tt_urban_sd1_1 tt_urban_sd1_2

Urban SD1 kućište predstavljeno prije otprilike tri godine, no još je vrlo aktualno s obzirom da je modularno a i sve više kupaca traže mATX i mITX ploče, a proizvođači ih imaju sve više i u ponudi. Sjetimo se kako postoje i X99 ploče u mini ITX izvedbama, pa je osim Z170 ili još slabijih modela, moguće složiti i poprilično high end računalo u ovakvo maleno kućište. SD1 nije naravno samo namijenjeno mini ITX pločama, nego u njega stanu i Micro ATX, kao što ćemo u ovoj recenziji i vidjeti uz primjer Asusove Strix Z270G Gaming ploče. Kućište inače dolazi u kartonskoj kutiji s plastičnom ručkom za lakše prenošenje, a unutar kutije je adekvatno zaštićeno u stiropor i najlon.

tt_urban_sd1_3 tt_urban_sd1_4

U zasebnoj kartonskoj kutiji nalazimo metalnu ploču koja služi kao zamjena za jedan od kaveza kućišta, točnije za 5.25″ i 3.5″ nosač, a može poslužiti kao nosač za dodatni ventilator, radijator vodenog hlađenja i 2.5″ diska, te naravno radi učvršćivanja cijele konstrukcije. U najlonskoj vrećici dolaze vijci, odstojnici, zvučnik, nosači za diskove, te plastične vezice za aranžiranje kabela koje je moguće ponovno upotrijebiti.

tt_urban_sd1_5

SD1 će te si prostorno najlakše zamisliti kao polovicu klasičnog mid-tower kućišta, širina (280 mm) i dubina (456 mm) su standardne, a visina je “skraćena” na 239 mm. Dizajn je vrlo klasičan, sa perforacijama po bočnim čeličnim stranicama i plastičnom prednjicom čiji se vanjski rubovi lagano sužavaju. Prednja je stranica pak napravljena od brušenog aluminija koji čini poklopac i element ispod poklopca u kojem je prednji panel.

tt_urban_sd1_6

Prednji se panel sastoji od dva 3.5 mm utora za jackove slušalica i mikrofona, zatim dva USB 3.0 utora, velike Power tipke, LED iondikacije aktivnosti tvrdog diska te Reset tipke. U desnom je kutu Thermaltakeov logo. LED indikacija Power On stanja se nalazi na samom vrhu kućišta, kao što ćemo moći vidjeti na jednoj od fotografija.

tt_urban_sd1_7 tt_urban_sd1_8

Prednja je stranica kao što smo spomenuli otklopna. Napravljena je od plastike, a plastična je i šarka, no s prednje je strane postavljena vrlo tanka aluminijska “fronta” koja služi kao ukras. Iza poklopca se nalaze dva 5.25″ mjesta i jedno 3.5″ koje je postavljeno vertikalno. Svako je ležište zaštićeno plastičnim poklopcem s kopčom, pa se lako skida, ali i lako vraća na mjesto.

tt_urban_sd1_9

Stražnja je stranica sastavljena od dva dijela – donji je zapravo ladica za matičnu ploču a gornji za napajanje i oba se dijela lako vade van kućišta. Filozofija SD1 je da se svi nosači na lak način mogu izvaditi, nakon čega se na njih montiraju komponente i tada se sve vraća u kućište – drugim riječima, ne bi trebalo biti komplikacije oko manjka prostora i slaganja komponenata unutar kućišta, nego korisniku jedino ostaje povezati i aranžirati kabele. Ladica za matičnu ploču ima svoju ručkicu za izvlačenje, a proizvođač je na kućište zalijepio traku kako se ne bi oštetila boja (nakon slaganja se traka može ukloniti). Mjesta za proširenja su četiri, a limove zajednički drži jedan poklopac na vrhu.

tt_urban_sd1_10 tt_urban_sd1_11

Gornja je strana u potpunosti perforirana i služi za ispuh toplog zraka, dok su za usis zadužene perforirane bočne stranice i donji dio plastične prednje maske. Taj dio je čak i opremljen filterom za prašinu koji se na lak način uklanja radi čišćenja. On će barem malo spriječiti nakupljanje prašine na usisnom 90 mm ventilatoru, dok unutrašnjost kućišta ipak neće ništa zaštititi od prodora prašine kroz već spomenute perforacije na svim stranicama. Kućište ima četiri masivne nožice s gumenim podlogama koje osiguravaju čvrsto držanje na bilo kojoj podlozi.