Osnovana 2002. godine u Njemačkoj, kompanija "takeMS" je vrlo brzo postala jedna od vodećih proizvođača multimedijalnih playera, memorija, USB uređaja i flash kartica. Danas, samo četiri godine nakon osnivanja, 4 milijuna proizvoda koji su prodani u preko 40 zemalja širom svijeta jasno ocrtava njihovu tržišnu poziciju i veliku ekspanziju koju su doživjeli u tom kratkom vremenu. MEM-DigiTV Box je njihov jedini proizvod iz tog segmenta, a mi smo provjerili ima li njemačke kvalitete i preciznosti u njegovim vodovima i spojevima.

Nijemac s prozirnom haubom

Već prvi pogled na pakiranje ostavlja dojam jednostavnosti, prozirna plastika otkriva kompletan sadržaj koji ne skriva puno pojedinosti. Dizajnerski vrlo dobro odrađen izgled USB recivera, super oskudan daljinski upravljač i minijaturna antena koja ne izaziva povjerenje. Ali, kako prvi dojam zna prevariti zaranjamo dublje u unutrašnjost…

ABS, ASR, klima, podizači stakala…

Manual, CD s driverima i programima, antena, postolje, tuner, produžni USB kabel (pobjegao sa slike) antenski adapter i daljinski upravljač – to je popis opreme koji se nalazi u kutiji. Ni previše, ni premalo. Sve što je potrebno da se cijela stvar stavi u pogon. Jednostavnost je dobra, ali kada se pretjera onda rezultati i nisu tako sjajni. Jedan od primjera:

Ne može oskudnije

Daljinski upravljač izgleda kao da je na strogoj dijeti, a ne kao naprava koja može upravljati bilo čime. Istina, ovo nije prvi puta da se susrećemo s ovakvim komadićem plastike, ali kada dođemo do softverskog dijela postaje jasno zašto smo ogorčeni s njegovim (ne)mogućnostima.

Ne bacati u kantu? Hm….

Uporno pokušavajući dokučiti što točno učiniti s daljinskim upravljačem, otkrili smo i tajni pretinac na njemu. Služi za promjenu baterije. Još kada bi se i ona mogla potrošiti na one oskudne komande, to bi i bilo korisno.

Može li manje?

Ovakve minijaturne antene su se do sada pokazale korisnije kao podupirač za cvijeće nego za hvatanje digitalnih signala TV postaja, ali kako smo i spomenuli – prvi pogled može zavarati. A u usporedbi s dosadašnjim tunerima i antenama koje su nam prošli kroz ruke, ovaj primjerak slobodno možemo svrstati u klasu namijenjenu za maćuhice, djetelinu i slično nisko raslinje. Manji komad nismo imali na testu.

Sastavi, rastavi – jutarnja tjelovježba

Vanjskim izgledom ovaj USB reciver naglašava svoju jednostavnost, nema prekidača, nema komplikacija – samo poklopac USB kontakta i antenski adapter. Dimenzijama spada u klasične memorijske stickove pa ga je lako i izgubiti u ostalim stvarima na stolu, ali njemačka preciznost i kvaliteta odišu na svakom njegovom spoju :) Nakon kratkotrajne zabave s kutijom, prionuli smo instalaciji drivera i popratnog softvera s CD-a, priključili tuner na računalo i pokušali štogod i pogledati…