superflower_leadex_1200w_1

Iz Centro.hr su nam na test poslali jedno moćno i učinkovito SuperFlowerovo napajanje marketinškog imena Leadex. SuperFlower je tajvanski proizvođač koji je od prošle godine prisutan i na našem tržištu, a poznati su po vlastitom dizajnu  i proizvodnji napajanja ali i po kvaliteti. Ovo Leadex napajanje snage 1200 W ima 80 Plus Platinum certifikat efikasnosti što pojednostavljeno znači kako je u cijelom rasponu opterećenosti efikasnost iznad 90%. za one koji ne znaju SuperFlower Computer inc. je tajvanska tvrtka sa proizvodnim pogonima smještenim u Kini, a na tržištu su još od 1991. godine. Proizvode napajanja, PC i serverska kućišta te različite dodatke. Njihove platforme napajanja koriste i drugi proizvođači pa je tako na Leadex-u bazirana EVGA-ina linija Supernova 1000P2 – 1300P2, dok neke druge platforme koriste i Chieftec, NZXT, Rosewill, itd.

superflower_leadex_1200w_2

Leadex je relativno nova platforma (2013.), a dolazi isključivo s Gold, Platinum i Titanium certifikatima. Raspon snage je vrlo visok i kreće se od 650W modela pa sve do 2000W modela namijenjenih sistemima s četiri moćne grafičke kartice. Ono što je zanimljivo je da kupac može birati između dvije boje kućišta – bijele (kakva je nama stigla na test) i tamno sive. Kupca će na pakiranju dočekati uobičajene informacije o proizvodu, s malo detaljnijim objašnjenjima na poleđini, gdje vidimo kako se proizvođač hvali potpuno modularnim dizajnom, 100% Nippon Chemi-Con 105°C kondenzatorima, Platinum certifikatom, ECO inteligentnim termalnim sistemom s dva načina rada ventilatora itd.

superflower_leadex_1200w_3 superflower_leadex_1200w_4

Otvaranjem kutije vidimo kako je sve uredno složeno i zapakirano, s odvojenom vrećom u kojoj se nalaze svi potrebni kabeli. Samo je napajanje osim u pomodnoj bijeloj platnenoj vrećici smješteno i u dodatan sloj stiro-pjene kako ne bi došlo do oštećenja prilikom transporta.

superflower_leadex_1200w_5

Izbor kabela je vrlo velik, a kako je riječ o potpuno modularnom napajanju svi su oni odvojeni u pakiranju, a ukupno ih je dvanaest bez kabela za napajanje (Euro):

  • jedan kabel s 20+4 pinskim konektorom za matičnu ploču dužine 600 mm
  • jedan kabel s 8 pinskim EPS 12V konektorom dužine 700 mm
  • jedan kabel s 8 pinskim (4+4) EPS/ATX 12V konektorom dužine 700 mm
  • dva kabela s 8 pinskim (6+2) PCIe Power konektorom dužine 600 mm
  • tri kabela (SLI) s 2x 6+2 pinskim PCIe Power konektora dužine 600 mm
  • jedan kabel s 2x SATA i 2x 4 pinska Molex konektora za periferiju dužine 550 mm
  • jedan kabel s 3x 4 pinska Molex i 1x FDD konektorima za periferiju dužine 550 mm
  • dva kabela s 4x SATA konektorima dužine 550 mm

Iz nabrojanog je vidljivo kako je riječ o bogato opremljenom napajanju koje je u stanju napajati i najjače matične ploče, uz maksimalnu količinu od čak četiri grafičke kartice s po dva 8 pinska PCIe Power konektora – impresivno. Konektori koji ulaze u stranu napajanja su svi prozirni i to s dobrim razlogom – oni u napajanju su svi osvijetljeni, kao što ćemo vidjeti kasnije. Svi su kabeli sleevani, a periferni su i spljošteni odnosno flat tipa, pa će i menadžment kabela biti olakšan.

superflower_leadex_1200w_6

Leadex Platinum 1200W napajanje je dugačko čak 200 mm, uz širinu od 150 i visinu od 86 mm. Napravljeno je od kvalitetno obrađenog metala s hrapavim finišom bijele boje. Prva stvar koju primjećujemo je veliki bijeli Globe Fan-ov 140 mm double ball-bearing ventilator koji ima patentirani ECO Intelligent Thermal Control System. Ventilator ima dva načina rada ventilatora koje određujemo sami tipkom na poleđini napajanja – Auto i ECO. U automatskom načinu rada napojni krug s dvije voltaže i termalnim sistemom određuje način rada ventilatora dok je ECO mod malo kompleksniji. U početku je ventilator stacionaran sve do temperature od 55°C (T1) kada se zavrti na konstantnih 750 okretaja u minuti. Nakon 65°C (T2), ventilator ubrzava na maksimalnih 1500 okretaja u minuti, te se ispod 60°C usporava ponovno na 750 okretaja, a ispod 45°C vrtnja ponovno prestaje.