Usporedni test ASUS i Pioneer DVD jedinica

Datum objave 27.09.2000 - Ozren Žagmešter

Uvod

Ako se netko odluči kupiti DVD jedinicu, teško će naći potrebne informacije za pravi izbor. PC Ekspert je zato nakon usporednog testa tri CD-ROM jedinice odlučio napraviti i usporedni test Pioneer DVD-114 i ASUS DVD-E608 DVD jedinica. Obje jedinice smo posudili na pet dana iz MSan Grupe. Tih pet dana nam je bilo dovoljno da istestiramo performanse te da prikupimo informacije o firmware-ima, ali (naravno) ne i da isprobamo stvari poput izdržljivosti.

Natjecatelji

Pioneer DVD-114

Pioneer je jedan od najvećih proizvođača DVD jedinica te je uz to i vrlo cijenjen. Serija 1x4 dolazi u dvije varijante - DVD-114 (Tray) i DVD-104S (Slot). Osim načina stavljanja diskova u same jedinice, između dva modela skoro i da nema razlike - DVD-104S (Slot) model ima tu prednost da se može instalirati i vertikalno, a ne samo horizontalno kao što je uobičajeno. Mi smo testirali DVD-114 tj. Tray (tacna) inačicu u OEM pakiranju (bez kutije i dodatnih stvari tipa kablovi ili software). Instalacija 114-ice je bila (po očekivanju) jednostavna jer jedinica dolazi prekonfigurirana kao secondary master. Jedina stvar koja nam se nije svidjela prije nego što smo počeli testirati je kvaliteta izrade te manjak tipke za promjenu pjesme. Pioneer DVD-114 se činio nekako nezavršen i krhak.

Tvorničke specifikacije:

  • Interface: IDE/ATAPI
  • Buffer: 512K
  • Vrijeme pristupa: DVD tipično 100ms, CD tipično 80ms
  • Brzina: 10x DVD / 40x CD

ASUS DVD-E608

ASUS proizvodi širok spektar kompjutorskih dijelova pa tako i DVD jedinice. DVD-E608 je lijepo spakiran u kutiju za razliku od Pioneera. Osim bolje izolacije od udaraca i vlage, ASUS pakiranje nažalost ne nudi ništa više. Nadali smo se da će DVD-E608 doći u paketu s kakvim DVD filmom, no ništa od toga. Instalacija DVD-E608 je također bila super jednostavna- samo smo priključili kablove i to je to. Dizajn i izrada DVD-E608 je solidna i u stilu je ostalih ASUS optičkih jedinica. DVD-E608 inače koristi DDSS II (Double Dynamic Suspension System) anti-vibracijsku tehnologiju koja poboljšava stabilnost, performanse i točnost učitavanja podataka.

Tvorničke specifikacije:

  • Interface: IDE/ATAPI
  • Buffer: 256K
  • Vrijeme pristupa: DVD tipično 110ms, CD tipično 80ms
  • Brzina: 8x DVD / 40X CD

Kao što vidimo, jedina bitna razlika između naših natjecatelja je ta da je Pioneer DVD-114 10x DVD jedinica, a ASUS DVD-E608 8x DVD jedinica. Razlike još postoje u deklariranoj brzini DVD pristupa te u veličini buffer-a. No, tvorničke specifikacije su često jedno, a svakodnevni rezultati drugo.

Test brzine s Data CD-ROM diskovima

Svi CD-ROM testovi rađeni su s CD-R diskovima zbog specifičnosti hrvatskog tržišta, a DVD testovi s 2 različita originalna diska (jedan film plus jedan Data DVD).

Pogledajmo rezultate benchmark-a:

Test sistem: Intel Pentium III 650E, Abit BE6 matična ploča, 128M PC-133 CAS2 memorija, Guillemot Xentor32 TNT2 Ultra grafička kartica (Detonator2 5.22 driver-i), Diamond MX300 muzička kartica, Western Digital BA102 ATA66 HD, Netgear FA310TX 10/100 mrežna kartica, Windows 98SE

Krenut ćemo s Data CD-ROM testovima:

Pioneer je po SiSoft Sandri nešto brži, no razlika između dve jedinice je zanemariva.

CDSpeed pokazuje da je Pioneer DVD-114 osjetno brži u radu s Data CD-ima.

CDSpeed potvrđuje rezultate CD Speeda 32. Pioneer se ponašao kao pravi 40x CD-ROM dok je ASUS kaskao. Nakon što smo ponovo odvrtili test (s istim rezultatom) potražili smo kakav noviji ASUS DVD-E608 firmware. Na ASUS stranicama i FTP site-ovima smo bili bez uspjeha. Nakon dužeg traženja našli smo najnoviji 1.40 firmware te ga i flash-ali. Rezultati se nisu promijenili - ASUS se i dalje ponašao kao 20x CD-ROM (umjesto 40x). Nije da smo bili previše iznenađeni jer smo sličnih iskustava imali i s ASUS CD-ROM jedinicama.

U testu pristupa ASUS je bio brži od Pioneera i to, u prosjeku, za dobrih 20ms.

U testu opterećenosti procesora pri korištenju CD-ROM-a, ASUS je opet lošiji i to osjetno. Pioneer koristi jednako procesorske snage pri operaciji na 8x koliko ASUS na 1x. A ako pogledamo rezultate pri 8x za oba onda je još gore - Pioneer koristi samo 6% dok ASUS koristi 46%! Rezultati ASUS DVD-E608 su nas opet podsjetili na ASUS CD-ROM-ove.

Test brzine s Audio CD-ROM diskovima

CD-ROM Audio testovi:

Pri testiranju s Audio CD-ima oba diska su pokazala slične rezultate, iako je i tu Pioneer DVD-114 bio nešto brži, no ni približno koliko pri Data testovima.

Rezultati testa pristupa Audio CD-ima su obrnuti nego kao kod Data CD-a - Pioneer je brži i to za istih 20ms.

Pioneer je bolji u testovima opterećenosti procesora pri čitanju Audio CD-a. Evidentno je da ASUS tu još ima puno posla.

Kad se zbroje svi CD-ROM testovi Pioneer izlazi kao neprikosnoveno bolja jedinica - brže čita Data diskove i troši manje procesorske snage. U Audio ripping testovima Pioneer je zanemarivo sporiji. Što se kvalitete rip-anja tiče oba diska su odradili svoje bez greške. No, moramo napomenuti da zbog vremenskog ograničenja nismo taj dio (ripping) temeljito istestirali (preslušali smo dvije rip-ane pjesme i to je to). Obje jedinice pokazale su i jednaku kvalitetu učitavanja s lagano oštećenih CD-R i CD-RW diskova (prosječne performanse). Kad se sve zbroji i oduzme, Pioneer DVD-114 je bolji od bilo koje IDE/ATAPI CD-ROM jedinice koju smo do sad testirali.

DVD test i zaključak

DVD Testovi

CD-ROM performanse su važne, no nisu i cijela priča u slučaju DVD jedinica - ostaje (naravno) pitanje DVD performansi. DVD performanse smo podijelili u tri skupine - playback DVD filmova, problem regija i brzinu.

Rezultati playback testa DVD filmova je bio očekivajući - oba DVD-a su prikazali izvrsnu kvalitetu slike. Također, prikaz filmova je bio tečan i bez prekida.

Najzanimljiviji dio priče za videofile jest pitanje regija. DVD standard je podijeljen na više regija te u teoriji prikazivanje filma iz npr. europske zone ne bi smjelo biti moguće na DVD player-u iz npr. američke zone bez promjene region setting-a DVD player-a. Broj takvih promjena je ograničen na pet. Dakle, ako imate par filmova kupljenih u SAD, a volite pogledati i koji novi iz lokalne videoteke - nadrapali ste. Neki proizvođači su, međutim, puštali na tržište tzv. region-free jedinice koje su bez problema i bez ograničenja prikazivali filmove iz bilo koje regije. No, to je trajalo samo do prvog mjeseca ove godine (2000) kad je propisano da sve DVD jedinice proizvedene nakon siječnja 2000 moraju biti ograničene na jednu zonu uz mogućnost već spomenutih pet promjena. Probali smo pogledati film iz američke zone te odmah vidjeli da je ASUS region-free, a Pioneer bome nije. Uz pomoć programčića koji se zove DriveInfo provjerili smo da li je to stvarno tako. I po njemu je ASUS DVD-E608 ispao region-free (tzv. RPC1), a Pioneer ne (tzv. RPC2). Nakon što smo flash-ali i najnoviji firmware za DVD-E608 prilikom CD-ROM testova rezultat je bio isti. ASUS DVD-E608 i sve njegove varijante su region free. Izvrsna stvar!

To što Pioneer DVD-114 nije bio "kooperativan" nas naravno nije smetalo. Nakon dužeg traženja po Internetu našli smo dvije izvrsne stranice - Firmware.COM i RegionFree. Na njima smo pronašli specijalne neslužbene verzije firmware-a za Pioneer DVD-114 (ustvari i za mnoge druge DVD jedinice uključujući i cijelu Pioneer seriju) koje su region-free. Moramo napomenuti da je Pioneer čak probao tužiti autora tih firmware-a, Mađara Fekete Istvana. Fekete Istvan je međutim bio vrlo pametan te je crack-ao Pioneer firmware-a bez da je koristio njihove alate ili bilo što drugo te na taj način izbjegao moguće posljedice. Ove region-free firmware možete skinuti i od nas direktno:

Dakle, imamo za Vas sve što Vam treba! Pređimo sad onda na testove DVD brzine ASUS DVD-E608 i Pioneer DVD-114 jedinica:

DVD Data:

Kao što vidimo, Pioneer je opet bolji. No, moramo se sjetiti jedne stvari - Pioneer je deklariran na 10x a ASUS na 8x DVD. Kad uzmemo to u obzir, ASUS se bolje drži tvorničkih specifikacija, no činjenica ostaje - Pioneer je brži.

Za nas zanimljiviji test je bio koliko se procesorske snage gubi pri učitavanju s DVD diska. Tu se ponovila priča iz CD-ROM testova - Pioneer troši puno manje snage (6% naprema 49%).

Zaključak

Pobjednik ovog usporednog testa je Pioneer DVD-114. Pioneer je osjetno brži, a košta jednako kao ASUS DVD-E608 (bar po cjeniku MSan Grupe). Jedina prednost ASUS jedinice je to da su svi službeni firmware-i region-free, no to i nije neka prednost kada uzmemo u obzir da jednako lako možemo doći i do crack-anih firmware-a za Pioneer.