Synology DS223 - 5

Iako funkciju NAS uređaja za veliku većinu korisnika danas obavljaju servisi za pohranu podataka u oblaku, oni koji su NAS-eve koristili ranije vrlo vjerojatno ih koriste i danas. Naime, usprkos visokoj nabavnoj cijeni ovakvih uređaja, oni mogu ponuditi daleko veći kapacitet i mnogo veću funkcionalnost od servisa kao što su Google Drive, Dropbox ili OneDrive.

U ovom članku bavimo se s jednim od jeftinijih NAS-eva renomirane tvrtke Synology koji nam je stigao iz TecomTradea. DS223 je nedavno predstavljeni model s dva utora za disk s kojim je tvrtka odlučila osvježiti donji dio svoje ponude.

Specifikacije

DS223 temeljen je na Realtekovom 4-jezgrenom 1,7-gigahercnom SoC-u s 2 GB radne memorije, a sposoban je primiti do dva čvrsta diska ili SATA SSD-a maksimalnog kapaciteta 18 TB. Idealno bi bilo da su to uređaji verificirani od strane Synologya, što je moguće provjeriti na službenim stranicama. Podržano je konfiguriranje diskova u RAID polje, no budući da DS223 ima samo dva utora, opcije su razumljivo ograničene – JBOD, RAID 0 ili RAID 1. Za pretpostaviti je da većina korisnika ovu opciju neće koristiti, a oni oprezniji će se odlučiti za RAID 1 čime u praksi dobivamo identičnu kopiju podataka na svakom disku.

Od datotečnih sustava podržani su Btrfs i ext4 na internim diskovima, dok oni koje spajamo preko USB konektora izvana mogu biti formatirani u btrfs, ext4, ext3, FAT32, NTFS, HFS+ i exFAT. Na stražnjoj strani uređaja nalaze se dva 5-gigabitna USB porta, a na prednjoj još jedan.

Izgled

Synology DS223 - 18

Na stražnjoj strani također imamo RJ-45 konektor iza kojeg se nalazi 1-gigabitni kontroler, okrugli konektor za napajanje i utor za Kensington bravu. Glavninu prostora zauzima ventilator pomjera 92 mm koji je tvornički podešen na tihi profil rada. Usprkos tome, u praksi nije apsolutno tih što bi moglo zasmetati korisnicima osjetljivim na buku. Dodatni problem u kontekstu buke su i sami diskovi, pogotovo ako inače koristite računala sa SSD-ovima, no to je neizbježno za kakav god da se NAS odlučite. Najjednostavnije rješenje problema je da ovakav uređaj jednostavno ne držite pokraj radnog mjesta već negdje dalje. Primjerice pored mrežnog usmjerivača.

Synology DS223 - 19

Ventilator zrak izvlači iz kućišta, pa se postavlja pitanje gdje su rupe za uvlačenje zraka? One se kriju na donjem dijelu kućišta, no skrivene su i u velikom Synology logou koji je ugraviran u lijevi i desnu bočnu stranicu kućišta.

Synology DS223 - 6 Synology DS223 - 10

Na prednjoj strani DS223 nalazi se LED-ica za status uređaja, aktivnosti mrežnog sučelja te aktivnost svakog od ugrađenih diskova. Ispod tih LED-ica su jedan 5-gigabitni USB port, tipka za aktiviranje funkcije kopiranja podataka s USB-a na NAS, te tipka za uključivanje NAS-a. Te dvije tipke također imaju osvjetljenje, pa je doista zgodno što je u postavkama softvera dostupna opcija reguliranja svjetline svih ovih LED-ica, kako ručno, tako i automatski, zavisno o dobu dana.

 Synology DS223 - 11 Synology DS223 - 16

Da bi ugradili diskove potrebno je s prednje strane skinuti plastični poklopac kojeg na mjestu drže gumeni klinovi koji eliminiraju potencijalno vibriranje. Unutar kućišta nalaze se dva plastična nosača u koje 3,5-inčne diskove ugrađujemo bez korištenja alata.

Synology DS223 - 20

U pakiranju s uređajem stižu adapter za napajanje s odvojenim debljim kabelom za spajanje na mrežu, mrežni kabel te set vijaka namijenjenih montaži SSD-ova. Kako bi mogli isprobati NAS-a od ustupitelja su također stigla i dva Synologyjeva čvrsta diska kapaciteta 4 TB iz serije HAT5300.

Synology DS223 - 23

Iskreno, vaš autor do sada nije imao pojma da Synology u ponudi ima i vlastite diskove. Nakon kratke online istrage ispalo je da je kompanije krajem 2020. lansirala vlastitu seriju čvrstih diskova temeljenih na Toshibinoj tehnologiji, ali vlastitom firmwareu s ciljem postizanja idealne kompatibilnosti s vlasitim NAS rješenjima. Serija HAT5300 nudi kapacitet do 16 TB i vršne brzinu pisanja i čitanja od oko 250 MB/s uz jamstvo od 5 godina, ali i prilično paprenu cijenu u odnosu na slične uređaje drugih proizvođača.

Sučelje

Synology DS223 - softver (1)

Synology DS223 - softver (2)

No vratimo se mi našem NAS-u. Ugradnja diskova je trivijalna, nakon toga treba uređaj uključiti, pričekati inicijalizaciju i pronaći ga na mreži. U našem slučaju bio je spojen na ASUS-ov usmjerivač s 1-gigabitnim portovima koji mu je automatski dodijelio IP adresu. Softver u startu nudi automatsko preuzimanje najnovije verzije DiskStation Managera, Synologyjevog OS-a temeljenog na Linuxu. Nakon instalacije OS-a, nužno je kreirati korisnika administratora pa potom konfigurirati diskove. Mi smo se odlučili za RAID 1.

Synology DS223 - softver (3)

Synology DS223 - softver (9)

DiskStation Manager je Linux OS koji pogoni sve Synologyjeve NAS-ove pa tako i ovaj. Sučelje je dizajnirano kao na standardnom računalu te njime upravljamo mišem. Zavisno o tome da li ste pri inicijalnoj konfiguraciji odabrali da će se NAS koristiti u kućnom ili poslovnom okruženju, biti će instaliran standardni paket dodatnih aplikacija. Naravno, sami s dva klika po želji možete instalirati i druge – od jednostavnijih kao što je aplikacija za masovni download ili sinkroniziranje podataka sa servisima za pohranu podataka u oblaku, do naprednijih kao što su različiti poslužitelji (Git, WordPress, Joomla, itd.) ili Synologyjev privatni podatkovni oblak – Synology Drive.

Synology DS223 - softver (4)

S njime na raspolaganje dobivamo mogućnost sinkronizacije podataka iz praćenih mapa na računalima i mobilnim uređajima, no s tom razlikom da se kopija podataka ne nalazi nekakvom udaljenom poslužitelju već na našem NAS-u. U skladu s tim, postoje i dedicirane aplikacije, kako klasične tako i mobilne, koje treba instalirati na uređaje s kojih želimo sinkronizirati podatke.

Synology DS223 - softver (6) Synology DS223 - softver (7)

Synology DS223 - softver (8)

Još jedan vrlo zgodan softverski paket je Surveillance Station koji omogućava NAS-u upravljanje s IP kamera u svrhu nadzora. Besplatno je podržano spajanje do dvije kamere, a uz plaćanje i mnogo više njih. Zgodno je što dodatne licence nisu u obliku pretplate već je riječ o jednokratnoj kupovini koja je vezana za vaš Synology račun, pa ako u nekom trenutku poželite kupiti jači NAS, kupljene licence su i dalje s vama.

Synology DS223 - softver (5)

Što se tiče sirovih performansi, osnovni ograničavajući faktor je brzina mrežnog sučelja. Iako čvrsti diskovi koje smo koristili mogu potegnuti do 250 MB/s, prilikom kopiranja na NAS postigli smo brzinu od oko 110 MB/s što je vrlo blizu teoretskog plafona koje nudi 1-gigabitno mrežno sučelje. Ako treba više brzine, nužno je investirati u NAS s 2,5-gigabitnim ili bržim mrežnim sučeljem. Naravno, tu se podrazumijeva da vam i ostatak opreme prati jednak standard.

Zaključak

 Synology DS223 - 0

Synology DS223 impresivan je maleni NAS pristupačne cijene koji se od jeftinijih uređaja ističe sposobnom hardverskom platformom i bogatim softverskim mogućnostima. Iako mu je primarna uloga skladištenje podataka, on će se odlično snaći i u mnogim drugim ulogama koje bi tradicionalno samostalnom poslužitelju. Za DS223 je potrebno izdvojiti oko 350 eura, a pokriven je 2-godišnjim jamstvom koje je moguće dodatno produljiti na četiri godine kupovinom paketa Extended Warrany Plus unutar 90 dana od trenutka kupnje uređaja.