Xilence je novi brand na hrvatskom tržištu računalnih komponenti. U ponudi tvrtke nalaze se napajanja, kućišta, ventilatori, hladnjaci za procesore, grafičke kartice, čipset kao i razni dodaci poput termovodljive paste. Glavni adut proizvoda tvrtke Xilence je dobar omjer uloženog i dobivenog što ih čini izuzetno zanimljivim za domaće korisnike koji većinom nisu u mogućnosti odvojiti novac za komponente mnogo poznatijih marki, a istovremeno u svoje računalo žele ugrađivati solidne komponente. Naše prvo druženje s markom Xilence započet ćemo s dva napanja – 480-vatnim i 600-vatnim modelima iz serije RedWing.

Atraktivan dizajn pakiranja serije RedWing

Oba modela dolaze zapakirana u vrlo sličnu ambalažu. Jedina razlika je veličina s obzirom da 600-vatni model ima nešto više kabela koji zauzimaju više mjesta. Sadržaj kutije je dosta siromašan. Kod modela SPS-XP480 našli smo kabel za napajanje te set vijaka za instalaciju napajanja u kućište. Samo napajanje je zaštićeno običnom plastičnom folijom što će reći da i nije baš najbolje zaštićeno od nepogoda pri transportu. Kod snažnijeg modela situacija je slična, no nema vijaka pa će korisnik morati rabiti vlastite. Napajanje je ovaj put zaštićeno s plastičnom folijom s velikim mjehurićima što nije idealno, ali je ipak mnogo bolje rješenje od obične folije. Priručnik za korištenje u oba slučaja nije priložen uz napajanje.

Xilence RedWing SPS-XP480
Xilence RedWing SPS-XP600
24 pin ATX
Da
Da
8 pin EPS
Ne
Ne
6pin PCI-E
1
2
Molex
4
6
Floppy
1
2
SATA
2
4
PFC
Passive
Active
Snaga
480 W
600 W
+3,3V
32 A
30 A
+5V
31 A
35 A
+12V1
15 A
15 A
+12V2
16 A
16 A
UL part number
E199529
Cijena
317 kn
548 kn
Jamstvo
2 godine
2 godine

Jeftinijie Xilencovo napajanje ima crnu hrapavu šasiju za čije je hlađenje predviđen jedan 129-milimetarski ventilator (istog proizvođača). Stražnja dio napajanja je perforiran po principu tzv. saća što osigurava dobar protok zraka. Na stražnjoj strani je također smještena glavna sklopka za uključivanje napajanja. SPS-XP480 ima pasivni PFC sklop tako da ne može automatski primati struju iz američke ili europske gradske mreže tako da je na šasiju ugrađen i prekidač s kojim korisnik određuje na koji je tip mreže napajanje spojeno.

Pogled na naljepnicu sa specifikacijama otkriva nam da je napajanje kompatibilno s ATX standardom v2.2 odnosno da ima dva odvojena 12-voltna raila. Prvi rail na koji je spojen procesor prema specifikacijama nudi struju od 15 ampera, a drugi, na koji su u pravilu spojene sve ostale komponente može "povući" 16 ampera. Dakako, treba imati na umu da su ovo vjerojatno vrijednosti koje napajanje može dati za vrijeme kratkog vršnog opterećenja. Snaga na 3,3-voltnim i 5-voltnim vodovima danas nije bitna s obzirom da komponente koje troše energiju s ovih vodova imaju nisku potrošnju. Drugim riječima, zadovoljit će ih bilo koje modernije napajanje. Ono što je čudno je da na ektiketi nismo uspjeli naći UL broj koji bi nam dao informaciju koja je tvrtka zaista proizvela napajanje. Naime, čest je slučaj da firme koje prodaju napajanja pod vlastitim imenom kupuju napajanja od nekog velikog OEM proizvođača.

Kabeli napajanja su neuredni što je donekle moglo biti riješeno s dodavanjem nešto više plastičnih vezica. Broj ponuđenih konektora je prosječan i trebao bi zadovoljiti većinu korisnika (bacite pogled na tablicu). 24-pinski ATX konektor je inače moguće razdvojiti što je odlično za sve korisnike sa starijim pločama na kojima su 20-pinski konektori.

Na kraju spomenimo da instalacija napajanja nije prošla idealno kao što smo očekivali. Naime rupe na stražnjem dijelu napajanja pomoću kojih napajanje fiksiramo na kućište su dosta uske tako da je potrebno uložiti malo više truda u zavijanje vijaka u napajanje.