rt6600ax_1

Synology je nedavno u svoju ponudu rutera dodao novu igračku – RT6600AX. Osim novog hardvera tu je i SRM 1.3 – nova revizija Synology OS-a koja nam donosi neke zanimljivosti. Najveća je 802.1q VLAN tagging podržan u svim režimima rada (ruter, AP i mesh), koji se mogu primijeniti i na WiFi mreže. Nova SRM verzija je popraćena i unaprijeđenom Firewall podrškom, no ne očekujte prave Enterprise mogućnosti. Iako se s ovakvim uređajem bez ikakvog problema može pokriti čak i srednje velika tvrtka, kao i neke udaljene lokacije  – na kraju dana ovo je consumer, a ne enterprise uređaj. No unatoč tome Synology se malo pomalo približava i tom segmentu.

rt6600ax_2

Autor ovih redaka ovaj router koristi već preko tri mjeseca pa je riječ o dugotrajnom hands on iskustvu, a i zanemarit će te malo prašine koja se u međuvremenu nakupila :)

rt6600ax_3

Što se tiče slike kutije i sadržaja – ista je davnih dana završila u trajnoj arhivi no kao i kod ostalih Synology uređaja „bundle“ je sve samo ne bogat – jedan Quick Start guide, RJ45 kabel i naravno sam router i njegovo napajanje.

rt6600ax_4

Sa stražnje strane klasika – USB port + pet RJ45 portova, za one koji su naviknuti na fleksibilnost Mikrotika – istu ne očekujte ovdje. WAN port je uvijek WAN port, ako se koristi failover LAN 1, koji je ujedno i jedini 2.5GBps port može se koristiti kao dodatan WAN port, dok preostala 3 porta možete koristiti isključivo kao LAN portove. Ostatak čine priključak za napajanje, On\Off i Reset.

rt6600ax_5

WPS i WiFi tipke su na desnom boku

Glavni SoC je Qualcomm Atheros IPQ6018, iz relativno nove Networking Pro 400 platforme. Riječ je o ARM 64-bit A5 četvero-jezgrenom procesoru koji radi na solidnih 1.8GHz. Podržava MU-MIMO 2×2 sa četiri streama; dva za 2.4GHZ i dva za 5GHz spektar s obzirom da se u specifikacijama za RT6600X navodi 4×4 MU-MIMO podrška dolazimo do Qualcomm QCN9024 koji je ujedno zadužen i za WiFi 6. Za 2.5Gbit port tu je Qualcomm QCA8081 Ethernet PHY transceiver, dok se za ostale 1Gbit portove brine Qualcomm QCA8075. Sve je zaokruženo s 1GB DDR3 memorije.

Što se WiFi podrške tiče – podržani su 802.11 a/b/g/n/ac/ax standardi tu je i 4×4 160Mhz podrška, a uređaj nudi tri odvojena WiFi radija tako da maksimalne (teorijske vrijednosti) WiFi propusnosti koje Synology navodi iznose:

  • 4800Mbps – 5GHz-1
  • 1200Mbps – 5GHz-2
  • 600Mbps – 2.4GHz

U osnovi, riječ je o hardverski jako dobro potkovanom uređaju što naravno prati i cijena. Ono što bismo htjeli vidjeti od svih proizvođača su barem dva 2.5Gbit porta što bi omogućilo puno više fleksibilnosti.

rt6600ax_Desktop

Dobro poznati Synology UI – jednostavan za navigaciju i podešavanje. Nećemo prolaziti kroz sve opcije – no nabrojati ćemo ono što je nama bilo zanimljivo i što smo detaljno testirali.

Network Center

rt6600ax_02_networkc

Za „po doma“ i tokom inicijalnog postavljanja imamo osjećaj da će svi ovdje provesti najviše vremena.

rt6600ax_03_internet

Osim PPoE podržani su i Auto IP, DS-Lite te Manual načini rada. Moguće je postavljanje VLAN-ova za dolazne konekcije i dedicirati portove za IPTV usluge. Iako postoje profili za IPTV/VOIP – na listi se ne nalaze profili iz Hrvatske stoga ne očekujte da ćete zamijeniti ISP router ako želite koristiti VOIP uslugu.

rt6600ax_03a_internet_vpn rt6600ax_03b_internet_vpn

Za one koji se vole skrivati – gore su navedene podržane tehnologije. Na kratko smo testirali OpenVPN i SurfShark i ovisno o serveru rezultati do kojih smo bez problema dolazili bili su 190/90Mbps – s obzirom na vezu od 200/100 na lokaciji testiranja – potpuno prihvatljivo.

rt6600ax_03c_internet_ddns

Količina podržanih DDNS servisa je poprilična, a mi smo se odlučili na Synologyev – tokom sad već sigurno 6 ili 7 godina korištenja pokazao se kao iznimno stabilan servis, a s obzirom da je besplatan definitivno nemamo zamjerke.

rt6600ax_04_traffic_control

Kao niti u prijašnjim verzijama tako ni ovdje nemamo kompletno QoS rješenje no uz malo igranja moguće je postići željene rezultate.

rt6600ax_05_traffic_a rt6600ax_05_traffic_b

Malo igranja s prioritetom, limitiranja po VLAN-ovima te pravila vezana uz pojedine uređaje moguće je osigurati i više nego adekvatna pravila za kućne ili prosumer korisnike.

rt6600ax_06_security

S obzirom da je jedna od novosti SRM 1.3 OS-a kreiranje VLAN-ova i sam Firewall su dobili malo nadogradnji. Kao Source\Destination moguće je blokirati vlastite subnete, specifične IP adrese, dodano je blokiranje\propuštanje po regiji dokle god zemlja koju želite pustiti\blokirati posjeduje Geocode. Uz prethodno spomenuto naravno postoje i pravila koja dozvoljavaju i direktan promet prema built-in aplikacijama.

rt6600ax_07_LAN

Ako se poigrate s VLAN-ovima koji sveukupno možete imati do 5 (ne bi se žalili da je broj malo veći) no rijetko koji kućni korisnik treba više. Naravno uz svaki VLAN veže se i zaseban subnet (moguće je koristit i IPv6). Na svakoj mreži moguće je koristiti standardne stvari poput DHCP Servera, izolirati mrežu od ostalih (što je isto tako moguće i kroz sam Firewall), i naravno zabraniti pristup na Management IP samog routera.

rt6600ax_08_vlan_edit rt6600ax_09_vlan_edit

Osim ograničenja na sveukupno 5 VLAN-ova (dva su defaultna i ne mogu se obrisati, a to su Guest Network i Primary Network) no moguće im je mijenjati TAG kao i subnet, jest činjenica da ako na određenom portu želimo promijeniti Untagged mrežu s Primary Network-a na bilo koju drugu – kroz njega više ne prolaze ostale mreže kao Tagged te ih nije moguće kao takve namjestiti. Više fleksibilnosti ne bi škodilo s obzirom da na raspolaganju imamo 4 porta, na kraju dana managed 8 portni 1GbE switchevi kreću već od 200kn stoga ovo ne predstavlja prevelik problem.