Uvod – World of Warcraft MMO gaming mouse [Legendary] Edition, Diablo III, Kana, Kinzu v2 Pro Edition i Sensei

Iako vam možda poredak naziva miševa u naslovu ne izgleda logično na prvu loptu, ipak ima određenog smisla. Pa krenimo redom uzevši pod povećalo prva dva glodavca, vrlo zvučnih imena koja aludiraju, da ne napišemo strijeme u šake gamerima koji život provode u virtualnim svjetovima Warcrafta i Diabla. Nek se javi tko nije čuo za iste, dobit će nagradu! Šala, ali zaista svijet vrvi na spomen Warcrafta i Azerotha a napose novog nastavka Diabla i gle – niču proizvodi potpisani megapopularnim nazivima k’o gljive nakon kiše.

SteelSeries World of Warcraft MMO gaming mouse [Legendary] Edition

SteelSeries World of Warcraft MMO gaming mouse [Legendary] Edition, puf – pant koliko je dugačak kompletan naziv ovog proizvoda, svakako će postati predmet želje MMO ovisnika, a napose fanova WoW serijala. Ovo sad već treće izdanje WoW igraćih miševa, pod naslova „Legendary“ zvuči kao must-have proizvod a font odnosno boja fonta dodatno privlači pažnju jer se podudara sa stvarnim iz igre.
Na prednjoj strani pakiranja nalik na knjigu ističe se fotografija Legendarnog doslovno u punom sjaju munje i loga WoW-a te sa zamagljenom mapom Azerotha u pozadini. Naziv [Legendary] je također otisnut u fontu WoW-a sa uglatim zagradama a dojmu doprinosi i pakiranje koje se otvara kao korice knjige. Unutra se nalazi uvodno poglavlje te se može vidjeti miš. Ovdje uočavamo i nekoliko naziva igraćih ekipa koje su doprinijele dizajnu miša što je čest oblik suradnje kod dizajna SteelSeries proizvoda. Stražnja strana sadrži upute i glavne značajke [Legendary] miša. Vidjevši hvalevrijedno pakiranje i tehničke karakteristike možemo zaključiti da se SteelSeries doista potrudio udovoljiti igračima. Unutrašnjost sadrži optičkog žičanog USB glodavca, nekoliko propagandnih letaka i naljepnicu SteelSeries.

Dimenzije miša su 115 x 81 X 40 mm (dužina v širina x visina) a masa 115 grama. U ruci se čini malčice prekratak, čak i za neki polu-kandža način držanja, što iziskuje određeno vrijeme privikavanja a i nešto je širi nego smo navikli na miševima. Ova širina se pokazala idealna jer podržava palac s jedne te prst-dva s druge strane te tako odmara šaku za duge WoW sesije. Scroll kotačić se nalazi točno na sredini prednjeg dijela miša, a koristi se kao 1-klik. S obje strane kotačića nalazi se dodatna tipka a iza scrolla se smjestila još jedna nešto veća tipka. To je ukupno četiri programabilne tipke u zoni scroll-a.
No to nije sve – na obje uzdignute bočne strane miša nalaze se preostale programabilne tipke. S lijeve strane u zoni odmorišta palca nalaze se četiri tipke – dvije horizontalno položene te dvije vertikalno položene.

Malo je teže dohvatiti prednju od dvije vertikalne tipke bez pomicanja ruke s miša no ostale su lako dostupne. Dvije vertikalne tipke traže pažnju da ih u žaru borbe slučajno ne pritisnemo što može dekoncentrirati no nećemo se žaliti jer ne možemo zamisliti gdje bi inače smjestili sve te tipke – trebamo biti sretni s njihovom količinom, a nakon duže uporabe rutinski ćemo izbjegavati neželjeno tipkanje. S desne strane na odmorištu prstiju nalazi se još jedna programabilna tipka što daje ukupno 11 programabilnih tipki – bit će sasvim dovoljno za WoW !

Podvozje miša ne donosi ništa specijalno, prevladavaju dvije veće straga i jedna manja keramička klizna površina sprijeda čime je osigurano dobro klizanje površinom. Tu je još SteelSeries logo, a u centru nas gleda optički senzor od 3200 dpi/cpi (č: cpi= counts-per-inch ili točaka po inču) odnosno preračunato je to blizu 8200 točaka po centimetru – impresivna preciznost.
Najimpresivniji doživljaj je svakako po uključenju miša kada zatreperi WoW logo koji se može podesiti na bilo koju od 16.8 milijuna nijansi boja, stvarno wooooow, a korisno je npr. pridijeliti pojedinu boju postavkama (č: profilu) koji se trenutno koriste od mogućih deset, npr. za ratnika, vrača i td. Osim WoW loga impresivna je i grafika munje, a zajedno asociraju na predmet iz WoW sage – mač naziva Thunderfury koji je očigledno bio nadahnuće SteelSeries za temu Legendary Edition MMO miša.
Sjajna gornja površina pomalo se teže zahvaća kao i bočne tipke glatke površine, posebno ako vam prsti nisu potpuno čisti, a jedan prolazak prstima kroz kosu ili po koži i držanje miša više neće biti idealno. Iste te glatke površine ljubitelji su uzimanja otisaka, ali ukupan dojam je da su korišteni kvalitetni materijali te ostaje dojam kvalitete i odličnog izgleda.
Lijeva i desna glavna tipka miša imaju udubljenja az jagodice prstiju, a traže i nešto jači pritisak za odziv no to je subjektivno – ovisno o navikama.

Software

Software svojim izgledom nastavlja isticati posvećenost Legendary Edition MMO miša WoW serijalu. Sučelje je izrađeno u istim tonovima boja i fontu koji neodoljivo podsjeća na sagu, a tu su za svaki slučaj i naziv miša te World of Warcraft naslov da ne smetnemo s uma što držimo u ruci.
Sučelje je jednostavno organizirano i sve je dostupno iz početnog prozora. Moguće je složiti deset profila ovisno o željenim svojstvima, boji i jačini osvjetljenja WoW loga i funkcijama tipki miša, a profile je moguće i dodijeliti vašim WoW likovima iz same igre. Vrlo zgodno jer se stvarni likovi, njihova imena, stupanj (č:level) i regija (č:realm) pojavljuju u profilima softvera slikom i prilikom pa ne treba pamtiti deset kombinacija boja i likova, tko ne želi ili ne može.
Prozor za dodjelu funkcija tipki (č: Button Assignment) ima indikaciju pritisnute tipke na mišu tako da nema zabune, a sastoji se od četiri izbornika – kontrole u igri, CPI postavke, prebacivanje profila i makro-naredbe.
Izbornik „Kontrole u igri“ ima sedam padajućih izbornika preko kojih se podešavaju kretanje, chat, trake za akciju, ciljanje, trake izbornika, pogled (kamera), hvatanje ekrana, glasnoća zvuka i td.
CPI izbornik nudi na izbor tvornički podešene postavke preciznosti optičkog čitača od 400, 800, 1600 i 3200 cpi, a iste se mogu mijenjati u letu ako ovdje dodijelite tipke za tu funkciju. Pohvalna je mogućnost izbora 400 cpi/dpi te 3200 cpi/dpi jer kod većine miševa ovdje nalazimo donju osjetljivost od 800 dpi odnosno vršnu od oko 2000 dpi.
Izbornik prebacivanja profila funkcionira kao i CPI izbornik pa ovdje podesite tipke koje će služiti ovoj svrsi.
Makro-naredbe nisu tvornički složene već ih trebamo sami „programirati“ slaganjem poteza odnosno niza hotkey naredbi i snimanjem na kraju pritiskom tipke Enter po defaultu. Kao i većinu stvari i ovo se može prilagoditi osobnim željama – najbolje se malo poigrati pa vidjeti što vam odgovara.
Prozor sa postavkama miša (č: Mouse Properties) koji se nalazi s lijeve strane glavnog ekrana sučelja omogućava odabir nekoliko osnovnih postavki – početni CPI profil, brzine odziva na dvoklik, scrolla i pokazivača miša te osjetljivost X i Y – osi i td.
U dnu glavnog ekrana sučelja nalazi se izbornik za podešavanje svjetlosnih efekata (č: Illumination Settings) WoW loga – užarene kugle. Podesiti se može jakost, boja, period osvijetljenosti u postavkama low, medium i high, a također postoji i mogućnost potpunog isključenja osvjetljenja.
Naravno da ćete Legendary Edition MMO miš moći koristiti ravnopravno uz malo podešavanja i privikavanja i u drugim MMO i ostalim vrstama igara.