Šareni uvod

Napredak tehnologije omogućuje krajnjim korisnicima da kusaju čari nedostupnog i tehnološki opskurnog, gotovo nečega tako tajnovitog da bi ste očekivali pronaći takvo što jedino u mračnim podrumima Dilbertovog imaginarnog poduzeća.

Tako je i s nekim IT konceptima koji su običnom smrtniku godinama (desetljećima) bili ne samo nedostupni, nego i nepotrebni. Sramežljivim guranjem open-source rješenja sredinom ’90. te entuzijazma i recikliranja hardvera, kućni NAS-evi su postali nešto što su obrasli geekovi držali po tavanima, klupama, parkovima i šupama.

RS814+

Caption: Autor odgovorno tvrdi da ne zna čiji su Netfinity 7000, HP Netserver E60, Digital Prioris XL DP5200, Macintosh Quadra 650 i PowerMac 8100/110 te da je sliku našao na Internetima. Kako je hardver jeftinio, tako su i razna gotova riješena postajala jeftinija i dostupnija, pa će se čitatelji prisjetiti jednog NAS round-upa od prije nekoliko godina koji je demonstrirao kako tadašnji hardver ipak nije bio dorastao ozbiljnijem korištenju. Bilo kako bilo, 2014. godine štošta se promijenilo, pa je tako ponovno na stolu jedan Synology, ovog puta u 1U formatu.

 

Specifikacije

RS814+

RS814+

Kako je i rečeno, radi se o 1U formatu NAS-a s podrškom za 4 2.5″ ili 3.5″ (hot swap) SATA disk. S podrškom za 4x Gigabit Ethernetom, 2 USB 3.0 priključka, ESata priključkom te serijskom konzolom (RP+ nudi i redundantno napajanje ali taj model nismo imali na testu), radi se o naoko vrlo primamljivom aparatu.

RS814-HW-005a

Poučeni lošim iskustvom primamljive vanjštine, zavirili smo unutra (i hardverski, i softverski), te pronašli smo Intelov Atom D2700 te 2GB RAM-a (SODIMM DDR-3) koji se nalaze na daughter-board kartici unutar samog NAS-a i lako su nadogradivi.

 RS814+

RS814+

Kako je bilo i za očekivati, RAID polja bazirana su softverski, što definitivno ne podržavamo.