Mreža i  povezivost  

Za 4G/5G modem svi potrebni rasponi su podržani. S Bluetooth 5.2, Wi-Fi (2,4 GHz, 5 GHz) i navigacijom nema problema, a NFC modul za beskontaktno plaćanje također je osiguran.

Baterija- Izdržljivost i punjenje

Baterija Litij Polimer  je kapaciteta 4.500 mAh, a uz umjereno opterećenje može izdržati dva ili čak tri   dana s jednim punjenjem. Podržano je brzo punjenje sa snagom od 44 vata (5V/2A, 9V/2A, 11V/4A), a punjač je u prodajnom pakiranju.

Vivo X80 Lite recenzija_slika_16

Glavna učinkovitost punjenja odvija se u prvih 40 minuta. Kada se dosegne 80 posto napunjenosti (1 sat i 10 minuta), punjač ulazi u spori način punjenja kako bi zaštitio bateriju. Tako se dobiva ukupno vrijeme punjenja od 1 sata i 35 minuta.

Zvuk

Zvučnik je monofoni, a bilo bi lijepo da je uparen s gornjim za razgovore kako bi se dobio stereo zvuk.  Maksimalna glasnoća tjera visoke tonove da cvile, a bas se ne ističe. Zato preporučujemo slušalice s  bežičnim prijenosom zvuka ili žične koje se spajaju putem adaptera. Nalaze se u prodajnoj kutiji i solidne su.

Funtouch OS  i aplikacije

Funtouch OS koji uređaj pokreće izgleda gotovo identično “čistoj” verziji Androida 13 na kome se i temelji.

Vivo X80 Lite _slika_17

Nudi izmjenu izgleda prema korisničkim željama (promjena stila fonta, veličine, efekata, ikona, tema …),  animacije otiska prsta, punjenja, USB veze i na zaključanom zaslonu (Always-On Display) .

Vivo X80 Lite recenzija_slika_18

Postoji funkcija podijeljenog prikaza, puno gesti za buđenje sustava i aktiviranje određenih opcija.

Vivo X80 Lite recenzija_slika_19

Zahvaljujući  Multi-Turbo mehanizmu, tehnologiji VPG i umjetnoj inteligenciji, sustav može procijeniti i predvidjeti abnormalnosti koje mogu uzrokovati aplikacije trećih strana te ih aktivno rješavati, optimizirati i rasporediti. Vivo obećava tri verzije ažuriranja Androida što znači da ovaj model dobiva i Android 14.

Kamere

Aplikacija kamere ima logičan navigacijski sustav. Široki kut je uključen na općoj ljestvici žarišnih duljina, a ne u zasebnom podizborniku. U postavkama su korisne funkcije kao što su kompozicija,  prepoznavanje scene, fiksni fokus na ljudsko oko, ton filtera za toniranje slike, brendirani noćni filtri, AR funkcija za dodavanje naljepnica proširene stvarnosti na fotografije itd. Omogućeno je stvaranje kolaža i efekata, snimanja videozapisa istovremeno sa selfie i glavnom kamerom, podešavanja portretnog HDR-a itd.

Prednja kamera je rezolucije 50 megapiksela, veličine senzora 1/2,75 inča, otvora blende ƒ/2.0 i autofokusa što je rijetkost u usporedbi s konkurencijom pa čak flagship modelima. Snima 4K videozapise pri 30 FPS. Nudi filtre koji se mogu primijeniti na “bokeh efekte”, prilagodbu detalja  lica i tijela pa time  nema potrebe za preuzimanje druge aplikacije čime se štedi vrijeme na retuširanju. Selfiji  uspijevaju uhvatiti dobru razinu detalja, balans boja, svjetlinu i oštrinu. Noćni, iako ima buke, pokazuje korektne boje. Autofokus radi brzo i pouzdano. Tekstura i boja kože su prirodne, zamućivanje više nego dobro.

Specifikacije kamera na stražnjoj strani su slijedeće:

  • glavna – 64 MP  ( 1 / 1,72″, veličine  piksela  0,8 mikrona, Quad Bayer)   Samsung S5KGW1 senzor,  f/1.9, PDAF i optička stabilizacija (OIS);
  • širokokutna (120°, 16 mm) –  8  MP    OmniVision OV8856   (1/4″, veličina piksela – 1,12 mikrona), objektiv  f / 2.2  otvora blende,  4 cm makro snimanje,  bez autofokusa
  • makro –   2 MP   OmniVision OV02B10 ( 1/5″, veličina piksela – 1,75 mikrona), f / 2,4, bez autofokusa

Kvaliteta snimljenih fotografija

Dnevne fotografije glavnom kamerom zadržavaju detalje, oštrinu i dinamički raspon. Za naš ukus boje su na standardnim automatskim postavkama malo prezasićene.

vivo_x80_lite_kamera_1

vivo_x80_lite_kamera_2

vivo_x80_lite_kamera_3

vivo_x80_lite_kamera_4

vivo_x80_lite_kamera_5

Maksimalna rezolucija aktivira način snimanja na svih 64 megapiksela. Nalazi se na kartici “Više”, iako bi bilo logično staviti na glavni dio foto sučelja. Ispunjava točno ono što se očekuje, pružajući veću kvalitetu detalja pri povećanju.

vivo_x80_lite_kamera_6

vivo_x80_lite_kamera_7

vivo_x80_lite_kamera_8

vivo_x80_lite_kamera_9

Od hibridnog 2x zooma (izrezivanje od 64 megapiksela) ne treba očekivati previše jer je relevantan  samo danju.

vivo_x80_lite_kamera_10

vivo_x80_lite_kamera_11

Širokokutne fotografije ne blistaju visokim detaljima, ali imaju prilično ravnomjernu oštrinu i dinamički raspon. Makro kamera je solidna. Nedostatak autofokusa zahtijeva pažljivi odabir točke snimanja.

vivo_x80_lite_kamera_12

vivo_x80_lite_kamera_13

U situacijama kada je slabo osvjetljenje ili noću, noćni način rada znatno poboljšava svjetlinu, detalje i ravnotežu bijele. AI ne mijenja neprirodno boje i svjetlinu. Uz to odabire nižu osjetljivost na svjetlo (ISO)  kako bi se smanjio šum i dobila bolja ukupna kvaliteta slike.

vivo_x80_lite_kamera_14

vivo_x80_lite_kamera_15

vivo_x80_lite_kamera_16

Video snimanje je moguće u Full HD-u između 30 i 60 sličica i 4K razlučivosti na 30 fps uz podršku HDR-a. Iskreno, od video zapisa očekivali smo više.

Zaključak

Vivo X80 Lite  zanimljiv je uređaj koji jaše na vlastitom valu. Kvaliteta izrade i ergonomija su na mjestu, a na zastarjeli prednji dizajn brzo se naviknemo i prestanemo obraćati pažnju. Zaslon ima dobru vjernost boja i ujednačenu  svjetlinu te je u svakom scenariju korištenje pametnog telefona ugodno.  Dimensity 900  SoC održava solidne svakodnevne performanse, ima velikodušan set memorije, ne pregrijava se i brine  za autonomiju – srednji je to segment koji neće oduševiti one zahtjevne.

Vivo X80 Lite recenzija_slika_20

Kamera foto mogućnostima neće razočarati mnoge, osobito prednja koja je prilično moćna  i s brojnim funkcijama za uređivanje selfija, ali smo razočarani video snimanjem.

Vivo X80 Lite recenzija_slika_0

U prodajnom paketu je bilo mjesta za adapter punjenja od 66 W i kabel, prozirnu zaštitnu futrolu, adapter s 3,5-jack na Type- C i žičane slušalice. Sveukupno, Vivo X80 Lite je zaokružen telefon i bit će  fini izbor za selfie korisnike. Dostupan je u Mobis trgovini i web shopu, a prijavom na newsletter možete ostvariti i 5% popusta!