Afera neispravnih Galaxy Note 7 modela se nastavlja

Datum objave 27.09.2016 - Sanja Ledinek

Afera neispravnih Galaxy Note 7 modela se nastavlja

Afera neispravnih Galaxy Note 7 modela se nastavlja

Samsung_Note_7_Issues

Za Samsung Electronics osim što se nastavlja saga oko baterija, proziva ih se sa svih strana, sada im se nadvio još jedan problem nad glavom. Uhićen je manager koji je htio prodati tehnološke tajne kineskim konkurentima. Očito, u Samsungovom poslovnom raju problema sve više.

U posljednjih nekoliko tjedana pitanje eksplozivnih baterija u Galaxy Note 7 ne jenjava iz interesa javnosti. Kao što znate, Samsung je bio prisiljen zaustaviti prodaju uređaja, savjetovati ljudima da ga isključe ne koriste te zatražiti povrat. Taman kada smo mislili da je sve pod kontrolom oko saniranja štete i vraćanja ugleda tvrtke, stiže nova vijest. Problem s baterijom imaju i modeli zamjenske serije http://www.wsj.com/articles/complaints-arise-over-replacement-batteries-for-samsung-galaxy-note-7-1474631157

. Samsungovi kupci u Južnoj Koreji, koji su dobili među prvima nove uređaje, opet se žale da tijekom punjenja baterija pregrijava i brzo gubi energiju.

Samsung se oko novo nastalog problema oglasio putem press-službe. Najavili su daljnju istragu, ali smatraju kako sada baterija ipak nije problem. Ukratko, nemaju pojma što je novi uzrok pregrijavanja uređaja. U međuvremenu su prozvani u Kini zbog dvostrukog standarda prema kupcima. Navodno nisu proveli sveobuhvatan opoziv modela kao što su napravili u Europi i drugim tržištima.

Točka na „i“ u priči oko problema u poslovanju je uhićenje visokopozicioniranog managera odjela poluvodičkih proizvoda zbog industrijske špijunaže.

Dotični zaposlenik je namjeravao prodati informacije vezane za proizvodnju poluvodičkih jezgri temeljenih na 14 i 10 nanometarskoj tehnologiji za Galaxy pametne telefone, kineskoj konkurenciji. Samsung tuži službenika, a tužiteljstvo planira dodatno istražiti ovo pitanje.

Eh, Samsunže…….

Više... Vaš Komentar Top
Službeni kraj ere BlackBerry pametnih telefona očekuje se 28. rujna

Datum objave 26.09.2016

Službeni kraj ere BlackBerry pametnih telefona očekuje se 28. rujna

BlackBerry-DTEK60

Kanadski mediji izvijestili su da rukovodstvo tvrtke BlackBerry je donijelo konačnu odluku o daljnjoj sudbini hardverskog poslovanja: u bliskoj budućnosti će objaviti kraj razvoja i proizvodnje pametnih telefona

Prije godinu dana, BlackBerry CEO John Chen, rekao je ako se nastavi trend slabe prodaja mobilnih uređaja postoji mogućnost odustajanja od daljnje proizvodnje i razvoja. U posljednjem kvartalu BlackBerry je prodao ukupno 500 milijuna pametnih telefona, što je gotovo 100 tisuća manje od prodajnih rezultata u prethodnom tromjesečju. Prodajne brojke jednostavno nisu na njihovoj strani i pokazuju sve gore rezultate. To je dovoljan razlog da 28. rujna, na dan kada tvrtka treba izvijestiti investitore i javnost o rezultatima u drugom fiskalnom tromjesečju, doista objave zatvaranje jedinica koje se bave hardverom.

No, ipak se očekuje da kanadska kompanija plasira na tržište BlackBerry DTEK60, posljednji službeni model pametnog telefona pod Android 6.0 sustavom. – Njegov debi najavljen je još prije ljeta za listopad. U međuvremenu su slučajno objavljene specifikacije na službenoj internetskoj stranici proizvođača. Stranica je brzo uklonjena, ali snimka zaslona s tehnikalijama već je krenula u opticaj.  Prema procurjelim podacima BlackBerry DTEK60 ima 5,5-inčni zaslon s rezolucijom 2560 x 1440 piksela, dimenzije 153,9 x 75,4 x 7 mm, i masu 165 grama. Odlikuje ga glavna kamera rezolucije 21 MP i od 8 MP prednja. Ispod poklopca je Snapdragon 820 procesor koji radi uparen s 4 GB radne memorije i 32 GB interne flash memorije.Ostale specifikacije uključuju čitač otisaka prstiju, kapacitet baterije 3000 mAh plus Quick Charge 3.0 Fast Charge, USB tip-C, Bluetooth 4.2, GPS, 4G LTE frekvencijski opseg mreža i Wi-Fi 802.11 ac.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung, LG i Vizio optuženi za manipulaciju provjere potrošnje energije u TV uređajima

Datum objave 26.09.2016

Samsung, LG i Vizio optuženi za manipulaciju provjere potrošnje energije u TV uređajima

nrdc_tv

NRDC organizacija  za zaštitu okoliša je optužila Samsung, LG Electronics i Vizio, proizvođače UHD TV uređaja za varanje potrošača oko potrošnje energije u uređajima jer nije kao što se deklarira.

Provedeni testovi TV uređaja visoke razlučivosti s ekranima  u rasponu najmanje 55 inča proizvedeni u 2015. i 2016. godini od strane Natural Resources Defense Counci organizacije i  tvrtke  ECOS Research,  pokazali su da setovi za uštedu energije su efikasni  samo u jednom načinu rada.  U stvarnom svijetu korištenja potrošnja energije može biti čak do 45% viša. Navodno, čim kupac promijeni u glavnim postavkama izbornika tvorničke postavke slike na neku drugu postavku, što se događa u jednom od tri kućanstva, isključi se značajka uštede energije bez upozorenja.

Iz NRDC-a navode da su tvrtke Samsung, LG Electronics i Vizio, obaviještene o rezultatima testova i pokušavaju osporiti nalaze.

Naše mišljenje je da su obje strane djelomično u pravu. Evo, zašto?

Proizvođači TV uređaja  kako bi dobili bolji  “EnergyGuide” rang,  imaju značajku zatamnjenja prilagođenu isključivanju pozadinskog osvjetljenje  tijekom 10-minutnog video zapisa, a koji se koristi u državnim testovima. Ali ti video isječci su osam godina stari i spajaju 260 zasebnih brzo mijenjajućih scena, dok u stvarnom svijetu je priča drugačija.  NRDC  testovi su pokazali da  brzo mijenjajuće scene   sportskih programa, HBO Comedy, Silicon Valley, Breaking Bad  i CNN programa itd. traju duže i sukladno tome zatamnjenje nastupa puno kasnije. Možda je bolje reći da ga uopće nema, pa tako niti deklarirane uštede energije.

Niti jedna od prozvanih tvrtki nije komentirala što se događa s potrošnjom energije  kada su postavke promijenjene,  osim što  su u Samsungu izjavili da potrošači trebaju imati mogućnost izabrati sliku koju oni žele.

U međuvremenu, NRDC je pozvao Europsku komisiju da obavežu proizvođače oko informiranja potrošače  što se događa kada izmjene postavke ili ažuriraju softver,  koje bi mogle negativno utjecati na potrošnju energije kod kuće.

Više... Vaš Komentar Top
Xiaomi prvi puta službeno u EU

Datum objave 26.09.2016

Xiaomi prvi puta službeno u EU

Xiaomi_u_eu_1

Xiaomi Inc. i tvrtka ABC Data su prije nekoliko dana potpisali ugovor o partnerstvu kojim poljski trgovac postaje prvi službeni distributer Xiaomi uređaja za Europsku uniju.

Partnerstvo između tvrtke Xiaomi i ABC Data rezultirat će u distribuciji kineskih uređaja širom Europe. Portfelj će se proširivati sukcesivno. Ne samo pametnim telefonima već audio opremom i ostalim proizvodima u ponudi tvrtke Xiaomi Inc.

Prvi u lancu dućana gdje se Xiaomi uređaji mogu kupiti je X-COM. Trenutno se u ponudi nalaze Xiaomi MI 5 po cijeni oko 3135,77 kn, Xiaomi redmi Note 3 za 1741,32 kn i Xiaomi redmi 3S koji košta 1218,00 kn.  Koliko se ove cijene razlikuju od ponude Xiaomi pametnih telefona dostupnih kod trgovaca u Hrvatskoj i regiji, trebali bi napraviti detaljnu analizu. Ali dobro je znati da naši trgovci uglavnom nude jednogodišnje jamstvo, dok službeni distributer u Poljskoj, pokriva uređaje jamstvom u trajanju od 24 mjeseca.

Inače, trgovačka tvrtka ABC Data je tržišni lider u IT distribuciji u Poljskoj i dio javnog dioničkog društva koje distribuira informatičku opreme u osam zemalja srednje i istočne Europe.

Više... Vaš Komentar Top
Snapchat i Spectacles pametne naočale – cool kombinacija

Datum objave 26.09.2016

Snapchat i Spectacles pametne naočale - cool kombinacija

snapchat_spectacles_1

Snapchat  tvrtka koja stoji iza platforme za dijeljenje vizualnog sadržaja  preimenovana je u Snap Inc.  i  proširila je svoje poslovanje ulaganjem u proizvodnju Spectacles pametnih  naočala za snimanje videa.

Snap Spectacles  naočale izgledaju poput sunčanih. Dolaze u crnoj, plavoj, zelenoj  i koraljnoj boji.  Kamere su ugrađene u gornjoj lijevoj i desnoj strani okvira. Koriste širok objektiv od 115 stupnjeva s podrškom zumiranja.

snapchat_spectacles_2

Jednostavnim dodirom na tipku pored lijeve kamere započinje snimanje video zapisa u trajanju od 10 sekundi, odnosno s više dodira do 30 sekundi.  U biti je ponavljanje mogućnost Snapchat aplikacije.  Za zaustavljanje snimanja koristi se ista tipka.   Potom se video sinkronizira bežičnom vezom  (Bluetooth ili Wi-Fi) s pametnim telefonom pod Android i iOS sustavima za brzo dijeljenje kroz aplikaciju iz  Memories foldera.  Pretpostavlja se da će video zapisi bit reverzibilni za prikaz na uređajima s obzirom na tako širok kut vidnog polja i/ili podržavat   panoramski video.

Spectacles  pametne naočale biti će dostupne u SAD-u u ograničenoj količini po cijeni 129  dolara. Tvrtka ne očekuje značajan profit od prodaje. Možda im doista nije bitan u ovom trenutku jer vrijednost tvrtke procijenjena je na nekoliko desetaka milijardi dolara. Ali, aplikacija ima  150 milijuna korisnika na dnevnoj bazi i nakon perioda ograničene proizvodnje, krenu li u masovnu proizvodnju naočala, profit bi mogao potencijalno bit  značajan.

Više... Vaš Komentar Top
Roaming u EU bez naknade ipak 365 dana

Datum objave 23.09.2016

Roaming u EU bez naknade ipak 365 dana

roaming_365

Ukidanje roaminga trebalo bi nastupiti 15. lipnja 2017. godine. Europska komisija je željela prvim aktom politike pravedne uporabe ograničiti roaming na maksimalno 90 dana godišnje. Sada su odustali od nauma.

Europska komisija je 5.rujna, predstavila prijedlog mjera politike pravedne uporabe namijenjenih provedbi nakon ukidanje naknada za roaminga. Nekoliko dana kasnije na inicijativu predsjednika Jean-Claude Junckera, nacrti provedbenog akta su povučeni i upućeni na doradu.

Prema prvotnom aktu, provedete li više od 90 dana u godini izvan matične zemlje, bila je predviđena naknada od 0,0085 € po potrošenom MB (ili 8,50 € po GB) za roaming podataka, četiri centa po minuti za pozive i 1 cent za slanje SMS poruka. Na sve navedene iznose treba dodati i PDV koji varira od zemlje do zemlje.

Devedeset dana bilo bi dovoljno za prosječnog potrošača provede li 30 dana godišnjeg odmora izvan matične zemlje (3 tjedna ljetovanja + tjedan dana skijanja). Ostalih 40 dana ostaje za kraća turistička i poslovnim putovanja.

No, problem nastaje kada su u pitanju prekogranični i granični radnici, ljudi koji žive bliže granici te odlaze u drugu zemlju u shopping na redovnoj osnovi, vikendom u izlazak ili u posjetu prijateljima preko granice.

Novim nacrtom provedbenog akta u kojem su utvrđene različite mjere za osiguranje regularnosti tržišta, ograničenja na ukidanje Roaminga do 90 više nema. Ali bit će pojačane kontrole kojima će se onemogućivati zlouporabe poput kupnje SIM kartice u zemlji članici koja ima povoljnije tarife i upotreba u drugoj državi EU, stvarnom prebivalištu korisnika. Sve detalje možete pročitati putem ove poveznice.

Više... Vaš Komentar Top
Prve glasine o MediaTek Helio X35

Datum objave 22.09.2016

Prve glasine o MediaTek Helio X35

mediatek

MediaTek Helio X30 čip još nije krenuo u proizvodnju i vjerojatno neće prije kraja godine ili čak početkom iduće godine, a već su osvanule prve glasine o njegovom nasljedniku – čipu Helio X35.

Glasine sugeriraju da MediaTek Helio X35, deset-jezgreni SoC će bit u osnovi poboljšani X30, ali će bit prvi koji ima jedan od tri klaster s dvije Cortex-A73 jezgre frekvencije radnog takta od 3 GHz.

 mediatek_helio_x35_rumor

Podsjetimo, Helio X30 je SoC razvijen u TSMC 10-nanometarskoj FinFET arhitekturi. Ima dvije Cortex-A73 jezgre na taktu 2,8 GHz, četiri Cortex -A53 na 2,2 GHz i četiri Cortex – A35 jezgre takta 2 GHz. Što se tiče specifikacija GPU, SoC ima 4-jezgreni grafički koprocesor oznake PowerVR 7XT MP4 na 800 MHz . Time je napuštena ARM Mali produkcija.

Više... Vaš Komentar Top
Najavljena Nokia 216 – jedan sasvim običan mobitel

Datum objave 21.09.2016

Najavljena Nokia 216 – jedan sasvim običan mobitel

Nokia_216

Microsoft je najavio Nokia 216 i Nokia 216 Dual SIM mobilne telefone koji su vjerojatno zadnji osmišljeni modeli prije nego što se u potpunosti riješe brenda.

Nokia 216 ima kućište izrađeno od polikarbonata sa zaobljenim rubovima i jednostavnim pristupom tipkama. Dimenzija je 118 x 50,2 x 13,5 mm i mase 82,6 grama. Zaslon je pristojnih specifikacija za jedan mobitel.  Duljina dijagonale mu je 2,4-inča i rezolucije 240 × 320 piksela. Uređaj ima dvije 0.3 MP VGA kamera. Stražnja radi u kombinaciji s LED bljeskalicom. Interna memorija proširiva je ulazom za microSD memorijske kartice s podrškom do 32 GB. Baterija je kapaciteta 1 020 mAh i trebala bi osigurati odličnu autonomiju.

Dolazi  uz osnovne aplikacije za komunikaciju još svjetiljkom, FM radiom, glazbenim sviračem i video pokretačem, Opera Mini web preglednikom i Facebook aplikacijom. Dodatne aplikacije mogu se preuzeti s Opera Mobile Store. Microsoft je obećao budućim vlasnicima da će moći svaki mjesec preuzeti po jednu besplatnu igricu iz Gameloft ponude.

Mobiteli bi se trebali naći  u prodaji 24. listopada, ali nije  poznato na kojim tržištima (osim Indije) jer podržavaju samo opseg 2.5G mreža (EDGE). Predložena cijena prije oporezivanja za Nokia 216 je oko 26 eura, odnosno oko 33 eura za Dual SIM varijantu.

Više... Vaš Komentar Top
Novi Dell XPS i Inspiron prijenosnici

Datum objave 21.09.2016

Novi Dell XPS i Inspiron prijenosnici

 Dell XPS_13_rose

Dell je predstavio nove XPS i Inspiron prijenosnike.

XPS 13 je još uvijek najmanji 13-inčni laptop na svijetu s virtualno bezgraničnim InfinityEdge ekranom, a sada i s više snage, dužim radom baterije te elegantnom novom Rose Gold i Silver bojom. Nove značajke uključuju:

 • Novu Rose Gold boju
 • Nove Intel Core procesore 7. generacije
 • Novu snažniju 60WHr bateriju koja pruža duži rad, do 22 sata na FHD-u te do 13 sati na QHD+
 • Novu Killer 1535 Wireless-AC tehnologiju za snažniju i pouzdaniju WiFi povezivost
 • Dellov ekskluzivan virtualno bezgraničan Full HD ili UltraSharp QHD+ InfinityEdge ekran
 • 13.3-inčni ekran u 11-inčnom okviru
 • Najmanji 13-inčni prijenosnik na planetu te 17 posto manji u usporedbi s 13-inčnim MacBook Airom, s težinom od 1,224 kg te tankih 9-15mm.
 • Snažni aluminij, karbonska vlakna i Corning Gorilla staklo za izdržljivost i dizajn

Inspiron 15 5000 je namijenjen pojedincima i obiteljima koje dijele računalo, dok je Inspiron 17 5000 nadomjestak za desktop računalo. Značajke uključuju:

 • Novi tanji dizajn te niz zabavnih boja, uključujući Sparkling White, Midnight Blue, Fog Night, Matte Grey, Black, Bali Blue, Tango Red i Cosmic Purple
 • Živopisan, dodatan FHD ekran s opcijom osjetljivosti na dodir na 15-inčnoj verziji
 • TrueColor koji čini fotografije i video življima i realističnijima
 • Opcionalna infra-crvena kamera s Windows Hello omogućuje ulogiravanje samo pogledom (samo uz 15-inčni FHD s touch konfiguracijom)
 • DVD drive za dodatnu pohranu i gledanje videa
 • Brze, responzivne performanse s procesorima Intel Core posljednje, 7. generacije, mnogo prostora za pohranu te dodatnom diskretnom grafikom
Više... Vaš Komentar Top
OnePlus spaja OxygenOS i HydrogenOS ROM

Datum objave 21.09.2016

OnePlus spaja OxygenOS i HydrogenOS ROM

Oneplus.rom_1

Prema objavi XDA Developers zajednice, tvrtka OnePlus bi uskoro mogla spojiti međunarodni Android ROM (OxygenOS), s jako modificiranom verzijom za Kinu ( HydrogenOS). Glavna prednost spajanja je brže ažuriranje softvera.

Poznato je da OnePlus prodaje uređaje opremljene s različitim firmwareima. Jedan je vlastiti in-house operacijski sustav OxygenOS baziran na Androidu. Nastao je kao zamjena za Cyanogen OS, nakon prestanka suradnje s developerima koji su napravili ugovor s indijski proizvođač Micromax, i dali im ekskluzivna prava na indijskom tržištu. OxygenOS nudi gotovo čisto Android iskustvo, jednostavne i univerzalne prilagodbe te uobičajne Google aplikacija.

Na drugoj strani je HydrogenOS s jako modificiranim dizajnom poput Xiaomi MIUI sučelja ili EMUI korisničkog sučelja razvijenog od strane tvrtke Huawei. Naravno, nema unaprijed instalirane Google aplikacije.

Oneplus.rom_2

U izvješću XDA Developers zajednice, sugerira se da bi od sada obje ekipe koje rade na razvoju firmwarea mogle uskladiti korisnička sučelja tako da imaju značajke koje će više bit univerzalno prihvaćen od strane korisnika. To će u konačnici omogućiti OnePlus tvrtki da dostavi brže ažuriranja softvera.

Šuška se da OxygenOS 3.5, koji se temelji na Android Marshmallow, već pokazuje prve znakove tog spajanja. Uskoro  očekujemo službeno priopćenje o tome od same OnePlus tvrtke.

Što mislite, je li izrada univerzalnog sučelja mudar potez ili nije?

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 8 minuta

Xiaomi mobiteli

Objavljeno prije 15 minuta

AMD "Ryzen" (2nd Gen) Info thread

Objavljeno prije 23 minute

Nadogradnja/kompatibilnost memorije

Objavljeno prije 29 minuta

Nvidia GeForce GTX 10X0 series

Objavljeno prije 33 minute

LCDi, Plazme i ostali televizori - pročitaj prvi post prije postavljanja pitanja

Novosti

Cooler Master Hyper 212 Black Edition

Cooler Master je dodao nova dva modela u Hyper 212 seriju CPU hladnjaka - Hyper 212 RGB Black Edition i Hyper 212 Black Edition. Hladnjaci donose unaprijeđeni sistem instalacije, gun-metal black površinu anodiziranog aluminija, četiri toplo... Pročitaj više

Digitalno bez prepreka

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s Udrugom slijepih Zagreb održao je u četvrtak, 18. listopada 2018. Okrugli stol "Digitalno bez prepreka". Na Okruglom stolu razgovaralo se o Direktivi (EU) 2016/2102 i usklađiv... Pročitaj više

Dell predstavio nove UltraSharp monitore

Dell je predstavio nove UltraSharp 49'' zakrivljeni, 32'' 4K USB-C i zakrivljeni 34'' USB-C modele koji dolaze s tehnologijom kao što je Picture-by-Picture koja omogućava više radnji istovremeno i sadržaj preuzet s dva različita računala. I... Pročitaj više

Izdvojeni poslovi tjedna - informatika i telekomunikacije

U suradnji s portalom posao. hr donosimo vam tjedni pregled najboljih radnih mjesta u kategoriji Informatika i telekomunikacije. U nastavku pogledajte aktualne poslove koje su za vas odabrali stručnjaci sa specijaliziranog portala za tražen... Pročitaj više

TOMTOP ponuda tjedna

Kineski webshop TOMTOP koji posluje još od 2004. godine ima ponudu tjedna za sve PCEkspertaše - tri svoja proizvoda sniženih cijena. Prvi od kojih je Creality 3D Ender-3 High-precision DIY 3D Printer Kit s dostavom iz njemačkog skladišta i... Pročitaj više

Sve novosti