Rezultati testova – Optane

msgw_gamer_ark_10 msgw_gamer_ark_14

msgw_gamer_ark_11 msgw_gamer_ark_15

Za početak smo izvrtjeli PCMark Conventional i Storage testove. Vidimo kako je porast u Conventional testu bio za oko 125 bodova što i nije naročito. Ipak, kod Storage testa vidimo kako je došlo do određenog ubrzanja u učitavanju igara i aplikacija, baš kao što smo to i izmjerili sami u realnom korištenju računala.

msgw_gamer_ark_12 msgw_gamer_ark_16

AIDA-in test pokazuje ubrzanje linearnog čitanja na početku te usporenja na sredini i prema kraju mjerenja, što je zapravo i logično jer je samo dio podataka “keširan” u Optane. Nasumično je čitanje ostalo isto, buffered je malo poraslo dok je vrijeme pristupa ostalo isto. Poraslo je tek zauzeće procesora.

msgw_gamer_ark_13 msgw_gamer_ark_17

ATTO benchmark pokazuje ubrzanje čitanja na razinu Optanea, ali i usporenje zapisa na razinu Optanea, što je svojevrstan paradoks jer je sam HDD to odrađivao malo brže.

 

Zaključak

msgw_gamer_ark_18

U zaključak najprije krećemo s Intel Optane tehnologijom. 16 GB modul definitivno ubrzava svakodnevni rad i najčešće korištene aplikacije, ali nažalost i usporava zapis veće količine podataka jer je Optane u zapisu sporiji od ugrađenog tvrdog diska. Zbog toga je dalje pametnije kupiti manji SSD (256 – 512 GB) te ga koristiti za operativni sistem i aplikacije, a veći 1 TB+ tvrdi disk koristiti kao skladište podataka. Još jedan problem Optanea je i što radi isključivo na Z270 pločama i s Kaby Lake procesorima, pa ga se ne može koristiti za ubrzanje starijih računala, tj. diskova. Za pretpostaviti je da će svi koju kupuju novo računalo sigurno kupiti i SSD ili u 2.5″ formatu ili u M.2 formatu. Ako se ipak odluče samo za HDD, onda Optane ima smisla. 16 GB modul koji smo testirali ima preporučenu cijenu od 42 USD, a veći 32 GB oko 78 USD.

MSGW ARK Gamer Extreme i101 je dobro posloženo gamersko računalo koje će u potpunosti zadovoljiti potrebe i naprednijih igrača koji se žele igrati na 1440p rezoluciji ili nižoj. Grafička je kartica kao što znamo vrlo moćna, i5 7600K procesor sasvim sposoban izvući maksimum performansi iz nje, a i ostatak hardvera je na visokom nivou. Za Optane demonstraciju nije bio potreban SSD, no na kraju ispada da je bolje ići na SSD + HDD kombinaciju, nego uzimati Optane. Ova će tehnologija definitivno u budućnosti zamijeniti NAND SSD-e, a Intel je najavio da radi na komercijalnim SSD-ima, no performanse ipak moraju biti veće nego što to danas jesu.