xiaomi_smart_band_7_1 xiaomi_smart_band_7_2

Xiaomi je nedavno predstavio sedmu generaciju svoje fitness narukvice pod jednostavnim nazivom – Band 7. Za razliku od prošle generacije, donosi malo veći ekran, malo veću bateriju i nove modove rada, kao što je konstantno praćenje zasićenja krvi kisikom, ali i nove boje narukvica. Kako radi, provjerili smo u dva tjedna korištenja.

xiaomi_smart_band_7_3 xiaomi_smart_band_7_4

Samrt Band 7 dolazi u malenoj kartonskoj kutiji spremnoj za vješanje na šipku na polici. Na njoj se nalaze ilustracije proizvoda i kupcima relevantni podaci. Unutar kutije je ova pametna narukvica smještena u kartonsko ležište i najlonsku vrećicu. Uz nju dolazi i kabel za punjenje s magnetskim držačem i SB Type A konektorom na drugom kraju, te upute za korištenje na nekoliko svjetskih jezika.

xiaomi_smart_band_7_5

Narukvica se sastoji od same gumene narukvice unutar koje je umetnuo tijelo, tj. sami uređaj. Nama je stigla crna izvedba narukvice, a može se kupiti i u boji bjelokosti, narančastoj, zelenoj, plavoj, ružičastoj, fluorescentno zelenoj, fluorescentno narančastoj, kamuflažno zelenoj i kamuflažno plavoj. Dovoljno izbora za sve. Band 7 je dimenzija 46,5 x 20,7 x 12,25 milimetara, mase je 13,5 grama i dobro pristaje na većinu zapešća, s dovoljnim brojem rupica za kopčanje. Ekran na uređaju je dijagonale 1,62 inča, i dovoljno je velik, čitak te svijetao.

xiaomi_smart_band_7_6

S donje se strane uređaja nalaze dva kontakta za punjač, a na sredini su PPG mjerač otkucaja srca, zatim SpO2, tj. senzor zasićenja krvi kisikom te senzor blizine. Uz ove senzore, uređaj ima i barometar, senzor ubrzanja u tri osi, te žiroskop u tri osi. GPS modula nema, a podržan je Bluetooth 5,2 za komunikaciju s mobilnim telefonom. Aplikacija postoji i za Android i za iOS sustave. NFC pak nije podržan.

xiaomi_smart_band_7_7

Uređaj je napravljen od plastike (polikarbonat) koja je u potpunosti zabrtvljena i otporna na vodu do 5 atmosfera (50 metara) do 10 minuta. Vodootpornost smo testirali i u realnim uvjetima, u moru i jasno nikakvih problema nije bilo. Ekran je zaštićen 2,5D zaštitnim staklom otpornim na ogrebotine i to bi trebalo biti sasvim dovoljno za vanjske aktivnosti. U uređaju se nalazi i 180 mAh baterija za koju proizvođač tvrdi da može osigurati autonomiju do 14 dana. Mi smo malo aktivnijim korištenjem uređaja uspjeli bateriju potrošiti za 7 dana, što je i dalje sasvim dovoljno.

xiaomi_smart_band_7_8

Gumena (silikonska) narukvica je dovoljno velika za različita zapešća, a i sam je uređaj malo veći pa neće izgledati nezgrapno mali na većoj ruci. Narukvica djeluje čvrsto i elastična je te vjerujemo da će izdržati dugotrajno korištenje. 13 je rupa u koje ulazi klin na drugom dijelu narukvice i to je sasvim dovoljno za različite debljine zapešća.

xiaomi_smart_band_7_9

Baterija može u teoriji izdržati 14 dana, no uz vrlo štedljivo korištenje i svjetlinu ekrana na otprilike polovici maksimalne vrijednosti. Mi smo ju u intenzivnijem razdoblju korištenja ispraznili za 7 dana, a u malo mirnijem periodu je izdržala oko 11 dana. 180 mAh je kapacitet ugrađene baterije, i na normalnom Type A portu 2-amperskog punjača nam je bilo potrebno otprilike sat vremena da se napuni do kraja.

xiaomi_smart_band_7_10

Ekran je dijagonale 1,62 inča i AMOLED je tipa. Vrlo je svijetao već na pola od maksimalne vrijednosti, a maksimum nam gotovo nikad nije trebao, čak i pri najjačem suncu. Proizvođač navodi maksimalnu vrijednost od 500 nita i nemamo im razloga ne vjerovati. Rezolucija ekrana je 152 x 486 piksela i slika je zadovoljavajuće oštra, uz sve prednosti visokog kontrasta koje AMOLED donosi.

xiaomi_smart_band_7_11 xiaomi_smart_band_7_12

Sa softverske strane je sve vrlo jednostavno. Uređajem upravljamo pritiskom i povlačenjem prsta po ekranu. To funkcionira dobro, premda ponekad malo jače treba stisnuti za registraciju. Uređaj smo dosta nosili u moru, a i tada je registracija pritiska ili povlačenja solidna. Uređaj nema automatsku detekciju aktivnosti, nego svaku morate odabrati i pokrenuti samostalno, a izbor je stvarno velik.

Sučelje je jednostavno. Jednom kada smo u glavnom izborniku povlačimo prema dolje kako bi ga prelistali i vidjeli koje sve opcije postoje. Povratak na osnovno lice je jednostavan povlačenjem s lijeva na desno. Povlačenjem na osnovnom licu dolazimo do muzike i vremena, a ako povučemo odozdo otvaraju nam se notifikacije koje samo možemo pregledati. Osim notifikacija iz različitih aplikacija s telefona, možemo i podesiti upozorenja o pozivima. Sučelje ima mnoštvo opcija, preko 100 različitih izbora aktivnosti, ali i velik broj lica uređaja koja možemo i skidati s interneta preko aplikacije.

xiaomi_smart_band_7_14 xiaomi_smart_band_7_13

xiaomi_smart_band_7_15 xiaomi_smart_band_7_16

Spomenuta aplikacija, Mi Fitness, je jednostavna za korištenje, nudi mnoštvo opcija koje možemo mijenjati, kao i detaljan pregled svih naših aktivnosti. Aplikacija se može naći i na Google Playu i na App Storeu, a uparivanje s telefonom je jednostavno i brzo. Ako vas ne zadovoljava ni jedno od predinstaliranih lica sata, preko aplikacije ih se može postaviti mnoštvo, a postupak traje 20 sekundi. Sučelje aplikacije kao i grafike su dobre, a sviđaju nam se i grafovi koje generira za pojedine aktivnosti.

xiaomi_smart_band_7_17

Xiaomieva Smart Band 7 pametna fitness narukvica je u svojoj sedmoj generaciji i za fer cijenu donosi opcije koje se mogu naći i kod puno skupljih konkurentnih uređaja. Istina, ne može napraviti sve što i iWatch, ali može dovoljno. Pogotovo kada se uzme u obzir razlika u cijeni. Nevjerojatno, ali Hekka.com, otkud smo uređaj i dobili na test ga uz kupon kod HekkaAFMiB7 prodaje po cijeni od samo 38,99 USD s besplatnom dostavom (originalna cijena je 59,99 USD). OK, dostava je iz Kine i platit će te još malo dadžbina državi, no ni to nije drastično puno. Ova ponuda vrijedi do 31.7. pa se još stignete odlučiti.

Band 7 je kompletna fitness narukvica, koja nudi praćenje mnoštvo aktivnosti, korisne senzore (otkucaji srca i zasićenost krvi kisikom), te je udobna za dugotrajno nošenje. Isprobali smo ju za različite aktivnosti (plivanje, hodanje, planinarenje, biciklizam) i za svaku daje vrlo detaljan ispis informacija koje je prikupila. Ako tražite jednostavnu i ne preskupu fitness narukvicu ne tražite dalje, Xiaomi je odradio stvarno dobar posao.