Tt_Core_X31_1 Tt_Core_X31_2

Iz MSana nam je na test stiglo Core X31 kućište u izvedbi s bočnom stranicom od kaljenog stakla. Kaljeno staklo ili tempered glass je vrlo popularno u zadnje vrijeme jer kućištima daje elegantniji izgled, a i bolji pogled u unutrašnjost u odnosu na raširenije bočne stranice napravljene od prozirne plastike. X31 je mid tower kućište, malo je većih dimenzija i dovoljno je prostrano. Krase ga i dobre rashladne mogućnosti i dobar menadžment kabela, a ostalo će te vidjeti u redcima koji slijede.

Kućište dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji, a unutar nje je zaštićeno u debeli stiropor i najlonsku vreću. Bundle i korisničke upute su pakirani unutar kućišta.

Tt_Core_X31_3

Baš kao i NZXT-ovo S340 Elite kućište testirano prije par dana, koje je imalo verziju bez kaljenog stakla, tako je i Thermaltake najprije izbacio X31 da bi ga nedavno nadogradili sve popularnijom staklenom bočnom stranicom. Ona se malo razlikuje od NZXT-ovog rješenja, jer dolazi s plastičnim okvirom, a za kućište se pričvršćuje na klasičan način – thumb vijcima straga. Kućište je poprilično klasičnog dizajna, pretežno je napravljeno od čelika, a prednja stranica je kombinacija plastičnog okvira i metalne rešetke. S prednje strane se nalaze i dva 5.25″ mjesta, a na dnu je Tt-ov logo. Kućište spada u mid tower segment, no nešto je šire i samim time prostranije za veće komponente.

Tt_Core_X31_4

Kućište mjeri 250 milimetara u širinu, 497 u visinu i 511 milimetara u dubinu. Masivno je i teži 8.8 kilograma, čemu doprinosi i 4 milimetra debelo kaljeno staklo. Stražnja strana je klasičnog rasporeda – na dnu je otvor za napajanje, iznad njega je osam mjesta za proširenja, a s obzirom na širinu kućišta dva proreza su i vertikalno postavljena, a iza njih je smješten i nosač za dvije kartice. Iznad svega toga je rešetka iza koje je 140 milimetarski ispušni ventilator i prorez za stražnje I/O portove matične ploče. Desna bočna stranica je kao što vidimo pričvršćena s dva thumb vijka, ali i dva klasična, pa je posao skidanja i montaže malo kompliciraniji.

Tt_Core_X31_5

Na vrhu se kućišta unutar plastičnog dijela nalazi prednji panel. S lijeva na desno su tu jackovi za slušalice i mikrofon, reset tipka, signalizacijska LED-ica za aktivnost tvrdog dika, tipka za uključivanje/isključivanje s LED signalizacijom, zatim dva USB 3.0 i dva USB 2.0 porta. Gornja je čelična stranica fiksna, a gotovo cijelom je dužinom perforirana, te s gornje strane zaštićena filtrom za prašinu koji ima magnetski rub pa se tako drži kućišta. Tako ga je naravno lakše i skinuti radi čišćenja.

Tt_Core_X31_6

Na donjoj je stranici filtar plastičan, sjedi u ležištu a uklanjamo ga povlačenjem prema nazad. Kućište sjedi na četiri povišene nožice s naravno gumenim nasjednim površinama koje sprječavaju klizanje. Na ovoj slici vidimo i plastične rubove oko kaljenog stakla koji ne sjede baš savršeno tj. imaju izražene zazore pa ovo možemo malo kritizirati kao nedostatak u montaži i završnoj obradi.

Tt_Core_X31_7

S obzirom na veće dimenzije, kućište je vrlo prostrano što se najljepše vidi kada se pogleda raspoloživi prostor za manevriranje oko matične ploče. U X31 inače stanu Mini ITX, Micro ATX i ATX ploče. Oko ATX ploče kakvu smo ugrađivali je bilo sasvim dovoljno prostora čak i s gornje strane. Na vrh kućišta inače, baš kao i na prednju stranicu stanu radijatori vodenog hlađenja dužine do 360 mm. Kada smo već kod toga, recimo i da kućište osim tih radijatora prima i 120/140 milimetara na dno, te na ispuh, a dolazi s dva ugrađena 140 milimetarska ventilatora. Tko želi to pojačati može ugraditi još jedan 140 na prednju stranicu (ili samo jedan 200 milimetarski), tri 120 ili dva 140  ili jedan 200 milimetarski na vrh, te po dva 120/140 milimetarska na dno. Opcija za hlađenje dakle ima i više no dovoljno i za najrastrošnije komponente.