transcend_esd230c_1 transcend_esd230c_2

M San nam je na test poslao Transcendov ESD230C prijenosni SSD uređaj kojeg odlikuju malene dimenzije, što olakšava prijenos. Uređaj koji nam je na testu je kapaciteta 480 GB, a uz njega još su u ponudi i 240, te 960 GB verzije. Povezivost se ostvaruje putem USB 3.1 Gen 2 Type C veze, a alternativno dolazi i kabel s Type A priključkom. Gen 2 veza jasno omogućava veće brzine transfera.

Transcend u ponudi ima nekoliko USB 3.1 Gen 2 uređaja, ESD350C, ESD250C i ESD240C, koji se razlikuju po dimenzijama i tipu kućišta, po tome koriste li MLC ili 3D NAND memoriju, a maksimalni kapacitet je uvijek 960 GB.

transcend_esd230c_3

ESD230C je nasljednik ESD220C uređaja koji je koristio USB 3.1 Gen 1 sučelje, a donio je u istom pakiranju veći maksimalni kapacitet. Uz njega u pakiranju dolaze dva kabela – jedan je USB Type C to Type C, a drugi je USB Type C to Type A. Kabeli su klasični gumeni, i s konektorima su dugi oko 45 centimetara. Uz uređaj i kabele, dolaze još i dva kataloga proizvoda – standardni i za Apple, te upute za brzo korištenje. Jamstvo na uređaj je trogodišnje, ograničeno.

transcend_esd230c_4 transcend_esd230c_5

ESD230C je maleni crni plastični uređaj dimenzija 77 x 55,7 x 9,6 milimetara. Nije baš za smjestiti u novčanik kako to proizvođač sugerira, no dovoljno je malen za bilo koji džep. Jasno, pitanje je kud s jednim od kabela koji je potreban za ostvarivanje komunikacije.

Masa je vrlo mala, svega 35 grama. Kvaliteta plastike je solidna, površina je prošarana mrežastom strukturom, a dvije su stranice od sjajne plastike. U sredini na prednjoj strani je Transcendov logo. Straga se pak nalazi naljepnica s općim informacijama.

transcend_esd230c_6

Na vrhu se uređaja nalazi plava notifikacijska LED-ica, USB Type C konektor i tipka za One Touch Auto-backup funkciju koja radi uz instalirani Transcedn Elite softver. Uređaj dolazi s USB 3.1 Gen 2 (s podrškom za USAP – USB Attached SCSI Protocol) sučeljem brzine 10 Gbps, pa je zgodan za korištenje uz nove matične ploče, kućišta i prijenosnike koji imaju ovaj tip veze. Sučelje omogućava brži prijenos podataka, što je bitno kod velikih fajlova i velikih kapaciteta koje 230C ima.

transcend_esd230c_7

Naš je primjerak kapaciteta 480 GB (exFAT – 447.1 GB korisnog prostora), a uz njega u ponudi su i 240, te 960 GB verzije. NAND je kao što smo napisali 3D tipa, a proizvođač ne navodi izdržljivost zapisa, tj. maksimalni TBW. Deklarirane brzine čitanja i zapisa su 520 i 460 MB/s. Radni napon je 5 V, a radna temperatura od 0 do 70°C.

transcend_esd230c_8 transcend_esd230c_9

Transcend Elite je softver koji je potrebno skinuti s njihovih stranica (mogao je tako biti i na tvornički formatiranom disku), a objedinjuje funkcije backupa, povrata, enkriptiranja, dekriptiranja, sinkroniziranja i smještanja podataka u cloud servise. Uz to, nudi i osnovne informacije o trenutnom stanju diska, njegovoj popunjenosti i istrošenosti ćelija. Kada je softver instaliran i pokrenut, te je programiran backup, dovoljno je i pritisnuti tipku na samom uređaju kako bi se backup pokrenuo, a proizvođač tu funkciju zove One Touch Auto-backup. Putem softvera je moguće i zaključati pristup disku upisivanjem lozinke, a tada disk isključivo možemo koristiti ako je softver instaliran na računalo. Osim za Windowse, softver postoji i za Mac, te Android uređaje. Toliko u opisu, krenimo na testove.