Streacom F7C Alpha test

Datum objave 17.06.2016 - Krešimir Matanović

Streacom F7C Alpha - prvi dio

streacom_f7c_1

Za sve koji nisu čuli za nizozemsku tvrtku Streacom recimo kako je riječ o relativno mladoj tvrtki koja je osnovana 2010. godine, s ciljem dizajniranja i proizvodnje kućišta za računala jedinstvenog dizajna i visoke kvalitete. S proizvodnim pogonima u Kini, Streacom se fokusirao na SFF (small form factor) tržište i pasivno hlađene proizvode, koji su svi napravljeni od visoko kvalitetnog aluminija. U ponudi imaju devet vrsta kućišta, jednu liniju ZeroFlex i četiri linije Nano napajanja, te razno razne dodatke kao što su pasivni hladnjaci s toplovodnim cijevima, Blu-ray i DVD slot-in uređaji za njihova kućišta, IR prijemnici itd.

streacom_f7c_2

F7C Alpha je dio F7C porodice koja je već duže vremena i koja je prošla tri životna ciklusa. U ovoj posljednjoj je kućište nadograđeno i osmišljeno tako da ostane u koraku s novim komponentama koje se pojavljuju na tržištu. Kućište dolazi u tvrdoj kartonskoj kutiji, s kartonskim omotom minimalističkog dizajna. Nema tu nikakvih informacija o proizvodu ni reklama - očekuje se da sve znate o kućištu i prije nego ga kupite. Unutar kutije je adekvatno zaštićeno u stiro-pjeni i platnenoj vrećici, a uz njega dolazi i knjižica s uputstvima i vrećica s priborom.

streacom_f7c_3

Uputstva su vrlo detaljna i kako sami u Streacomu kažu potrebno ih je dobro proučiti prije instalacije jer su njihova kućišta ipak malo specifična i donose neka samo njima karakteristična rješenja. Upute su vrlo jasne, s lijepim slikovnim prikazima i detaljnim objašnjenjima postupka instalacije. U vrećici se nalazi nekoliko setova vijaka, nosači za SSD i nosači za ventilatore.

streacom_f7c_4

Crno aluminijsko kućište je dimenzija 240 x 25 x 108 mm (D x Š x V) i mase 2.1 kg. Napravljeno je od 4 mm debelih stijenki aluminija gradacije 6063, a površina je pjeskarena pa ostavlja hrapav osjećaj pod prstima. Dizajn je vrlo jednostavan, kvadratičan, sa zakrivljenim gornjim bridovima. Gornja i bočne stranice su od jednog komada i zapravo su poklopac kućišta, dok je ostatak sastavljen od tri dijela - prednja i stražnja stranica, te donja ploča. Na prednjoj se stranici nalaze dva USB 3.0 konektora, do njih je prozorčić za IR senzor, lijevo je robusna i čvrsta Power tipka s pripadajućom LED signalizacijom (Pure White), a na vrhu i u samoj sredini se smjestio prorez za optički uređaj i Eject tipka. I premda je sve dizajnirano minimalistički, F7C ipak djeluje vrlo elegantno, kao komponenta vrijedna pokazivanja.

streacom_f7c_5

Na lijevom i desnom boku se nalaze perforacije za 92 mm (ili 80 mm) ventilatore koji mogu biti dubine 25 mm. Na taj način možemo konfigurirati jedan ventilator kao usisni, a drugi ispušni, ukoliko nam je to potrebno tj. ako imamo moćnije komponente. Ukoliko slažemo računalo sa slabijim komponentama, ono može u potpunosti biti fanless.

streacom_f7c_6

Stražnja strana ima veliki prorez za stražnji I/O dio matične ploče, tj. pločicu koja ga štiti. Tu je i slot za kartice koji je Low-Profile visine, a u kućište možemo ugraditi karticu maksimalne duljine 230 mm. Tu je i Kensington Lock (lijevo ako gledamo straga), a na vrhu je još jedna perforacija za bolju cirkulaciju zraka. 4 mm aluminijske stijenke daju ovom kućištu masu i čvrstinu koja se osjeća pri svakom baratanju s njim. Bilo da skidamo ili vraćamo poklopac ili ga prenosimo bez poklopca - osjećaj je uvijek premium.

Streacom F7C Alpha - drugi dio

streacom_f7c_7

Od vanjštine nam je samo još ostala donja strana koja je opremljena s četiri nožice (visina kućišta od 108 mm je s nožicama). Gornji dio nožica je gumiran pa je kućište otporno na klizanje po različitim površinama, a nožice možemo i skinuti ukoliko nam iz nekog razloga nisu potrebne. Na donjoj se strani nalaze i vijci koji drže poklopac (četiri komada), vijci koji drže prednju masku i stražnju, a tu su i rupe za montažu nosača za ventilatore.  Također, tu su i dvije perforacije za lakšu cirkulaciju zraka. Kućište ni na koji način nema zaštitu od prašine (filtere), pa će redovito čišćenje biti nužno.

streacom_f7c_8

Skidanjem poklopca najprije uočavamo ploču (drive tray) koja na sebi ima nosač za optički uređaj, a na nju montiramo i diskove. Uz jedan slim optički uređaj u različitim je kombinacijama moguće montirati jedan 2.5" i jedan 3.5" disk, ili pak dva 2.5 i dva 3.5" diska. Na donju stranu je stranu nosača u ovisnosti o visini hladnjaka za procesor na ploči moguće smještati 2.5" i 3.5" uređaje, dok na gornju dolazi optika i jedan 2.5" uređaj.

streacom_f7c_9

Kako bi instalirali matičnu ploču potrebno je ukloniti nosač za diskove, nakon čega nam se otvara pogled na komponente prednjeg panela i tvornički postavljene odstojnike za Mini ITX matične ploče. Na stražnjoj strani prednjih USB 3.0 utora se nalaze dva kabela spojena u zajednički interni USB 3.0 konektor. Kabeli su klasični, što znači kako su dosta tvrdi i teško se svijaju - ovo će malo otežati menadžment kabela. Kabeli za Power tipku i LED osvjetljenje su nešto mekaniji i njih lako možemo aranžirati.

streacom_f7c_10 streacom_f7c_11

Mi smo se odlučili za ugradnju ASRockove N3150-ITX ploče koja na sebi ima integriran Intelov Celeron N3150 (Braswell), procesor i pasivni hladnjak. Maksimalna visina hladnjaka za procesor može biti 55 mm no tada gubimo mogućnost montaže 3.5" HDD-a. Ukoliko želimo tvrdi disk, tada je maksimalna visina hladnjaka 28 mm. Koristili smo PicoPSU napojni modul s 20 pinova i adapter (hvala De.Fangu s foruma na brzo ustupljenom adapteru). Slaganje svega je vrlo jednostavno, a da nismo morali koristiti adapter i napajanje bi lijepo sjelo na ploču te ne bi stvaralo nepotreban višak kojeg nemamo kamo pričvrstiti. Kućište jasno ima i rupu na stražnjoj strani za montiranje utičnice za eksterno napajanje.

streacom_f7c_12

SSD nismo pričvršćivali jer smo sve na kraju testa rastavljali, no na slikama iz manuala smo mogli vidjeti kako se diskovi montiraju. Još je samo ostalo spojiti vanjski AC/DC adapter (hvala Hrvoju - darkydarku) i to je bilo to - računalo spremno za upotrebu. Za ovakav nam setup prisilno hlađenje nije bilo potrebno, no dobro je znati kako postoji mogućnost instalacije dva 92/80 mm ventilatora ukoliko ugrađujemo jači hardver. Na kraju možemo samo zaključiti kako je F7C Alpha odlično maleno kućište koje spada u premium segment proizvoda zbog načina izrade i kvalitetnih materijala. Ima velike mogućnosti za ugradnju hardvera, sve dok jasno ostajemo u Mini ITX granicama, a proizvođač nudi i različite dodatke hlađenja (hladnjaci s toplovodnim cijevima), pa možemo i s jačim hardverom ostati na pasivi. U kućište je moguće ugraditi i slim optički uređaj, te 2.5" i 3.5" diskove te napraviti odličan maleni HTPC ili pak punokrvno računalo za ured, a uz dodatak low-profile diskretne grafike možda čak i kakvo eSports računalo - mogućnosti su neograničene. Za pravi HTPC još nedostaje samo IR modul, kojeg je moguće naručiti od proizvođača. Mana nema puno, no tu možemo ubrojati nepostojanje filtera protiv prašine, kao i tvrdi USB kabel kojeg se teško svija. Streacom nema službenog uvoznika u Hrvatskoj pa se moramo okrenuti ka njemačkim webshopovima gdje se cijena kreće oko 90 €. Nije malo, no kvaliteta i mogućnosti opravdavaju cijenu. Ne treba zaboraviti kako je Streacom i OEM/ODM proizvođač pa njihovih proizvoda ima i pod drugim brandovima.