viewsonic_vx2718_2kpc_mhd_1

ViewSonic se nakon dužeg izbivanja vratio na hrvatsko tržište pa smo i mi dobili priliku testirati jedan od monitora iz aktualne ponude ove kalifornijske tvrtke. VX2718-2KPC-MHD je 27-inčni monitor zakrivljenog VA panela, 1440p rezolucije i stope osvježenja slike od 165 Hz. Donosi brzo vrijeme odziva od 1 milisekundu (MPRT) i AMD FreeSync podršku. 1500R zakrivljenje donosi veću uronjenost u igre, a uz sve ove karakteristike dolazi i po povoljnoj cijeni.

viewsonic_vx2718_2kpc_mhd_2

Monitor dolazi u standardnom pakiranju, i dobro je zaštićen u debelom stiroporu. Uz njega će kupac dobiti upute za uporabu, Display Port kabel, napojni kabel (EU i UK), vijak i stalak u dva dijela. Inače, ovaj je model već skoro četiri godine na tržištu pa se dobro udomaćio, a očekuje se slično i za hrvatsko tržište.

viewsonic_vx2718_2kpc_mhd_3 viewsonic_vx2718_2kpc_mhd_4

Stalak montiramo na jednostavan način, umetanjem nosača u proreze predviđene za to, a potrebno ga je poslije i vijkom stegnuti. Nije komplicirano, no nema quick release sistema kao kod konkurencije. Potom postavljamo podnožje koje pritežemo ručno vijkom koji se nalazi ispod gumene zaštite koju lako skidamo i postavljamo. Ta gumena zaštita je ujedno i jedna od protukliznih površina s donje strane monitora. Sam monitor je vrlo lagan i s nosačem teži 3,9 kilograma. Nosač nije zamišljen da bude ergonomski i ovdje je vidljiva ušteda u dizajnu. Dozvoljava samo promjenu nagiba od -5° do 20°. Ako želite više prilagodbe savjetujemo nabavku monitorske ruke, a podržan je VESA 75 x 75 standard.

viewsonic_vx2718_2kpc_mhd_5

Monitor je kompletno napravljen od plastike, koja je zadovoljavajuće kvalitete i čvrstine. S prednje strane su obrubi sjajni, a straga je matirano. Baza nosača je metalna, a obloga je također od mat plastike. Rubovi ekrana su uski, a samo je donji nešto širi kao i obično. Kao što smo napisali, od sjajne je plastike i na njemu je bijeli natpis ViewSonic. Monitor se ne može okarakterizirati kao ni malo uzbudljiv dizajnom. Proizvođač je slijedio nekakve aktualne trendove i napravio vizualno privlačan, ali ni malo “gamerski” uzbudljiv monitor. Ipak, bitnije je da su mu karakteristike gamerske, što i jesu, unatoč činjenici da njegovih 27 inča dijagonale možda i nije moralo baš biti zakrivljeno i to na 1500R.

viewsonic_vx2718_2kpc_mhd_6

Dimenzije monitora s postoljem su 611 x 475 x 225 milimetara. U donjem se dijelu monitora nalaze i dva zvučnika, razvučeni na krajeve, snage po 2 W. Reprodukcija nije sjajna no za prvu ruku će poslužiti. Monitor ima eksterno napajanje, tj. vanjski AC/DC adapter snage 48 W, a maksimalna potrošnja mu je prema proizvođačevim tvrdnjama oko 31 W. U Eco Conserve modu troši oko 19 W, a u Eco Optimized oko 22 W. U stand-by modu troši oko 0,5 W.

viewsonic_vx2718_2kpc_mhd_7

1500R zakrivljenja znači kako monitor možemo zamisliti kao isječak kružnice polumjera 1,5 metara, baš kao i to da je zakrivljenje relativno agresivno, no opet to znači i kako ga možete držati na plićem stolu od standardnog ne zakrivljenog 27-inčnog monitora. Svrha zakrivljenja ekrana je smanjiti dijagonalu i uroniti korisnika dublje u sadržaj, no to ima više smisla kod većih 34 i više inčnih monitora. Kod 27 inčnog bi svrha mogla biti upravo ta da ga je moguće smjestiti na plići stol, tj. sjediti mu bliže. U svakodnevnoj igri ili radu teško da će te se osjećati uronjenije u sadržaj na ovom monitoru, no drugačije svakako je.

viewsonic_vx2718_2kpc_mhd_8 viewsonic_vx2718_2kpc_mhd_9

Ulazno izlazni portovi su smješteni na stražnjoj strani i konektori strše horizontalno iz njih, pa je malo teže napraviti dobar menadžment kabela. Još jedna ušteda na dizajnu i konstrukciji. Prvi po redu je ulaz za napajanje, a slijede ga dva HDMI 2.0 porta (TDMS), te jedan Display Port 1.4. vertikalno osvježenje slike na HDMI-u je od 48 do 144 Hz, a na Display Portu od 48 do 180 Hz. Posljednji u nizu je izlaz za slušalice.

viewsonic_vx2718_2kpc_mhd_10

Na dnu se monitora nalazi jedna statusna LED-ica i pet tipaka za kretanje OSD menijem. Kretanje je jednostavno, jer je jasno naznačeno na ekranu, a uz to neke od tipaka pokreću i brze izbornike. Prva tipka je ujedno i Power tipka za uključivanje i isključivanje monitora, a zadnja je i Favorite tipka.

viewsonic_vx2718_2kpc_mhd_11 viewsonic_vx2718_2kpc_mhd_12

Sam OSD je bogat opcijama, a nudi Input Select, Audio Adjust, ViewMode, Color Adjust, Manual Image Adjust i Setup Menu. Prva dva menija se objašnjavaju sami, a treći, View Mode nudi brze promjene preddefiniranih modova prikaza slike – Standard, FPS, RTS; MOBA, Movie, Web, Text, MAC i Mono. Color Adjust nudi opcije za promjenu kontrasta, svjetline, temperature boje, opsega boja i uključenje HDR 10 opcije. Ručno podešenje slike uključuje oštrinu, plavi filtar, odnos stranica, overscan, stabilizaciju crne, napredni DCR i vrijeme odziva (do 1 milisekunde). Za kraj je ostao Setup meni koji nudi promjenu jezika, uključivanje FreeSync Premiuma, informacije, veličinu, pozadinu i trajanje OSD-a, indikator snage, automatsko isključivanje, sleep i ECO mod.

viewsonic_vx2718_2kpc_mhd_13

Kao što smo u uvodu spomenuli, panel je VA tipa, ima dijagonalu od 27 inča i 1500R zakrivljenje. Rezolucija mu je 2.560 x 1.440 piksela (QHD), uz statički kontrast od 5,000 : 1 i svjetlinu od 250 candela po metru kvadratnom (LED pozadinsko osvjetljenje). Panel je 6-bitni s FRC-om (8-bitni) i prikazuje 16,7 milijuna boja. Podržava HDR10 standard, ima odziv od 1 milisekunde (najbrži), maksimalno osvježenje slike od 165 Hz i kuteve gledanja od 178°/178°. Jasno, s obzirom na to da je VA panel, malo se gubi kvaliteta prikaza boja s promjenom kuta gledanja, no to je normalno. Prema podacima koje je dao proizvođač prikaz boja je 72% NTSC gamuta. Premaz je anti-glare, tvrdoće H3.

viewsonic_vx2718_2kpc_mhd_14

Ekran smo testirali sa Spyder 5 kolorimetrom koji je pokazao da je pokrivenost sRGB područja boja 99-postotna, AdobeRGB-a 76%, a DCI-P3 78%, što je i više od obećanja proizvođača. Gamma krivulja je solidna s vrijednošću od 2.0, a bijela točka nije idealno pozicionirana i dosta je viša (7.300 K). Maksimalna svjetlina je 209 kandela što je niže od obećanog, a kontrast je jako dobar s izmjerenih 1560:1 pri 100% osvjetljenja, ali je to ipak puno niže od obećanja. Uniformiranost boja je vrlo dobra na svim vrijednostima osvjetljenja (maksimalno odstupanje je 3,5 u donjem dijelu ekrana pri 100% snage osvjetljenja), a uniformiranost pozadinskog osvjetljenja je malo lošija (maksimalno odstupanje je 11%). Preciznost boja je u prosjeku jako dobrih 1,79 DeltaE, s maksimalnih 5,7817 DeltaE na zelenim tonovima. Na kraju, monitor je zaslužio ocjenu vrlo dobar i a ruši ju slab tonski odziv i uniformiranost pozadinskog osvjetljenja.

Osobni dojam je nakon par dana korištenja i igranja kako je riječ o sasvim solidnom, fluidnom i brzom VA panelu koji će sasvim dobro poslužiti za brzo igranje i pri tom neće opteretiti oči kao IPS paneli. S cijenom cijenom od oko 240 € na hrvatskom tržištu kod distributera ViewSonica ComTela, teško je tražiti nešto bolje od onoga što ovaj monitor pruža. Ok, možda bi voljeli više ergonomije, ali to je ipak rezervirano za viši cjenovni razred.