Za sve koji ne znaju (a vjerujemo da je takvih malo), Thermalright je Tajvanska tvrtka osnovana 2001. godine, i najpoznatiji su upravo po proizvodnji kvalitetnih CPU hladnjaka. Već se jako dugo nismo bavili jednim njihovim hladnjakom, točnije još od početka 2011. godine kada je Danijel testirao moćne HR-02 i Venomous X Black modele. Sada pak za razliku od tih moćnih overclockerskih coolera testiramo jedan manji, namijenjen HTPC računalima i ITX pločama. AXP-100 dolazi u klasičnoj smeđoj kutiji, tipičnoj za Thermalright. Na vrhu odmah nalazimo bijelu kutiju sa mehanizmima za montažu, vijcima i ostalim, a ispod nje su i detalje upute za instalaciju na sve podržane sockete.

Skidanjem poklopca od stiropjene, nailazimo na TY-100 ventilator prepoznatljivog dizajna i boje. Uklanjanjem ventilatora dolazimo i do samog tijela hladnjaka koji je posebno zaštićen i zamotan u debeli najlon. Thermalright jako pazi na detalje i stalo im je da kupac dobije neoštećen i neuprljan proizvod.

Odmatanjem potpuno niklanog i zbog toga jako blještavog tijela hladnjaka vidimo kako je riječ u L tipu hladnjaka, kojem su glavne disipacijske površine gusto smješteni aluminijski limovi kroz koje prolaze bakrene toplovodne cijevi i dovode im toplinu s baze. Tijelo mjeri 121 mm u dužinu, 105 mm u širinu i 44 mm u visinu. Na vrhu aluminijskih listova nalazi se i konstrukcija koja ih drži zajedno, a ujedno služi i kao nosač za ventilator.

Kada tijelo hladnjaka okrenemo uočavamo debelu bazu (40 x 42 mm) u koju ulazi šest bakrenih toplovodnih cijevi promjera 6 milimetara. Zbog niklanja ne vidimo kako je baza zapravo bakrena (C1100), no zbog toga joj je površina vrlo glatka što će naravno rezultirati odličnim prijenosom topline sa IHS-a procesora na hladnjak. Kako ne bi došlo do savijanja L konstrukcije ona je osim cijevi povezana i s dva čvrsta nosača. Da je riječ o poštenom komadu hladnjaka govori i masa od 320 grama.

Ventilator nosi naziv TY-100, a po imenu vidimo kako mu je promjer 100 mm. Ima 9 lopatica, a ukupne dimenzije su mu 108 x 101 x 14 mm. Tih 14 mm uz visinu tijela hladnjaka od 44 mm, ne prelaze onih obećanih 58 mm ukupne debljine hladnjaka u ovome osnovnom setupu. Osnovni zbog toga jer ima prilagodljive nosače na koje je moguće montirati i 120 te 140 mm ventilatore. TY-100 teži 40 grama, PWM kontrolu i brzinu 900~2500RPM±15%. Raspon buke koju stvara je između 22 i 30 dBA, uz protok zraka od 10 do 44.5 CFM-a.

AXP-100 je kompatibilan s trenutno svim dostupnim desktop socketima, a to potvrđuje i kitom za montažu koji se sastoji od mnoštva dijelova. U paketu se tako nalazi jedan back plate (crni), ploča za montažu hladnjaka, ploča za veće ventilatore, te malena pločica koja nasjeda sa gornje strane baze. Uz to, tu je u plastični prilagodnik za back plate, Chill Factor III termovodljiva pasta te set thumb matica, plastičnih odstojnika i vijaka.

Uz vrlo detaljne i debele upute za instalaciju (koje su i prijeko potrebne zbog kompliciranog načina ugradnje) tu je i Thermalright naljepnica. U uputama možete vidjeti i detaljan popis svih dijelova kita za montažu, a Thermalright se potrudio dati i više vijaka nego što je to potrebno.Višak uvijek dobro dođe jer se vijci lako zametnu ili izgube.

S obzirom da testiramo na Z77 platformi, kit je trebalo prilagoditi ugradnji na LGA1155 socket. S obzirom da je ugradnja hladnjaka sve samo ne jednostavna, opisati ćemo kompletan postupak riječima i slikama. Za ugradnju je najprije potrebno pripremiti back plate. Na njega u odgovarajuće rupe montiramo vijke i plastične odstojnike te plastični okvir koji nužan za LGA1155 ploče. Nakon toga je back plate potrebno pričvrstiti sa thumb maticama koje se montiraju s gornje strane ploče te ujedno služe i kao nosač za okvir.

Na matice postavljamo odgovarajući okvir i pričvršćujemo ga s vijcima. Okvir je univerzalan za sve Intel sockete, baš kao i back plate, a to određuje samo drugačija pozicija vijaka i matica. Ovaj opisani način vrijedi za 775/115/1156 i 1366 sockete dok se kod montaže na 2011 socket ne koristi backplate. Jednom kada je sve složeno i dobro pričvršćeno možemo krenuti s montiranjem tijela hladnjaka.

Malenu pločicu je potrebno postaviti na gornji dio baze i sa dva vijka kroz tijelo hladnjaka pričvrstiti hladnjak za nosač. Postupak montaže je time gotov i ostaje samo pričvrstiti ventilator na nosače.

Montaža AXP-100 hladnjaka je kao što ste vidjeli dosta komplicirana, tj oduzima puno vremena. Konkurencija je to znatno bolje riješila kao što smo imali prilike vidjeti kod testa L12 hladnjaka sa SecuFirm 2 mehaniznom. L9i ovdje ne računamo jer podržava isključivo LAG115x sockete. Jednom montiran, hladnjak ne smeta ničemu, dovoljno je visok da ne smeta heatsinkovima Z77X-UP4TH ploče i dovoljno je udaljen od heatsinkova na radnoj memoriji. Ovakav slučaj bi trebao biti i s ostalim matičnim pločama, jer Thermalright garantira visok stupanj kompatibilnosti. S AMD strane AXP-100 je kompatibilan sa AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1 i FM2 socketima, a postupak montaže je identičan kao i kod Intela.

Za montažu većih 120 i 140 mm hladnjaka potrebno je montirati poseban nosač koji je kompatibilan s njima. S obzirom da nam je Thermalright poslao TY-141 ventilator isprobali smo i njega u kombinaciji s hladnjakom, a ukoliko želite koristiti ovako velik ventilator, trebate imati i prostora za njega na ploči. Svojim će dimenzijama natkriti DIMM slotove (ako su hladnjaci na RAM modulima normalne veličine problema neće biti), baš kao i PWM hladnjake koji također moraju biti standardne veličine. TY-141 je PWM ventilator s ETC IC kontrolerom, a raspon brzine mu je od 900 pa do 1300 okretaja u minuti. Buka je reducirana Silent Torpedo dizajnom lopatica, a prema proizvođačevim podacima kreće se između 17 i 21 dBA. Protok zraka se pak kreće od 28.3 do 74 CFM-a. Toliko u opisu, krenimo na mjerenja!