Test SocketA hladnjaka

Datum objave 12.09.2002 - Krešimir Matanović

Uvod

UVOD

Za stabilan rad sistema potrebno ga je dobro ohladiti, a pogotovo njegovu najvažniju komponentu - procesor. Ovaj članak se zato bavi coolerima. Ovo nije prvi pokušaj PC Eksperta da objavi članak o coolerima, no do sada nas je uvijek nešto uspjelo spriječiti (gubitak diskova s podacima i sl.) Na test je stiglo 9
Socket-A (Athlon) coolera iz Linksa i HGspota te vlastite Alphe 8045U i PAL6035 (s Delta 38cfm ventilatorom). Uz ovih 11 coolera tu je i jedan Cooler Master kojeg je Ozren dobio na nekoj nagradnoj igri. Test je trebao uključiti i cijelu paletu Cooler Master hladnjaka no niti jedan paket iz Nizozemske nije stigao do nas. Cooler Master tvrdi da je kriva pošta, a nama je svejedno tko je kriv. Činjenica je ta da cooleri nisu nikada stigli, a mi ne znamo da li su stvarno i poslani.

TESTIRANJE

Uvjeti za testiranje su bili vrlo teški jer je kućište potpuno zatvoreno i bez dodatnih ventilatora tako da su temperature bile visoke, ali na muci se poznaju junaci tako da su se samo najbolji mogli nositi sa zadatkom učinkovitog hlađenja. Procesor koji je trebalo ohladiti je AMD Athlon 1000C koji je odlockan i radi na 10x133=1333MHz, a uz to je i defaultni napon od 1.75V bio podignut na 1.81V. Na procesor smo nanijeli tanak sloj Silver Grease paste. Temperature unutar kućišta su se kretale između 34°C i 39°C, ovisno koliko su se dugo vrtili testovi. Test je proveden programom PRIME95 i to njegovim "Torture" testom u trajanju od 2 sata. Nakon toga je izmjerena temperatura procesora (TORTURE CPU Temp) i cijelog sistema (TORTURE CASE Temp). Zatim je cijeli sistem pušten da ne radi ništa pola sata i izmjerena je temperatura procesora (IDLE CPU Temp) i sistema (IDLE Case Temp). Moramo napomenuti da nije korišten nikakav Soft Cooler za procesor za vrijeme testiranja IDLE temperature. Naravno, izmjerene temperature su vrlo visoke i još jednom napominjemo da je to tako zbog potpuno zatvorenog kućišta, bez ijednog dodatnog ventilatora koji bi uvlačio/izvlačio zrak kroz kućište.

Test Sistem:

Test Sistem
Hardware
Platforma:
ABIT KT7A-RAID
Procesor:
AMD Athlon T-bird 1.0 GHz @ 1.33 GHz (1.81V)
Memorija:
1x128 MB i 2x64 MB Infineon PC133 CAS2
Grafička kartica:
Visiontek GeForce 2 GTS, 230/380 MHz, Detonator XP v28.32 (Win XP)
Muzička kartica:
CL Soundblaster Live! 5.1, default driver
Hard disk(ovi):
WD Western Digital 102BA ATA-66 IDE 7.200rpm 10.2GB (NTFS/FAT32)
CD-ROM:
Hitachi DVD-ROM GD-5000, ATA33
Software
OS:
Windows XP Professional
DirectX verzija:
8.1A
Service Pack:
VIA 4-in-1 v4.42a(2)v
PRIME 95
v20.6
VIA Hardware Monitor System
v2.04

 

Alpha PAL8045U, PAL6030 i PFH6030

TESTIRANI COOLERI:

ALPHA PAL8045U

Na slici izostaje dojam veličine i moći ovog coolera...

Od ovog heatsinka crne boje se očekivalo da će biti najbolji na testu. Napravljen je od aluminija i ima dovoljno debelu bakrenu jezgru. Dizajn rebara ili, u ovom slučaju aluminijskih cijevčica, je ono što je standardno kod svake Alphe. Jedina zamjerka je ta što se vrlo lagano nakupi dosta prašine koja smanjuje učinkovitost, a kod čišćenja ne pomaže nikakva četkica, već heatsink mora pod vodu (čak je i usisavač neučinkovit). Ventilator je dobro poznata Delta (80x80x25mm) koja se vrti na 4400 RPM, a buka koju proizvodi je u granicama normale. Instrukcije o montaži su izvrsne, a zbog velikih dimenzija i težine ovaj se cooler montira na odstojnike koji se pričvrste za ploču. Ovom načinu pričvršćivanja ide i jedna zamjerka, a ta je da prilikom šarafljenja opruge proizvode vrlo neugodan zvuk koji podsjeća na lomljenje jezgre procesora i nikada ne znate da li ste dovoljno zašarafili heatsink za ploču (straha nema - s 8045-icom nemoguće je slomiti jezgru). Alpha je svojim performansama zadovoljila na testu, ali je ostavila dojam da to ipak nije to i da je potreban brži ventilator s većim protokom zraka (koji na svu sreću postoji, ali stvara iznimno veliku buku). S jačim ventilatorom smo sigurni da bi 8045 bila #1.

 

ALPHA PAL6030

Klasična Alpha, kvaliteta slike je loša :((

Standardan PAL model za AMD-ove procesore izrađen od aluminija obojanog u crno s bakrenom jezgrom. Dizajn rebara je dobro poznati Alphin kojem opet upućujemo zamjerku lošeg pristupa prilikom čišćenja. Alphini cooleri su jedni od najboljih u poslu koji obavljaju, ali nažalost Sanyo Denki ventilator (60x60x25mm) koji se valjda jedini isporučuje na ovom tržištu nije dorastao zadatku jer ima malu brzinu vrtnje (3800 RPM) i mali protok zraka. Kada ovaj model kupujete u zapadnim zemljama s njim ćete dobiti vrlo učinkovite Delte ili YSTech ventilatore koji će bez problema bolje ohladiti procesor. Ovaj ventilator ima i jednu dobru stranu, a ta je da je vrlo tih. Montaža je vrlo lagana zbog savitljivih kopči koje zbog toga nisu izgubile na čvrstini i dobro drže cooler za procesor. Alpha s ovim ventilatorom je izvrsno rješenje za sve one koji imaju barem jedan ventilator koji im omogućuje dobar protok zraka kroz kućište, a za sve ostale preporučujemo nabavku bržeg Delta ventilatora.

 

ALPHA PFH6030

Alpha namijenjena Intelu...

Ovaj cooler je namijenjen hlađenju Intelovih procesora, a mi smo ga testirali da vidimo što on može protiv AMD-ovih i to baš onoga koji se najviše grije. Dizajn mu je potpuno jednak kao i PAL modelu, a razlike su u tome što nije obojan u crno i što nema bakrenu jezgru. Ventilator je isti kao i na PAL-u, već pomalo dosadni Sanyo Denki, koji se vrti na 3900rpm i nije pretjerano učinkovit. O montaži ove Alphe kao i modela PAL možemo reći sve najbolje jer je stvarno lagana. Rezultati testa su očekivano lošiji, upravo zbog nedostatka bakrene jezgre, ali za hlađenje jednog Tualatin Celerona (za šta je i namijenjen) bit će vjerovatno sasvim dovoljan.


Vulcano 6CU+ i 7, Dr.Thermal TI-S8625

ThermalTake VOLCANO 6CU+

Moćan ventilator, još da je bakreni heatsink...

Vrlo dobar cooler kojemu su jedine mane njegova poprilična masa, teško montiranje/skidanje i buka koju stvara inače vrlo dobar ventilator. Ima bakrenu jezgru i ventilator (60x60x25) koji se vrti na 7000 RPM. Ima dovoljno debelu bazu, a dimenzije heatsinka su 80x60x65mm. Kao što vidimo, ventilator je različitih dimenzija od samog heatsinka tako da je montiran u sredini, a sa strane je prazan prostor koji je pokriven crnom plastikom - kod svih ostalih coolera cijelom površinom se proteže i ventilator. Teško montiranje i skidanje je rezultat njegove velike mase, ali i same kopče koja je napravljena od prilično debelog lima, što je garancija da će dugo vremena držati heatsink prislonjen na procesor. U prodaji se nalazi i nešto jeftiniji model 6CU koji je potpuno identičan modelu 6CU+ ali ima ventilator koji se sporije vrti i i samim time ima i manji protok zraka pa su mu preformanse slabije. Volcano 6CU+ je vrlo dobar heatsink koji se može nositi s velikom toplinom koju isijava overclockirani Athlon.

 

ThermalTake VOLCANO 7

Sedmica u svoj svojoj raskoši...

Cooler ogromnih dimenzija i velike težine s velikim ventilatorom (80x80x25mm). Njegove dimenzije su zastrašujuće u usporedbi s ostalim coolerima (osim Alphe 8045), tako da kućište mora biti dovoljno prostrano. Ima oblik krnje piramide okrenute prema dolje, a dimenzije heatsinka i nisu toliko velike koliko je velik i širok ventilator. Vrlo lijepo izgleda i polirani lim kojim je obložen ventilator i dio heatsinka na koji je urezano ime coolera. Heatsink je izrađen od aluminija obojanog u plavo i ima bakrenu jezgru, a posebna zanimljivost je da ima ugrađen termo element koji ovisno o temperaturi kućišta mijenja brzinu vrtnje ventilatora (25°C-2900 RPM i 46 CFM, 35°C-5000 RPM i 53 CFM (cubic feet per minute)). U našem test stroju se brzina vrtnje kretala oko 5100 RPM zbog visoke temperature kućušta. Ono što nas je posebno živciralo je iznimno teška montaža i još teže skidanje (zamalo je ABIT ploča stradala od zalutalog odvijača), što je opet rezultat vrlo debelog lima od kojeg je napravljena kopča, ali je to ujedno i garancija dugovječnosti kopče. Cooler je izdržao torturu i predstavlja dobro riješenje, iako se ne možemo oteti dojmu da su rezultati trebali biti puno bolji (ili barem bolji od navodno slabijeg brata 6CU+)...

 

Dr.Thermal TI-S8625

Lijevo je polugica koja olakšava postavljanje...

Ovaj cooler je vrlo malih dimenzija i male je mase. Napravljen je od aluminija i to na vrlo zanimljiv način ("Radi-Gear" forma) koji mu omogućuje dobar protok zraka kroz heatsink i oko procesora tako da mu ne treba ventilator velikih performansi. Ugrađeni ventilator je dimenzija 60x60x15mm (vrlo tanak) i vrti se na 5300 RPM (buka je u granicama normale). Montaža je vrlo lagana (kao i skidanje) jer ima ugrađenu polugicu (E-System Attachment) koja zateže i otpušta kopče koje su dovoljno debele i nema bojazni da bi mogle popustiti s vremenom. Ipak, nije dorastao zadatku učinkovitog hlađenja našeg vrelog Athlona, ali biti će odličan izbor za neki ne overclockani sistem. Stvar bi puno popravio ventilaor s većim protokom zraka i naravno, u današnijm coolerima, obavezna bakrena jezgra. Sama izvedba, kvaliteta, zanimljiv i neobičan dizajn i inovativni sistem kopčanja definitivno su za pohvaliti.


Dr.Thermal TI-V77, Alpha PAL6035+Delta i Mentor M6B-Ultra


Dr.Thermal TI-V77

Pobjednik testa ne izgleda impresivno, ali je moćan...

Sve pozitivno iz modela TI-S8625 je prenešeno u ovaj model (mala masa, lakoća postavljanja/skidanja, odličan protok zraka i zanimljiv i vrlo učinkovit dizajn), a dodane su i stvari koje su potrebne za još bolje hlađenje kao što su bakrena jezgra (tj. bakreni valjak ugrađen u aluminij) i kapacitetniji i veći ventilator koji se vrti na 4500 RPM i proizvodi buku koja je malo povišena, ali još uvijek u granicama normalnog. Sama izvedba i dizajn se puno ne razlikuju od slabijeg modela, ali moramo još jednom pohvaliti laganu montažu i demontažu i kopču koja je dovoljno debela i sigurno će dugo držati. Vrlo ugodno iznenađenje jer za ovog proizvođača nismo čuli sve dok nije stigao na naše tržište. U svakom slučaju cooler od kojeg nismo puno očekivali potukao je razvikanu konkurenciju do nogu i izbio u prvi plan.

 

Alpha PAL 6035 + Delta BL Fan

Obratite pažnju na debljinu Delta ventilatora ( 7400rpm)...

Ovaj cooler je svakodnevni pratioc u radu testiranog Athlona. Dizajn i izvedba su potpuno jednaki modelu 6030, dakle dovoljno debela bakrena baza i kopče koje, iako ne ulijevaju povjerenje zbog svoje male debljine, izvrsno obavljaju zadatak. O montaži/demontaži samo najbolje jer ju je moguće obaviti i prstima. Ono što ovaj cooler čini posebnim je Delta ventilator koji se vrti na brzini od oko 7000RPM (ponekad čak dosegne i 7450 RPM) i ima protok zraka od 38 CFM te posao hlađenja obavlja jednako dobro kao i Dr.Thermal TI-V77. Nažalost, ovakva izvedba ima i jednu manu, a to je velika buka koju stvara, ali ako možete živjeti s tim (kao mi), onda je ovo pravi izbor. Naravno, tu je prisutan i način čišćenja kao i kod svih Alphi, a to je ispiranje toplom vodom ( nakon što skinete ventilator). Nažalost, ovakav ventilator ne možete nabaviti u lijepoj našoj.

 

Mentor P6B-Ultra (1.7G)

Djeluje moćno, ali nije...

Impresivan dizajn, šteta što nije i funkcionalan...

Ovaj cooler Tajvanskog proizvođača ima vrlo specifičan dizajn - bazu predstavlja aluminijski valjak koji ima urezane finove (baza tog valjka je bakreni valjak koji je umetnut u nju). Oko alu valjka nalazi se bakreni prsten koji također ima narezane finove i na njega je pričvršćen ventilator dimenzija 70x70x20 mm. Ventilator se vrti na brzini od 5000 rpm (izmjereno 4800rpm), protok zraka je 27.2CFM i buka koju stvara je 40.89dB (ovo su podaci koje je dao proizvođač). Način pričvršćivanja je vrlo specifičan i to nismo sreli kod drugih proizvođača. Kopča s jedne strane ima tri utora, a s druge jedan i kada se natakne na Socket još samo preostaje rotirati prsten koji napinje kopču. Vrlo jednostavno i lako za napraviti tako da za inovativnost i lakoću montaže ovaj cooler dobiva veliki plus. Nažalost, postoji i druga strana medalje - ovaj cooler se pokazao potpuno neučinkovit kada je trebalo ohladiti naš overclockirani procesor. Sve ovo kompliciranje oko dizajna proizvođača nije dovelo nigdje po pitanju performansi, pa ga preporučamo za hlađenje Durona i AthlonXP-a koji, naravno, nisu overclockani.


Mentor K7B-15G i P6U, Cooler Master DP5-6H11/51


Mentor K7B-15G (1.5G)

E sa ovim je bilo muke...

Konstrukcija ovog coolera je klasična - aluminijska baza na kojoj se nalaze aluminjiski finovi i na koju je pričvršćen ventilator (70x70x20 mm). Vrlo jednostavno. Da sve ne bude tako jednostavno potrudila se kopča koja je napravljena od čelika i koja je odlučila puknuti prilikom montaže na procesor. Pošto se za pričvršćivanje kod ovakvih kopči obavezno koristi odvijač, kada je kopča pukla, dotični je skoro završio u našoj testnoj ABIT ploči. Samo zahvaljujući izuzetno brzim refleksima montažera :)) odvijač je promašio ploču i pogodio stjenku kućišta. To je bio prvi problem s ovim coolerom. Cooler smo uspjeli montirati pomoću kopče skinute s modela P6U koja začudo nije pukla. Nakon pokretanja Prime95 programa ponovno su počeli problemi, računalo se samo restartalo već nakon par minuta rada i tako više puta. Kada je konačno uspjelo raditi normalno, a radilo je malo više od pola sata, izmjerena temperatura je bila viša od svih dosad izmjerenih tako da je ovaj cooler definitivno najlošiji od svih. Ventilator je indentičan prijašnjem modelu ili bi barem trebao biti ( izmjerena brzina vrtnje je 4750rpm). Ovaj cooler je definitivno veliki promašaj i ne preporučamo ga ako volite svoj procesor.

 

Mentor P6U

Bakar, još da je brži ventilator...

Iza vrlo jednostavnog i kratkog imena krije se najbolji Mentor kojeg smo imali prilike isprobati, a bolji je i od nekih puno razvikanijih coolera poznatijih proizvođača. Na prvi pogled cooler djeluje neuvjerljivo zbog ugrađenog ventilatora (identično kao i na prethodna dva modela, izmjerena brzina vrtnje je 4500rpm) kao i zbog svoje vrlo tanke baze. Činjenica da je kompletno napravljen od bakra nije uvećavala prvi dojam, ali po ko zna koji put bakar se pokazao kao najbolji materijal za hladnjake. Uz ovaj cooler se isporučuje i brži ventilator koji se vrti na 6800rpm i možemo samo zamisliti kakvi bi rezultati s njim bili. Dizajn coolera nije ništa posebno - tanka bakrena baza na kojoj su vrlo tanki bakreni finovi i sve je skupa omotano bakrenim plaštom na koji je pričvršćen ventilator. Montiranje predstavlja problem, ali ova kopča se pokazala boljom i nije pukla niti nakon više kopčanja. Još jedna zanimljivost je feritna jezgra koja se nalazi na žicama napajanja, a služi kao zaštita ventilatora od povratnih impulsa. Možemo zaključiti - vrlo dobar cooler koji zadatak obavlja odlično (nabavite model s bržim ventilatorom), a jedina crna točka je montiranje.

Van konkurencije:

Cooler Master DP5-6H11/51

Najslabiji Cooler Master, nije zadovoljio...

Ovaj cooler je testiran van konkurencije zato jer je očito da nije namijenjen hlađenju ničega bržeg od 1GHz, barem kada je AMD u pitanju. Napravljen je od aluminija, ima vrlo tanku bazu, lagan je, malih dimenzija i relativno lako se montira, a kopča je dovoljno debela i vjerojatno će dugo držati. Ventilator je vrlo malen i tanak (60x60x15) i vrti se na 4900 RPM, što nikako nije dovoljno za hlađenje našeg procesora. Uopće čitava izvedba je nekako krhka i ne ulijeva povjerenje, ali sigurni smo da Cooler Master ima puno boljih coolere jer je ovo prvi primjerak koji smo vidjeli od njih i vjerojatno najslabiji. Da bi izbjegli stalna rušenja sistema brzinu procesora smo smanjili na 9x133=1200MHz @ 1.81V, tako da je cooler mogao održavati temperaturu koja je bila blizu kritične, ali se sistem ipak nije rušio. Nakon dvosatnog testiranja programom Prime95 temperatura procesora je bila 64°C (IDLE 55°C), a sistema 36°C (IDLE 33°C). Preporučamo ga za Intelove procesore radnog takta oko 1GHz (Tualatin jezgra).


Rezultati testova i Zaključak


REZULTATI TESTOVA:

TI-V77 je uvjerljivo prvi, najbliži mu je PAL 6035+Delta

 

Temperature kućišta su varirale zbog vanjskih uvjeta

 

TI-V77 dijeli prvo mjesto sa PAL 6035

 

Opet velike razlike...

 

ZAKLJUČAK

Pobjednik ovoga testa je Dr.Thermal TI-V77 zato jer je najbolje ohladio Athlona, a i sve ostale karakteristike koje smo proučavali u ovom testu idu njemu u prilog. Lagan je, ima bakrenu jezgru, vrlo lako se ugrađuje/skida, ne stvara preveliku buku i ne zauzima puno prostora. Izvrsno će ohladiti ne overclockirani procesor, a vrlo dobro se nosi i s overclockiranim (i to clockanim više od 30%) kojemu je podignut i napon. Alpha 8045, Volcano 6CU+ i Volcano 7 puno ne zaostaju za ovim coolerom, ali nešto teža montaža, veća masa, veće zauzeće prostora i veća buka ne idu im u prilog. Razlog stvarno loših rezultata Alphe 6030 je ventilator koji se vjerojatno isporučuje samo u Hratskoj, jer je vani standardni ventilator koji dolazi s coolerom Delta (4800RPM) s puno većim protokom zraka. Naš sistem hladi upravo PAL6035 s Delta ventilatorom (>7000RPM) s protokom zraka 38 CFM i predstavlja dobro riješenje (no tu je problem velike buke). Dr.Thermal TI-S8625 je izvrsno rješenje za hlađenje ne overclockiranih Durona i Intelovih procesora. ColerMasterov model bi preporučili jedino za hlađenje Tualatin Celerona. Mentori koji su posljednji stigli na test nisu puno pokazali, s izuzetkom modela P6U koji je definitivno dobar cooler i ima potencijala. Još da ima bolji ventolator, možda bi prvo mjesto TI-V77 bilo i ugroženo. Naravno da su svi ovi cooleri radili u neadekvatnim uvjetima, tj. u potpuno zatvorenom kućištu bez protoka zraka tako da bilo kakav dodatni ventilator koji uvlači/izvlači zrak popravlja rezultate, a temperature unutar kućišta i samog procesora padaju i za više od 10°C. Naravno, ovakvi ekstremni uvjeti s minimalnim protokom zraka idu na ruku hladnjaka s jačim ventilatorima. No, uvijek ima argumenata i protuargumenata o tome kakvi su idealni uvjeti za testiranje hladnjaka.