DS215j DS215j

Na testnom stolu našao se Synology DiskStation DS215j, aktualni najjači model Synologyjeve game “Home to Small Office” NAS-ova za dva diska.

Gdje Synology svaki puna nanovo oduševljava, definitivno je lakoća korištenja. Doslovce je potrebno 45 sekundi od otvaranja kutije, preko otvaranja samog NAS-a laganim bočnim skidanjem stranice te umetanja diskova, do zaklapanja i aktivacije uređaja. Već standardni SynologyAssistant omogućit će trivijalno spajanje sa NAS-om u bilo kojem okruženju te započeti konfiguraciju.

DS215j DS215j

Kako su naši testni diskovi bili u modelu DS214se prije toga, vrlo lijepo iznenađenje bila je mogućnost jednostavne migracije na novi model, kako podataka, tako i postavki NAS-a.

DS215j

NAS je baziran na Marvell ARMADA 375 SoC-u, dual core Cortex A9 ARMv7 procesoru sa FPU-om, takta 800MHz, 32 kb L1 podatkovnog i instrukcijskog cachea te 256 kb unificiranog dijeljenog L2 cachea, kao i NEON (ARM-ov SIMD) instrukcije. Kakva nesreća je natjerala Synology da stavlja ovakav čip u ipak malo ozbiljniji NAS je poprilično nejasna, a još kada se tome doda samo 512MB DDR3 RAM-a, automatski ne miriše na dobro. NAS podržava maksimalno dva diska, SATA 2.0, ima USB 2.0 i USB 3.0 priključak te jedan gigabitni Ethernet (iako SoC podržava dva).

DS215j DS215j

Unatoč mizernoj potrošnji NAS-a, Synology daje 60W 12V eksterno napajanje koje nije mijenjalo temperaturu veću od ambijentalne prilikom korištenja. Hlađenje je aktivno (92mm) te postoji nekoliko načina rada koji se mogu namjestiti unutar samog softvera, no sve u svemu, buka je minimalna.

Od podržanih RAID polja baziranih na Linux md softverskom RAID-u su JBOD, RAID 0, RAID 1 i Synology Hybrid RAID. Kako nismo fanovi softverskog RAID-a uopće, samo kratko o zadnjem navedenom – radi se o Synologyjevoj “tehnologiji” koja omogućuje “pametno” raspoređivanje prostora unutar RAID polja za korisnike koji, unatoč tome što je cjelokupan softver simplificiran do najveće moguće mjere, razmišljati “još” i o RAID polju kojeg žele koristiti. Nije, doduše, jasno čemu ta opcija u ovom konkretnom modelu obzirom da joj je efekt isti kao i kod RAID1 polja.

DS215j DS215j

Još malo o samom softveru, kao i obično, Synology DiskStation Manager je apsolutno prekrasno, brzo, učinkovito i jednostavno sučelje za upravljanje NAS-om, bilo za početnike ili za napredne korisnike. Kao takvo, nakon 5 minuta inicijalizacije uređaja i postavljanja RAID polja, dijeljenja mapa bila je vidljiva u svim mainstream OS-evima.