Advanced Technology Days

Datum objave 02.09.2019 - Uredništvo

Advanced Technology Days

Advanced Technology Days

 ATD_14

Advanced Technology Daysi održat će se u zagrebačkom Plaza Event Centru 4. i 5. prosinca 2019. Omiljena konferencija IT zajednice i ove godine će biti IT mjesto za IT ekipu, a donijet će više od 60 predavanja koja će se fokusirati na svjetske IT trendove, ali i na top lokalne teme. Njima će se baviti ugledni domaći i strani predavači pa će više od 500 sudionika imati prilike otići kući naoružani novim znanjima i kvalitetnim kontaktima.

Lani se pričalo o IoTu, DevOpsima, sigurnosti, open sourceu… I ove godine fokus će biti na svjetske i lokalne top IT teme u poznatom ATD stilu – stručno, jasno i u opuštenom tonu. Dva dana konferencije donijet će predavanja u pet dvorana Centra. Obzirom da se obilježava 15. izdanje ATDa, sudionici mogu očekivati da će im ove godine biti najteže odabrati koja će sva predavanja poslušati jer organizator planira „slavljenički“ sadržaj s puno ekskluziva, nekoliko zvijezda predavača te puno rasprava da bi razbistrili najaktualnije izazove s kojima se nosi hrvatska IT zajednica. Brojni domaći i strani stručnjaci koji gostuju po konferencijama širom svijeta neće propustiti priliku za druženje na Advanced Technology Daysima, a sudionike čekaju i neka iznenađenja. Govorit će se o razvoju mobilnih i web rješenja, kontejnerima i DevOpsima, modernim podatkovnim tehnologijama, umjetnoj inteligenciji, hibridnom oblaku, Serverlessu i poslovnim IT rješenjima. Naravno, pritom će dva dana proći i u znaku intenzivnog druženja i razmjene ratnih priča iz IT svijeta.

Više... Vaš Komentar Top
Corsair Nightsword RGB & M55 RGB PRO unboxing

Datum objave 31.08.2019

Corsair Nightsword RGB & M55 RGB PRO unboxing

Na test su nam stigla dva Corsairova miša – Nightsword RGB & M55 RGB PRO. Napravili smo brzi unbox video, a recenzija slijedi.

Više... Vaš Komentar Top
Cooler Master u partnerstvu s AMD-om i MSI-em

Datum objave 16.08.2019

Cooler Master u partnerstvu s AMD-om i MSI-em

playfastplaycool_campaign

Cooler Master je u partnerstvu s AMD-om i MSI-em pokrenuo #PlayFastPlayCool kampanju, koja se fokusira na nadogradivost i svestranost X570 matičnih ploča. PC bulideri sada mogu birati proizvode sve tri kompanije kako bi izgradili brz i dugoročno stabilan sustav. Cooler Master u kampanji doprinosti s hladnjacima kao što su MasterLiquid ML240P Mirage AIO, te V750 Gold serijom napajanja, MSI jasno s X570 matičnim pločama, a AMD s novom serijom Ryzen 3000 procesora. #PlayFastPlayCool je aktivna i donosi zanimljiv sadržaj, nagrade igre i još puno toga, pa pratite Cooler Master, MSI i AMD na društvenim mrežama.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung PCIe 4.0 SSD ide do 8GB/s i 30TB

Datum objave 14.08.2019

Samsung PCIe 4.0 SSD ide do 8GB/s i 30TB

Samsung_pcie_4_ssd_1

S izlaskom Ryzen 3000 procesora, X570 matičnih ploča i prve komercijalne upotrebe PCIe 3.0 standarda pojavilo se i nešto m.2 SSD diskova baziranih na Phisionovom PS5016 kontroleru koji nudi poprilično impresivne brojke. Naša recenzija je dostupna ovdje. No kako je Samsung ipak u samom vrhu bilo je samo pitanje dana kada će i oni ponuditi svoje rješenje.

Iza romantičnog imena PM1733 skriva se nova generacija s podrškom za PCIe 4.0, korititi će novi kontroler o kojem u ovom trenutku nemamo informacija, no koristiti će 512 GB TLC V-Nand ćelije 5. generacije. Novi kontroler te navedena memorija, prema Samsungu, trebali bi donjeti brzine  do 8GB/s i oko 1 500 000 IOPS-a. Očekuje se kompatibilnost sa starim PCIe 3.0 sučeljem, ali na taj način će performanse biti drastično smanjene.

Samsung_pcie_4_ssd_2

PM1733 dolaziti će u dvije varijante. U.2 koristiti će 4 PCIe 4.0 stazice i biti će dostupan s kapacitetom do 30.72TB. Dok je HHHL (half height, half length) koristiti 8 PCIe 4.0 stazica za maksimalnu brzinu te dolaziti u kapacitetu od maksimalno 15.36GB.

Jedna od glavnih značajki U.2 varijante je podrška za dual port tehnologiju koja omogućuje pristup disku od strane dva različita sustava.

Službena prodaja PM1733 očekuje se tokom ovog kvartala no cijena u ovom trenutku nije poznata. No s obzirom da se radi o enterprise riješenu koje prikazuje poprilično impresivne brojeve.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft, Sony i Nintendo – vjerojatnost i loot box

Datum objave 14.08.2019

Microsoft, Sony i Nintendo – vjerojatnost i loot box

loot_box

S obzirom na sve veću pojavu mikrotransakcija, a samim time i pojavom loot boxeva u gotovo svakoj prodavanijoj igri u priču su se uključili svi. Od pojedinih političara, agencija do čitavih država, a prema zadnjim informacijama i proizvođači konzola. Ideja velikog trojca u gaming svijetu je da se industrija zadrži na temeljima samo-regulacije te da se države i politika što manje miješaju u posao, a slijedom navedenoga odlučili su dodati neka od pravila na svoje platforme od kojih je najbitnije – prezentiranje točnih vjerojatnosti sadržaja Loot Boxova.

Navedeno je izjavio Michael Warnecke – direktor „The Entertainment Software Association“, organizacije koja okuplja gotovo sva bitna imena iz Game Development branše. Kako bi se pokušao smiriti napad na Gaming industriju i zadržati državu i politiku s vanjse strane ograde, u suradnji s tri najveća proizvođača konzola, implementirati će se sustav gdje će rijedak sadržaj Loot Boxeva imati jasno navedenu vjerojatnost da se pojavi.

Slična pravila postoje već u Kini, gdje je Blizzard bio prisiljen otkriti vjerojatnost igračima Overwatcha, dok s mobilne strane Apple i Google navedeno zahtjevaju za veliku količinu igara.

ESA se nada da bi se navedeno moglo implementirati do 2020. godine, odnosno prije lansiranja novih konzola. Sve nove igre morale bi navedeno imati integrirano, no naravno stare igre, uključujući i igre koje retroaktivno uvedu loot boxeve morat će pratiti ista pravila.

Više... Vaš Komentar Top
Japan i Južna Koreja – ograničenje izvoza, koje to nije

Datum objave 14.08.2019

Japan i Južna Koreja – ograničenje izvoza, koje to nije

photoresist

Prije gotovo mjesec dana pisali smo o trgovinskom sukobu Japana i Južne Koreje i špekulirali kako bi navedeno moglo imati jako veliki utjecaj na tržište NAND memorije, no izgleda da na svu sreću, akteri su shvatili kakav utjecaj na globalnu industriju navedeno može imati te su ipak unaprijed odobrili isporuku neke od pošiljaka koje su bile obuhvaćene novim Japanskih izvoznim propisima.

Da podsjetimo – diplomatski sukob koji je gotovo eskalirao u trgovinski rat između dvije države vodi se zbog neplaćenih Japanskih reparacija iz drugog svjetskog rata. Iako Japan nije službeno uveo ograničenje na izvoz ili klasičan embargo, obveze izvoznika i kupca maksimalno su zakomplicirali  na način da se za svaku od specijaliziranih kemikalija koje masovno koristi Korejska tech industrija treba tražiti posebno odobrenje na koje se čeka po 3 mjeseca što je gotovo preko noći zaustavilo isporuke kemikalija o kojima ovise mnogobrojne tvornice u Južnoj Koreji.

Iako se diplomatski odnosi nisu još uvijek riješili, očito su svi akteri shvatili da bi navedene igra u konačnici samo oštetile njihove građane i tvrtke te su u Japanu ipak odlučili barem malo ubrzati proces. U prvom članku pisali smo da se primarno radi o kemikalijama koje se koriste za proizvodnju NAND i DRAM memorije poput hidrogen fluorida visoke čistoće, no radi se i o polimidima koji se koriste u proizvodnji LCD-a i OLED-a te photoresistora koji se koriste u proizvodnji mikroprocesora.

Iz Japana su izjavili da se neke od kemikalija mogu koristiti u vojne svrhe te da je to primaran razlog pooštravanja izvozne politike, a s obzirom da pošiljka o kojoj se priča, odnosno primarno EUV photoresistore, ne predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti odlučili su ubrzano odobriti isporuku, za što je trebalo oko 5 tjedana u odnosu na očekivanih 3 mjeseca. Iduća pošiljka specijaliziranih komponenti i kemikalija očekuje se ponovno za 3-4 tjedna – ako je vjerovati novoj „brzini“ Japanskih carinika.

Više... Vaš Komentar Top
Ranjivi driveri od preko 40 proizvođača, uključujući Intel, Nvidiju i AMD

Datum objave 12.08.2019

Ranjivi driveri od preko 40 proizvođača, uključujući Intel, Nvidiju i AMD

eclypsium_malware_1

Tvrtka Eclypsium, specijalizirani za računalnu sigurnost, nedavno je objavila izvješće „Screwed Drivers“, gdje su detaljizirali zadnje pronađenu kritičnu ranjivost dizajna modernih drivera za preko 40 proizvođača hardvera, koja omogućuje pristup s Ringa 3 na ring = (neograničeni pristup hardveru računala). Lista proizvođača, čiji driveri su u potpunosti odobreni od strane Microsofta kroz WHQL program uključuju: Intel, NVIDIA, AMD, AMI, Phoenix, ASUS, Toshiba, SuperMicro, Gigabyte, MSI i EVGU od najpoznatijih. Jedan dio „krivice“ ne pripada nužno driverima u punom smislu te riječi nego softveru i aplikacijama koje se koriste za nadzor i overclocking, a kroz kernel drivere Windows OS-a omogućen im je Ring-0 pristup.

eclypsium_malware_2 eclypsium_malware_3

Kao primjer studije, Eclypsium je prezentirao tri klase „privilege-escalation“ napada koji zloupotrebljavaju drivere, RWEveything, LoJax (prvi UEFI malware) i SlingShot. U središtu ove tri zloupotrebe je način na koji Windowsi nastavljaju raditi s driverima čiji certifikati su istekli, u potpunosti su krivi ili zastarjeli. Eclypsium nije išao u detalje samih zlouporaba, ali je navedeno predstavio na DEF CON prezentaciji te u ovom trenutku rade s nekoliko proizvođača na sigurnosnim patchevima, kao i otklanjanju sigurnosnog rizika te su u ovom trenutku pod embargom oko izdavanja whitepapera. RWEverything su predstavili kao alat koji omogućuje kompletan pristup svim hardverskim sučeljima kroz software. Radi na razini klasičnog korisnika, no s jednokratnom instalacijom potpisanig kernel drivera RWDrv.sys omogućuje Malwareu neometan Ring-0 pristup. LoJax je implementacijski alat koji koristi RWDrv.sys kako bi dobio pristup SPI flash kontroleru chipseta matične ploče i omogućuje flashanje BIOSa iz OS-a bez znanja korisnika. Slingshot predstavlja svoj vlastiti driver koji koristi zaštite i dozvole drugih drivera te omogućuje instalaciju rootkita.

Za one koji žele znati više link na izvješće dostupan je ovdje.

Više... Vaš Komentar Top
SK Hynix najavio HBM2E

Datum objave 12.08.2019

SK Hynix najavio HBM2E

skhynix_HBM2

SK Hynix najavio je da su razvili novu HBM2E DRAM memoriju s najvećim dostupnim bandwidthom u industriji. HBM2E podržava do 460 GB/s bandwidtha – a brzina je bazirana na 3.6 GB/s po pinu sa 1024 podatkvona I/O-a. Ako se koristi TSV (Through Silicon Via) tehnologija maksimalno su u mogućnosti vertikalno „naslagati“ osam 16 Gbit čipova za 16GB iznimno gustog kapaciteta.

SK Hynix HBM2E memoriju opisuje kao optimalnu soluciju za 4. industrijsku eru koja najbolje podržava superračunala, strojno učenje, AI sustave te grafičke kartice iz najvišeg segmenta. Za one koje ne znaju HBM memorija za razliku od klasičnog drama stavlja se uz samu jezgru GPU čipa na udaljenosti od svega nekoliko mikrometara, što za razliku omogućuje puno veće brzine transfera u odnosu na klasičan DRAM čiji svaki zaseban modul zahtjeva puno više prostora.

Prema SK Hynixovom direktoru HBM poslovne strategije masovna proizvodnja očekuje se 2020. godine kada očekuju da će se otvoriti tržište za HBM2E.

Više... Vaš Komentar Top
Intel „Tiher Lake“ – PCIe4 podrška, Xe Grafika i novi gaming NUC

Datum objave 12.08.2019

Intel „Tiher Lake“ – PCIe4 podrška, Xe Grafika i novi gaming NUC

phantom_canyon_nuc_1

Razvoj Tiger Lake arhitekture je definitivno u punom pogonu, a da se to definitivno može potvrditi govore nedavno procurene informacije o novom NUC-u kodnog imena „Phantom Canyon“. Izlazak se očekuje 2020-21., a u središtu će biti Intelov SoC baziran na 10nm+ procesu kodnog imena „Tiger Lake“. Intel je s partnerima podijelio nešto detalja na prezentaciji s koje je iscurilo nešto slajdova. Primarno se na prezentaciji opisivao lansiranje „Ghost Canyon“ NUC-a u jesen 2019. kojem će u sredini biti i9-9980HK procesor te dodatna diskretna grafička kartica. – no najzanimljiviji dio je prethodno spomenuti „Tiger Canon“ SoC.

phantom_canyon_nuc_2

The „Phantom Canyon“ NUC trebao bi pogoniti 28W 10nm+ „Tiger Lake-U“ SoC s podrškom za PCIe4. U paketu se još očekuje i „Gen12“ grafika, odnosno derivat nadolazeže Xe arhitekture na kojoj se u ovom trenutku ubrzano radi. Uz Gen12 integriranu grafiku dodatna opcija za NuC biti će i diskretna grafika cijenovnog ranga koji danas pokrivaju 10660Ti i RTX 2060 (299 USD do 349 USD).

phantom_canyon_nuc_3

Uz skok u integriranoj grafici i PCIe4, i DMI bus (veza između chipseta i procesora) dobiva puno veći bandwidth. Uz povećanje broja PCIe stazica sa 4 na 8, tu je i skok sa PCIe 3.0 na PCIe 4.0 što bi trebalo rezultirati 4 puta većim bandwidthom u odnosu na postojeće stanje i trebalo zadovoljiti sve zahtjevnije NVME diskove, eksterne Thunderbolt grafičke kartice i nove USB 3.2 uređaje.

Izvor fotografija.

Više... Vaš Komentar Top
Jeftini ključevi za softver – Windows 10 Pro za 9,80 €, Office 2016 Pro za 24,78 € i Office 2019 Pro za 40,55 €

Datum objave 09.08.2019

Jeftini ključevi za softver - Windows 10 Pro za 9,80 €, Office 2016 Pro za 24,78 € i Office 2019 Pro za 40,55 €

mmorc_pcekspert.com

MMORC.COM je internetska trgovina specijalizirana za prodaju softverskih ključeva za online igre i software. Prodaju ključeve za mnoge igraće platforme uključujući Steam, XBOX i Playstation. Prodaju i jeftine Windows 10 Pro ključeve i Office 2019 Pro Key također. Sve je cjenovno povoljno, a dostava je jednostavna i brza putem elektroničke pošte. Sve dostupne proizvode pogledajte ovdje a mi izdvajamo nekoliko proizvoda na akciji:

Windows 10 Pro Key(po cijeni od 9,83 € – idealan za male poduzetnike i korisnike koji zahtijevaju više funkcionalnosti. Licenca vrijedi za jedan PC (trajna je i autorizirana), a proces kupovine je iznimno jednostavan!

Također, želimo vas podsjetiti na specijalni kupon kod QWE28, koji donosi do 28% popusta.

Microsoft Office 2019 Pro Plus Key (cijena 40,55 € – https://bit.ly/2YrqPiL) provides the essential tools you need to capture, analyze, and organize your ideas. Office 2019 is for students who want classic Office apps and email installed on one computer for use at home or work. It is a one-time purchase that includes Word, Excel, PowerPoint, OneNote, and Outlook.

Ovdje vrijedi specijalni kupon kod QWE41, koji donosi do 41% popusta.

 

Također, kupon kod QWE28 s popustom od 28% vrijedi i za sljedeće grupe proizvoida:

Windows:

Office:

Project:

Visio:

Bundle:

Games:

Svi proizvodi u ovoj kategoriji imaju popust od 3% uz kod QWE3 

Na kraju vas želimo obavijestiti da, MMORC.COM  prihvaća plaćanje putem PayPala, koje se može refundirati ako postoji problem prilikom kupovine na MMORC.COM, a ako kupac ima bilo kakvih pitanja o proizvodima i uslugama kontakt adresa elektroničke pošte je: support@mmorc.com

(sponzirorani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 7 minuta

Wifi access pointovi za stan

Objavljeno prije 29 minuta

P: Microsoft Surface Laptop 3 i5/8GB/256GB/13.5"

Objavljeno prije 32 minute

Pametni satovi

Objavljeno prije 1 sat

Radeon Software Adrenalin Edition Graphic Driver

Objavljeno prije 1 sat

PiP: TV Samsung 48H6500

Novosti

Nvidia predstavila novi AI algoritam koji može pretvoriti 2D slike u 3D objekte

Iako postoji puno aplikacija koje mogu 3D objekte „staviti“ u 2D perspektivu, vrlo malo ih je koji su u stanju napraviti suprotno. Pojednostavljeno, ako želite objekt u 3D-u, isti morate renderirati u 3D. Nakon toga, pretvaranje u 2D je pop... Pročitaj više

Xbox konzola sljedeće generacije snage 12 TFLOPS-a i sa 16GB RAM-a?

Projekt Scarlett – kodno ime sljedeće Xbox konzole prema riječima Phila Spencera (podpredsjednika Gaming divizije u Microsoftu) ne bi trebala biti „van pozicije“ cijenom ili performansama kao što je bio Xbox One kada je lansiran 2013. godin... Pročitaj više

Trump navodno koštao Amazon 10 milijardi USD

Amazon je nedavno podigao tužbu protiv predsjednika Trumpa u kojoj tvrde da je njegova osobna osvetoljubivost i netrpeljivost protiv tvrtke i samog Jeffa Bezosa rezultirala gubitkom od 10 milijardi USD na ugovorima s Ministarstvom obrane. P... Pročitaj više

Intel tvrdi da je i3 9350K brži od kompletne Ryzen postave u zadnjem PR „izletu“

U zadnjih nekoliko mjeseci Intel konstantno koketira s kontroverzama, a zadnja dolazi iz kuhinje Azijsko Pacifičkog marketinškog odjela. Prema izvješću WCCFTech-a tokom Kineske prezentacije Intel je izašao s tvrdnjom da je njihov 6 jezgreni... Pročitaj više

Kina naređuje svi državnim službama da se riješe strane računalne opreme

Kina je naredila da se sva strana računalna oprema i softver kompletno maknu s svih državnih ureda i javnih institucija u periodu od tri godine, navodi Financial Times-ovo izvješće. Direktiva Kineske vlade je udarac Američkim multinacionaln... Pročitaj više

Sve novosti