preko multimedije, muzike i igara moramo priznati da smo sasvim zadovoljni performansama ovih ipak ulaznih SteelSeries slušalica. Zvučnici su dobro ugođeni u cijelom frekvencijskom opsegu, s tek ponekom manom u izvedbi, što ne treba čuditi. Za igranje su odlične gdje su bitni srednji tonovi, dok audiofili neće biti pretjerano zadovoljni dinamikom zvuka, kao i donjim i vrlo visokim tonovima. No od slušalice koje koštaju oko 400 kuna ni ne možemo očekivati čuda. Konstrukcijski su solidne i izdržljive, a kvaliteta materijala i završne obrade je u rangu s cjenovnom klasom u kojoj se nalaze. Ipak, plastika i spojevi na mjestima djeluju malo jeftino i na tome se moglo dodatno poraditi. Za sve koji traže pouzdane i cjenovno prihvatljive slušalice za igranje, ali i multimediju, Arctis 1 će biti dobar izbor.