ADATA Ultimate SU700

Objavljeno prije 14 dana - Uredništvo

ADATA Ultimate SU700

ADATA Ultimate SU700

SU700 (1)

ADATA predstavlja Ultimate SU700 2,5” SATA 6 Gb/s SSD, koji označava daljnje širenje na području pohrane podataka zasnovane na tehnologiji 3D NAND Flash. SU700 nudi visokokvalitetnu 3D NAND memoriju i koristi novi kontroler tvrtke Maxiotek. Performanse se dižu do 560 MB/s (čitanje) odnosno 520 MB/s (zapisivanje) uz kapacitet do 960 GB. Agilna korekcija grešaka, značajka WriteBoost SLC caching i povrat kroz virtualni paritet (virtual parity recovery) poboljšavaju integritet podataka i visoke performanse.

Više... Vaš Komentar Top
NVIDIA TITAN Xp

Objavljeno prije 19 dana

NVIDIA TITAN Xp

gf_titan_xp

Nvidia je jučer predstavila novu Titan Xp karticu koja nasljeđuje prošlogodišnju flagship karticu Titan X. Xp pogoni GP102 čip sa 3.840 CUDA jezgri (60 SM-a), koje rade na taktu od 1.58 GHz. Računska snaga je 12.15 TFLOP-a (1.18 više od Titana X). Dolazi s 12 GB GDDR5X memorije koja efektivno radi na 11.4 Gbps, a s grafičkim čipom komunicira putem 384 bitnog sučelja. Propusnost izbosi 547.7 GB/s što je 67.7 GB/s više od Titana X. TDP je 250 W, a karticu je moguće naručiti putem Nvidije po cijeni od 1200 USD (bez poreza naravno).

Više... Vaš Komentar Top
Dell Wyse 3040

Objavljeno prije 19 dana

Dell Wyse 3040

Wyse_3040_1

Wyse 3040 je Dellov najmanji, najlakši i energetski najučinkovitiji tanki klijent odličnih performansi. Kompatibilan s Citrix, Microsoft i VMware virtualnim radnim okruženjima, Wyse 3040 tanki klijent pruža cjenovno učinkovito rješenje koje je vrlo sigurno, jednostavno za implementaciju i upravljanje. Ovo je prvi tanki klijent ulazne kategorije u industriji s Intel x86 četverojezgrenim procesorom, robusnim opcijama za povezivanje i mogućnosti korištenja Wyse ThinOS ili ThinLinux operativnih sustava.

Uz novi, tanki dizajn i početnu težinu od samo 0.24kg, Wyse 3040 je prvi ulazni model u segmentu tankih klijenata s Intel Atom X5 1.44GHz četverojezgrenim procesorom koji podržava do 2GB DDR3 RAM i 8GB flash memorije. Dizajniran da bude učinkovit, Wyse 3040 pruža 30 posto bolje performanse od prethodnih generacija, što ga čini idealnim za korištenje multimedije u manjem opsegu te lokalno korištenje aplikacija. Zahvaljujući malim dimenzijama jednostavno ga je postaviti na stražnju stranu monitora.

Wyse_3040_2

Wyse 3040 pruža i:

  • Izbor operativnog sustava: Wyse 3040 dolazi s Wyse ThinOS softverom otpornim na viruse te je, zbog neobjavljenog aplikacijskog programskog sučelja, izuzetno siguran. Od lipnja 2017. korisnici će moći odabrati Wyse ThinLinux softver optimiziran za tanke klijente, temeljen na SUSE Linuxu, dodatno optimiziranom za tanke klijente.
  • Robusne opcije povezivanja: Podržavajući širok spektar perifernih dodataka i umrežavanje, Wyse 3040 tanki klijent uključuje dva DisplayPort sučelja, podršku za dual digital display (2560×1600) te četiri utora za USB, od kojih je jedan USB 3.1 Gen 1.
  • Jednostavno upravljanje: Dell nudi on-prem, off-prem i auto management softverske opcije kako bi pružio robusne mogućnosti upravljanja i skaliranje više desetaka tisuća uređaja. Kako bi omogućili pojednostavljenu automatsku implementaciju, konfiguraciju i upravljanje, Wyse Device Manager i Wyse Cloud Client Manager pružaju mogućnost udaljene konfiguracije i upravljanja putem jedinstvene intuitivne konzole.

Wyse 3040 tanki klijent kompatibilan je sa svim većim softverima za virtualizaciju, uključujući Citrix XenDesktop, Microsoft RDS i VMware Horizon. Dodatno, uz već podržane Citrix HDX, Microsoft RDP i PCoIP protokole, Wyse 3040 će od lipnja 2017. podržavati i VMware Blast Extreme udaljeni protokol.

Više... Vaš Komentar Top
Streacom osvojio Reddot Design Award 2017

Objavljeno prije 22 dana

Streacom osvojio Reddot Design Award 2017

streacom_bc1_1

STREACOM, OC-TV i HWBOT, organizacija koja regulira svjetska natjecanja u overclockingu, sa zadovoljstvom objavljuju kako su osvojili Reddot Design nagradu za 2017. godinu sa BC1 Open Benchtable proizvodom. BC1 je potpuno integrirano sklopivo aluminijsko postolje za računala, koje je zbog svoje male težine i toolless načina sklapanja zaslužilo ovu nagradu.

“Presretni smo što smo osvojili ovakvo priznanje od ugledne organizacije kao što je Red Dot,” izjavio je Shimon Simon, šef dizajna i proizvodnje u Streacom-u. “Stvaranje lijepog i funkcionalnog računalnog hardvera je uvijek bila naša misija, a ova nagrada industrije nas inspirira da nastavimo pomicati granice forme, funkcionalnosti, kvalitete i vrijednosti.”

Više... Vaš Komentar Top
ASUS predstavio ZenFone Live

Objavljeno prije 22 dana

ASUS predstavio ZenFone Live

asus_zenfone_live

ASUS je najavio ZenFone Live, prvi pametni telefon na svijetu s hardverski optimiziranom tehnologijom za uljepšavanje u realnom vremenu i ugrađenoj novoj BeautyLive aplikaciji, koja omogućuje korisnicima da podijele glamurozniju verziju sebe – uživo.

S velikim pikselima od 1,4 mikrometra za dva puta veću osjetljivost na svijetu i namjenskom difuznom LED bljeskalicom, ZenFone Live podiže mobilni streaming na nove kvalitativne razine, osiguravajući jasnije, svjetlije i ljepše selfie videozapise. ZenFone Live također ima dvojne mikroelektromehaničke mikrofonske sustave (MEMS) koji uklanjaju pozadinsku buku i poboljšavaju snimanje glasa, inovativni petomagnetni zvučnik i pametno pojačalo za moćniji zvuk, 2.5D zakrivljeni zaslon i sjajnu metalik završnu obradu.

Ekran je 5# 720p rezolucije, a zaštićen je 2.5D staklom. Uređaj pokreće četverojezgreni Snapdragon SoC, ima 2GB RAM memorije, 16 ili 32GB ROM memorije, te bateriju od 2650 mAh. Operativni sistem je Android 6.0 sa ZenUI-em 3.5.

Više... Vaš Komentar Top
ADATA predstavlja USB pogon UV310

Objavljeno prije 22 dana

ADATA predstavlja USB pogon UV310

ADATA_UV310

Tvrtka ADATA Technology je predstavila kompaktan i ultralagan USB flash pogon UV310. Njegova robusna jednodijelna konstrukcija koja se sastoji čipa na pločici (chip-on-bord, COB) sastoji se od pjeskarenih tekstura i onih od cinkove slitine kako bi se postigao privlačan metalni izgled s visokom razinom čvrstoće. UV310 ima masu od samo 4,7 grama i dostupan je u kapacitetima do 64 GB. Zlatna shema bojanja čini naizgled UV310 vrlo elegantnim, što naglašava njegova visoka otpornost na sve – od prašine i udaraca do izlaganja vlazi.

Više... Vaš Komentar Top
ADATA i-Memory AI920 Jet Black

Objavljeno prije 25 dana

ADATA i-Memory AI920 Jet Black

AI920_128GB

ADATA Technology predstavlja crni flash pogon i-Memory AI920 Jet Black za iOS uređaje. S priključcima Lightning i USB 3.1 u jednom uređaju tankom svega 6,9 mm, AI920 dolazi u kapacitetima 32 GB, 64 GB i 128 GB i čita brzinom od 150 MB/s. Sjajna crna boja dodana je kako bi bolje odgovarala uz Appleove uređaje i savršeno odgovara iPhoneu 7, nudeći korisnicima veći izbor. AI920 ima i Appleov MFi certifikat, što ga čini službenom dodatnom opremom za iOS.

AI920 u kombinaciji s aplikacijom i-Memory kompatibilan je i sa značajkom zrcaljenja pomoću platforme Chromecast. Korisnici mogu brzo i lako streamati sadržaje pohranjene na uređaju AI920 na bilo koji televizor sa softverom Chromecast uz minimalno kašnjenje i bez gubitka kvalitete.

Više... Vaš Komentar Top
Seasonic & Calyos suradnja

Objavljeno prije 25 dana

Seasonic & Calyos suradnja

seasonic_calyos_1

Belgijski proizvođač rashladnih sistema Calyos se udružio sa Seasonicom u izrade fanless PC kućišta za high-end komponente. Calyos je inače tradicionalno orijentiran u izradi rješenja za podatkovne centre, a ovo im je prvi ulazak na PC tržište. Kućište je zanimljivo po tome što ima fazno glađenje i za procesor i za grafičku karticu. Pokrenuta je i Kickstarter kampanja a svi koji ju podupru mogu birati između praznog kućišta ili potpuno složenog računala u ovisnosti o novcu koji uplate.

Više... Vaš Komentar Top
Drugi dan DRONEfesta obilježile poslovne teme

Objavljeno prije 25 dana

Drugi dan DRONEfesta obilježile poslovne teme

DRONEfest_2017_4

Korištenje dronova u poslovanju tema je koja je dominirala drugim danom poslovno tehnološke konferencije DRONEfest, održanoj u organizaciji softverske grupe IN2 i agencije Eventa01.

Brojem predavanja najzastupljenije područje bilo je poljoprivreda, u kojoj su dronovi vrlo praktičan alat za jeftin i brz nadzor površina uz korištenje kamera i senzora. Zahvaljujući njima lako se može uočiti promjene na biljkama, korov, višak vode i druge probleme koji utječu na prinose. Dr. Hrvoje Kutnjak s Agronomskog fakulteta u uvodnom predavanju upozorio je na probleme koji se pojavljuju u svijetu, poput viška dušika u tlu i visokog postotka potrošnje vode za poljoprivredne svrhe te je predstavio iskustva fakulteta s korištenjem dronova. Vladan Dabović iz srpske tvrtke LOGIT predstavio je platformu Agrisens koji trenutno ima 400 korisnika iz 35 država svijeta. Njome se trenutno može analizirati oko 50 vrsta biljaka, prepoznati korov, uočavati nedostatke, prebrojavati biljke i na druge načine olakšati uzgoj. Matija Žulj iz startupa Agrivi upozorio je kako bi do 2050. godine globalno trebalo povećati prinos po hektaru za 54 posto, s obzirom da će broj stanovnika rasti puno brže od obradivih površina. U tome može pomoći i njihov softver koji trenutno koristi preko 35.000 farmera u 150 država svijeta. Upozorio je kako podaci koji se dobiju nadzorom sami po sebi ništa ne znače, već se treba fokusirati na ključne pokazatelje (KPI). Zaključio je i kako poljoprivrednici, a ni većina agronoma, nemaju dovoljno znanja za analiziranje, ali ih treba educirati jer su krajnje odluke agronomske, a ne tehničke prirode.

DRONEfest_2017_5

Josip Rukavina iz tvrtke Vectrino podijelio je svoja iskustva s 3D NDVI-em, trodimenzionalnom verzijom najčešćeg vegetacijskog indeksa. On se temelji na trodimenzionalnoj analizi biljaka koja primjerice može omogućiti uočavanje bolesti koje se lokalno razvijaju u krošnjama stabala. Navedena tehnologija izvrsna je za kulture poput maslina, amarena, banana i drugih. Riječ je o neistraženom području koje baca novi pogled na analizu biljaka. Nevena Vračar iz novosadskog Biosense instituta predstavila je tu znanstvenu ustanovu koja je trenutno uključena u 14 projekata Europske unije koji povezuju IT i poljoprivredu. Najveći među njima je projekt ANTARES vrijedan 28 milijuna eura, koji cilja na uključivanje instituta u Europski centar izvrsnosti (CoE). Poljoprivredni blok završio je panel raspravom koju je moderirao Vedran Stapić, urednik portala Agroklub, uz sudionike doc.dr.sc. Ivicu Ljubičića s Agronomskog fakulteta, Nevenu Vračar s Biosense Instituta, Matiju Žulja iz Agrivija, Josipa Rukavine iz – Vectrina, Milan Dobrota iz AgriSensa i Tihomira Šašića iz IN2. Razgovaralo se o iskustvima iz regije, financijskim mogućnostima koji nude projekti Europske unije poput HORIZON-a 2020 i izazovima s kojima se susreće prilikom transfera znanja o primjeni nove tehnologije poljoprivrednicima.

Josip Rukavina sudjelovao je i u popodnevnom dijelu programa kad je predstavio iskustva traženja izvora vode analiziranjem 22 kilometra morske obale s dva kvadrikoptera s termalnim kamerama. Najbolji rezultati postižu se u sušnom razdoblju, kad se na snimkama jasno vide područja u kojima se morska voda miješa s hladnom vodom. Navedenom analizom pronađena su 34 potencijalna izvora pitke vode, a ista metoda uz određene izmjene može se koristiti i za uočavanje kanalizacijskih ispusta.

Među zanimljivijim predavanjima bilo je i ono startupa Kapetair koji se trenutno nalazi u barcelonskom dron inkubatoru. Oni su razvili letjelicu koja može kombinirati klasičan let s krilima i vertikalno uzlijetanje i spuštanje poznato pod nazivom Vertical take-off and landing (VTOL), a cilj koji tek žele postići je serijska proizvodnja takvih letjelica.

Lovro Paić Antunović iz IN2 je prikazao daljinsko upravljanje dronom putem MS Kinect uređaja te kroz predavanje sudionicima pojasnio kompletni razvojni proces baziran na DJI SDK platformi. Konferencija je uključivala i niz drugih predavanja i radionica s temama poput primjene u geodeziji, korištenju infracrvene termografije, potrage i spašavanja i brojnih drugih.

Baš kao i tijekom prvog dana konferencije, i drugog dana posjetitelji su mogli posjetiti sajamski dio i Fly zonu u kojoj su nastavljene demonstracije letenja Topcon, DJI i Yuneec modela bespilotnih letjelica.

„Još jednom se pokazalo da u Hrvatskoj i regiji postoji interes za uporabom bespilotnih letjelica, ali i interes za razvojem hardverskih i softverskih rješenja na tom području. DRONEfest se još jednom pokazao idealnim mjesto za dijalog i uspostavljanje novih kontakata u industriji“ – rekao je direktor konferencije Tihomir Šašić

Više... Vaš Komentar Top
DRONEfest ponovno okupio stručnjake i zaljubljenike u letenje

Objavljeno prije 26 dana

DRONEfest ponovno okupio stručnjake i zaljubljenike u letenje

DRONEfest_2017_1

Drugo izdanje DRONEfesta, poslovno tehnološke konferencije u organizaciji softverske grupe IN2 i agencije Eventa01, otvoreno je jutros u Zagrebačkom Plaza Event centru pred više od 300 sudionika iz osam država regije.

Prvi blok predavanja bavio se regulativom, odnosno zakonskim pravilima kojima podliježu vlasnici dronova u Hrvatskoj i svijetu.  U sklopu tog dijela najvažnijim su se pokazala predavanja mr. Ivana Landeka iz Državne geodetske uprave (DGU) i Damira Bezika iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ), s obzirom da su ove dvije ustanove nadležne za provođenje regulative vezane uz snimanje i upravljanje dronovima u Republici Hrvatskoj. Ivan Landek je predstavio novu Uredbu o snimanju iz zraka kojom je donekle pojednostavljena procedura vezana uz prijavu snimaka napravljenih dronom toj instituciji. Njom je smanjeno vrijeme potrebno za dobivanje dozvole za odobrenje snimanja iz zraka, odobreno ciljano snimanje u gospodarstvu, a posao je znatno olakšan i nacionalnim televizijama koje mogu snimati izvanredne događaje bez dozvole i obvezu davanja snimaka na pregled nakon emitiranja. Iz Landekovih izjava jasno je da će komentari struke izneseni na konferenciji utjecati na daljnja poboljšanja Uredbe u budućnosti. Damir Bezik je prezentirao moguće izmjene uz nacionalnim propisima koje se očekuju do kraja godine, a koje će se približiti konceptu prijedloga europskog propisa. Regulatorni blok predavanja završio je panel raspravom na kojoj su uz Landeka i Bezika sudjelovali još Danijel Petrović iz Hrvatske udruge bespilotnih sustava (HUBS), Branko Drakulić iz Snimanje.hr-a i Marinko Keser iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe (CCAA) te urednik portala ICTbusiness.info u ulozi moderatora. U središtu pozornosti panela bila je teškoća usklađivanja regulative kako bi se zadovoljili oni koji žele što jednostavnije procedure i oni koji upozoravaju na moguće opasnosti do kojih može doći zbog korištenja dronova, kao i podkapacitiranost službi koje provode postojeće zakone.

Priroda kao inspiracija za tehnološka rješenja

DRONEfest_2017_2

Keynote predavač, direktor londonskog Laboratorija za zrakoplovnu robotiku dr. Mirko Kovač prezentirao je projekte tog najmodernijeg britanskog drone laboratorija koji inspiraciju za dizajn i razvoj dronova često traži u prirodi. Jedan od njihovih projekata bavi se razvojem bespilotnih letjelica koje izgledom podsjećaju na ptice, a mogu zaroniti pod vodu i izroniti iz nje nakon što obave određeni zadatak. I druga njihova rješenja oponašaju primjere iz prirode, pa primjerice način stvaranja složenih struktura dronom rade po uzoru na kreiranje paukove mreže.

FER-ov projekt inspekcije vjetroelektrane jedinstven u svijetu

DRONEfest_2017_3

Paralelno uz trajanje predavanja, partneri i izlagači konferencije predstavili su svoje proizvode i usluge na Expo dijelu i u Fly zoni, u koje je ulaz danas i sutra besplatan. M SAN grupa, Aviteh i Geocentar demonstrirali su let nekoliko Topcon, DJI i Yuneec modela bespilotnih letjelica zainteresiranoj publici. Ipak, uvjerljivo najzanimljiviju demonstraciju u Fly zoni imao je Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) koji je specijalno za tu svrhu u Fly zoni postavio četverometarski model vjetroelektrane. Njihov projekt temelji se na inspekciji vjetroelektrane dronom, a na natjecanju European Robotics Challenges (EUROC) koje je još u tijeku ušao je među najboljih pet projekata. Temelji se na inspekciji vjetroelektrane dronom, a u svijetu je jedinstven po ideji inspekcije lopatica vjetroelektrane u pokretu, dok uobičajena praksa podrazumijeva zaustavljanje rada vjetroelektrane radi pregleda eventualnih oštećenja na lopticama. Korištenjem lasera koji uočavanjem lopatica pokreće kameru, a dron fotografira dijelove lopatice i fotografije šalje operateru na radnu stanicu. Na konferenciji je prikazana opcija inspekcije uz ručno upravljanje dronom, dok se inače to radi autonomno. Uđe li njihov projekt među dva najbolja, osvojit će 300.000 eura i u sljedećoj fazi natjecanja demonstrirati uspješnost inspekcijom jedne vjetroelektrane u Španjolskoj. U razvoju ovog sustava sudjeluju još Sveučilište u Dubrovniku i španjolska tvrtka Diagnostiqua.

Kontinuirani razvoj bespilotnih letjelica i senzora otvara niz mogućnosti za nove i inovativne poslovne scenarije u brojnim poslovnim vertikalama. Ova konferencija je jedinstvena platforma za sve koji žele unaprijediti svoja znanja i poslovanje korištenjem bespilotnih letjelica i na njima baziranih naprednih softverskih rješenja“ – rekla je članica Uprave IN2 Katarina Šiber Makar.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 3 minute

Mreža po stanu

Objavljeno prije 4 minute

Counter Strike: Global Offensive

Objavljeno prije 8 minuta

AMD "Ryzen" Info thread

Objavljeno prije 10 minuta

Kineski mobiteli - 3. dio (pročitati 1. post)

Objavljeno prije 10 minuta

Preporuka vanjske TV antene

Novosti

AMD Radeon Pro Duo

AMD je danas na najvećem internacionalnom sajmu namijenjenom tvorcima digitalnog audio-video sadržaja NAB 2017, predstavio najnovijeg člana Radeon Pro obitelji profesionalnih grafičkih ubrzivača – Radeon Pro Duo. Radeon Pro Duo je opremljen... Pročitaj više

Logitech G predstavlja G413 mehaničku gaming tipkovnicu

Logitech G predstavlja dodatak u svom asortimanu mehaničkih gaming tipkovnica - G413 mehaničku gaming tipkovnicu. Projektirana za preciznost i performanse, promišljeno uravnoteženog i modernog dizajna. G413 dolazi s Logitechovim ekskluzivni... Pročitaj više

HP Inc. predstavio nova računala HP EliteDesk i HP EliteOne

HP je predstavio nova stolna i „all-in-one“ računala za komercijalnu upotrebu u svojoj liniji najsigurnijih i najfunkcionalnijih računala na svijetu. Osim što nastavljaju niz najboljih sigurnosnih rješenja tvrtke, nova stolna računala i „al... Pročitaj više

ADATA XPG SX7000

ADATA Technology je predstavio SSD uređaj SX7000 kao dio svoje igraće robne marke XPG u usponu. XPG SX7000 prati specifikaciju M.2 2280 te se sastoji od pomno odabranih 3D TLC NAND flash modula uparenih sa SMI kontrolerom. SSD uređaj SX7000... Pročitaj više

Samo 5 posto velikih kompanija spremno je odgovoriti na zahtjeve digitalnog poslovanja

Dell EMC je objavio rezultate nove studije Enterprise Strategy grupe (ESG), koja je otkrila kako većina voditelja IT sektora i višeg menadžmenta u velikim kompanijama, obuhvaćenima studijom, smatra da njihove organizacije tek trebaju u potp... Pročitaj više

Sve novosti