Asus je u suradnji s tvrtkom Instar Informatika, Hrvatskom tržištu odlučio ponuditi Republic Of Gamers certificirana računala. U ponudi su dva takva računala – ROG i ROG Extreme, a danas donosimo test uvjetno rečeno slabijeg modela. Certifikat koji kupac dobiva uz ovo računalo je jamstvo kako su sve odabrane komponente unutar njega kvalitetne i kompatibilne, te kako je sklopljeno po Asusovim standardima. Misao vodilja je bila odabrati komponente koje će omogućiti visoke performanse u svim situacijama, od brzog procesora, preko brzog diskovnog podsustava pa do grafičke kartice koja mora zadovoljiti gamerske potrebe. Asus i Instar su se odlučili upakirati ovo gamersko računalo u dobro poznato Coolermasterovo CM 690 II kućište. CM 690 II je vrlo prostrano kućište koje osigurava dovoljno mjesta i adekvatno hlađenje svim komponentama. Još uvijek je dovoljno moderno u smislu orijentacije komponenata, rupa za menadžment kabela, predviđenih mjesta za radijator vodenog hlađenja, no u nekim ga je stvarima vrijeme ipak sustiglo. Ne donosi front panel USB3.0 podršku, nema nikakve mjere za eliminaciju buku ali ni filtere za prašinu – sve što danas imaju moderna računalna kućišta. No, i bez toga će biti i više nego adekvatno za udomljavanje moćnog računala kakvo je ovo.

 

 • Kućište: CoolerMaster CM690 II + 2 x 12 cm Cooler Master ventilatori
 • Matična ploča: ASUS Maximus V Gene
 • Procesor: Intel Core i5-3570K
 • Radna memorija: 2 x 4GB Kingston HyperX Beast (T3), 1600MHz, CL9-9-9, 1.65V
 • Grafička kartica: Asus Radeon HD7850 DirectCU 1GB GDDR5
 • SSD: Kingston SSDNow V300 120GB, SV300S37A/120G
 • HDD: Western Digital WD Blue WD10EZEX; 1TB; 7200 RPM; 64MB Cache; SATA 6.0Gb/s; 3.5"
 • ODD: Asus DVD+-RW DL SATA black
 • CPU hladnjak: Cooler Master Hyper TX3
 • Napajanje: SilverStone ST60F-ES, 600W
 • Mreža: On Board
 • Zvuk: On Board

ROG računalo se bazira na jednoj od najboljih Asusovih ploča – Maximus V Gene iz naravno Republic of Gamers porodice. Tu smo ploču testirali još u travnju prošle godine, kada smo zaključili kako je riječ o izvrsnoj malenoj ploči krcatoj opremom, tehnologijom i mogućnostima. jedina mana joj je bila malo viša cijena koja ni danas, godinu dana kasnije, nije pala ispod 200 €. Ipak, ukoliko vam trebaju sve mogućnosti koje ona pruža i ukoliko će te znati iskoristiti sav njezin potencijal tada vrijedi svake kune. Tako je bilo prije godinu dana, a tako je i sada. Kao idealni partneri ovoj ploči nameću se samo dva Intelova procesora iz Ivy Bridge porodice – i7-3770K i i5-3570K, koji donose otključane množitelje i koji su u mogućnosti iskoristiti njene potencijale. Potonji je svoje mjesto pronašao u ovom računalu, a to znači kako će te osim njegovih standardnih 3.4/3.8GHz moći izvući i znatno više. Četverojezgreni je to procesor, bez HyperThreading podrške koji je idealan za entuzijaste i gamere jer donosi veliku snagu i overclocking potencijal po ipak dosta nižoj cijeni od 3770K modela. Za stabilan rad procesora brine se Coolermasterov Hyper TX3 hladnjak koji donosi dobar omjer performansi i cijene. Radna memorija je Kingstonova HyperX Beast u konfiguraciji 2 x 4GB što je sasvim dovoljno za sve potrebe gamera. Ipak, tvornička brzina od 1600MHz je malo preniska i tu bi više voljeli vidjeti 1866MHz ili 2133MHz memoriju koja je primjerenija brzom procesoru. Na svu sreću, HyperX Beast ima odličan OC potencijal, pa ipak neće biti usko grlo.

Za dobro gaming računalo, jedan od glavnih sastojaka je i dobra grafička kartica. Instar se ovdje odlučio za odličnu Asusovu Radeon HD7850 DirectCU karticu s 1GB GDDR5 video memorije. HD7850 model je na svim našim testovima dobila Editor`s Choice nagradu jer je riječ o izvrsno izbalansiranom proizvodu. Performanse su joj izvrsne u cjenovnom rangu u kojem se nalazi, donosi odličan OC potencijal a i potrošnja električne energije je zadovoljavajuća. Nvidia je od pojave HD7850/7870 modela početkom prošle godine, teško parirala AMD-u po pitanju cijene i performansi sve zapravo do ovotjednog pojavljivanja GTX650 Ti Boost kartica. Po tome je jasno kako je zapravo HD7850 idealna gamerska kartica bilo u 1GB ili 2GB verzijama. Prije nego nastavimo dalje s komponentama osvrnuti ćemo se malo i na kvalitetu gradnje, tj. menadžmenta kabela u ovome Instarovom računalu. I premda na prvi pogled kabeli djeluju malo neuredno složeni, pomnijim pregledom smo pronašli samo značajnije dvije mane. Routing PCIe Power kabela je trebao biti izveden tako da izlazi kroz širu desnu rupu kako bi ometanje u strujanju zraka oko grafike bilo čim manje. Uz to, mrvicu prenatrpano djeluje i organizacija donjeg dijela kabela tik iza napajanja, što je se moglo djelomično sakriti sa stražnje strane nosača ploče. Ipak, protok zraka je u većoj mjeri neometan, a kao što će te vidjeti u testovima temperature unutar kućišta su sasvim prihvatljive. Stražnja strana također djeluje malo neuredno, pa i tu ima mjesta za napredak. Ono što uvijek pomaže uzornom izgledu unutrašnjosti je modularno napajanje s crnim sleeveovima na kabelima, no ovo Silverstoneovo napajanje jednostavno nudi odličan omjer snage i cijene, pa ćemo na estetiku ipak malo zažmiriti.

Diskovni podsustav se sastoji od vrlo brzog Kingstonovog SSDNow V300 SSD-a kapaciteta 120GB, te WesternDigitalovog Blue 1TB tvrdog diska. Prvi je naravno namijenjen operativnom sistemu i aplikacijama koje svakodnevno koristimo, dok će drugi izvrsno poslužiti kao skladište. Ipak, kao što se u našim testovima pokazalo i WD-ov je disk vrlo brz pa će rijetko tko poželjeti brži diskovni podsustav. Raspored diskova je taj na koji bi obratili malo veću pažnju, jer je WD-ov disk malo prenisko ispod ventilatora pa bi za njega bila bolja malo viša pozicija. SSD se ionako ne grije previše pa može biti i ispod.

Za kraj nam je ostalo SilverStoneovo 600W napajanje sa 80Plus certifikatom. I premda u realnim uvjetima ovo računalo neće ni približno iskoristiti svih 600W (jedan je +12V rail s maksimalnih 42 Ampera struje), dobro je imati rezervu za overclocking. Upravo tada će se ovo napajanje iskazati, a vjerujemo kako će samo rijetki propustiti izvući malo više iz ovakvog sistema koji jednostavno mami na overclocking. Od Maximus V Gene ploče, preko 3570K procesora i radne memorije dobrog potencijala, ovaj je stroj zapravo idealan za OC. Naravno, u ovo se trebaju upustiti samo iskusni korisnici koji će znati realne granice za 24/7 upotrebu, no upravo je za takve ovo Instar ROG računalo i namijenjeno. Mi smo kao zlatnu sredinu za normalan 24/7 rad odredili 4.6GHz pri čemu se ni buka u radu nije drastično podigla. Naravno, ploča i sam procesor mogu i puno više. Krenimo na testove!