Terratec Aureon Sky i Logitech Z-560

Datum objave 08.06.2003 - Frane Borozan

Uvod

Zadnjih godina svi smo bili svjedoci ubrzanog razvoja informatičkog tržišta. Dok su procesori dobivali velike brzine, a grafičke kartice obrađivale velike količine poligona, zvučne kartice nisu baš puno napredovale. Naravno, napredak nije neprimjetan. Šum se smanjio, a dobili smo s najnovijim karticama čak 8 izlaza. Tu su digitalni izlazi i ulazi, a na nekim možemo naći i Firewire. Audio kartice su danas skoro pa sve izgubile stari game/midi port - ne znam tko to više koristi - USB je novi standard. Prije par godina kada sam slagao računalo, zvučna kartica nije bila važna komponenta, i više sam gledao kako uzeti veći monitor ili brži disk. Danas se to malo promijenilo. Zvučna kartica i zvučnici koje ćemo vam predstaviti vrijednosti su nekih 3K kuna, pa se iz toga može zaključiti da je ovdje riječ o nečem malo ozbiljnijem. Moram vas upozoriti da biti audiofil nije baš zahvalno - stalno težite boljem zvuku, mp3-ce vam postaju nisko kvalitetna muzika i sve slušate s CD-a. Nakon nekog vremena se zainteresirate kako zvuče "pravi" audio sustavi te obiđete audiofilske prodavaonice. Tada shvatite da ono što ste kupili nije ništa posebno. Mogu vam odmah reći da su računalni zvučnici još daleko od pravih audio sustava, ali su im se dosta približili, posebno što se softverski zvuk može dosta poboljšati (npr. neki DSP pluginovi za Winamp čuda rade - morate probati iZotope Ozone za Winamp).

Zvučnici

Zvučna

Proizvođač chipseta i procesora u audio svijetu

IC Ensemble Company je kompanija osnovana 1998. čiji je prvi proizvod bio ICE 1712 Envy24. Ovaj čip se koristio u mnogo poznatih profesionalnih zvučnih kartica (TerraTec EWX 24/96). Godine 1999. VIA je kontaktirala IC Ensemble i predložila im poslovnu suradnju. Maloj firmi koja je brzim korakom išla prema vrhu to je bilo presudno. Na CeBitu 1999. VIA i IC Ensemble su predstavili VT82C686A. 2000. VIA je kupila IC Ensemble i ta tvrtka postala je dio VIA-e zadužena za proizvodnju visoko kvalitetnih zvučnih čipova.

Prošle godine VIA je izbacila Envy24HT koji je bio namijenjen ugrađivanju u PCI kartice i Envy24PT koji je namijenjen urađivanju na matične ploče. Na korištenje ovih prozvoda odlučili su se Terratec i M-Audio, dva proizvođača koji imaju jako dobru reputaciju na audio tržištu. Tako se na Terratec Aureon Sky kartici nalazi ICE VT1724 (Envy24HT) chip. Najveća novost koji donosi Envy24HT je podrška za rad na 192kHz/24-bit, što je odgovor na Creativov konkurenti Audigy2. Dosta uvoda, bacimo se na komponente iz ovog testa!

Logitech Z-560

Logitech Z-560

Krenut ćemo prvo s Logitech Z-560 zvučnicima.

Specifikacije:

Logitech Z-560
 • THX certifikat
 • MAX izlazna snaga: 400 watta RMS - Subwoofer: 188 watta RMS - Sateliti: 212 watta RMS (4 x 53 W)
 • Frekvencijski raspon: 35 Hz - 20 kHz
 • Šum: > 100 dB (A)
 • Ulazna impedancija: 10,000 ohma
 • Maximalni SPL: 114 dB
 • Sateliti: high excursion, široki raspon s aluminijskim špicastim driverom
 • Subwoofer: 20 cm driver uklopljen u masivno drvo
 • Pojačalo: linearno pojačalo s jakim napajanjem
 • Konektori: audio konektori na zavidavanje, 3.5 mm jack za slušalice, ulazi za straga i sprijeda

Kada je došla kutija od zvučnika ja sam mislio da je unutra monitor - nisam mogao vjerovati kolika je. Za duplo veća od kutije bilo kojeg drugog zvučničkog sustava. Slogan im je - veliko, jako, predobro. Nakon što sam uopće skužio kako se kutija otvara, svjetlo dana je ugledao ogromni "wufer" kojeg su okruživala četiri satelita, kao četiri čuvara. Dakle u kutiji nalazimo:

 • Z-560 subwoofer
 • 4 satelita
 • SoundTouch™ kontrolnu ploču
 • Sve potrebne kabele i priključke
 • Upute za upotrebu
 • Garanciju od dvije godine (koju mislim da nećete uspjeti ostvariti u Hrvatskoj).

Kutija

Čovjek na kutiji koji se pretvara da uživa u muzici, a u stvari se "nadimija ka' majka"

Ogromni i jaki woofer od 188W

THX certifikat - razlog više zbog kojega je ovaj sistem skup

Stražnja strana

Zvučnici u detalje

Najveći dio čitavog sistema je ogromni subwoofer dimenzija 38x28x28cm s velikim driverom od 20cm. Razlog velike težine i veličine basa je što sadrži i pojačalo velike jačine koje treba opskrbljivati sistem od 400W RMS. Pojačalo hladi veliki pasivni hladnjak veličine 23x20x3cm. Ako ne "ložite" zvučnike previše onda će hladnjak biti topao na dodir. Do sada sam samo jedan put sistem držao "do kraja" nekih 2-3 sata na malom tulumu kod prijatelja. Nakon tih 2-3 sata hladnjak je postao tako vruć da ste mogli peći jaja na njemu. Odmah sam "ubio" bas softwerskim ekvilajzerom i sateliti su sami ložili nekih pola sata. Nakon pola sata wufer se vratio na normalnu temperaturu i tada je ponovo bio spreman za mukotrpan rad. Nakon ovoga ozbiljno sam počeo razmišljati da na hladnjak ugradim jedan 120mm ventilator.

Jačina samog basa je 188W što je dovoljno snage da ispuni sobu srednje veličine jakim basom. Šteta je ovako jak sistem držati na manje od pola. Ovo treba iskoristiti do kraja. Ali budite upozoreni, posvađat ćete se sa svim susjedima (osim ako nisu gluhi). Ljudima ispod vas činit će se kao da im čekić lupa nad glavom. Probao sam pojačati zvučnike na malo više od pola snage i udaljiti se iz stana. Iz prizemlja (ja sam na 3. katu), čuje se samo bas - zamislite kako je bilo onome koji živi ispod mene. Jednom mi je čak čovjek lupao čekićem po svojem stropu, tj. mojem podu. Od tada zvučnike ložim samo ujutro od 11-13 i popodne od 16-20.

Vrući zvučnik

Preko cijele prednje strane vidimo driver obložen crnim metalom oko kojega se nalazi plastika boje kroma da učini zvučnik što atraktivnijim. Da se mene pitalo ja bih povećao cijenu zvučnika za 100-200kn i kromirao cijeli taj dio jer bi tada sustav izgledao još skuplje.

U oko bode oznaka THX s prednje strane koja govori da se Logitech potrudio napraviti zvučnike koji zadovoljavaju THX certifikat kojeg je napravio veliki George Lucas (u svojoj firmi Lucas Arts), za potrebe svoga filma Return of the Jedi. THX je tajna Lucas Artsa o kojoj se vrlo malo zna i dobro je čuvaju tako da su njene pune specifikacije nedostupne. Kasnije je Lucas vidio da se na tome može debelo zaraditi, a ostalo je povijest. Certifikat inače nije ništa bolji od Dolbya, ali je zato dosta skuplji pa ga nemaju baš svi sistemi i kina.

Sa strane od masivnog drvenog woofera vidimo ogromnu tubu za potisak zraka koji proizvodi woofer. Ovakvu tubu ćete vidjeti u raznim oblicima na skoro svim većim zvučnicima, a njezina veličina ovisi o snazi drivera. Ovdje ja vidim jedan debeli nedostatak, a ujedno je i nedostatak cijelog sistema - ova tuba nije zašerafljena s vijcima, već je zalijepljena nekom vrstom ljepila. Nedostatak ljepila je njezina neotpornost na trzaje, a kako wufer ima jak bas, bojim se da će se jednog lijepog dana wufer samo raspasti :) Daleko od toga - nisam do sada vidio niti jedan računalni zvučnik, a da su na njemu korišteni vijci. Taj luksuz je ostavljen starijoj braći iz hi-fi svijeta.

Maksimalna snaga koju sustav s pojačalom može povući iz mreže je 720W. Za napajanje mu dakle treba osigurati omanju elektranu. Cijenimo to što je AC/DC pretvarač stavljen u kutiju pa nema "cigle" na žici.

Maks. snaga koju treba osigurati sistemu

 

Na stražnoj strani subwoofera nalazi se cijela serija konektora. Tamo možemo naći 8 konektora za zvučnike (po dva kanala za svaki od četiri zvučnika), priključak za SoundTouch Control Center i master off/on priključak.

Konektori

Priključak za SoundTouch Control Center

SoundTouch Control Center je glavni dio za kontroliranje sustava. Iz njega vode dva kabela - jedan ide prema wuferu i u obliku je DIN-a, dok se drugi sastoji od dva obična 3.5mm jacka koji se spajaju u zvučnu karticu na front i rear. Na njemu se kontrolira glasnoća sustava, jačina basa, fade između prednjih i zadnih zvučnika, a tu je još i tipka za M3D.

M3D je Logitechova tehnologija koja stereo zvuk raširuje u surround zvuk tj. pokušava se dobiti surround zvuk bez reverba ili jeke. M3D zna ponekad odlično izvesti zvučnu sliku, ali ne funkcionira uvijek baš dobro. Na zadnjim zvučnicima se ponekad može čuti distorzirana zvučna slika ili neka vrsta jeke. Ja ga osobno stalno držim isključenim.

Oko gumba za M3D i potenciometra za glasnoću nalaze se zelene i plave LED diode. Na slici možete vidjeti kako to izgleda u mraku uz MS Explorer.

SoundTouch Control Center glavom i bradom

Mrak stvar u mraku

3.5mm jackovi

DIN konektor od SoundTouch Control Centera

Sateliti

Sateliti

U kutiji ćemo naći četiri satelita, svaki snage od 53 wata što je ukupno 212W. Zvučnici ne koriste tweeter i srednjetonac, već se odlično snalaze s jednim driverom od 7.5cm koji iznad sebe ima malu tubu za visoke tonove tako da sateliti uspijevaju odlično pokriti frekvencijski prostor kojeg ne pokriva wufer. Membrane satelita su zašiljene da smanje razlike u fazi frekvencije koje se javljaju kod običnih udubljenik membrana. Ovo je novina koja će sigurno pomoći satelitima, a uz to ih čini i ljepšima.

Satelit pod kacigom

Goli vojnik sa šiljastom bajunetom

Pozadina

Banda od četiri satelita

Na pozadini se nalaze dva konektora - left i right. Kabeli se kače na njih tako da se oni malo odšerafe, stave na predviđeno mjesto i onda opet zašerafe. Jedostavan i funkcionalan mehanizam. Podložak satelita je od metala i može se po potrebi skinuti ili iskoristiti za montiranje na zid. U tu svrhu s zvučnicima je došao ključ koji se koristi za odšerafljivanje podnožja.

Sateliti imaju vrlo čist i jak zvuk. Neki visokotonski instrumenti kao činele na ovim satelitima zvuče skroz drugačije. Čuje se jasna definicija visokih tonova.

Ključ

Odšerafljivanje podnožja

I to je to o zvučnicima!

Terratec Aureon Sky

TerraTec Aureon 5.1 Sky

Specifikacije:

 

TerraTec Aureon 5.1 Sky

Kompatibilnost
 • DirectSound / 3D
 • A3D 1.0
 • EAX 1.0, EAX 2.0
 • MacroFX
 • EnvironmentFX
 • MultiDrive
 • ZoomFX
 • I3DL2
 • PC 2001
 • PCI 2.1, 2.2
 • PCI Bus Power Management Interface Specification 1.0
Digitalni audio
 • 24bit / 96kHz snimanje
 • 24bit / 192kHz* playback
 • Extended full duplex stereo za playback i snimanje
 • Snimanje i playback svih audio izvora
 • MultiDrive
 • MacroFX
 • EnviromentFX
 • ZoomFX
Audiomixer
 • Individualna kontrola za sve audio izvore
Eksterni konektori
 • Digitalni optički izlaz, 44.1 kHz / 48kHz / 96 kHz / 192 kHz (TOS link)
 • Digital ulaz, optički, 44.1 kHz / 48 kHz / 96 kHz (TOS link)
 • 3 linear mini-jack porta (3.5 mm) 24bit / 96kHz
 • Line In, stereo (3.5 mm) 24 Bit / 96 kHz
 • Microphone mini-jack port, mono (3.5 mm) 24bit / 96kHz
Interni konektori
 • 2 odvojena CD audio porta, stereo (MPC3)
 • Aux In, stereo (MPC3)
Podržani OS-ovi
 • Windows 98 SE / Me
 • Windows 2000 / XP

 

TerraTec Aureon Sky dolazi s:

 • Instalacijskim CD-om s raznim audio softverom (Software DVD Player, Musicmatch Jukebox, Emagic Logic Fun, Free & Shareware)
 • Instalacijski vodič

Minimalna konfiguracija:

 • Jedan slobodan PCI 2.1 kompatibilan PCI slot
 • Intel Pentium III ili AMD K6 500 CPU
 • 64MB RAM
 • 50MB diska;
 • Rezolucija od min 800 x 600, 16-bitna boja
 • CD-ROM

Kartica se nalazi na crnom PCBu što joj daje vrlo skup izgled. Zadnji bracket je pozlaćen kao što su pozlaćeni i ostalih pet 3.5mm jackova. Na bracketu ćemo još naći i optički ulaz i izlaz.

Kutija sprijeda

Kutija straga

Kartica u svom raskošnom izdanju

Stražnji dio kartice s konektorima

Čipovi

VIA Envy24HT

Središnji dio kartice je VIAin VIA Envy24HT (znan još i kao ICE1724). Čip podržava 12 ulaza i 12 izlaza od čega su po dva digitalna. U čipu je integriran mixer visoke rezolucija što nam omogućava širok frekvencijski spektar, a time i bolji zvuk.

Krivac

Čip podržava još i game port koji je izostavljen jer su svi proizvođači joysticka prešli na USB konektore. Čip komunicira s ostatkom računala preko PCI sabirnice.

Envy24HT Funkcijski Block Dijagram

Envy24 ICE 1712 Detaljan Block Dijagram

 

Cirrus Logic CS8415A-CS

Procesor za ekefekte je proizveden od strane Cirrus Logica i odaziva se na ime CS8415A-CS. Čip prima i obrađuje 6 kanala, jedan po jedan, te ih proslijeđuje na potrebne konektore (SPDIF, AES3). Na blok dijagramu možemo vidjeti shemu kako on to radi. U jednom clock cycleu se obrađuje samo jedan kanal i šalje se dalje za potrebno dodatno procesiranje. Ovaj Cirrus Logicov čip se ne upotreblajva samo na zvučnim karticama, te ga možete naći još i na CD-R, DAT, DVD i MD uređajima.

CS8415A-CS

Cirrus Logic: CS8415A-CS Block Dijagram

Čipovi 2

VT1724

VT1724 audio kontroler radi u paru s osam kanalnim audio-codec WM8770IFT čipom od Wolfsona. Pitate se gdje su još dodatna dva kanala? Ona su na malo skupljoj kartici Terratec Aureon 7.1 Space dok su ovdje izostavljena zbog čisto marketinških/poslovnih razloga. Ovaj Wolfsonov čip kontrolira sve eksterne analogne ulaze i izlaze kartice. Neki od osnovnih odlika Wolfson čipa su:

 • 106dB SNR (“A” weighted @ 48kHz) DAC
 • 102dB SNR (“A” weighted @ 48kHz) ADC
 • Sample frekvencija na DAC pathu: 8kHz – 192kHz
 • Sample frekvencija na ACD pathu: 8kHz – 96kHz
 • Osmo- stereofonski input ADC-i s analognom kontrolom od +19dB do –12dB u 1dB inkrementima.

WolfsonWM8770IFT

WM8770IFT Block Dijagram

Četiri stereo 24-bitna DAC-a su korištena s digitalnom interpolacijom filtera za oversampliranje. Podržan je digitalni signal dubine 16-32bit i 8-192kHz frekvencije. Svaki digitalni kanal omogućava neovisnu jačinu zvuka. Audio interface codec podržava I2S i DSP data format koji se kontrolira preko 3 žilnog interfacea. Korištenje ovako sofisticiranog čipa na zvučnim karticima približava računalni zvuk sve više hi-fi zvuku, koliko god to audiofili nijekali.

Xilinx XC9536XL

Računalo se zasniva na tri velike podvrste komponenti - procesoru, memoriji i logičkom čipu. Procesori izvršavaju instrukcije, memorija pohranjuje obrađene instrukcije dok logički čip povezuje memoriju i procesor. Aureon Sky kartica upotrebljava za tu vrstu zadatka XC9536XL čip od Xilinxa. Ovaj čip je opremljen s brzom Flash memorijom koja ima integriran programabilni kontroler. Instrukcije u čipu su flashane preko 10pinskog konektora koji se nalazi vrlo blizu ovog čipa i odaziva se na ime System Port. Ovakvi čipovi su prije par godina koštali preko 150€ i radili su na frekvenciji od 40MHz. Sada koštaju 10€ i rade na frekvencijama od preko 400MHz-a, pa neka netko kaže da tehnologija nije napredovala.

Xilinx XC9536XL

Zvučne tehnologije

Ostale tehnologije integrirane na kartici

4G Sound

Svaki paket TerraTecovih zvučnik kartica dolazi s ovim 4G logom. 4G je ime za surround zvuk četvrte generacije za PC. Generacija se promijenila davne 1998. kada su nove zvučne kartice postale sposobne reproducirati 24/96 zvuk. Više o ovoj tehnologiji možete saznati od samog Terrateca na njihovim stranicama.

4G logo


Sensaura Sound Technologies

Terratec zvučne kartice dolaze s još jednom tehologijom zvučnog imena Sensaura, koju je razvila tvtrka istog imena. Sensaura već dvanaest godina piše matematičke algoritme za što bolji zvuk, pa valjda znaju što rade.

Sensaura osnovne funkcije:

 • Microsoft DirectSound 3D podrška
 • Sensaura 3D – rješenje za dvo-zvučničke sisteme bez gubitka funkcionalnosti
 • Sensaura MultiDrive – potpuno pozicioniranje zvuka (po x i y osi) kada se upotrebljavaju četiri ili više zvučnika
 • Sensaura MacroFX – podrška za 3D zvuk kada se izvori nalaze blizu slušaoca
 • Sensaura Digital Ear – ispravan 3D zvuk preko slušalica
 • Potpuna podrška za A3D standard (ver.1.0)
 • Sensaura ZoomFX – (tehnlogija je još u beta fazi) - Dolby Digital 5.1 preko slušalica.

Sve Sensaura 3D demo tehnologije mogu se instalirati s CD-a koji dolazi uz zvučnu karticu.

Sensaura logo

Software

Software zvučne kartice

Za testiranje su korišteni zadnji driveri (10.2.2003). Pri korištenu softvera (kroz nekih mjesec dana) nisam primijetio nikakvu nestabilnost ili rušenje. Softwer je podijeljen na 6 većih cjelina.

Playback se koristi za podešavanje glasnoće svih izlaza i kontrolu balansa između lijevog i desnog kanala

Sources se koristi za podešavanje glasnoće izvora zvuka i kontrolu balansa između lijevih i desnih kanala

Mix se koristi za kontrolu ulaznog signala s raznih izvora

Na digital jahaču ćemo naći kotrole za digitalni rad kartice

ASIO jahač za podešavanje sampliranja ASIO međuspremnika

Speaker jahač se koristi za odabir moda kartica (2 zvučnika, 4 ili 5.1 sistem). Tu još možemo naći odabir izlaza te Sensaura podršku za 3D zvuk

Na Misc jahaču se nalaze informacije o driverima, Windowsima i DX paketu, te tu još možemo mijenjati i jezik sučelja

Colors opcija u Miscu nam se koristi za mijenjanje boja sučelja

Benchevi i test sistem

Test sistem:

Testni sistem :: Hardware
Platforma Epox KTA2 KT133
Procesor(i) AMD Duron 700MHz (Socket-A)
Grafička kartica(e) NVIDIA GeForce4 TI4200
Driveri :: Omega KX 1.4072
Muzička kartica

Terratec Aureon Sky 5.1
Driveri :: Version 5.01.2600.10

Creative Audigy
Driveri :: Sound Blaster Audigy DriverPack 31/12/2002

Kontroler Ugrađeni VIA 686B
Hard disk(ovi) Seagate Barracuda IV ATA-100 IDE 7.200rpm 60GB (NTFS)
CD-ROM Asus 34X

 

Test je izvršen u Opensource RigthMark Audio Analyzer programu (http://audio.rightmark.org/). Kvaliteta zvuka ovisi najviše o četiri stvari:

 1. Kvaliteta drivera (prijenos i konverzija podataka)
 2. Kvaliteta digitalnog kontrolera (algoritmi za procesiranje)
 3. Kvaliteta audio codeca (koji mora pretvarati analogno-digitalno i digitalno-analogno)
 4. Kvaliteta pojačala i PCBa

U skoro 100% slučajeva proizvođači zvučnih kartica navode idealne specifikacije svojih kartica koje su dobivene testiranjem u idealnim uvjetima. U praksi je to malo drugačije i zato ćemo iskoristiti ovaj program da pogledamo razlike.

Ovisnost kvalitete audio sustava

Filozofija testiranja

Kako možemo testirati kvalitetu zvuka?

Postoji par osnovnih stvari koje su nam potrebne da bismo mogli testirati zvuk. Najlakše je spojiti izlaz i ulaz zvučne kartice i tako možemo uspoređivati ulazni i izlazni signal te računati raliku među njima. Pozitivno kod ove metode je što ovako bilo tko može testirati zvučne kartice. Nedostatak je što nismo u idealnim uvjetima, ali dobre zvučne kartice će svejedno imati dobre rezultate. Ja osobno sam imao velikih problema s testiranjem. Cijeli jedan dan je potrošen uzalud zbog lošeg kabela i s njim je kartica davala loše rezultate. Profesionalna oprema za testiranje košta oko 20 000€, a to će PC Ekspert nabaviti kada skupimo malo novaca pa ćete moći i o tome čitati :) (tj. kad' na vrbi rodi grožđe').

Rezultati Terratec Space kartice uspoređeni su CL Audigy. Korišteni sampleovi su 16-bit, 48 kHz za jednu i drugu karticu (jer Audigy interno sve spusta na 16/48), dok sam još dodao i sample 32-bit, 96 kHz za Sky karticu da se vidi koliko ona zapravo potencijala ima. Pitate se zašto nisam usporedio s Audigy2? To je jednostvano zato jer ju nisam bio u mogućnosti nabaviti. Nakon ovog testa kada kontaktiramo Creative i uvjerimo ih da trebamo usporediti Audigy2 i ovu karticu onda ćemo napraviti testi i te dvije kartice (Creative se tako trudi oko nas, možete si misliti).

 

Kratki sažetak

Test Referenca Sky 32-96 Ocjena Audigy 16-48 Ocjena Space 16- 48 Ocjena
Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB: +0.00, -0.00 +0.02, -0.11 Odličan -0.71, +0.01 Dobar +0.02, -0.10 Odličan
Noise level, dB (A): -97.8 -98.3 Odličan -90.5 Vrlo dobar -94.4 Vrlo dobar
Dynamic range, dB (A): 97.8 95.8 Odličan 87.7 Dobar 91.1 Vrlo dobar
THD, %: 0.0003 0.0064 Vrlo dobar 0.051 Prosječan 0.0058 Vrlo dobar
IMD, %: 0.0060 0.0065 Vrlo dobar 0.037 Dobar 0.0093 Vrlo dobar
Stereo crosstalk, dB: -100.0 -90.5 Odličan -83.7 Vrlo dobar -89.6 Odličan

RMAA bench

Cijeli test

Kad bismo išli napraviti cijeli test sa svim slikama od sve tri zvučne kartice, članak bi jednostavno bio predug pa vam prilažen cijeli test samo od TerraTec Aureon Sky kartice i to kod sampliranja pri 32-bit i 96 kHz.

Aureon Wave

RightMark Audio Analyzer test

Testing chain: External loopback (line-out - line-in)
Sampling mode: 32-bit, 96 kHz

Summary

Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB: +0.02, -0.11 Odličan
Noise level, dB (A): -98.3 Odličan
Dynamic range, dB (A): 95.8 Odličan
THD, %: 0.0064 Vrlo dobar
IMD, %: 0.0065 Vrlo dobar
Stereo crosstalk, dB: -90.5 Odličan

Generalna ocjena: Odličan

Frequency response

Spectrum graph

Frequency range Response
From 20 Hz to 20 kHz, dB -0.52, +0.02
From 40 Hz to 15 kHz, dB -0.11, +0.02
Noise level

Spectrum graph

Parameter Left Right
RMS power, dB: -92.1 -91.5
RMS power (A-weighted), dB: -98.3 -97.6
Peak level, dB FS: -79.9 -79.4
DC offset, %: 0.00 0.00Dynamic range

Spectrum graph

Parameter Left Right
Dynamic range, dB: +90.5 +90.1
Dynamic range (A-weighted), dB: +95.3 +95.9
DC offset, %: -0.00 -0.00THD + Noise (at -3 dB FS)

Spectrum graph

Parameter Left Right
THD, %: 0.009 0.006
THD + Noise, %: 0.010 0.007
THD + Noise (A-weighted), %: 0.011 0.009Intermodulation distortion

Spectrum graph

Parameter Left Right
IMD + Noise, %: 0.006 0.007
IMD + Noise (A-weighted), %: 0.005 0.006Stereo crosstalk

Spectrum graph

Parameter L <- R L -> R
Crosstalk at 100 Hz, dB: -81 -83
Crosstalk at 1 kHz, dB: -89 -86
Crosstalk at 10 kHz, dB: -84 -86

Zaključak

Kako to zvuči u praksi?

Za potrebe slušnog testiranja korišteni su sljedeći audio CD-ovi:

 • Nirvana - From The Muddy Banks Of The Wiskah
 • Propellerheads – Decks and Drums and Rock and Roll
 • Led Zeppelin - Remasters
 • Moby - Play, Animal Rights
 • Matrix - Soundtrack
 • Spawn - Soundtrack
 • Rage Against The Machine - Rage Against The Machine
 • Razni mp3-i

Kada sam prešao s onboard zvučne kartice (AC'97) bio sam iznenađen kvalitetom zvuka. Zvuk je dobio svoju prostornost i postao je nevjerojatno čišći. Kada se AC'97 potenciometar odvrne do kraja iz zvučnika se čuje velika količina šuma. Ovdje je to dosta smanjeno, ali nije nestalo zbog internih D/A konverzija. Isto vrijedi i za Audigy, samo u nešto manjoj mjeri jer je Audigy ipak puno kvalitetniji od AC'97 zvuka.

Kod slušanja klasične glazbe visoki tonovi zvuče toplo i realno, kao da ne slušate zvuk iz zvučnika nego imate osjećaj da se orkestar nalazi u vašoj neposrednoj blizini. Čistoća zvuka je najviše dolazila do izražaja pri jakim vokalima kod Jazz i Pop muzike. Kod rocka, techna i metala čuli su se probojni duboki tonovi koji su bili odlično definirani, probojni i jaki i diraju vas baš u srce, a ne kao neki falš polu-niski maskirani tonovi.

U igrama Sky kartica je zvučala realnije od Audigy kartice. Imali ste osjećaj kao da se nalazite usred bitke. U nekim igrama, npr. Tom Clancy's Splinter Cell, s uključenim EAX-om zvuk je zvučao bolje na Sky kartici nego na Audigyu, iako znamo da je EAX Creativo maslo.

Poseban užitak predstavlja gledanje DVD filmova. Ako dobro rasporedite zvučnike imat ćete osjećaj kao da ste u filmu. Meci zuje na sve strane, eksplozije su tako jake da vam fotelja ponekad podrhti. To se zove užitak! Pri jakim i dobrim audio efektima svaki DVD film poželjet ćete pogledat (poslušati) s ovakvom zvučnom karticom.

 

Zaključak

TerraTec Aureon Sky

TerraTec je sada samo potvrdio da je i više nego dostojan konkurent Creativu. Sada više ne moramo govoriti da je Terratec dostigao Creative, nego možemo postaviti pitanje kada će se Creative vratiti na tron (vjerojatno nikad s tako nevjerojatno bugovitim driverima). Kartica je malo preskupa za budget PC, posebno ako uzmemo u obzir da je nVidia sa svojim SoundStormom napravila dobar posao i eliminirala dodatan razlog za kupovanje dodatne zvučne kartice. Ako uložite tih 650kn, dobit ćete itekako dobru zvučnu karticu. Kartica se pokazala iznimno dobra u preslušavanju svih vrsta muzike, od Audio CD-a, mp3-a, do gledanja DVD naslova. Ako vam treba optički izlaz, i on je tu. Ocjenu smo dali kartici u konkurenciji "amaterskih" audio kartica, tako da znate da postoje i bolje zvučne od ove, ali su nevjerovatno skupe.

 

Logitech Z-560

Najjači Logitechov zvučni sustav je dokazao svoju ogromnu snagu. Imajte na umu da ovaj sustav ne možete svugdje slušati, tj. ako živite u zgradi kao ja, računajte na svađu sa susjedima. Ogromni subwoofer od 188W, potpomognut s 4 satelita ukupne snage 212W, daju izvrsnu zvučnu sliku čije snage se ne bi posramili niti jači i skuplji sistemi (Megaworks ili neki audio hi-fi). Dobar dizajn samo je šlag na kraju i znak da ga ne morate držati u svojoj kompjuterskoj sobici, već ga možete ponosno montirati u dnevnu sobu i šepuriti se pred prijateljima.