streacom_f7c_7

Od vanjštine nam je samo još ostala donja strana koja je opremljena s četiri nožice (visina kućišta od 108 mm je s nožicama). Gornji dio nožica je gumiran pa je kućište otporno na klizanje po različitim površinama, a nožice možemo i skinuti ukoliko nam iz nekog razloga nisu potrebne. Na donjoj se strani nalaze i vijci koji drže poklopac (četiri komada), vijci koji drže prednju masku i stražnju, a tu su i rupe za montažu nosača za ventilatore.  Također, tu su i dvije perforacije za lakšu cirkulaciju zraka. Kućište ni na koji način nema zaštitu od prašine (filtere), pa će redovito čišćenje biti nužno.

streacom_f7c_8

Skidanjem poklopca najprije uočavamo ploču (drive tray) koja na sebi ima nosač za optički uređaj, a na nju montiramo i diskove. Uz jedan slim optički uređaj u različitim je kombinacijama moguće montirati jedan 2.5″ i jedan 3.5″ disk, ili pak dva 2.5 i dva 3.5″ diska. Na donju stranu je stranu nosača u ovisnosti o visini hladnjaka za procesor na ploči moguće smještati 2.5″ i 3.5″ uređaje, dok na gornju dolazi optika i jedan 2.5″ uređaj.

streacom_f7c_9

Kako bi instalirali matičnu ploču potrebno je ukloniti nosač za diskove, nakon čega nam se otvara pogled na komponente prednjeg panela i tvornički postavljene odstojnike za Mini ITX matične ploče. Na stražnjoj strani prednjih USB 3.0 utora se nalaze dva kabela spojena u zajednički interni USB 3.0 konektor. Kabeli su klasični, što znači kako su dosta tvrdi i teško se svijaju – ovo će malo otežati menadžment kabela. Kabeli za Power tipku i LED osvjetljenje su nešto mekaniji i njih lako možemo aranžirati.

streacom_f7c_10 streacom_f7c_11

Mi smo se odlučili za ugradnju ASRockove N3150-ITX ploče koja na sebi ima integriran Intelov Celeron N3150 (Braswell), procesor i pasivni hladnjak. Maksimalna visina hladnjaka za procesor može biti 55 mm no tada gubimo mogućnost montaže 3.5″ HDD-a. Ukoliko želimo tvrdi disk, tada je maksimalna visina hladnjaka 28 mm. Koristili smo PicoPSU napojni modul s 20 pinova i adapter (hvala De.Fangu s foruma na brzo ustupljenom adapteru). Slaganje svega je vrlo jednostavno, a da nismo morali koristiti adapter i napajanje bi lijepo sjelo na ploču te ne bi stvaralo nepotreban višak kojeg nemamo kamo pričvrstiti. Kućište jasno ima i rupu na stražnjoj strani za montiranje utičnice za eksterno napajanje.

streacom_f7c_12

SSD nismo pričvršćivali jer smo sve na kraju testa rastavljali, no na slikama iz manuala smo mogli vidjeti kako se diskovi montiraju. Još je samo ostalo spojiti vanjski AC/DC adapter (hvala Hrvoju – darkydarku) i to je bilo to – računalo spremno za upotrebu. Za ovakav nam setup prisilno hlađenje nije bilo potrebno, no dobro je znati kako postoji mogućnost instalacije dva 92/80 mm ventilatora ukoliko ugrađujemo jači hardver.

Na kraju možemo samo zaključiti kako je F7C Alpha odlično maleno kućište koje spada u premium segment proizvoda zbog načina izrade i kvalitetnih materijala. Ima velike mogućnosti za ugradnju hardvera, sve dok jasno ostajemo u Mini ITX granicama, a proizvođač nudi i različite dodatke hlađenja (hladnjaci s toplovodnim cijevima), pa možemo i s jačim hardverom ostati na pasivi. U kućište je moguće ugraditi i slim optički uređaj, te 2.5″ i 3.5″ diskove te napraviti odličan maleni HTPC ili pak punokrvno računalo za ured, a uz dodatak low-profile diskretne grafike možda čak i kakvo eSports računalo – mogućnosti su neograničene. Za pravi HTPC još nedostaje samo IR modul, kojeg je moguće naručiti od proizvođača. Mana nema puno, no tu možemo ubrojati nepostojanje filtera protiv prašine, kao i tvrdi USB kabel kojeg se teško svija. Streacom nema službenog uvoznika u Hrvatskoj pa se moramo okrenuti ka njemačkim webshopovima gdje se cijena kreće oko 90 €. Nije malo, no kvaliteta i mogućnosti opravdavaju cijenu. Ne treba zaboraviti kako je Streacom i OEM/ODM proizvođač pa njihovih proizvoda ima i pod drugim brandovima.