Test ATi-jeve All-In-Wonder Radeon grafičke kartice

Datum objave 16.10.2001 - Damir Šimpović

Hardver

Nakon dugog, lijepog ljeta, uspjeli smo napokon završiti članak o ATi All-In-Wonder Radeon-u. Malo je potrajalo, ali nadamo se da se isplatilo!

ATi je poznat po svojim grafičkim karticama prepunim featurima, a na vrhu te ponude je All-In-Wonder linija. Prvotno je bila zasnovana na Rage II čipu, potom na Rage128GL čipu, a sada nam dolazi u njenoj najnovijoj inačici baziranoj na Radeon čipu. Istina, ta kartica je već neko vrijeme prisutna na tržištu, ali budući da su mogućnosti PC Eksperta blago ograničene po pitanju nabavke novog hardvera (obično naše tvrtke odrede jedan komad neke komponente za testiranje pa onda taj komad kruži okolo - dobiju ga Bug, PC Play, mi, itd. - nikad se ne zna kada će tko doći na red), moramo biti zadovoljni s onim što nam se nudi! Dakle, bolje ikad nego nikad!

Kartica je došla sa 32 MB DDR memorije i to je (nažalost) jedina količina memorije koju možete dobiti s ovom karticom. Radeon čip nam je svima poznat po svojim solidnim performansama tako da se u ovom članku nećemo baviti performansama ove grafičke kartice, nego ćemo se fokusirati na paket "dodatne opreme" koju nam je ATi ponudio s All-In-Wonder Radeonom. Štoviše, ova kartica je malo oslabljena verzija Radeon DDR kartice (166MHz core i 333MHz memorija, umjesto 183/366MHz).

 

Kao što se na slici (ne)vidi, TV-tuner je Philipsov i pokazao se kao jako dobar. Usred Zagreba je natunao 13 različitih kanala među kojima je bila i TVRS (Republika Srpska) i to s prilično dobrom slikom što nijedan TV nije uspio! Palac gore ATi-ju na dobro odabranim komponentama! Njegov proces tunanja malo duže traje (5 minuta) , ali kad završi, možete uživati u najboljoj TV slici koju smo imali prilike vidjeti. Dakle, isplati se.

Nadalje, ATi AIW Radeon zna prikazati sliku i na TV-u. Pomoću odgovarajućeg kabla spojite ATi AIW Radeon na monitor i na TV i oboje će prikazati sliku. Overscan je odličan i nema "odsjećene" slike kao što smo imali prilike vidjeti na drugim TV-tuner karticama. Slika na TV-u je super, od ruba do ruba. Mala zamjerka bi se mogla uputiti ATi-ju na račun njihove inačice dual-heada - naime, kada na računalo priključimo i TV i monitor istovremeno, tada je maksimalno osvježavanje slike na monitoru 60 Hz što je premalo za bilo kakav ozbiljan rad. Bilo bi puno bolje da osvježavanje slike može biti "asinhrono", tj. da na monitoru frekvencija bude veća nego što je na TV-u.

Kao što se vidi na slici, AIW Radeon zna pokazati sliku na klasičnom VGA monitoru, na TV-ekranu ili na TFT flat panelu. Nažalost, nismo imali nijedan TFT flat panel na raspolaganju pa nismo mogli isprobati pravu, potpuno digitalnu vezu između kartice i monitora, ali šta je tu je. Što je zanimljivo kod konektora na stražnjoj strani kartice je što kartica uopće nema standardni VGA konektor, nego samo digitalni DVI izlaz, tako da ukoliko želite koristiti AIW Radeon s običnim monitorom, morat ćete koristiti adapter.

To je taj adapter koji naravno dolazi uz karticu. S desne strane je DVI konektor, a s lijeve klasičan VGA konektor.

Dodatna Oprema

Ukoliko računalo s AIW Radeonom koriste i Vaši najmlađi, postoji parental control ili roditeljska kontrola koja korisniku računala ograničava, preko lozinke, pristup svim programima. To je doduše kod nas u Hrvatskoj teško koristiti budući da vrlo malo nas ima kablovsku televiziju s dediciranim sex-i-nasilje orijentiranim programima, ali opcija postoji pa je mi i spominjemo. Da se zna!

Jedna stvar kod ATi AIW Radeona nam se posebno svidjela, a to je digital VCR recording. Digitalno snimanje, bez VHS kasete. U tom slučaju imamo i LiveFreeze što je opcija za smrzavanje "žive" slike. Gledamo F1 i neko se negdje gadno skrši, a režiser je odlučio da je baš zanimljivije gledati borbu za 5. i 6. mjesto. Mi stisnemo freeze, pomaknemo se unatrag i pogledamo ponovo udes, dok AIW-Radeon u suradnji s našim računalom snima dalje živu snimku. Kad smo se nagledali onoga što nam je bilo zanimljivo, pustimo snimku dalje i samo nastavimo gledati iz bilo koje točke, bilo da nastavimo odakle smo stali, ili da nastavimo dalje pratiti prijenos. Jako dobra stvar. Naravno, postoji ograničenje, a to je količina praznog prostora na disku. Postoji i klasično snimanje, bilo uživo ili isprogramirano, za recimo tjedan dana unaprijed. Sve vrste radnji sa TV-jedinicom na AIW Radeonu su milina za rad.

Još jedna stvar kod AIW Radeona nam se jako svidjela, a to je teletext program. Pravi mali biser.

Programčić pomalo sliči na web browsere po načinu rada. Zna otvoriti više prozora istovremeno, ima favoritese, zna pretraživati po teletext stranicama itd. Sve smo to pomalo i očekivali od takvog programa, ali najviše nas je dojmila njegova brzina. Naime, za bilo koju operaciju, bilo to traženje određene stranice, bilo traženje nekog keyworda po svim stranicama, vrijeme izvršavanja je uvijek bilo približno 0! Dakle, napišete riječ koju želite da Vam pronađe na stranicama dotičnog programa i on će ju pronaći trenutačno. Puno bolje nego što to npr. radi teletext program tvrtke Hauppauge.

Željene teletext stranice možete snimati, printati, kopirati i sve ostalo na što smo naviknuti.

DVD reprodukcija je po svim standardima ATi-ja odlična. ATi već skoro 5 godina u svoje čipove ugrađuje neke DVD akceleracijske funkcije, a na AIW Radeonu je DVD reprodukciju podigao na još viši nivo. Kvaliteta slike je fantastična, rame uz rame s hardverskim DVD playerima, a pored kvalitete slike, AIW Radeon vam omogućava i korištenje vašeg prekrasnog novog Dolby 5.1 sistema. Što se više ima za reći nego - odlično.

Naišli smo na jedan mali problem u korištenju CD-playera koji je stigao s karticom. Naime, dotični ne radi! Koliko god se mi trudili, mijenjali drivere ili bilo što drugo probali, CD-player nije htio proraditi. To ne smatramo baš bitnom stavkom u ocijenjivanju kartice pošto i sami Windowsi imaju svoj CD-player koji radi dobro, ali kad već postoji, barem bi mogao i raditi!

Test Sistem i Benchmarksi

Test sistem:

Test Sistem
Hardware
Platforma:
ASUS P3V4X (BIOS Rev. 1005)
Procesor(i):
Intel Celeron2 700 @ 995 (10.5x95MHz)
Memorija:
1 x 128MB PC-133 SDRAM
Grafička kartica:
ATi Radeon All-in-Wonder (4.13.7115 driveri)
Muzička kartica:
Creative Ensoniq
Hard disk(ovi):
IBM IDE 12GB HD (FAT32)
CD-ROM:
Pioneer 16x DVD/40x CD-ROM ATAPI
Software
OS:
Windows 98 SE
Service Pack:
VIA 4-in-1 v4.31a
DirectX verzija:
8.0A
Quake 3 Arena
Retail 1.17, sve default, sound off (demo1)

Kao što smo rekli, nismo se baš bavili 3D brzinom ove kartice jer za to postoje puno bolje (a pritom i jeftinije) kartice, no, čisto da možemo smjestiti tu karticu u neku od kategorija, obavili smo standardni batch Quake3 Arena testova:

Kao što vidimo, kartica se gotovo isto ponaša u 16- i 32-bitnoj boji, čak, u nižim rezolucijama se bolje ponaša u 32-bitnoj boji nego u 16-bitnoj! Zaslugu za to možemo pripisati tome što je kartica interno 32-bitna i namijenjena je za rad u 32-bitnoj boji. Ako baš želimo, možemo "skratiti" obujam boja na 16 bita, no time usporavamo karticu jer jednom kada se obave svi poslovi postavljanja scene, sjenčanja, bojenja itd. u 32-bitnoj boji, tada kartica dobivenu sliku propusti kroz "filter" koji onda učini to da slika više nema 16 mil. boja nego 64k.

Inače, kartica se iznenađujuće dobro ponijela u visokim rezolucijama, bolje nego većina GF2 GTS kartica. Razlog tome je već nahvaljena ATi-jeva HyperZ tehnologija. Što ona radi već svi vjerojatno znate tako da nećemo duljiti o tome, nego ćemo samo ukratko objasniti kako (i što) HyperZ radi.

HyperZ je tehnologija koja u 3 stupnja smanjuje količinu podataka koja iz procesora mora stići do grafičke kartice i sve to na uštrb Z buffera. Z-buffer je pak mjesto u memoriji u kojem se čuvaju podaci o dubini scene i objekata na sceni (Z os koordinatnog sustava).

Za naše manje upoznate čitatelje - glavni razlog zašto današnje grafičke kartice nisu barem 5 puta brže nego što jesu leži u tome što AGP-sučelje nije dovoljno brzo (ili efikasno) da prenese sve potrebne podatke do video kartice. Dakle, brzina grafičke kartice nije jedini parametar koji određuje brzinu grafike na dotičnom stroju, nego je bitan cijeli sustav, počevši od brzine procesora, FSB-a, AGP-a, grafičkog čipa, lokalne grafičke memorije itd itd itd. Jedan od najvećih faktora koji "jedu" AGP bandwidth je pristupanje Z-bufferu. Analogno tome, brzinu grafičkog sustava možemo jednostavno povećati tako da smanjimo potrebu za pristupanjem Z-bufferu. To je ATi postigao s HyperZ-om. Nećemo ulaziti u dubine te tehnologije, pošto su je već na više mjesta svi opisali uzduž i poprijeko, no ukoliko ima (dovoljno) zainteresiranih, pišite nam, pa ćemo napisati nešto više o tome.

Zaključak

ATi je uvijek bio poznat po vrhunskoj kvaliteti svojih proizvoda koji možda nisu najbrži ili najjeftiniji, ali smo s njima uvijek sigurni da nećemo dobiti lošu karticu ili da nam nešto neće raditi. Tako je i s All-In-Wonder Radeonom. Iako postoje komponente na tržištu koje će AIW Radeon pojesti za doručak u 3D brzini, ili koje znaju raditi čuda u video-editing modu, mislimo da nema bolje zaokruženog proizvoda na zemaljskoj kugli od AIW Radeona. To je tako jednostavno. Mi mislimo da ova kartica vlada! S njom se da čisto pristojno poigrati, možemo gledati filmove, DVD-e, TV, možemo čak i dodavati titlove i komentare na obiteljskim snimkama, a sad joj čak ni cijena nije prevelik udarac po džepu.

Ukoliko ste hard-core gamer koji ne trpi ništa sporije of GF2 Ultre ili GF3, nemamo što reći, "speed is the king" je dovoljno.

Ali ako ste poput nas i volite od svega po malo, onda ozbiljno razmislite o kupnji AIW Radeona jer se nećete razočarati.

Komentari? Prijedlozi? Oglasite se na PCEkspert Forumu i neka se Vaš glas čuje!