streacom_bc1_mini_1

Streacom nam je na test poslao BC1 Mini Open Benchtable koji je namijenjen Mini-ITX pločama. Proizvod je nastao u suradnji Streacoma, HWBOT-a i OverClocking-TV-a koji su formirali OBT ili The Open Benchtable projekt i prvi otvoreni bench stol predstavili još 2016. godine, a Mini je uslijedio 2017. Danas konačno donosimo i mi pregled Mini modela koji je postigao veliki uspjeh kod overclockera i entuzijasta diljem svijeta.

streacom_bc1_mini_2

Potreba se za otvorenim bench stolom pokazala još puno ranije, kod svih koji su svakodnevno testirali hardver, pa su  različite redakcije gradile svoje custom stolove u prošlosti. No tek su se omasovljavanjem overclocking turnira i povećanjem potražnje i proizvođači odlučili za veću proizvodnju. Kao što smo napisali BC1 je nastao kao plod suradnje Streacoma, , HWBOT-a i OverClocking-TV-a najprije za ATX ploče, a nakon toga i za mini ITX. Tako je BC1 Mini tržištu dostupan već gotovo tri godine, a dolazi u srebrnoj, crnoj i ovoj crvenoj izvedbi kakvu mi danas imamo pred sobom.

streacom_bc1_mini_3 streacom_bc1_mini_4

Maleni je BC1 Mini kao što smo napisali namijenjen Mini ITX pločama i SFX napajanjima. Napravljen je od pjeskarene i anodizirane aluminijske slitine gradacije 5052, a vijci i odstojnici su napravljeni od SS304 čelične slitine. Masa stola je 805 grama, a u pakiranju dolazi sklopljen, te ga je potrebno složiti.

To je vrlo jednostavan postupak, pa uz proizvod čak ne dolaze ni upute. Samo je pakiranje veliko 230 x 190 x 8 milimetara, a riječ je o kartonskoj kutiji, s unutarnje strane obloženoj tvrdom pjenom koja štiti proizvod. Svi potrebni vijci su uredno postavljeni na bočnu stranicu, a dolaze u dvije izvedbe širine navoja. Odstojnici za matične ploče su uvrnuti u noge stola, koje su uredno uklopljene u ostatak tijela, kako bi profil bio čim niži kod pakiranja.

streacom_bc1_mini_5

Noge, tj. postolje stola je potrebno pričvrstiti vijcima, a na stol postaviti četiri 25-milimetarska odstojnika za matične ploče te dva dugačka vijka za PCIe kartice ako ih planiramo koristiti. Uz stol dolaze i četiri nosača za ventilatore ili radijator vodenog hlađenja koji podržavaju širine od 60 do 170 milimetara i mogu nositi maksimalno 4 kilograma tereta.

Cijela konstrukcija pak podnosi i do 15 kilograma tereta, a na nju se mogu montirati i maksimalno dva 2,5-inčna diska. Puna visina složenog stola je samo 78 milimetara, na što još treba dodati odstojnike od 25 milimetara ili pak vijke za PCIe kartice ako ih koristimo. Na postolju se stola nalaze četiri gumene nožice koje osiguravaju čvrst kontakt s podlogom. Zanimljivo je da stol ima i Kensington Lock rupe za osiguranje na sajmovima i otvorenim javnim prostorima.

streacom_bc1_mini_6

S donje strane je moguće montirati SFX ili SFX-L napajanje, a mi smo iskoristili Seasonicovo Focus Gold SFX snage 600 W. Orijentacija ventilatora napajanja je po želji, a mi smo ga okrenuli dolje prema dolje pri čemu je ostalo par milimetara prostora za uvlačenje zraka. Za pričvršćivanje napajanja su isporučena četiri vijka s debljim navojem, a ostala četiri su za disk(ove). Ako vam to nije dovoljno, Streacom nudi i dodatan kit s vijcima.

streacom_bc1_mini_7 streacom_bc1_mini_8

Postupak instalacije je iznimno jednostavan. Napajanje i 2,5-inčni diskovi dolaze s donje strane, a matična ploča samo naliježe na odstojnike. Sve što je potrebno je pospajati kabele i uključiti računalo. Ovo overclockerima daje jednostavne mogućnosti brze promjene hardvera, a da se itekako mogu zaigrati čak i na Mini ITX platformi i s ekstremnim hlađenjima dokazuje i moćna Asusova Crosshair VIII Impact matična ploča kakvu smo koristili u testu (DTX formata ali savršeno pristaje na BC1 Mini). Ona omogućava dovoljno robusnu napojnu jedinicu za overclocking i najjačih Ryzena.

streacom_bc1_mini_9 streacom_bc1_mini_10

 Mi smo u testu koristili smireniju verziju nove generacije Ryzena, model 5 3400G i nešto manji hladnjak, no ova je ploča sposobna za puno više. Sve složeno izgleda odlično, a ako nam je bitan pojačani protok zraka preko komponenata možemo ugraditi i dodatne dva ventilatora na bokove, ili pak na mjesto jednog od njih smjestiti radijator vodenog hlađenja. Opcije su stvarno šarolike i tu je MC1 dobro osmišljen proizvod.

BC1 Mini, kao i njegov veći brat BC1 su odlično osmišljeni i izvedeni bench stolovi, tj. stolovi za testiranje hardvera. Napravljeni su od kvalitetne aluminijske slitine, pjeskareni su i anodizirani, jednostavni za slaganje (tool less) i korištenje i vrlo korisni overclockerima, kao i svim entuzijastima kojima kroz ruke prolazi mnoštvo hardvera. U takve se ubrajamo i mi, jer godišnje isprobamo mnoštvo matičnih ploča, procesora, grafičkih kartica, memorijskih kitova i slične opreme, koju najčešće testiramo na stolu. Ovakav bench stol uvelike olakšava posao jer je moguće postaviti napajanje i diskove te samo mijenjati ostatak hardvera po potrebi, a pri tom i izgleda odlično!

streacom_bc1_mini_11

BC1 Mini Open Bench stol je moguće naručiti direktno sa stranice openbenchtable.com a cijene se kreću od 174 USD za sivi, pa do 184 USD za crni ili crveni model. U njemačkim se dućanima informatičke opreme mogu kupiti veći modeli za oko 125 €, dok manji kreću od 99 € za sivi model.