zalman_cnps20x_1 zalman_cnps20x_2

Iz UZI Shopa nam na test stiže Zalmanov ovogodišnji flagship zračni hladnjak za procesore – CNPS20X. Riječ je o tower hladnjaku vrlo zanimljivog dizajna, bilo da je riječ o tijelu, bilo da je riječ o ventilatorima. Veliki CNPS20X s 300 W disipacijske snage puca na sam vrh klase kojim dominira Noctua NH-D15 i slični, pa će biti zanimljivo vidjeti kakve su mu performanse. Na zanimljivo dizajniranim dual blade ventilatorima se nalazi i sveprisutno ARGB LED osvjetljenje, koje je moguće sinkronizirati s osvjetljenjima na matičnim pločama.

zalman_cnps20x_3 zalman_cnps20x_4

CNPS20X dolazi u velikoj kutiji, unutar koje je sve odvojeno zapakirano i odlično zaštićeno. Komponente za instalaciju su u zasebnoj kutiji, svaki od ventilatora je u svojoj, a hladnjak je stavljen zasebno u malo deblju kutiju, da ne dođe do oštećenja aluminijskih listova od kojih je sastavljen. Zasebno dolaze i slikovne upute koje su dovoljno detaljne i dobro vode kroz postupak instalacije na različite podržane sockete.

zalman_cnps20x_5

Ventilatori svaki dolaze pakirani u svoju kutiju, a i moraju biti dobro zaštićeni jer su relativno krhki. Okvir ventilatora dolazi zasebno, tu su nosači, ali i vijci za montažu okvira. Razlog zašto je okvir zaseban je zbog načina montaže nosača, tj. njihove orijentacije u odnosu na hladnjak. Dimenzije ventilatora su 140 x 140 x 26 milimetara.

zalman_cnps20x_6 zalman_cnps20x_9

Ventilatori su tzv. double blade dizajna s većim vanjskim i manjim unutarnjim lopaticama koje stvaraju unutarnji tok zraka i vanjski. To prema proizvođaču povećava protočnost zraka i ponešto smanjuje buku. Ventilatori imaju 4-pinske konektore za PWM kontrolu, i promjenjivu brzinu vrtnje od 800 do 1.500 okretaja u minuti. Prema proizvođaču, maksimalni protok zraka koji ostvaruju je 61 CFM, maksimalna buka je 29 dB(A), a statički pritisak 1.1 mmH2O. Mi smo izmjerili maksimalnih 42,7 dB(A) na oko 50 centimetara udaljenosti Meterk MK09 uređajem.

zalman_cnps20x_8 zalman_cnps20x_7

Ovjes ventilatora je Fluid Dynamic Bearing (FDB), a životni vijek im je 100.000 radnih sati. Potrošnja ventilatora je 3,36 W. Nosač ventilatora je zanimljivo dizajniran i nešto je deblji nego kod uobičajenog dizajna, pa bi to moglo ponešto opstruirati protok. Nosač je inspiriran dizajnom nogu pauka, a u njemu je integrirana mliječna plastika u čijoj su sredini ARGB LED-ice čija se svjetlost širi kroz plastiku. Potrošnja LED rasvjete je 1.5 W po ventilatoru. Nosači su metalni, montaža je jednostavna, baš kao i mehanizam kopčanja na tijelo hladnjaka, koji je jedan od boljih što smo do sada imali prilike vidjeti.

zalman_cnps20x_10 zalman_cnps20x_11

Komponente, odnosno sve potrebno za instalaciju se nalazi u zasebnoj kutiji, a dijelova je dosta. Hladnjak podržava AMD-ove AM4,AM3+ i AM3 sockete, te Intelove LGA2066, 2011-V3, 2011, 115X i LGA1200. Uz kit za instalaciju Zalman daje i svoju ZM-STC8 termovodljivu pastu, kao i Y-splitter kabel za ventilatore, Y-splitter kabel za LED rasvjetu, te dodatni adapter za LED za Gigabyteove ploče.

zalman_cnps20x_12

Kao što s fotografije možemo vidjeti, hladnjak je double tower tipa, tj. U obliku je. Ovo je popularan dizajn kod velikih, moćnih zračnih hlađenja, jer omogućava veliku površinu disipacije. CNPS20X ima čak 15.242 kvadratna centimetra površine. Dizajn je izrazio zanimljiv i premda Zalman ima čudan naziv za njega, mi ćemo ga jednostavno nazvati valovit.

zalman_cnps20x_13 zalman_cnps20x_14

Ono što je zanimljivo je da se na ovaj način povećava disipacijska površina, a Zalman je izbrojao da 20X ima čak 350 kanala kroz koje zrak prolazi. Da vas ne bi zbunila boja bakra u sredini hladnjaka, to je ipak samo aluminij, dok je bakar standardno korišten za toplovodne cijevi i bazu koja je naknadno poniklana.