Tt eSports Nemesis RGB recenzija

Datum objave 09.01.2018 - Krešimir Matanović

Nemesis RGB - prvi dio

ttesports_nemesis_rgb_1 ttesports_nemesis_rgb_2

Iz Tt eSportsa, Thermaltakeovog branda, nam je pristigao njihov novi gamerski miš - Nemesis RGB. Originalno predstavljen na Computexu prošle godine, Nemesis RGB se nedavno pojavio na tržištu, a riječ je u mišu namijenjenom FPS/RTS/MOBA i MMO igračima. Dolazi opremljen s Pixartovim PMW-3360 optičkim senzorom, RGB osvjetljenjem i jedinstvenim Switch dizajnom s dvanaest programabilnih tipaka na bočnoj strani. Dizajn mu je ergonomski i prilagođen je dešnjacima.

ttesports_nemesis_rgb_3 ttesports_nemesis_rgb_4

Nemesis dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji s otklopnom stranicom iza koje možemo vidjeti proizvod i detaljnije objašnjenje njegovog patentiranog Switch sistema tipaka. Uz miš u kutiji dolaze i kratke upute za korištenje, jamstveni listić i naljepnice. Miš je dobro zaštićen od eventualnih mehaničkih oštećenja i sve skupa je dobro zapakirano.

ttesports_nemesis_rgb_5

Nemesis je klasičnog dizajna za dešnjake, s nagibom na lijevo i izraženim odmorištem za palac. Iznad odmorišta je osam tipaka, koje su okretne pa su još četiri tipke skrivene u unutrašnjosti. Ukupan broj fizičkih tipaka je 16. Miš je dimenzija 111 x 88.5 x 38.89 milimetara i mase je 110 grama. Zbog dimenzija i malo veće mase, lijepo leži u krupnijoj šaci i ugodan je za dugotrajno korištenje. Materijal izrade je plastika koja je većim dijelom glatka. Na bočnim stranama su plastični umeci koji su reljefni, no ne pružaju zbog toga ništa veći grip. Miš je kao što sa slike možemo vidjeti žičani, a ta je opletena žica duga 1.8 metara s USB 2.0 Type A konektorom na vrhu (pozlaćeni kontakti), te dolazi s velcro vezicom za organizaciju.

ttesports_nemesis_rgb_6 ttesports_nemesis_rgb_7

Glavne dvije tipke su lagano konkavne i prsti lijepo sjedaju u njih. Ispod plastike se nalaze Omron prekidači koji su predviđeni za 50 milijuna pritisaka. U sredini je scroll kotačić s gumenom površinom koji ima stupnjevani pomak i klik funkciju pritiskom prema dolje. Kotačić je napravljen od prozirne plastike i u njemu se nalaze RGB LED-ice. Iznad njega je tipka za promjenu profila i DPI-a. Stražnja je površina dizajnirana tako da kao i prednji dio lagano visi udesno pa dlan na nju pada sasvim prirodno. Tuz se nalazi i crtež zmaja koji je proziran i osvijetljen.

ttesports_nemesis_rgb_8 ttesports_nemesis_rgb_9

Lijeva je strana miša ispunjana patentiranim Switch sistemom. Na prvu je vidljivo samo osam gumiranih programabilnih tipaka, a površina na kojoj se ono nalaze je treća osvijetljena zona Nemesisa. Kao što ćemo kasnije vidjeti, tipke se mogu rotirati i ukupno ih je dvanaest. Površina oko switcha, baš kao i ona s desne strane je plastična, no ispunjena sitnim udubinama koje bi očito trebale pružiti grip prstima, no s obzirom na to da je riječ o glatkoj plastici, to nije tako. Općenito je ovaj miš dosta "gladak" i proizvođač je barem mogao gumirati te površine za bolji grip.

ttesports_nemesis_rgb_10 ttesports_nemesis_rgb_11

Nemesisovo je "srce" poznati i priznati Pixartov PMW-3360 optički senzor koji ima promjenjivu razlučivost od 400 do 5.000 DPI-a, sa softverskom interpolacijom (overboost), do 12.000 DPI-a. Osnovne rezolucije koje možemo odabrati su 400, 800, 1.600, 3.200 i 5.000 DPI-a. Maksimalni IPS (inches per second) je 250, a maksimalno ubrzanje koje registrira je 50 G. Polling rate sučelja je promjenjiv od 125 Hz (8 ms) do 2.000 Hz (0.5 ms). O senzoru je sve već napisano i sve se već zna, pa tu nećemo duljiti osim spomenuti kako je precizan i brz, dobar za sve tipove podloga i za sve vrste igara. Na donjoj su strani tri velike teflonske nožice i miš glatko klizi po svakoj podlozi. Pogodan je za gotovo sve stilove držanja kod većih šaka, dok bi oni s manjim šakama mogli imati problema kod claw gripa.

ttesports_nemesis_rgb_12

Izvlačenjem mehanizma s donje strane miša, otključavamo Switch mehanizam i omogućujemo rotaciju bočnih tipaka. Rotacija je jednostavna, potrebna je tek malo veća sila za okret, a tako možemo složiti bilo koju kombinaciju tipaka koja nam se sviđa. Istovremeno možemo jasno koristiti samo šest tipaka, no to je i sasvim dovoljno za ovaj tip miša. Malenu zamjerku imamo na tvrdoću tipaka, tj. potrebno ih je jače pritisnuti kako bi "kliknule", no na to se s vremenom prilagodimo, pa mali prst i prstenjak već nesvjesno pripremimo za kontra silu pritiskanju jedne od tipaka palcem.

Nemesis RGB - drugi dio

ttesports_nemesis_rgb_13 ttesports_nemesis_rgb_14

Za kontrolu se svih funkcija Nemesisa brine 32-bitni ARM based kontroler, te Command Center Pro softver za Windows operativne sisteme. Softver omogućuje upravljanje funkcijama miša preko Customize, Lightning, Performance i Calibration menija, programiranje i spremanje naredbi u jedan od pet profila, te zasebno, programiranje Macro naredbi. Customize meni nam omogućava programiranje profila, tj. spremanje naredbi u ukupno osamnaest klikova i pokreta, šesnaest tipaka + Scroll Up i Down. Sve snimljene profile možemo linkati i na određeni program, tj. igru pa se automatski podiže s tim programom. Osvjetljenje je također jedna od glavnih značajki ovoga miša, pa se njegove tri zone mogu uskladiti ili programirati zasebno. Osam je različitih efekata, s devetim u kojem je rasvjeta isključena. Sve se može još dodatno podešavati, birati jednu od 16.8 milijuna dostupnih nijansi i ponovno, linkati s nekim programom.

ttesports_nemesis_rgb_15 ttesports_nemesis_rgb_16

Performanse senzora se također mogu spremati kao dio profila, a osim DPI postavki, možemo mijenjati i Angle Snapping, Polling Rate u Button Response. Bilo bi dobro i da su još uključili lift off distance koji je na ovom mišu oko 2 milimetra. Posljednja opcija za performanse miša je kalibracija podloge. Macro naredbe je lako programirati, spremati i koristiti, a u slučaju Nemesisa ih je moguće imati do 80!

Osim toga što osvjetljenje možemo ugasiti, funkcije koje su nam dostupne su - Static, Pulse, Spectrum Cycling, Snake Marquee, Wave, reactive, Blink i System Temperature. Svaka od opcija ima i dodatna podešenja kao što je izbor boja, brzine i jačine osvijetljenosti, smjera u kojem će se osvjetljenje kretati, itd.

ttesports_nemesis_rgb_17

Nemesis RGB je kao što smo se uvjerili u višednevnom korištenju, vrlo praktičan i dobar miš. Performanse 3360 optičkog (LED) senzora su odlične, što je već i od ranije poznato. Dobar je na bilo kojoj podlozi, precizan je i brz i gušt je gejmati s njim, ali i raditi. Nemesis u tu priču dodatno donosi dobar komfor korištenja, vrlo praktičan i koristan Switch sistem s 12 tipaka koji će odlično poslužiti i u igri i u radu (primjerice u Photoshopu), a neke će jasno privući i RGB LED osvjetljenje. Kvaliteta izrade je solidna, a voljeli bi tek da ima malo više gripa na bokovima, i možda malo mekanije bočne tipke. S cijenom od oko 50 USD, ili oko 55 € u Europi, Nemesis RGB je vrlo konkurentan miš koji svakako trebate uzeti u obzir prilikom kupovine.