Zalman VF900-Cu

Datum objave 04.07.2006 - Igor Vujević

Pakiranje

1007 Daeryung Techno Town III, 448 Gasan-dong, Gumchun-gu Seoul, Korea. Tko stoji iza toga? Zalman, Đuro Zalman... Tvrtka koja svakim svojim novim proizvodom izaziva veliko zanimanje, pogotovo kada su u pitanju rješenja za hlađenje procesora ili grafičkih kartica. Izvrsne performanse i tišina su dvije stvari koje ova tvrtka već godinama uspijeva ukomponirati u savršeni sklad sa svakim svojim proizvodom. Većina računalnih znalaca usmjerava svoje web preglednike na njihovu adresu kada se bacaju u potragu za proizvodom koji bi zamijenio tvorničko hlađenje grafičke kartice ili procesora. Kako tom izazovu nismo ni mi odoljeli na naš test je pristigao njihov najnoviji hladnjak za grafičke kartice, VF900-Cu, komad bakra koji će pokušati opravdati svoje porijeklo.

Pakiranje

Kutija u kojoj dolazi VF900 je primjer dobrog pakiranja za ostale proizvođače, od samog početka Zalman ostavlja dojam vrhunskog igrača. Čvrst karton i perforirana plastika u koju je smješten sam hladnjak i popratna oprema ostavljaju dojam koji bi jedino nalet automobila mogao pokvariti.

Unutrašnjost kutije

Otvaranjem kutije izvlačimo na svjetlost dana još jednu plastičnu kutiju u kojoj se nalazi hladnjak, upute i dijelovi potrebni za montažu. Kako sam hladnjak pokriva samo GPU, Zalman je odlučio upotpuniti opremu s dodatnim ježevima za hlađenje memorije, u njegovoj karakterističnoj plavoj boji. Proučavanjem uputa pronalazimo podužu listu kompatibilnih grafičkih kartica pa nam je jednostavnije nabrojati one koje nisu podržane - sve Matrox kartice, nVidia PCX 5*** serija, nVidia 7800GS/6600 AGP i ATI 9550/9600 serija grafičkih kartica.

Dijelovi i montaža

Hladnjak

Tehnologija toplinskih cijevi je prisutna i na ovom hladnjaku, dva komada se brinu o brzom transferu topline s baze hladnjaka na bakreni cvijet. Unutar njega se nalazi ventilator promjera 80mm koji uspješno raspršuje nakupljenu toplinu.

Ogledalce, ogledalce...

Završna obrada baze hladnjaka je izvanredna, u nedostatku ogledala može poslužiti boljoj polovici za čupanje obrva ili slične radnje. Toplinske cijevi su dobro pozicionirane i njihov promjer ulijeva povjerenje. Metalni križ koji se nalazi ispod baze hladnjaka ima na sebi po četiri rupe u koje se pričvršćuju vijci, a izbor rupe ovisi o grafičkoj kartici na koju se montira hladnjak. Kraći, poprečni držači služe za istu svrhu, a odluka koju rupu izabrati je detaljno objašnjena u samom manualu.

Dimenzije: 96(L) x 96(W) x 30(H)mm

Težina: 185g

Materijal za izradu: bakar

Promjer ventilatora: 80mm

Brzina ventilatora: ručna regulacija između 1,350 ~ 2,400 okr/min

Razina buke: 18,5 ~ 25.0dB

Kao što se i vidi iz specifikacija, razina deklarirane buke je izrazito niska, pogotovo na najnižem broju okretaja. U praksi to znači gotovo bešuman rad, tek prislanjanjem uha blizu ventilatora (ne preblizu) se čuje lagani šum koji on proizvodi u radu. Na maksimalnom broju okretaja taj šum je nešto više izražen, ali bez neugodnih zvukova ili iritirajuće buke ležajeva. Samo lagani šum, koji će većina korisnika proglasiti nepostojećim.

Kikiriki, koštice, karte mađarice...

Daljnjim raskopavanjem kutije pronalazimo Zalmanovu naljepnicu za kućište, termalnu pastu, hladnjake za memoriju, upute za montažu, regulator brzine ventilatora (Fan Mate), vijke i njihove podloške, kao i ljepljivu podlošku za pričvršćivanje regulatora brzine.

Fan Mate 2

Regulator brzine ventilatora je poznati Zalmanov proizvod koji se može pronaći uz skoro svaki njihov hladnjak, a postao je poznat u njihovim izvedbama hladnjaka za procesore. Naponski priključak ventilatora se ne ukapča na samu grafičku karticu, već na regulator, a on ima standardni tropinski priključak za matičnu ploču pa treba voditi računa o slobodnom konektoru na samoj ploči. Ovo bi moglo izazvati pomutnju u nekim driverima i softveru grafičkih kartica, koji bi mogli prijavljivati kvar na ventilatoru pa treba voditi računa i o tome.

Ježurka Ježić, glavom i ljepilom

Pasivni hladnjaci se na memoriju pričvršćuju samoljepljivom podloškom i pružaju adekvatno hlađenje za nju, a brojka od osam komada je dostatna za bilo koji model grafičke kartice. Jedan ventilator u kućištu koji bi stvarao lagano strujanje zraka preko ovih pasivnih hladnjaka bi bio odlično rješenje, iako i sam ventilator na hladnjaku stvara lagane zračne struje u svojoj blizini koje pospješuju odvođenje topline s ovih pasivaca.

Dijelovi za montažu

Nakon utvrđivanja modela grafičke kartice i pronalaska odgovarajuće rupe, s čim i manje iskusniji korisnici neće imati problema, krećemo na montažu. Ali, prvo je potrebno montirati pasivne hladnjake za memoriju na što se gubi cijelih 60s vremena. Dovoljno je odlijepiti zaštitnu foliju s donjeg dijela pasivnog hladnjaka i prilijepiti ga na memorijske čipove.

Ogoljeni Radeon X1900XTX

Ovaj put dokopali smo se grafičke kartice koja će predstavljati pravi izazov za našeg junaka - ATI Radeon X1900XTX je trenutno prvak u zagrijavanju. Temperature ovog grafičkog procesora nerijetko dosežu i 90°C pa je to pravi izazov za VF900 hladnjak. Montaža hladnjaka se svodi na svega par koraka, dovoljno je pričvrstiti vijke na metalni križ, postaviti gumene podloške između vijaka i PCB-a grafičke kartice, postaviti hladnjak na GPU (prethodno ga namazati termalnom pastom) i s zadnje strane prišarafiti velike palčane vijke s oprugom. I između njih i PCB-a se postavljaju plastični umeci, a opruga, s jedne strane i elastični gumeni podlošci s druge, su dovoljna zaštita protiv oštećenja jezgre. Kratak film kako to izgleda možete pogledati na ovom linku.

Sve spremno za start

Inače krupan i masivan Radeon X1900XTX s tvorničkim hladnjakom izgleda ogromno, nakon Zalmaniranja njegove dimenzije i težina poprimaju sasvim drugi red veličine. Način montaže hladnjaka i njegova pozicija na kartici omogućavaju ventilatoru hladnjaka da hladi ne samo grafički procesor, već i okolne komponente na kartici, uključujući i memorijske čipove.

Pogled s druge strane

Iako to kod X1900XTX kartice ne igra ulogu, treba uzeti u obzir da nakon montaže ovog hladnjaka utor ispod grafičke kartice postaje neupotrebljiv (PCI ili PCI-e). U ovom slučaju, tvornički dual-slot hladnjak ionako zauzima taj prostor tako da kod montaže na ovaj i slične modele grafičkih kartica ne gubite ništa. Vrijeme je da se pozabavimo rezultatima testiranja i provjerimo koji su dobici s ovim modelom hladnjaka.

Testiranje i rezultati

Test sistem :: Hardware
Platforma

ABIT AN8 SLI

Procesor AMD Opteron 146
Memorija

2 x 1GB SuperTalent

Grafička kartica

ATI Radeon X1900XTX 512MB

Muzička kartica

Integrirana
Kontroler

Integrirani nForce4

Hard disk(ovi)

Hitachi 160GB SATA

DVD-ROM

Plextor PX-740A


Testiranje smo obavili unutar zatvorenog kućišta, s 3x120mm ventilatora zaduženim za provjetravanje istog, AMD Opteron procesorom na 3.0GHz, parom optičkih pogona i 4 diska. Jezgra GPU-a je očišćena i za svaki hladnjak nanesena nova pasta (Arctic Silver 5) na površinu grafičkog procesora. Mjerenja temperature u idle stadiju radu su uzeta nakon 30 min provedenih u 2D okruženju, bez ikakvih pokrenutih programa osim onih u pozadinskim procesima. Temperature u load režimu su izmjerene nakon 5h kombinacije napucavanja u novim naslovima i par bench programa (3D Mark i X3). Temperature s tvorničkim hladnjakom su mjerili u dva uvjeta. U prvom slučaju ostavili smo driverima i softveru kontrolu brzine ventilatora (Auto speed), a u drugom slučaju smo ručno postavili brzinu ventilatora na maksimalan broj okretaja (Max speed - 5000 okr/min). U tom režimu rada smo proveli i testove s overclockiranjem, a treba napomenuti kako je taj režim rada tvorničkog hladnjaka izuzetno iritantan i bučan pa je teško da ga itko u praksi koristi. U slučaju Zalmanovog hladnjaka, mjerenja smo vršili pri minimalnom i maksimalnom broju okretaja, a za overclockiranje ventilator je radio na maksimumu.


X1900XTX Tvornicki hladnjak

Idle
X1900XTX Auto speed
53
X1900XTX Max speed (5000 okr/min)
45
010203040505
3
Load
X1900XTX Auto speed
88
X1900XTX Max speed (5000 okr/min)
66
010203040506070808
8

 Kako i vidimo iz grafa, tvornički hladnjak teško izlazi na kraj s jezgrom X1900XTX grafičke kartice. Auto pilot karticu drži u idleu na 50-ak stupnjeva, dok kod maksimalnog napora ta brojka skače skoro do 90°C, što je poprilično. Na maksimalnom broju okretaja situacija je, što se temperature tiče, daleko bolja. Ali, količina buke koju turbinski ventilator proizvodi u radu je nesnosna - svakako nije za svakodnevnu upotrebu.

Zalman X1900XTX

Idle
Zalman X1900XTX Min speed
41
Zalman X1900XTX Max speed
39
0102030404
1
Load
Zalman X1900XTX Min speed
67
Zalman X1900XTX Max speed
61
01020304050606
7

Zalman s druge strane pokazuje od čega je napravljen i ogromne razlike u temperaturi su poražavajuće za tvornički hladnjak. I idleu razlika od "samo" 10-ak °C se poduplava pri maksimalnom opterećenju kartice, što najviše dolazi do izražaja kada je auto pilot u upotrebi kod tvorničkog hladnjaka. Razlika u temperaturi na maksimalnom broju okretaja tvorničkog hladnjaka i VF900-Cu modela i nije tako velika, ali razlika u buci svakako daje Zalmanu bezuvjetno prvo mjesto. Tvornički hladnjak jednostavno nema što ponuditi u srazu s Zalmanom, svi aduti su na strani malog Koreanca.

Tvornički model ATI Radeon X1900XTX kartice se i nije iskazao prilikom podizanja radnih taktova (za razliku od Sapphire kartice na jednom na naših prošlih testova). Tvornički taktovi naše kartice su 648MHz za jezgru i 774MHz ( 1.54GHz DDR) za memoriju. Bez obzira na hladnjak podizanje takta jezgre je završilo na već 695MHz, dok je memorija popustila na 815MHz. Kako to i nije rekord, Zalman se i nije mogao iskazati prilikom ovog testa te nam nije omogućio dostizanje viših radnih taktova u usporedbi s tvorničkim hladnjakom. Ali, to je ionako bio rezultat upotrebe referentnog ATI-jevog modela koji je jedan od prvih primjeraka tog modela pa vjerujemo da je situacija na nekoj drugoj kartici daleko bolja, pogotovo uzevši u obzir razlike u temperaturama prilikom overclockiranja.

X1900XTX OC

Load
X1900XTX OC Tvornicki hladnjak
79
X1900XTX OC Zalman
68
0102030405060707
9

Iako na ovoj kartici nismo uspjeli potiči veći radni takt s Zalmanovim hladnjakom, razlika između dva testirana hladnjaka je i više nego očigledna. 11°C je dosta pa je jasno da Zalman ima ogroman potencijal prilikom podizanja radnih taktova. I bez njega, ovaj model hladnjaka se pokazao kao vrhunski primjerak koji čak i vreli X1900XTX model drži pod kontrolom. Na nekoj drugoj kartici iz niže kategorije njegove karakteristike bi još više došle do izražaja, a buka koju on proizvodi (bolje rečeno ne proizvodi) je veliki adut VF900-Cu modela.

Zaključak (conclusion)

Prilikom dizajniranja ovog hladnjaka Zalmanovi stručnjaci su se držali starog i provjerenog koncepta kojeg su doveli do savršenstva na njihovim modelima hladnjaka za procesore. Bakrena ruža s ventilatorom u njezinoj unutrašnjosti, toplinske cijevi, odlična završna obrada i Fan Mate su recept za uspjeh. Zalman je ponovo uspio napraviti proizvod koji bez imalo sumnje možemo smjestiti na prvo mjesto prilikom izbora ventilatora za hlađenje grafičke kartice, pogotovo ako posjedujete X1900XT/XTX ili sličan model. Teško je reći što je na ovom modelu bolje, performanse ili minimalna razina buke koju proizvodi u radu. Ogromne razlike u temperaturi između njega i tvorničkog hlađenja na X1900XTX kartici su dovoljan razlog za njegovu kupovinu, a vjerujemo da je i izostanak buke razlog broj jedan za većinu korisnika koji razmišljaju o njegovoj kupovini. Pronalazak mana na ovom proizvodu spada u nemoguću misiju, jedine primjedbe možemo uputiti na naponski priključak koji se spaja na matičnu ploču umjesto na karticu, a ostaje i pitanje hladnjaka za memoriju, tj. izdržljivosti njegovog ljepila. Ali, to su sitnice koje jednostavno ne mogu niti najmanje umanjiti izvrstan dojam koji ostavlja VF900-Cu hladnjak. I za kraj, ostaje samo jedno pitanje koje možemo uputiti vlasnicima X1900XTX kartica: još niste montirali VF900Cu?


Conclusion in english

This cooler was designed on almost perfect concept that already proved itself in Zalman's CPU coolers. Adjustable fan placed inside copper fin circle, heatpipes, perfectly polished copper base and Fan Mate are a bullet-proof recepy for success. Zalman again built a cooler that, without a doubt, can be our No1 choice in graphics card cooling, especially if mounted on ATI Radeon X1900XT/XTX or similar model. It's really hard to decide which feature is more important; great cooling performance or the low noise output level. That is why finding VF900Cu's flaw becomes mission impossible. We'll only mention that connecting it to the motherboard power header rather than power header on the card itself might be considered non-elegant solution. Also, there is always the question of memory heatsink's glue durability. But, compared to this product's advantages, we consider it's flaws to be rather insignificant. This time it's happy end. One question for all the X1900XTX owners out there: why haven't you mounted it yet ???