VTX3D je za novu Southern Islands seriju osvježio grafiku svojih kutija, no i dalje su ostali vjerni Ruby kao glavnom liku. Na prednjoj se strani nalaze pobrojane sve bitne tehnologije koje ovaj model donosi i s kojima je kompatibilan. Sve je naravno identično ranije testiranom Asusovom modelu, a jedina je razlika u DiRT3 naljepnici. VTX3D se eto odlučio pokloniti sad već skoro godinu dana staru igru, no dobra stara uzrečica kaže bolje išta nego ništa.

Kartica je kao što i priliči ovako skupom komadu hardvera, u kutiji dobro zaštićena pa transportnih oštećenja ne bi trebalo biti. U kutiji će te uz spomenuti DiRT3 kupon naći i upute za brzi setup, medij s upravljačkim programima i manualom, PCIe Power Y-kabel (2 x 6 pin u 1 x 8 pin), CrossFire mostić, DVI u DisplayPort, DVI u HDMI, DisplayPort u miniDPI i VGA u DVI adaptere.

Kao što sa slike vidimo, danas testirani VTX3D-ov model je zapravo AMD-ov referentni, a za sada custom rješenja (X-Edition) na našem tržištu još nema. Karticu kao što znamo pogoni najjači Southern Islands čip kodnog imena Tahiti. O njegovoj smo arhitekturi detaljno pisali ranije. Ponovimo samo kako je napravljen od strane TSMC-a na njihovom novom 28nm High-K procesu. Površina procesora je 365mm2, broji 4.3 milijarde tranzistora, koji tvore pak 2048 stream procesora . Stream procesori rade na 925MHz, a organizirani su u 128 SIMD-ova, odnosno 32 Compute jedinice. Memorijskih je čipova čak dvanaest, a ukupni im je kapacitet 3GB. Memorija radi na 5.5GHz efektivno (1125MHz), a komunikacija se odvija preko sabirnice ukupne širine 384 bita. Rashladni je sistem malo izmijenjen u odnosu na prethodnu seriju, no nažalost je i dalje relativno bučan pri dugotrajnim opterećenjima. X-Edition model donosi rashladni sistem sa dva ventilatora, ali i tvornički podignuti takt procesora na 1050MHz, te memorije na 5.7GHz.

Kao što znamo cijena se jednoj HD7970 kartici na tržištu kreće oko 4000+ kn, pa ako stvarno imate viška novca, a želite uživati u igranju na multi-monitor setupu možete nabaviti dvije ovakve. Kad gradite takav sistem dobro je ne stvarati uska grla. To znači kako morate imati moćan procesor koji je u stanju izvući maksimum iz kartica, zatim odličnu matičnu ploču s naravno dva PCIe x16 utora i dobrom napojnom regulacijom. Sve to zahtjeva i moćno napajanje jer svaka od ovih kartica ima TDP od 275W, te potrebu za jednim 6 i jednim 8 pinskom PCIe Power konektorom. Za jednu je karticu preporuka 500W napajanje, dok će za dvije sigurno trebati kvalitetnih 800W kako bi ostalo prostora i za overclocking. Uz sve to, treba imati i dovoljno prostrano te odlično prozračeno kućište. Ovakve se dvije kartice vrlo brzo zagriju na dosta visoke temperature pa je konstantan airflow preko njih nužnost. Uz to, primijetili smo i kako turbinski ventilatori manje buče kada postoji bilo kakav protok zraka preko kartica.

Na ove je kartice preko njihovih DVI, HDMI i dva mini Display Porta moguće spojiti maksimalno šest monitora maksimalne rezolucije 2560×1600. Uz priložena dva adaptera tako, out-of-the-box na karticu možemo spojiti četiri DVI monitora, no moraju imati Dual DVI, te HDMI ili DisplayPort izlaze. Eyefinity je kao što znamo unaprijeđen u verziju 2.0, a omogućuje spajanje do tri Stereo3D monitora koji koriste Display Port 3D tehnologiju. Novost je i Discrete Digital Multi-Point Audio koji eliminira problem streamanja samo jednog audio signala. HD7900 serija kartica je prva koja može simultano streamati višestruke neovisne audio signale, čime se otvaraju nove mogućnosti kod korištenja više monitora. Automatski je omogućeno da audio signal prati video signal ukoliko ga prebacujemo s jednog ekrana na drugi. Eyefinity donosi i nove mogućnosti konfiguriranja monitora (5×1 u portrait i landscape konfiguraciji), donosi fleksibilnu kompenzaciju okvira, 16k x 16k podršku, zatim podešavanje custom rezolucija, te ručno pozicioniranje Taskbar izbornika. U CCC-u je moguće pratiti parametre obje kartice u CFX-u.