transcend_drivepro_550_1 transcend_drivepro_550_2

Danas radimo malu pauzu u testiranju matičnih ploča, procesora i sličnog te vam donosimo test jedne kamere za automobil, tzv. dashcama. Iz MSana nam je stigla Transcendova DrivePro 550, koja je opremljena s dvije kamere, prednjom i jednom koju možemo rotirati, GPS-om, s 32 GB SD karticom, ugrađenom baterijom, WiFi vezom i nizom naprednih mogućnosti koje uključuju snimanje dok je vozilo parkirano, te upozorenja na napuštanje vozne trake, umor vozača, ugašena svjetla itd.

transcend_drivepro_550_3 transcend_drivepro_550_4

DrivePro 550 je nasljednik 520 modela, a predstavili su ga prije otprilike dva mjeseca. Proizvođačima je bitno biti prisutan na tržištu popularnih dashcamova koje su popularne diljem svijeta, a i u puno situacija su se pokazale iznimno korisnima – pogotovo kada je u pitanju dokazivanje krivnje u sudarima.

DrivePro 550 dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji, na kojoj se nalaze sve relevantne informacije o proizvodu. Unutar kutije je kamera dobro zaštićena od mehaničkih oštećenja, a i obje su leće pokrivene zaptitom. Transcend uz kameru daje i 32 GB SDHC karticu koja je dovoljno brza za simultani zapis dva video materijala.

transcend_drivepro_550_5

Osim SDHC kartice u pakiranju se nalazi i klasični punjač za automobil, s dugačkim kabelom i Micro USB konektorom na vrhu. Nosač za vjetrobransko staklo je klasičan, s dva kuglom i zglobom pa je dovoljno pokretan za postavljanje u sve pozicije. Čašica, tj. priljepak se odlično drži za vjetrobransko staklo.

transcend_drivepro_550_6

Tijelo kamere je u potpunosti plastično, dimenzija je 95.6 x 65.9 x 40.5 milimetara i mase 107 grama. Gornji dio je sjajno crni, a donji je matiran uz zadovoljavajuće visoku kvalitetu materijala i izrade. Tijelo je vrlo čvrsto i otporno. Mehanizam uz pomoć kojeg se rotira sekundarna leća je vrlo čvrst.

Iza primarne, prednje leće otvora blende f/2.2 se nalazi Sonyev senzor koji snima video materijal u 1080p rezoluciji (1920 x 1080) pri 30 fps-a. Kut koji leća pokriva je 160°, što je vrlo široko vidno polje standardno za ovakve kamere.

transcend_drivepro_550_7

Na stražnjoj se strani nalazi 2.4″ TFT LC ekran nepoznate rezolucije, no slika nije naročito oštra kao što će se vidjeti na drugoj stranici članka. Ispod ekrana su četiri tipke. Prva je za uključivanje kamere i/ili WiFi-a, a druge su za kretanje menijima. Desno od tipaka je i crvena LE dioda koja signalizira funkciju. Nije nam se svidjelo što odmah po uključenju kamera počinje snimati. Pogotovo zato što postoji zasebna tipka na dnu kamere koja uključuje Emergency recording.

Kao što na slici vidimo, sekundarna leća je opremljena s četiri infracrvene LED-ice za noćni mod snimanja. Glavna leća to nema, pa je stoga ovu i moguće rotirati. Sekundarna je leća otvora blende F/2.8, a senzor snima u maksimalnoj rezoluciji od 1280 x 720 piksela. Obje kamere zapisuju u MP4 formatu s H.264 kompresijom. Maksimalni segment snimanja je 5 minuta, a veličina videa s primarne kamere je oko 380 MB, te sa sekundarne oko 250 MB bez zvuka. Za snimanje zvuka je zadužen mikrofon s prednje strane koji hvata zvuk prosječne kvalitete, a na prednjoj se strani nalazi i zvučnik za različita zvučna upozorenja.

transcend_drivepro_550_8 transcend_drivepro_550_9

Na vrhu su kamere rupe za ventilaciju i rupa za montažu nosača. Nosač ima kopčicu koja ga drži na mjestu, i uz pomoć koje ga možemo i skinuti. Na dnu se kamere nalazi sitna rupica za reset i crvena tipka za Emergency Recording funkciju. Dovoljno ju je jednom kratko pritisnuti i kamera počinje snimati – za razliku od glavne tipke za uključivanje koju je potrebno duže držati. na dnu je i naljepnica na kojoj vidimo kako su ulazni napon i struja 5V/2A, a automobilski punjač podliježe tim specifikacijama. Proizvođač navodi i kako je potrebno izvaditi punjač iz ležišta u automobilu, ako on i dalje napaja i kada je motor ugašen.

transcend_drivepro_550_10

U pregledu kamere nam je još ostalo lijevi bok na kojem su se smjestili Micro USB 2.0 konektor i slot za SD kartice. Kao što smo spomenuli, Transcend uz kameru daje i 32 GB SDHC karticu klase 10, koja je dovoljno brza za potrebe zapisa ove kamere. Kao što vidimo kamera je sastavljena od dva komada plastike koje drže vijci i konstrukcija je vrlo čvrsta.

DrivePro 550 ima ugrađen WiFi po 802.11n standardu koji služi za komunikaciju s mobilnim uređajem i mobilnom aplikacijom. Svaki video je i obilježen s geolokacijskim informacijama, jer kamera ima GPS/GLONASS podršku i bilježi brzinu kretanja, nadmorsku visinu te lokaciju.