Prije točno tri godine, testirali smo MSGW Core Revolution konfiguraciju baziranu na X58 platformi sa Core i7-965 Extreme Edition procesorom, Asus Rampage II Extreme pločom i Asus EAH4870X2 grafičkom karticom. Tada je to bila konfiguracija vrijedna 30.000 kuna i spadala je među najbolje što je novac mogao kupiti u desktop segmentu. Danas testiramo ipak malo konzervativniju high-end platformu, jer se ne sastoji od najjačeg mogućeg procesora, najbolje moguće ploče ili pak grafičke kartice. Kada kažemo umjereno, to ne znači i jeftino – ovako složena pila, teška 18.5 kilograma koštat će vas oko 16.000 kuna u maloprodaji. Ipak, da ne skačemo pred rudo, pogledajmo od čega se sva sastoji i kako je složena. Počinjemo iz vana. Thermaltakovo Chaser MK-I kućište, koje je Danijel recenzirao u lipnju prošle godine, full tower je kućište spremno "ugostiti" najmoćnije komponente. Po iskustvu, Thermaltake se kućišta nekome svide na prvi pogled a nekome uopće ne. Ipak, ne može se osporiti njihova praktičnost, dobra rješenja u unutrašnjosti (pogotovo za cable management), a ovome Chaseru pogotovo prostor u koji stanu najduže grafičke kartice, najveći hladnjaci, šest HDD-a i do četiri 5.25" uređaja. Isto tako, Thermaltake se potrudio i oko dobrog provjetravanja koje potpomažu tvornički ugrađena dva 200 mm i jedan 140 mm ventilator. Sve u svemu, iz M Sanove ponude kućišta, ovo je uz nekog od Fractalovih velikih modela odličan izbor.

Specifikacije MSGW X79 računala:

  • Kućište: Thermaltake Chaser MK-I
  • Napajanje: Seasonic Platinum-1000 (SS-1000XP Active PFC)
  • Matična ploča: Asus P9X79 PRO
  • Procesor: Intel Core i7-3930K, 3.2GHz
  • CPU Hladnjak: thermaltake Frio Advanced
  • Radna memorija: 4 x 4GB Kingston HyperX Genesis KHX1600C9, 1600MHz
  • Grafička kartica: Asus GeForce GTX560Ti
  • SSD: AData S511 60GB, SATA 6Gb/s
  • HDD: WesternDigital WD10EARX, 1TB. 64MB cache,
  • Optika: Samsung DVD/RW

 

Brzim pregledom ugrađenih komponenata vidimo kako ima određenih nelogičnosti. Kao prvo grafička kartica GTX560 Ti sama po sebi i ne spada baš u ovakvu high-end mrcinu, a kao drugo ugrađeno napajanje od 1kW je lagani overkill. Ipak, postoji dobar razlog za sve ovo. Prvotni je plan u računalo bio ugraditi dvije GTX560 Ti kartice u SLI, pri čemu i 1kW napajanje dobiva smisao, no druga je kartica misteriozno nestala tik prije ugradnje, a jačeg modela trenutno nije bilo na raspolaganju. Stoga, ovakav nesrazmjer komponenti nećemo uzeti za zlo. Unutrašnjost je kao što vidimo unatoč moćnim komponentama, dosta uredno složena. Samo oni dijelovi kabela bez kojih se ne može su tu, a na slici ispod je vidljivo i gdje je ostatak nestao.

Uz odlične cable management mogućnosti Chasera, M Sanovi su djelatnici odradili vrlo dobar posao aranžiranja kabela i "skrivanja" istih. Svi su kabeli provučeni na desnom boku, između bočne stranice i konstrukcije na koju nasjeda matična ploča. U tom su dijelu pametno raspoređeni prorezi za aranžiranje kabela, koji su zaštićeni gumenim resicama. M Sanovci su kabele aranžirali logično, ništa ničemu ne smeta a i uredno su povezani plastičnim vezicama. U unutrašnjosti se tako nalazi minimum kabela što svakako pridonosi boljem protoku zraka koji je neophodan za hlađenje ovako moćnog računala.

Kao baza ovoga računala poslužila je Asusova odlična P9X79 PRO ploča. Ovaj je model trenutno na detaljnoj analizi kod Danijela (zajedno sa Rampage IV Extreme modelom). Po onome što smo sami vidjeli testirajući ovo računalo i po onome što Danijel kaže iz svog iskustva riječ je o odlično opremljenoj ploči, s vrlo dobrom naponskom regulacijom. Po cijeni od oko 250 €, tako predstavlja idealan odabir uz i7-3930K procesor. Ploču karakteriziraju dvostruki inteligentni procesori (TPU (TurboV Processing Unit) i EPU (Energy Processing Unit)) treće generacije s novom DIGI+ napojnom kontrolom, podrška za do 64GB radne memorije (8 DIMM utora), podrška za SSD Caching, BT GO! (Bluetooth), UEFI BIOS, USB BIOS Flashback, te 3-Way SLI i Quad-GPU CrossFireX podrška. Uz to tu je i PCIe 3.0, Power eSATA 6GB/s, USB3.0, DTS Connect i UltraPC II podrška. Ploča se u radu ne zagrijava, djelomično zbog dobro riješenog hlađenja, a djelomično i zbog dobrog provjetravanja u Chaseru, a i dobar je overclocker što će te vidjeti kasnije. Sklop za efikasno napajanje svih komponenata strujom je bio Seasonicov SS-1000XP model, koji ima maksimalnu snagu od 1000W, a ima i 80 Plus Platinum certifikat za efikasnost. Detaljnu analizu napajanja će te moći čitati u jednom od budućih članaka kolege Domagoja.

O i7-3930K procesoru smo sve već napisali, a ponoviti ćemo samo kako radi na osnovnom taktu od 3.2GHz, Turbo taktu do 3.8GHz, kako ima 12MB L3 priručne memorije i kako ima u potpunosti otključan množitelj. Za njegovo je hlađenje M San odabrao jedini LGA2011 hladnjak koji su imali na lageru – Thermaltakeov Frio Advanced. Najjači im model Frio Extreme tada još nije stigao, premda bi on ipak bio primjereniji hlađenju ovakve mrcine od procesora. Advanced nije loš, i njegov je termalni kapacitet oko 230W (tek 20W niži nego kod Extreme modela), no njegovi su mu PWM kontrolirani ventilatori najveća mana. Dva 130 mm ventilatora koji se mogu zavrtjeti sve do 2.100 o/min jednostavno stvaraju previše buke kada je računalo (procesor) pod opterećenjem. Extreme verziju očekujemo uskoro na testu i nadamo se da su njegova dva 140 mm modela tiša. Mi smo za potrebe testa u konfiguraciju ubacili našu Noctuu D14, koja nikako nije u istoj ligi sa Advancedom, no znatno je primjerenija ovakvom procesoru. Kakvi su rezultati vidjet će te u testovima, a recimo samo kako smo naš procesor s Frio Advanced hladnjakom natjerali na 4.8GHz, dok je s Noctuom radio i na 4.9GHz.

Za memorijski je podsustav odabrana Kingstonova HyperX Genesis memorija i to četiri modula po 4GB. Ukupno je tako radne memorije bilo 16GB što je i više nego dovoljno za ovakvo računalo. Brzina memorije je tvornički ostavljena na 1333MHz, a voljeli bi da su u M Sanu prilikom slaganja ipak podesili XMP profil koji brzinu diže na 1600MHz a latencije spušta na CL9. Mi smo ove module uspjeli natjerati na brzinu od 1866MHz pri CL10, a dalje od toga nam platforma nije dala. Grafički podsustav je činila jedna ASUS.ova GTX560 TI DirectCU II kartica, koja je tvornički overclockirana na 830MHz (tek za 10MHz više nego referentni model), a ima 1GB video memorije. U normalnim je uvjetima ovo savršeno izbalansiran model, koji nudi odlične performanse za traženi novac, no u ovakvoj je high end mašini ipak preslab. Stoga je primjerenije upotrijebiti još jednu istu karticu za SLI setup, ili staviti jače GTX570, 580 ili 590 modele. Testiranje performansi same kratice nismo izvodili, jer smo slične modele testirali tijekom cijele prošle godine, a ostatak je konfiguracije i više nego u stanju izvući njen maksimum u svim situacijama.

Diskovni se podsustav sastojao od danas sve popularnije i raširenije kombinacije SSD-a i HDD-a. SSD se najčešće koristi kao sistemski, a HDD kao skladište podataka. SSD stoga ne treba biti velikog kapaciteta i mnogi će se složiti kako je i 60GB dovoljno, baš koliko je i ugrađeni ADatin model i imao. S511 modeli opremljeni su SandForce SF-2200 kontrolerom i donose nativnu SATA 6Gbps podršku. Deklarirane brzine transfera iznose 550MB/s za čitanje i 520MB/s za zapis, uz 4K random write performanse koje dostižu 85,000 IOPS. Koga više zanima način rada SF-2200 kontrolera neka pogleda naš test Corsairovog Force 3 modela, koji se pokazao vrlo brz u baratanju s podacima koji se daju kompresirati, a sporiji s onima koji se ne daju. Na ovaj ADatin 60GB disk taman stane operativni sistem, prateći programi i pokoja instalacija igre (bitno zbog bržeg učitavanja). i premda će većini to biti sasvim dovoljno, za naše je potrebe govoreći iz svakodnevnog iskustva 60GB ipak premalo. Današnje instalacije igara su u prosjeku veće od 10GB pa uz sav prateći softver i 120GB ili 160GB prostora brzo postaje premalo. U ovom računalu za spremanje svih onih podataka kod kojih nije potrebno brzo učitavanje (slike, muzika, video) tu je WesternDigitalov 1TB disk koji donosi solidne performanse djelomično i zbog brzog 64MB buffera.

Za kraj opisa donosimo slike unutrašnjosti u mrklom mraku, koja se zahvaljujući Thermaltakeovim ventilatorima može osvijetliti u tri boje – zelenoj, crvenoj i plavoj. Odabir je vrlo jednostavan tipkom na vrhu kućišta, a moguće je odabrati i dinamički rad u kojem se boje izmjenjuju. Bitno je stoga da Chaser MK-I ima djelomično prozirnu bočnu stranicu jer je efekt time veći. Uz tipku za mijenjanje boja, na kućištu je i tipka za High i Low način rada ventilatora. Pri nižem su broju okretaja ventilatori vrlo tihi ali i dovoljno učinkoviti, dok ih se pri višem broju okretaja čuje i takav način rada preporučujemo jedino ukoliko će te overclockirati. Sve u svemu se ova konfiguracija pokazala vrlo dobrom high-end mašinom koja ima odlične komponente a uz to je i vrlo dobro posložena. Zamjerke idu na bučni Frio Advanced hladnjak. Kakve su performanse i kakav je konačni zaključak pogledajte na sljedećim stranicama.