Uključivanjem kamere ona, kao što smo već napisali, odmah krene snimati i to prekidamo pritiskom na bilo koju tipku menija. Prva osim za uključivanje, služi i za ostvarivanje WiFi veze s mobilnim uređajem, druga je za pristup snimljenom sadržaju, treća je tzv. settings i četvrta za okidanje fotografije. Sve tipke jasno mijenjaju funkciju kada uđemo u pojedine menije.

Kamera ima i nekoliko naprednih opcija kao što su 24/7 Guardian koji stalno nadzire unutrašnjost automobila i ono što je ispred njega, te snima Time-lapse video, a puni kreće snimati kada osjeti kretnje za što ima G-senzor s tri nivoa osjetljivosti. Uz to ima i sustav koji zvučnim signalom upozorava kada vozilo napušta traku. Radi dobro, ali upozorava i svaki puta kada namjerno napuštate traku pa brzo dojadi. Tu je i mogućnost upozorenja da uključite svjetla svaki puta kada se uključi kamera, zatim upozorenje na umor vozača (podesimo sustav da upozori od 1 do 4 sata), head-up display (na ekranu se prikazuje brzina i ostala upozorenja vozaču). Tu je i Forward Collision Warning System koji upozorava ako je vozilo ispred preblizu, a postaviti možemo i alarm koji nas upozorava o prebrzoj vožnji.

transcend_drivepro_550_12a transcend_drivepro_550_12b

Na Windows, OSX ili Linux operativne sisteme je moguće instalirati i Toolbox softver uz pomoć kojega pristupamo snimljenom materijalu na kameri, možemo ga pregledavati i provjeriti geolokacijske informacije koje su povezane s Google Maps-om. Uz to, softver ima i funkciju screenshota preko cijelog ekrana.

transcend_drivepro_550_11 transcend_drivepro_550_11a

DrivePro app je dostupan na Goggle Play-u i na Appleovom App Storeu, a omogućava povezivanje putem WiFi-a, real-time pregled snimljenog sadržaja, upravljanje opcijama kamere, pokretanje i zaustavljanje snimanja i download snimljenog materijala. Aplikacija radi brzo i glatko, a jedinu primjedbu imamo na samo WiFi povezivanje koje povremeno zna biti problematično jer kamera ne uključi WiFi svaki puta na brzi pritisak tipke. To je nešto što je potrebno srediti u budućim nadogradnjama firmwarea.

Glavna kamera kao što smo rekli snima u 1080p rezoluciji pri 30 sličica u sekundi i snimljeni je materijal zadovoljavajuće oštar u gotovo svim uvjetima. Jasno, ako se vozimo direktno u sunce snimka će biti “spaljena” no protiv toga se svaka kamera teško “bori”. Na video se direktno dodaju i geolokacijski podaci, te datum i vrijeme snimanja.

Sekundarna kamera se malo “bori” s bojama koje su kao što vidimo na snimci nerealistične. Noćne snimke su solidne, što se može vidjeti pri kraju snimke kod ulaska u tunel. Detalji nisu najoštriji, no za 720p video je to u prosjeku klase. Ako kameru koristimo samostalno, bez punjača može snimati oko dva sata materijala što je sasvim dovoljno, no preporuka je držati ju stalno na punjaču.

transcend_drivepro_550_13

S cijenom od oko 172 € u Njemačkoj (cijena u Hrvatskoj na upit dobavljaču), teško je ne uzeti ovu kameru u obzir ako tražimo solidan i ne preskup “dashcam”. DrivePro 550 donosi mnoštvo opcija koje su korisne, a uz to je opremljena s 32 GB karticom za simultano snimanje dva video materijala putem dva senzora. Kvalitetno je napravljena zajedno sa svim svojim dodacima i dovoljno je robusna. Ekran bi mogao biti više rezolucije, no i ovako je sasvim solidan za cjenovni rang. Kvaliteta video materijala je prosječna na glavnoj, i malo ispod prosjeka na sekundarnoj kameri. 1080p video je solidan, dovoljno oštar i fluidan, a lagana zamjerka ide na vjernost boja. Noćno snimanje sa sekundarnom kamerom je solidno, čak i kada ju okrenemo da snima situaciju ispred vozila. Mobilna i desktop aplikacija su solidne. Autonomija je vrlo dobra, ako kameru koristimo bez punjača. Napredne opcije koje ju prate su dobrodošle i solidno rade, premda neke od njih nismo uvijek koristili. Ono što nam je malo zasmetalo je što kamera odmah po uključenju počinje snimati i što je ponekad problem aktivirati WiFi. U svemu ostalom, ovo je prihvatljiva i na kraju vrlo solidna kamera za automobil koju nije teško preporučiti. Transcend na proizvod daje dvogodišnje jamstvo.