Zalman VF700 Al-Cu – temperaturni penicilin

Datum objave 10.11.2005 - Denis Arunović

Uvod i opis

Kao što znamo otprije, Zalman je korejska tvrtka koja proizvodi različita rješenja za hlađenje računala, bilo da je riječ o hladnjacima za procesor, grafičku karticu, čipset ili hard disk. Zalman u svojoj ponudi ima drugih proizvoda (napajanja, kućišta, slušalice), ali hladnjaci su njihov tzv. "core" biznis.

VF700-AlCu je jedan od hladnjaka iz porodice VF700 koju karakterizira dizajn sličan onom na kojem su bazirani Zalmanovi hladnjaci za procesore iz serija 7000 i 7700. Dakle radi se o "cvjetnom" dizajnu gdje je pasivni dio hladnjaka načinjen od mnogo listića metala koji su na sredini spojeni određenom kovnom tehnikom, a na krajevima rašireni jedni od drugih radi postizanja što veće disipacijske površine.

Sadržaj kutije

U prozirnom pakiranju nalaze se priručnik za instalaciju, vijci i dijelovi mehanizma kojim hladnjak fiksiramo na grafičku karticu, molex razdjelnik, tubica silikonske paste, Zalman naljepnica za kućište, pasivni hladnjaci za memoriju te sam hladnjak za GPU. Sve u svemu zgodan i dobro zaokružen paket.

Hladnjak je namijenjen ugradnji na grafičke kartice svih kategorija, no najkorisniji će biti ako ga uporabimo na nekoj kartici srednje ili više klase. Lista kompatibilnih kartica je prilično duga. U osnovi su podržane sve kartice s rupama oko grafičkog procesora. Izuzetak su kartice na kojima položaj određenih komponenti ne dopušta instalaciju Zalmanovog hladnjaka. Popis takvih kartica možete pogledati ovdje.

Kvalitetna izrada je jedan od Zalmanovih najjačih aduta

Kao što vidimo, VF700 izgleda vrlo slično kao Zalmanovi hladnjaci za procesore iz serija 7xxx. Hladnjaci se razlikuju prema dimenzijama, tipu ventilatora, ali i tome što je kod VF-a 700 jedna strana s finovima skraćena radi namjene hladnjaka (na grafičkoj kartici nema baš toliko mjesta kao na matičnoj ploči). Osim varijante Al-Cu koju smo mi imali prilike testirati, Zalman proizvodi i varijantu hladnjaka koji je načinjen samo od bakra (VF700 Cu). Premda bi ovaj model u teoriji trebao imati nešto bolje performanse, osjetno je teži od svog brata mješanca (270 naprema 180 grama).

Ventilator na Zalmanovom hladnjaku ima dva moda rada, zavisno o naponu na koji je priključen. Radi na brzini između 1350 i 2650 okretaja po minuti, a prema specifikacijama proizvođača na ovim brzinama generira buku od 18.5 odnosno 28.5 dB.

Instalacija

S obzirom na reputaciju Zalmanovih rješenja, VF700 smo odlučili testirati na grafičkoj kartici koju nije baš tako lako ohladiti - Radeonu X850XT PE. Kartica na sebi tvornički ima ugrađen relativno bučan turbinski hladnjak koji pokriva GPU i memoriju. Koliko je ovaj hladnjak efikasan u odnosu na Zalmanovo rješenje, provjerit ćemo kasnije u testovima, a sad pogledajmo kako izgleda instalacija.

Jadni mali Rade niti ne sluti što mu se sprema :)

Prva stvar koju moramo napraviti je skinuti stari, tvornički hladnjak s naše kartice. Malo zezancije s odvijačem i ovaj je korak vrlo brzo završen. Nakon toga treba očistiti površinu GPU-a i memorijskih čipova od stare termalne paste. Za to nam može poslužiti kuhinjski papirnati ubrus ili papirnati rupčić...ili WC papir. Sve u svemu, treba vam nešto mekano i papirnato. :)

Cijeli proces instalacije hladnjaka na grafičku karticu objašnjen je vrlo dobro u priručniku koji je isporučen u paketu. Doduše, nije baš totalno jednostavan tako da je za tumačenje ipak potrebno imati nešto tehničkog iskustva.

Prvo valja skinuti stari hladnjak

Sve u svemu, prvi korak je instalacija pasivnih hladnjaka na memorijske čipove. Maleni hladnjaci su napravljeni od aluminija i dizajnirani vrlo inventivno - s "bodljama" koje su postavljene pod različitim kutevima, a ne samo okomito u vis. Ovakav dizajn obećaje nešto bolju disipaciju topline budući da je ukupna disipativna površina hladnjaka veća.

Maleni se hladnjaci na površinu čipova ljepe pomoću ljepljive termovodljive mase koja je već nanesena na bazu hladnjaka, a zaštićena masnim papirom. Pri ugradnji hladnjaka ne valja mnogo komplicirati - poravnajte rub hladnjaka s rubom čipa i utisnite hladnjak na čip. Termovodljiva masa nije jako ljepljiva tako da valja pripaziti s karticom dok je ne ugradimo u računalo. Hladnjaci se na memoriju adekvatno fiksiraju tek uz uporabe topline - u ovom slučaju pri radu grafičke kartice.

...a onda staviti pasivce na memoriju

Nakon instalacije pasivaca treba ugraditi i hladnjak na GPU. Premda je Zalman predvidio da se na površinu GPU-a stavi priložena silikonska pasta, mi smo je zamijenili s poznatim Artic Silverom V. Hladnjak se na na GPU fiskira pomoću vijaka koji prolaze kroz rupe oko procesora. Metalni dijelovi se od tiskane pločice grafičke kartice odvojeni s gumenim šajbicama tako da opasnosti za grafičku karticu nema.

Na kraju dobro obavljenog posla

Sve u svemu, Zalman VF700 Al-Cu je odlično "sjeo" na našeg Radeta. Na gornjoj slici je moguće vidjeti razdjelnik s kojim standardni molex konektorom dijelimo na četiri standardna 3-pinska konektora za napajanje ventilatora. Dva od njih rade na naponu od 12V, a ostala dva na naponu od 5V. Shodno tome, kad ventilator spojimo na konektor s nižim naponom, hladnjak je tiši (brzina ~ 1350RPM), a kad ga spojimo na konektor s višim naponom, onda je bučniji, no ima bolje performanse.

Ovako riješena regulacija brzine ventilatora je dvosjekli mač. Premda je relativno nepraktična s obzirom na to da moramo otvarati kućište računala kako bi hladnjak prebacili iz jednog u drugi mod, sviđa nam se zbog toga što je na razdjelnik moguće spojiti i druge ventilatore u računalu. U krajnju liniju, vjerujemo da će većina korisnika postaviti hladnjak na višu ili manju brzinu, zavisno o potrebi, te da ga nakon toga više neće dirati osim zbog čišćenja.

Sada je vrijeme za testove!

Testni sistem i rezultati testiranja

Test sistem :: Hardware
Platforme

Asus K8N-E Deluxe

Procesor

AMD Athlon 64 3200+ Socket 754

Memorija

2 x 512 MB DDR400 Super Talent

Grafičke kartice

ATI Radeon X850XT PE + stock cooler

ATI Radeon X850XT PE + Zalman VF700 Al-Cu

Driveri:: Catalyst 5.9 + ATI Tray Tools

Muzička kartica Creative Labs Audigy 2 ZS
Kontroler

Integrirani nForce4 Ultra, NCQ enabled

Hard disk(ovi)

Seagate Barracuda 7200.7 NCQ, 160GB

CD-ROM

Pioneer DVR-109

Testna konfiguracija je drugačija nego što ste navikli. Naime, riječ o osobnom računalu autora ovih redaka. Uz popis komponenti valja naglasiti i još neke detalje o testnoj konfiguraciji, ali i načinu testiranja. Prva i osnovna stvar, cijelo je računalo ugrađeno u AOpenovo kućište H700B na kojem su popunjena mjesta za ventilatore. Dakle, konfa je dobro ventilirana. Druga stvar - način testiranja. Temperaturu smo mjerili uz pomoć ATI Tray Toolsa - izvrsnog alata koji zamenjuje falične ATI-jeve aplikacije za kontrolu drivera grafičke kartice (ATI Control Panel i Catalyst Control Center). Brzina ventilatora na tvorničkom hladnjaku je ostavljena na defaultu, dakle nismo je modificirali. Ventilator se vrtio sporo dok smo bili u Windowsima, a ubrzao je kad bi počeli tlačiti karticu s nekom 3D aplikacijom.

Očitavanja za temperaturu bez opterećenja smo očitavali 30 nakon prekida rada u 3D aplikaciji dok smo očitavanja pod opterećenjem uzimali tijekom korištenja 3D aplikacije - u našem slučaju igre Doom III. Valja napomenuti da je ATI Tray Tools aplikacija cijelo vrijeme bilježila temperaturu tako da podaci ni u kojem slučaju nisu falični.

Uz to, valja napomenuti da za sve kombinacije uvjeta (idle/stress + stock cooler/zalman) imamo očitavanja interne temperature GPU-a i ambijentalne temperature oko grafičke kartice. Niže je u oba slučaja bolje.

Temperatura GPU-a

Temperatura bez opterećenja (°C)
Zalman High
35,75
  
Zalman Low
35,75
  
Tvornički hladnjak
42,38
  
 
0 5101520253035404
5
 
Temperatura pod opterećenjem (°C)
Zalman High
61
  
Zalman Low
66,88
  
Tvornički hladnjak
80,38
  
 
015304560758
5
 

Eto nas i do rezultata testiranja. Zalman VF700 Al-Cu je bez sumnje na visini zadatka, bilo da je riječ o najvišoj ili najmanjoj brzini. Razlika u performansama između dva moda je mjerljiva isključivo dok je grafička kartica pod opterećenjem - u 2D-u je sasvim svejedno da li je ventilator "nafrljen" na 12 ili 5 volta. Što se tiče same buke, na 5V je hladnjak posve nečujan. Na 12V ga je moguće čuti, ali samo ako vam ostatak računala ne proizvodi buku koja maskira buku samog hladnjaka. No i u tzv. performance modu, Zalmanov hladnjak je dalje osjetno tiši nego ATI-jevo referentno rješenje.

Temperatura okoline

Temperatura bez opterećenja (°C)
Zalman High
32
  
Zalman Low
32
  
Tvornički hladnjak
38
  
 
0 51015202530354
0
 
Temperatura pod opterećenjem (°C)
Zalman High
45
  
Zalman Low
47
  
Tvornički hladnjak
55
  
 
010203040506
0
 

Rezultati mjerenja ambientalne temperature nam pričaju potpuno istu priču kao i rezultati mjerenja temperature jezgre. Dok kartica ne radi gotovo ništa, nema razlike da li se ventilator na Zalmanu vrti brže ili sporije, no u oba slučaja je Zalman bolji nego tvornički hladnjak. Kad karticu opteretimo, situacija se mijenja, ali ne puno. Zalman u 12-voltnom odnosi krunu performansi no razlika u odnosu na 5-voltni mod je samo dva stupnja.

Zaključak

Premda smo na početku ovog testa bili pomalo skeptični u pogledu sposobnosti Zalmanovog hladnjaka da bolje ohladi Radeon X850XT PE od tvorničkog hladnjaka, rezultati testiranja dokazali su nam da smo se grdno prevarili. Zalman je još jedanput dokazao da može napraviti relativno malen i tih hladnjak visokih performansi koji uz to izgleda i prilično atraktivno. Vlasnike kućišta s prozirnim stranicama će vjerojatno još više zanimati varijanta hladnjaka sa svijetlećim ventilatorom. Šminkerskiji model je samo marginalno skuplji od modela bez svijetlećeg ventilatora kojeg smo mi testirali.

Pozitivne Zalmanovog hladnjaka su laka instalacija, niska masa te odlične performanse uz nisku razinu buke. Negativne strane su...hmmmm...pa zapravo ih, barem se generalnog gledišta, nema. Naime, neki će Zalmanu zamjeriti izostanak kontrolera s kojim je moguće podešvati brzinu ventilatora "u letu". Autor ovih redaka neće budući da već duže vrijeme koristi hladnjake koji imaju ovakve kontrole. Naime, ovakve se kontroler obično rabe prvih par dana dok ne otkrijemo najbolji omjer između buke i performansi i kasnije ih više ne diramo. Na VF-u 700 ionako imamo samo dva moda rada, a 3 dodatna konektora za ventilatore su prilično korisna stvar.

Spomenuli smo cijenu - kolika je zapravo? Testirani model hladnjaka košta oko 160 kn, što po našem mišljenju nije mnogo s obzirom na njegove performanse i mogućnosti. Ruku na srce, ako imate karticu koju ste platili par tisuća kuna, vjeruemo da nećete mnogo dvojiti oko ovako malene cijene kako bi je bolje i efikasnije ohladili. Naravno, ako tvornički hladnjak na vašoj kartici nije glasan i ako ne namjeravate overclockirati, posebni hladnjak vam defitivno ne treba. U suprotnom, Zalmanov hladnjak je zaista proizvod na kojeg treba obratiti veliku pažnju.