Među mnogobrojnim modelima pametnih telefona plasiranim ove godine od strane Xiaomi Inc., noviteti koji su se pojavili početkom jeseni učinili su nam se dovoljno zanimljivi za testiranje.  Kako je  Xiaomi odlučio slijediti trend većih i manjih modela,  naš izbor je pao na veći – Mi5s Plus. Uređaj nam je stigao na test iz web trgovine ‘IQteh d.o.o.’, na zagrebačkoj adresi.

Xiaomi prodaja pametnih telefona ne odvija se prema željama tvrtke, na što ukazuju prodajne statistike.

 xiaomi_mi5s_plus_2

Razloga ima nekoliko. Među njima je diskretno podizana cijena, iako Hugo Barra izjavljuje kako prodaju mobitele bez dobiti, a ni konkurencija ne spava.  No, mora se priznati da su od svog nastanka povukli nekoliko dobrih poslovnih poteza i dobili uporište na mobilnom tržištu, te privukli dio kupaca, nekada odanih poznatim A – brendovima. Da ne duljimo više, krenimo s recenzijom.

Za početak obratite pažnju na specifikacije:

 • Dimenzije: 154,6 × 77,7 × 8 mm
 • Masa:  168 grama
 • Zaslon: 2,5D IPS TFT, 5.7 ” rezolucije 1920 × 1080 piksela
 • Čipset: Qualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro CPU
 • GPU: Adreno 530 (624 MHz)
 • Memorija: RAM 4/6 GB – interna memorija 64/  128 GB (nema podrški microSD kartice)
 • Kamere: Glavna – 13 MP , LED, autofokus, 4K video// Prednja 4 MP
 • Povezivanje: dual SIM (NanoSIM), HSPA,LTE, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, NFC, GPS
 • Operativni sustav: MIUI 8 – Android 6.0
 • Ostalo: USB Type-C,  IR port,  elektronički kompas, čitač otiska prsta, brzinomjer, svjetlosni senzor, senzor blizine, žiroskop
 • Baterija:  3800 mAh, brzo punjenje

Pakiranje je tradicionalno za Xiaomi. U kutiji smo pronašli adapter  koji je namijenjen europskim utičnicama i jednu prozirnu silikonsku maskicu koja gotovo ne povećava  veličinu uređaja.

Dizajn

 xiaomi_mi5s_plus_3

Xiaomi Mi5s Plus integriranim dizajnom aluminijskog kućišta zaobljenih rubova, nastalom u postupku lijevanja, pokazuje da je tvrtka prilično napredovala u procesu proizvodnje.  Kućište je polirano u cijelosti, vrlo glatko i gotovo ne prikuplja otiske prstiju.

Kako bi  povećali estetski dojam, rubovi su dvostruko rezani (dijamantni rez) za postizanje dodatnog reflektirajućeg  sjaja. Kvaliteta izrade je odlična, ali nije na vrhunskoj razini poput HTC i Samsung top modela. Svi prijelazi su  ravnomjerni i spojevi prilično precizno izrađeni. Priče o savijanju ili škripuckanju nema.

Uređaj je priličnih dimenzija (154,6 × 77,7 × 7,95 mm) i mase  168 grama, pa bi upotrebljivost jednom rukom mnogima mogla stvarati problem. Za takve, mod načina rada jednom rukom bit će savršeno rješenje. Aktivacijom se prikaz na zaslonu može smanjiti na 3,5, 4,0 ili 4,5 inča, te pomaknuti prema desnom ili lijevom rubu.

xiaomi_mi5s_plus_8

Raspored fizičkih tipki je standardan. Na desnom boku je jedna za podešavanje jačine zvuka, te druga namijenjena uključivanju/ isključivanju uređaja.

xiaomi_mi5s_plus_5

Lijevi bok skriva ladicu za dvije nano SIM kartice koje rade u ‘standby’ režimu rada.

 xiaomi_mi5s_plus_7

Vrh ima 3.5 mm audio ulaz, mikrofon za  potiskivanje šuma i IR blaster  kako bi se mogao koristiti kao daljinski upravljač s aplikacijom MiRemote.

xiaomi_mi5s_plus_6

Na dnu su pozicionirani  simetrični otvori ispod kojih se  skrivaju glavni mikrofon i na desnoj strani zvučnik s podrškom Msm 8996 audio čipa. USB priključak vrste C nalazi se u sredini. Subjektivno, zvuk iz zvučnika je prosječan bez obzira slušate li glazbu, gledate filmove ili igrate igrice.  Nema dodatnog audio čipa koji bi  kvalitetnije pokrio sve frekvencije zvučne slike, od niskih pa do visokih i tako ponudio kvalitetniji zvuk.

Blago zakrivljena poleđina je fragmentirana dekorativnom plastikom teksture brušenog metala koji  gotovo potpuno neutralizira razliku od baznog metalnog dijela i pokriva četiri antene. Po dvije su vidljive na bokovima prema vrhu i donjoj strani kućišta.

 xiaomi_mi5s_plus_4

Skener otiska prsta (FPC FPC102x) je odmah ispod kamere i bljeskalice. Ne dolazi s ultrazvučnom tehnologijom prepoznavanja kao manji Mi5S model, ali radi odlično. Sviđa nam se što se ne mora paziti kako se postavlja prst jer identificira otisak u 360 stupnjeva. Otisak se također može koristiti za dječji način rada ili pristup datotekama povjerljivog sadržaja.

Prednje staklo je navodno otporno na ogrebotine. Xiaomi Inc.  ne navodi koje vrste.  Ima dobar oleofobski premaz tako da ružni otisci masnoće kože prstiju nisu vidljivi. Između ekrana i stakla je potpuna odsutnost zračnog raspora.

Svoje mjesto iznad zaslona pronašli su zvučnik za razgovore, prednja kamera, dva  senzora i RGB LED za obavijesti. U postavkama korisnik definira koji programi mogu slati svjetlosne obavijesti i koje će one biti boje.

xiaomi_mi5s_plus_10

Ispod zaslona su tri tipke osjetljive na dodir s pozadinskim osvjetljenjem. Vrijeme trajanja osvjetljenja da se prilagoditi  kao i odrediti hoće li biti uključeno ili isključeno.