tt_premim_x1_1 tt_premim_x1_2

Thermaltake nam je na test poslao svoju najnoviju TT Premium X1 RGB tipkovnicu opremljenu Cherry MX Blue prekidačima s RGB LED rasvjetom. Osim činjenice da je vrlo robusna i dobro napravljena, ovo je i vrlo “talentirana” tipkovnica. Nudi dvanaest dinamičkih modova osvjetljenja koje možemo kontrolirati putem prekidača na samoj tipkovnici, putem softvera za desktop ali i putem mobilne aplikacije i to glasom. Uz to, kompatibilno je i sa svim ostalim osvijetljenim Thermaltake hardverom pase može usklađivati, a svestrani softver za mobilne uređaje se može upotrijebiti i za učitavanje Macro naredbi, te koristiti kao virtualni game kontroler.

tt_premim_x1_3 tt_premim_x1_4

Tipkovnica dolazi u klasičnom kartonskom pakiranju, s mnoštvom fotografija i informacija o proizvodu s vanjskih strana. Unutar se kutije, tipkovnica udobno smjestila u ležište od kartona koje ju adekvatno štiti od vanjskih mehaničkih utjecaja. Uz tipkovnicu, u kutiji nalazimo set zamjenskih crvenih Q, W, E, R, A, S, D i F poklopaca za prekidače, alat za skidanje prekidača te osnovne upute za rad. Proizvođač inače daje dvogodišnje jamstvo na proizvod, a Cherry garantira životni vijek od pedeset milijuna klikova za prekidače.

tt_premim_x1_5 tt_premim_x1_6

Tipkovnica je potpuno crna, klasičnog je dizajna i jako podsjeća na neke Corsairove modele, što naravno nije loša stvar. Široka je 465 milimetara, duboka oko 170 milimetara, a visoka oko 40 milimetara. Full size je to dakle tipkovnica, s numeričkim dijelom, a napravljena je u potpunosti od tvrde, no kvalitetne plastike. Ni na čvršći se pritisak ne svija, vrlo je robusna a teži čak 1.6 kilograma. S donje se strane nalaze kopče za odmorište za dlanove, gumene podloge koje sprječavaju klizanje, te izvlačive nožice za mijenjanje nagiba.

tt_premim_x1_7

Odmorište za dlanove je plastično s magnetnim kopčama i nije fiksirano za tipkovnicu. To je nešto o čemu treba voditi brigu, jer pri premještanju tipkovnice, odnosno njenom podizanju odmorište se odvaja automatski. Tipkovnica s odmorištem je vrlo ugodna za rad jer su dlanovi povišeni, a prsti ostaju ravni. Zadovoljstvo je na njoj pisati veću količinu teksta, a i nakon pisanja cijele ove recenzije nismo osjećali umor. Na početku smo napisali kako nas izgledom X1 podsjeća na neke Corsairove modele što se karakterizira kroz TT logo na desnoj strani, tri tipke iznad tipkovnice, do kojih su tri LED-ice za indikaciju rada i funkcija, te set multimedijalnih tipaka s “bubnjem” za podešavanje glasnoće. S obzirom na to da svakodnevno radimo s Vengeance K60 modelom koji je vrlo sličan, vrijeme prilagodbe na X1 je bilo minimalno. Jedina stvar koja nas je “namučila” je mala enter tipka koju je teže pogoditi prilikom bržeg pisanja, a i tipka “ž” je drugom mjestu. I dok mali enter smatramo manom, ipak ćemo ovdje na to zažmiriti jer smo se relativno lako prilagodili i pronalazili ju uspješno malim prstom.

tt_premim_x1_8 tt_premim_x1_9

Kao što se s prve slike vidi, X1 ima lijep set dovoljno velikih dediciranih multimedijalnih tipaka koje su smještene u dva reda. U gornjem je “bubanj” za glasnoću koji je ugodnog otpora i stupnjevan, a pored njega je odmah i Mute tipka. Ispod su redom Stop, Back, Play/pause i Forward tipke dobrog otpora i s jasnom točkom pritiska. Desno od multimedijalnih tipaka se nalaze tipke za gaming mod, tipka za uključivanje i podešavanje jačine osvjetljenja te Win Lock tipka. Statusne LED-ice su tri – Num Lock, Caps Lock i Scroll Lock. Sve funkcijske tipke uključujući i Esc, t print Scr, Scroll Lock i Pause imaju dvostruke funkcije. Escape dublira i kao Reset, F1 je Mail, F2 Home, F3 My Computer, F4 kalkulator a F5 otvara muzički player. Od F6 do F12 su hardverske kontrole osvjetljenja (efekti, brzina efekata itd.), a tri tipke PrtSc, Scroll Lock i Pause dubliraju kao MR (Macro Key Recording), Light mode (predodređene zone osvjetljenja) i LED (Lighting Recording Key). Skupina od šest tipaka Insert, Home, PgUp, Delete, End i PgDn dublira i kao tipke za spremanje i izmjenu tih profila. Num Lock još ima i funkciju kompletnog zaključavanja tipkovnice (Full keyboard lock key).

tt_premim_x1_10

Veza s računalom se ostvaruje putem USB veze polling rate-a od jedne milisekunde (1000 Hz), a USB konektori na vrhu su pozlaćeni. Dva su USB konektora na kraju 1.8 metara dugog opletenog kabela, jedan je za komunikaciju tipkovnice i računala, a drugi je samo pass through za USB port na stražnjem dijelu tipkovnice. Uz njih tu je i jedan audio pass through 3.5-milimetarski jack konektor za slušalice koje je tako moguće spojiti direktno na tipkovnicu.