Alienware AW2518H

alienware_aw2518h_1 alienware_aw2518h_2

Alienware AW2518H nije novi proizvod, dapače, predstavljen je krajem 2017. godine, no to ne znači da je manje aktualan. Nama je stigao u H varijanti, što znači da podržava Nvidijinu G-Sync tehnologiju, no nažalost to znači i da mu cijena nije niska – košta 5.660 kuna. HF verzija koja podržava AMD-ovu FreeSync tehnologiju košta povoljnijih 3.415 kuna.

Monitor dolazi u kutiji popriličnih dimenzija, što zbaog načina pakiranja što zbog estetski vrlo lijepog no širokog nosača. Velika kutija ujedno znači i mnoštvo stiropjene i debele zaštite, pa je monitor zaštićen kao lički medvjed.

alienware_aw2518h_5

Uz njega u pakiranju dolazi poklopac za I/O portove, USB kabel za hub, napojni kabel (napajanje je integrirano u monitor), te Display Port kabel. Jamstvo na monitor je trogodišnje.

alienware_aw2518h_3

Monitor je popriličnih dimenzija od 555,8 x 327,9 x 268,6 milimetara i mase oko deset kilograma, čemu najviše pridonosi masivni nosač s raširene dvije prednje noge i masivnom konstrukcijom straga. Sam je panel težak oko 3,5 kilograma. No, masivni nosač nije samo razi lijepog izgleda nego je i funkcionalan pa omogućava pokretanje panela po visini, swivel, tilt i pivotiranje odnosno rotaciju oko osi za portretni mod rada. Panel je plastične konstrukcije, a stalak je masivni metalni odlične završne obrade.

alienware_aw2518h_4

Monitor impresivnije djeluje straga, pa će privlačiti poglede na radnom stolu, i bilo bi idealno da nije smješten uza zid. Pogotovo i stoga jer se straga nalaze i dvije osvijetljene LED trake, te osvijetlena glava vanzemaljca. Tehnologija osvjetljenja se zove AlienFX, a riječ je o potpuno prilagodljivom RGB sistemu koji može dinamički pratiti gameplay, i akciju unutar igre. Efekti su vidljivi samo u tamnim prostorima, pa je to samo zanimljiv gimmick bez neke upotrebne vrijednosti.

dell_g5_5590_10

Sam je panel TN tipa, ali jedan od najboljih “twisted nematica” koje smo imali prilike vidjeti. Dijagonale je 25 inča, tj. vidljivih 24,5 inča. Rezolucija mu je 1920 x 1080 piksela, osvjetljenje 400 nita, vrijeme odziva 1 ms (GtG), a kontrast 1000:1. Proizvođač navodi color gamut od 72%/82% CIE 1931/1976, a mi smo Spyder 5 kolorimetrom izmjerili solidnu tvorničku kalibriranost. Pokrivenost sRGB spektra je bila 99 postotna, NTSC-a 74%, a AdobeRGB-a 77%. Pri osvjetljenju od 200 cd je nekalibrirana gamma bila 2.58 (kalibrirana 2.23), i deltaE bijele točke od 0.1.

Najimpresivnija značajka ovoga TN panela je ipak njegova stopa osvježavanja od 240 herca. Igranje na ovom monitoru u visokom broju fps-a (što RTX 2070 može dati u 1080p) je pravi užitak kojem svakako znatno doprinosi i G-Sync i potpuni nedostatak tearinga. Odziv je brz, lag minimalan i monitor s pravom nosi epitet gamerski. Onaj tko nije, neka svakako barem isproba negdje kako izgleda gaming na 100 fps-a i više, jer je to druga dimenzija u odnosu na 60 Hz i po pitanju fluidnosti i preciznosti pokreta u brzoj akciji.

alienware_aw2518h_6

I/O panel se sastoji od dva video porta – Display Port i HDMI, jednog USB huba s dva USB 3.0 downstream porta, tu je i line-out izlaz, zatim servisni port te konektor za napojni kabel. Cijeli se ovaj dio zatvara poklopcem, radi urednosti. Ispod tog gornjeg panela je i donji s još dva downstream USB 3.0 porta s opcijom punjenja drugih uređaja, te izlazom za slušalice – za brzo spajanje s prednje strane.

alienware_aw2518h_7

Svim se funkcijama monitora upravlja s tipkama koje se nalaze s donje desne strane. Meniji su jednostavni za korištenje, inutitivni a nudi se i nekoliko predpodešenih profila za sliku – Standard, FPS, RTS, RPG, ComfortView, War, Cool, Game 1, Game 2 i Game 3. Odzivno vrijeme je potrebno ručno postaviti u Normal mod, jer je tada najbolje. Uz to, monitor podržava i tehnologiju koja se zove Nvidia ULMB (ultra low motion blur) koja smanjuje zamućenje pokretnih objekata, no efekte je teško vidjeti bez mjerenja posebnom metodom.

Alienware Elite Gaming Mouse

alienware_elite_mouse_1 alienware_elite_mouse_2

Elite Gmaing Mouse, odnosno model AW959 također je malo stariji komad Alienware opreme. U AW958 izvedbi je predstavljen je još 2017. godine, a u ovom AW959 izdanju prošle. Riječ je o optičkom žičanom mišu namijenjenom igranju.

AW959 dolazi pakiran u standardnu kartoinsku kutiju koja je oslikana i pokazuje sve njegove mogućnosti kao što je promjena bočnih stranica. Gornju je stranicu moguće otklopiti, i ispod nje se nalazi miš u blisteru, a na njoj sve bitne informacije o njemu.

alienware_elite_mouse_3

Prvo što primjećujemo primanjem u ruku je vrlo solidna kvaliteta materijala i izrade ovoga miša. Materijal izrade tijela je plastika, no većina je dijelova gumirana radi boljeg gripa. Dva su siva poklopca prekidača aluminijska, a na desnom se nalazi i laserom urezan Alienware natpis. Dimenzije miša su 130 x 87,6 x 30 milimetara, a ukupna masa s kabelom popriličnih 190 grama, i to s četiri 5-gramskih utega koji se mogu koristiti po potrebi. Kabel je opleten i dug je 1,8 metara. Nažalost, nema čičak traku za organizaciju tijekom transporta, na što su nas navikli drugi proizvođači u ovoj cjenovnoj klasi.

alienware_elite_mouse_4 alienware_elite_mouse_5

Još jedna zanimljivost u dizajnu AW959 je i izvlačivo odmorište za dlan, pa se miš time efektivno može produživati u nekoliko koraka za adekvatniji palm grim, ili smanjiti na originalnu veličnu kod claw gripa. Ispod lijevih i desnih poklopaca prekidača se nalaze omoronovi prekidači, deklarirani na 50 milijuna prekidanja. Kotačić je spojen od tri aluminijske ploče između kojih je guma za bolji grip. Osim koračnog scrolla, ima i funkciju pritiska prema dolje, ali i lijevo i desno. Iznad njega je prekidač za on-the-fly promjenu DPI postavke.

alienware_elite_mouse_6 alienware_elite_mouse_7

Posebnost miša su njegove promijenjive bočne stranice od kojih je desna identična, a lijeve imaju dva ili četiri prekidača. Lijevu stranicu drže dva, a desnu tri magneta, na kojoj su jasno i kontakti za tipke. Uz to, četiri su utega po pet grama smještini u dva plastična kućišta, pa mišu straga možemo dodavati ili oduzimati po 10 ili 20 grama na masi. Na vrhu se miša nalaze i tri RGB LED trake koje su dio AlienFX osvjetljenja, a kojim upravljamo Alieneware Command Centerom, kao i naravno ostalim funkcijama miša. Miš ima 512 kB memorije za spremanje profila, kao i funkcija 9 ili 11 programabilnih tipaka koliko ih ukupno može imati.

alienware_elite_mouse_8

Na dnu se nalazi aluminijska ploča na kojoj su dvije dugačke teflonske nožice, te ono najbitnije – otvor za optički senzor. Optički senzor je Pixartov maksimalne interpolirane rezolucije od 12.000 DPI-a (minimum je 100 DPI-a, a pet je on-the-fly preddefiniranih profila), sposobnosti detekcije do maksimalnog ubrzanja od 50g i brzine do 250 inča pomaka u sekundi. Konkurencija već koristi novije te brže senzore, no i ovaj zadovoljava većinu potreba, čak i profesionalnih gamera.

alienware_elite_mouse_9

Riječ je dakle i kvalitetnom, brzom i preciznom optičkom mišu koji će zadvoljiti većinu gamera i koji će se odlično uklopiti uz AW2518H(F) monitor kako na eSports turnirima, tako i kod kućnih gamera. U dvotjednom smo korištenju njime bili jako zadovoljni performansama i mogućnostima, a gaming na Dellu G5 uz njega je bio užitak zbog idealnih dimenzija i malo veće mase koja nam i inače odgovara. Ovo neće biti idealno za sve, no miš je na sreću vrlo prilagodljiv pa se masa može i smanjiti.