Kao što smo u uvodu napisali, Karlovačka tvrtka OpenIT nam je na test poslala računalo koje je bazirano na Supermicro workstation ploči i Xeon procesoru, a namijenjeno je ni manje ni više nego gamingu. Kada bolje razmislimo nije to ništa čudno, jer je riječ o Ivy Bridge platformi koja je zapravo idealna podloga za gamerski stroj, a Supermicro i workstation/serverske komponente će pružiti stabilan i pouzdan rad. Ovo je računalo napravljeno sa specifičnom svrhom i tu nisu bitne overclocking mogućnosti, nego pružanje maksimuma performansi uz stabilnost i pouzdanosti. Upravo su performanse i pouzdanost ono što su vlasnici jedne Karlovačke igraonice u nastajanju tražili, a stručnjaci iz OpenIT-a ponudili.

Naš današnji zadatak je vidjeti kolike performanse pruža i koliko je zapravo stabilan. To ćemo naravno napraviti serijom testova, no najprije krenimo s opisom. OpenIT se ovdje odlučio za kompletno Supermicro rješenje pa su i kućište i napajanje i matična ploča od toga poznatog proizvođača workstation i serverskih rješenja. Kućište je klasičnog dizajna koji Supermicro koristi već duže vremena. Masivni SuperChassis 732D2-865B odaje dojam visoke kvalitete što se odražava na debljini stranica, kvaliteti materijala i izrade uz nešto stariju filozofiju organizacije. Gotovo da govori o nekim prošlim vremenima kada su i klasična (kvalitetnija) desktop kućišta bila takva. Dok su sada svi prešli na tanji lim i uštede, Supermicru je i dalje očito bitna kvaliteta i trajnost. Sa stražnje strane vidimo kako je koncepcija starija, tj. da se napajanje nalazi s gornje strane, a ploča je u klasičnom donjem položaju. Još jedan detalj iz prošlosti klasičnh desktop kućišta je kukica za lokot za desnu stranicu (gledano sprijeda). Nema ovdje ni popularnih thumb vijaka ni nekih drugih modernih rješenja, nego su tu standardni vijci sa zaobljenom glavom – prava klasika.

Prednja je stranica kućišta podijeljena na tri zone. Donja je rešetka dio usisnog sistema (opcionalno je moguće ugraditi 120 mm ventilator na usis), a iznad nje se nalazi klasični front panel sa dva USB2.0 porta i dva Audio porta. Iznad toga je 3.5" poklopac, tri LED-ice i tipka za paljenje. Na vrhu su dva 5.25" mjesta prekrivena rešetkom. U OpenIT-u su jednu rešetku zamijenili Super Writemaster DVD rekorderom. Prednja je maska napravljena od kvalitetne plastike, dok je ostatak kućišta od čvrstog i debelog čelika. Dimenzije kućišta su 525.3 x 193 x 424 mm (D x Š x V) uz masu od oko 13 kilograma s napajanjem.

Masivna čelična konstrukcija se nastavlja i iznutra, uz vrlo kvalitetnu izvedbu i završnu obradu. Kavezi su izvedeni tako da se na donjem nosaču koji opcionalno služi za ugradnju 2.5" diskova, nalazi kavez za četiri 3.5" SATA/SAS diska kojeg možemo ritorati za 90° ali i plastični nosači za dugačke profesionalne grafičke kartice. U srednjem se kavezu nalaze plastični nosači koje montiramo na disk i koji služe kao "tračnice" koje ulaze u za to predviđena mjesta. Iznad toga je fiksni kavez za jedan 3.5" uređaj i dva 5.25". U našem slučaju kavez da diskove je sadržavao jedan Seagateov tvrdi disk, a iznad njega se na vrhu smjestio Samsungova SH-224DB DVD pržilica. Kada smo se već dotakli tvrdog diska recimo da je riječ o Seagateovom Enterprise Capacity 3.5 HDD V.3 modelu, ranije poznatom pod nazivom Constellation ES.3. Riječ je o modelu ST1000NM0033-9ZM173, kapaciteta 1000GB (931.5GB formatiran u NTFS), sa SATA 6Gb/s sučeljem. Ploče mu se vrte na 7.200 okretaja, a dolazi sa 128MB priručne memorije.

Računalo se bazira na Supermicrovoj X9SAE matičnoj ploči, namijenjenoj workstation upotrebi. Ploča je napravljena oko Panther Point C216 čipseta koji spada u sedmu generaciju Intelovih čipseta. Standardnih je ATX dimenzija, i podržava Xeon E3-1200 v2 procesore koji su bazirani na IvyBridge mikroarhitekturi. Uz to podržava maksimalnih 32 GB DDR3 ECC i non-ECC UDIMM memorije, ima 4x SATA II i 2x SATA III porta, Dual Intel 82579LM + 82574L LAN, Realtekov ALC889 7.1 HD Audio, te 4x USB 3.0 i 8x USB 2.0 portova. Uz to ima i 1x PCI-E 3.0 x16 slot, 2x PCI-E 2.0 x4 (1 u x8) i 2x PCI-E 2.0 x1 & 1x PCI-32bit 5V slot. BIOS je klasičan i u njemu primjerice nema overclocking mogućnosti kao kod desktop ploča, jer to jednostavno ne ide uz workstation prirodu Supermicrove ploče.

OpenIT se odlučio za ugradnju Xeon E3-1270 V2 procesora koji radi na osnovnoj frekvenciji od 3.4GHz uz maksimalni Turbo od 3.9GHz. Procesor ima četiri jezgre, podržava Hyper-Threading, te ima 8MB priručne memorije zadnjeg stupnja. Ovaj je Xeon vrlo sličan i7-3770 procesoru od kojeg se razlikuje po tome što nema integriranu grafičku jezgru, te ima niži TDP koji je 69W. Na procesoru se nalazi serverski hladnjak japanskog proizvođača Nidec. U radu je zadovoljavajuće tih, a procesor hladi vrlo efikasno što ćemo vidjeti i po testovima.

Na ploču je ugrađeno ukupno 16GB radne memorije u dual channel konfiguraciji s ECC (Error-correcting code) podrškom – 2x 8GB Hynix HMT41GU7MFR8C-PB PC3-12800 (1600MHz, CL11). Riječ je o memoriji koja radi na 1.5V, ima 2rank/x8 organizaciju, ima 8 bankova (logičkih jedinica) i 4Gb gustoću čipova. ECC je 72 bitni, a kao što znamo prednost je povećanje integriteta podataka za nešto višu cijenu koštanja (kao što vidite na svakoj je strani 9 memorijskih čipova, umjesto 8 kao kod non-ECC memorije). Ovakav Hynixov stick RAM-a košta i do 100 €, a u ovoj mašini se nalaze dva. Za kvalitetno napajanje strujom svih tih komponenata se brine PWS-865-PQ PSU. 865W napajanje koje sa jednim 12V railom sposobnim isporučiti 70A struje. Napajanje ima 80Plus certifikat efikasnosti i standardno se ugrađuje u ovo kućište (postoji i 500W varijanta). Supermicro je oduvijek imao vrlo kvalitetna napajanja a o tome svjedoči i certifikat na kojem vidimo kako u cijelom rasponu od 0% opterećenja pa sve do 100% ulaza (1009W), napajanje zadržava efikasnost od preko 80%, s peakom na 85.44% pri 502W ulaza (428W izlaz).

Za kraj pregleda hardvera stigli smo do glavnog sastojka svake gamerske mašine – grafičke kartice. Integrator se odlučio za ASUS-ovu tripple-slot GTX680 DCU II koju smo testirali prije otprilike godinu dana, a nedavno smo u labu imali još jedan primjerak koji smo posudili sa svrhom testiranja najnovijih naslova. Zbog toga nam je ova kartica i dobro poznata kao i sve njezine kvalitete. Riječ je o vrlo brzoj kartici koja zahtjeva moćnu mašinu, što ovo Supermicro računalo svakako jest. Kartica će sve moderne naslove bez problema pogoniti u 1080p rezoluciji i s visokim nivoima detalja. Za kraj opisa samo kratka opaska na urednost unutrašnjosti računala. S obzirom da napajanje nije modularno, a kućište baš i nije cable management friendly, integrator je napravio najbolji mogući menadžment kabela, pa je protok zraka koji stvara jedan 120 mm ispušni ventilator (uz mogućnost ugradnje jednog 120 mm ventilatra na usis) na dobrom nivou, a to ćemo vidjeti i u testovima.