AMD na CES-u 2017.

Datum objave 06.01.2017 - Krešimir Matanović

AMD na CES-u 2017.

AMD na CES-u 2017.

AMD-Vega-GPU

AMD je bio poprilično zauzet na ovogodišnjem CES-u, baš kao i njihova zelena konkurencija. No, za razliku od Nvidije koja nije predstavila ništa novoga na polju desktop grafike (hardvera), oni su predstavili potpuno novu arhitekturu – Vega-u. Vega donosi mnoštvo novosti i jedna od najvećih je to nadogradnji GCN arhitekture od njenog predstavljanja prije šest godina. Vega donosi novu arhitekturu memorije sa HBM2 tehnologijom koja poduplava propusnost u odnosu na prethodnu generaciju, te donosi veće kapacitete na istoj površini, a Vegina arhitektura je optimizirana za adresiranje do 512TB virtualnog adresnog prostora. Geometrijski je cjevovod poboljšan i omogućuje preko 200% povećanja propusnosti po taktu u odnosu na stariju arhitekturu. Compute engine u Vega-i je baziran na fleksibilnom compute mehanizmu koji nativno može procesirati 8, 16, 32 i 64-bitne operacije u svakom taktu, a compute jedinice rade i na višem taktu. Novost u Pixel mehanizmu je Draw Stream Bining Rasterizer koji uz pomoć “pametne” priručne memorije omogućuje “fetch once, shade once” piksela u fazi rane raspodjele onih piksela koji neće biti vidljivi na finalnoj sceni. Ovom tehnikom se smanjuje potrošnja energije.

Vega će dolaziti u izvedbama 10 i 11, baš kao i Polaris, a čipovi će se izrađivati u 14 nm proizvodnom procesu. Očekivane performanse jačeg Vega 10 čipova su 12.5 TFLOPS-a (ili 25 TFLOPS-a FP16). Kartice bi trebale biti opremljene s 8 i 16 GB HMB2 memorije propusnosti 512 GB/s. Vega 10 je ogroman čip, samo malo manji od Fiji-a u Fury karticama, a procjenjuje se kako će mu površina biti između 530 i 560 mm kvadratnih.

Uz Vegu, glavna vijest su i Ryzen procesori te AM4 ploče s X370 čipsetom. Saznalo se tako da je stroj koji je poslužio kao demo za Vegu pogonio Ryzen procesor koji je radio na osnovnom taktu od 3.6 GHz i turbo taktu od 3.9 GHz, te kako je riječ o inženjerskom primjerku F3 steppinga, dok se za F4 stepping očekuje turbo od 4.0 GHz.

Više... Vaš Komentar Top
AMD Radeon FreeSync 2

Datum objave 04.01.2017

AMD Radeon FreeSync 2

amd_freesync2

AMD je predstavio drugu generaciju FreeSync tehnologije koja donosi poboljšanja i nova partnerstva s proizvođačima monitora. Certificirani FreeSync monitori će imati nizak odziv, visoku osvijetljenost, visoki nivo prikaza crne boje i široki raspon sprektra boja te podršku za HDR – High Dynamic Range. Uz to, monitori će podržavati i LFC – Low Framerate Compensation, za još bolje iskustvo u igranju. Tome doprinosi i Plug`n`Play podrška pa više nema potrebe za podešavanjem upravljačkih programa i postavaka monitora.

Postojeći formati za prijenos HDR signala su primarno dizajnirani za prikazivanje na televizorima, s mapiranjem tona boja na samim ekranima, što često dovodi do previsokog kašnjenja za PC gaming standarde. AMD-ov novi API za FreeSync 2 omogućava alternativu s vrlo niskim kašnjenjem, koja se oslanja na Radeon GPU. Ovo rješenje omogućava igri mapiranje tonova boja direktno nasuprot ciljanom osvijjetljenju, kontrastu i spektru boja samog ekrana. Radeon FreeSync 2 tehnologija omogućava 2x osvijetljenosti i spektra boja, u usporedbi s sRGB-om.

Bitno za naglasiti je kako će FreeSync i FreeSync 2 tehnologije nastaviti koegzistirati, pri čemu će svi FS Radeoni podržavati i FS2 uključujući i nove kartice bazirane na Polaris arhitekturi.

Više... Vaš Komentar Top
Patriot najavio nove proizvode na CES-u

Datum objave 04.01.2017

Patriot najavio nove proizvode na CES-u

patriot_v770 patriot_v730

Patriot je najavio dosta novih proizvoda na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu. V770 RGB i V730 LED su nove mehaničke tipkovnice opremljene Kalih Red mehaničkim prekidačima, s NKRO funkcijom, dediciranim makro tipkama i 108 programabilnih makro tipaka, pratećim softverom i naravno osvjetljenjem. Cijena V770 modela je 150 USD, a V730 modela prihvatljivijih 80 USD.

patriot_v570 patriot_v530

Uz tipkovnice jasno idu i miševi te novi headsetovi. Novi miševi nose nazive V570 i V530. Prvi je opremljen Avago 9800 laserskim senzorom, a drugi Avago 3050 optičkim. Oba su žičana, donose osvijetljenje a prodavat će se po cijenama od 60 i 30 USD.

patriot_v370

Slušalice nose nazive V370 RGB, V361 LED i V330. Dva jača modela imaju 40 mm drivere s neodimijskim magnetima i virtualni 7.1 surround zvuk. Ujedno imaju i dodatan 30 mm sub-driver za vjerniju reprodukciju nižih tonova. V330 ima također 40 mm drivere, ali je namijenjen igračima s nižim budžetom. CIjene su 70, 50 i 40 USD.

Predstavili su i novu SDXC karticu u LX seriji kapaciteta 256 GB, koja je namijenjena pohranjivanju 4K video materijala (Class 10). Brzina čitanja je 90MB/s, zapisa 80MB/s, a kartica će se prodavati po cijeni od 200 USD.

Više... Vaš Komentar Top
Chieftecove nove web stranice

Datum objave 04.01.2017

Chieftecove nove web stranice

chieftec_gp01b_3

Chieftec je ponosno predstavio svoje nove web stranice, koje su sada responzivne u ovisnosti o pregledniku i rezoluciji, a uz to su preglednije i korisnici mogu lakše pronaći traženi proizvod, ili informacije.

Više... Vaš Komentar Top
G.Skill predstavio DDR4 kitove za Kaby Lake

Datum objave 04.01.2017

G.Skill predstavio DDR4 kitove za Kaby Lake

gskill_kaby_lake

G.Skill je predstavio nove specifikacije DDR4 Trident Z kitova namijenjenih korištenju sa Z270 pločama i Kaby Lake procesorima. S obzirom na sve veću potražnju 8GB modula, izbacili su kitove kapaciteta 16GB (2x 8GB) i 32GB (4x 8GB). Podignute su i brzine pa tako imamo kit brzine DDR4-4266MHz pri CL19-19-19-39 latencijama i kapaciteta 16GB (8GBx2), te brzine DDR4-4133MHz pri CL19-21-21-41 latencijama i kapaciteta 32GB (8GBx4). Uz ove najbrže, mogu se nabaviti i kitovi brzina 3600, 3866 i 4000 MHz.

Više... Vaš Komentar Top
Može li Nokia imidž bit dovoljan da osigura uspjeh na tržištu?

Datum objave 04.01.2017

Može li Nokia imidž bit dovoljan da osigura uspjeh na tržištu?

povratak_nokie_1

Već i  golubovi na ulicama i trgovima znadu da se Nokia brend vraća ove godine na mobilno tržište.  Za to će se pobrinuti HMD Global tvrtka koja je stekla licencu za razvoj i prodaju brandiranih uređaja za sljedećih deset godina. Oni žele vratiti 5 posto globalnog tržišnog udjela do 2019 godine.  Mogu li u tome uspjeti?

Nokiji neće biti lako iako je tvrtka za istraživanje tržišta CCS Insight napomenula da imaju dobre izglede. Iako se planiraju posebno usredotočiti na tržište Indije, gdje namjeravaju nuditi vrlo jeftine uređaje s visokim stupnjem prepoznatljivosti u konfiguraciji proizvoda, trebaju prvenstveno osvojiti potrošače kineskog i europskog tržišta.

 povratak_nokie_2

Otišli su dani kada sam po sebi je brand bio dovoljan da se donese odluka oko kupnje nekog uređaja. Ovom činjenicom su se suočili Samsung, HTC i Sony. Nostalgija je jedna stvar, a spremnost posegnuti u džep nešto sasvim drugo. Tržište je  gladijatorska arena osobito nakon uključivanja mnogobrojnih kineskih proizvođača. Oni su pokazuju  da je često mnogo važniji omjer cijene i kvalitete  od same marke. Sjetimo se BlackBerrya. Cijena je, u konačnici, presudila njihovoom Priv modelu. Dakle, HMD Global bi trebao bit vrlo kreativan, osmisliti dizajn uređaja privlačan oku većini potrošača, naravno, ponuditi inovativne značajke i ponuditi modele poi razumnim cijenama.  Osim toga, trebaju uložiti puno novca na promociju Nokia proizvoda.

 povratak_nokie_3

Najgore što bi mogli učiniti je ostati isti kao svi drugi.  No, ne vjerujemo da HDM Global planira krenuti tim putem. Mnogi su u novu tvrtku došli s menadžerskim iskustvom iz nekadašnje Nokie i postavili su urede u 40 lokacija širom svijeta. Uostalom, najavili su da će se usredotočiti na dvije značajke  kako bi se vratili u igru: jednostavnost korištenja uređaja i autonomiju baterija.

Bivši izvršni direktor Nokia, sada direktor HMD Global, Arto Nummela, je rekao za Reuters,  da prvi pohod u svijet Android pametnih telefona je  uspostavljanje bliske suradnje s Googleom. Zato su se pojavile neke spekulacije kako bi HMD bi mogao postati idući Googleov partner,  u proizvodnji Pixel modela i zamijeniti HTC.

S druge strane to može značiti da Nokia planira upotrebu uglavnom čistog Androida, bez velikih promjena u korisničkom sučelju što bi moglo omogućiti programerima  brzu prilagodbu  na novi firmware svaki put kada Google objavi novu verziju Android sustava.

Povratak sudnicama

povratak_nokie_4

 Ipak postoji nešto što nam se previše ne sviđa.  Povratak na  tržište nakon godina neaktivnosti uključuje povratak sudnicama što bi ih moglo okarakterizirati kao  patentne trolove.

Nokia je podnijela prijavu protiv Applea ukupno na četiri suda  u SAD-u,  zatim u Njemačkoj u Düsseldorfu, Mannheimu i Münchenu. U svim slučajevima traži naknadu od Applea za neovlašteno korištenje oko 32 patenata u iPhone.  Uglavnom se odnose na zaslon, korisničko sučelje, softverske alate, antene, video kodiranje i dekodiranje.

Ovo nije prva tužba protiv Applea. U 2011. godini  Apple je platio Nokiji oko 420 milijuna eura odštete za naknadu tantijema. Isto se dogodilo HTC-u.  Nokia ih je tužila 2012. godine za korištenje  čak 45 patenata. Potom su uslijedile tužbe protiv Samsunga i LG-ja.

Analitičari očekuju da će Nokia koja dalje drži oko 30 000 patenata  mobilne i komunikacijske tehnologije, pokrenuti tužbe za  oko 40 tvrtki proizvođača mobilnih telefona u narednom razdoblju. Ili ih barem pritisnuti  da im plate tantijeme  kako bi zaštitili svoje interese.  Računaju da bi Nokia mogla naplatiti najmanje 1,3 milijardi eura za svoje patente od  2016-2018 godine.

Više... Vaš Komentar Top
CVE:  Android sustav najranjiviji u 2016.

Datum objave 04.01.2017

CVE: Android sustav najranjiviji u 2016.

CVE_1

Izvješće za 2016. godinu od strane organizacije Common Vulnerabilities and Exposures (CVE), pokazalo je da najviše sigurnosnih propusta softverskih proizvoda bilo je u sustavu Android.  Preciznije, identificirana su  523 propusta. Googleov Android sustav slijede Debian (319) i Ubuntu (278).  Flash Player je na četvrtom mjestu.

Od Desktop sustava, Mac OS X je smanjio broj ranjivosti s obzirom na 2015.godinu (444) na 215. Slijedi Windows 10 sustav sa 172 ranjivosti, Windows 8.1 do 154, Windows 8.1 RT, do 139, Windows 7 je peti, sa 134.

Na području web preglednika, Chrome je imao 171 ranjivost, Edge preglednik 135, a slijede Firefox 133, IE preglednik 129 i Safari 56.

 CVE_2

Prema CERT.hr, proces kreiranja CVE identifikatora počinje s otkrivanjem potencijalnih sigurnosnih ranjivosti ili načina njihova iskorištavanja. Osoba koja je otkrila nedostatak zahtjeva jedan ili više „candidate“ brojeva. Odjel CVE CNA (eng. Candidate Numbering Authority) dodijeli informacijama CVE broj („candidate“). Osoba koja je zahtijevala broj mora ga proslijediti svim stranama uključenim u otkrivanje ranjivosti te ga uključiti u sigurnosnu preporuku. Nakon objave obavještava se organizacija MITRE koja objavljuje detalje na mjestu rezerviranom na CVE web stranici te predstavlja kandidata odboru CVE Editorial Board. Ako odbor prihvati kandidata, mijenja se status u „entry“ te se osvježavaju informacije.

Više... Vaš Komentar Top
Zbog Samsung Desktop Experience, Apple bi trebao biti oprezan

Datum objave 04.01.2017

Zbog Samsung Desktop Experience, Apple bi trebao biti oprezan

samsung_desktop_experience_1

Već prije koju godinu Samsung se uspio riješiti stigme kako kopira Apple. Pokazali su da mogu osmisliti drugačiji dizajn, osobito Note linijom velikih ekrana i  S-Pen stylusom, te Galaxy S top modelima zakrivljenih staklenih rubova.

Sada stižu vijesti da bi Samsung Galaxy S8 mogao bit lansiran sa sličnim prepoznatljivim značajkama Microsoftovog Continuuma. Ova značajka će se zvati  Samsung Desktop Experience .  Omogućuje uređaju da bude   spojen na računalni monitor, miš i tipkovnicu. Dakle, bit će omogućeno spojiti na pametan telefonu periferije  kako bi se brzo stvorilo radno okruženje kao na stolnom ili prijenosnom računalu. Zvuči poznato? Naravno. Windows 10 (Mobile) sustav je uveo  tu značajku.

samsung_desktop_experience_2

Spajanje će se najvjerojatnije provoditi putem USB-C sučelja standarda USB 3.1 Gen2 s podrškom za Thunderbolt, a dodaci Bluetooth vezom. No, možda Samsung lansirati ožičenim sidrište po uzoru na Microsoftovo rješenje.

U međuvremenu mnogi su kritizirali značajku Continuum pri tome navodeći razne razloge, no možda će bit hvaljena ako ju uvede Samsung.  Realno, još uvijek postoji veliki rizik u smislu tržišnog prihvaćanja.  Isto tako značajka bi mogla bit korisno oružje u pobijedi nad Apple iPhone u budućnosti. Njome izravno mame poslovne korisnike ili one koji moraju raditi bilo kada i bilo gdje. Na drugoj strani, ne treba zanemariti Microsoft koji priprema Surface pametan telefon, iskustvo u povezivanju mobilnog uređaja se ožičenim sidrištem kao i bežičnim povezivanjem.

Više... Vaš Komentar Top
Snapdragon 835 polako otkriva svoje tajne

Datum objave 04.01.2017

Snapdragon 835 polako otkriva svoje tajne

snapdragon_835_1

Qualcomm će službeno na CES 2017 otkriti više detalja o najavljenom Snapdragon 835, ali neki od njih su ugledali svjetlo dana malo brže. Prema navodu proizvođača 27 posto je brži od Snapdragon 820. Također je 30 posto manji i troši 40 posto manje energije od svojih prethodnika.

PowerPoint Presentation PowerPoint Presentation

Snapdragon 835 temelji se na Samsung 10 nM FinFET procesnoj tehnologiji i koristiti Kryo 280 jezgre One će biti raspoređeni u dva klastera:

  • četiri na 2,45 GHz s L1 cache memorijom 2 MB ;
  • četiri na 1,9 GHz s L1 cachea  memorijom 1 MB

Standardno, brže jezgre će se aktivirati kod obavljanja težih zadataka  poput  korištenja VR sadržaja, gledanje videozapisa visoke razlučivosti ili igranje.

PowerPoint Presentation PowerPoint Presentation

GPU je Adreno 540 i specifični podaci o performansama još nisu poznati. Za sada se zna da će podržavati DirectX 12, OpenGL ES i Vulkan i procesuirati 10 bits 4K video na 60 fps.

Novi čip podržava LPDDR4X i UFS 2.1 memorije, dual kamere, skener za biometrijsku autentifikaciju (prsta i šarenica oka) i tehnologiju brzog punjenja Quick Charge 4.0, koja puni bateriju do 20 posto brže nego s Quick Charge 3.0.

PowerPoint Presentation

Konačno, slajdovi pokazuju koji prisutnost X16-LTE modema koji Qualcomm naziva prvim modem Gigabit klase.

Qualcomm tvrdi da će novi procesor omogućiti proizvođačima stvoriti tanji pametni telefon s većim baterijama.

Više... Vaš Komentar Top
Gepard za vrhunske performanse u igrama

Datum objave 02.01.2017

Gepard za vrhunske performanse u igrama

avenio_pocetna

U Zagrebu je predstavljena serija beskompromisnih hrvatskih igraćih PC-a, koji uskoro izlaze na međunarodno tržište

I malo tržište poput hrvatskog može udomiti vrhunske high-tech spravice kao što su beskompromisna igraća računala – dokazao je Avenio, brend koji je nastao još 2006. godine kada je zagrebački Mikronis krenuo u avanturu slaganja vlastitih računala. Avenio je od tada evoluirao u proizvođača top stolnih PC-a namijenjenih najzahtjevnijim računalnim zadaćama – kao što je igranje. Beskompromisnost se isplatila: kako smo doznali na predstavljanju Avenija u zagrebačkom hotelu Antunović, samo je pitanje dana kada će se ta računala naći na međunarodnom tržištu: očekuje se potpisivanje ugovora s uglednom međunarodnom tvrtkom koja će ih ponuditi istočnoeuropskom tržištu.

Serija računala Gepard jedinstvena je na našem tržištu ne samo po kvaliteti i (odgovarajućoj, dakle visokoj) cijeni nego i po „detaljima“ koji otkrivaju ozbiljnost pristupa. Tako je sve modele moguće prilagoditi vlastitim željama odabirom ne samo širokog spektra komponenti (sve su kombinacije testirane; štogod odaberete kroz konfigurator provjereno će stabilno raditi) nego i mogućnošću izbora boje kućišta i motivima na njima. Jedinstvena osobina je da sva računala dolaze s 5 godina jamstva, s tim da Avenio jamči da će sve kvarove riješiti unutar 48 sati.

avenio_hladjenje

Ekipa entuzijasta koja slaže Gepard računala – predvodi ju Tomislav Radmilović – sama je razvila neka od tehničkih rješenja koja ih odlikuju, uključujući Gepard vodena hlađenja.

Osnovni model, koji se zove jednostavno Gepard, temelji se na Intelovom čipsetu Z170 u Extreme 6 izvedbi, Nvidia GTX 1080 grafici u SLI konfiguraciji (ili, alternativno, AMD RX480) i Samsungovim SSD-om s M.2 NVME sučeljem koji već u početnoj (najjeftinijoj) varijanti nudi brzine čitanja od 2200 MB/s i pisanja od 900 MB/s. Za zvuk je zadužena Purity Sound 3 tehnologija. No prvo što će upasti u oči je rafinirani dizajn, s detaljima poput ručki za nošenje (između kojih se može umetnuti tipkovnica) i stalka na kojeg se mogu umetnuti slušalice (ili ukloniti, ako vam nije potreban).

avenio_gepard

Kome to nije dovoljno – OK, budimo realniji: tko i može priuštiti još skuplje rješenje – može odabrati Gepard Extreme, s potpuno beskompromisnim rješenjima kao što je Z170 Extreme 7+ ploča, grafika Nvidia Quad SLI ili AMD 3-Way CrossFireX, te još atraktivnije kućište s personaliziranim dizajnom.

avenio_gep_extreme_2

Ni tu nije kraj: postoji još ekskluzivnije rješenje. Gepard Designer je predviđen za vodeno hlađenje, a unutrašnjost možete nadgledati jer je pokriveno staklenom pločom (koju možete ukrasiti vlastitim logotipom). Sve skupa je predviđeno da se objesi na zid – onako kako su naši stari vješali trofeje iz lova.

avenio_designer

Gepard Designer

To su bila predstavljena Gepard računala (uskoro će im se pridružiti još jedno: Gepard Mini – po nazivu znate što možemo očekivati: računalo koje stane pod stol, ili u ladicu) ali Avenio ih je predstavio još dva. Avenio Studio je specijalizirano stolno računalo namijenjeno profesionalcima koji se bave obradom zvuka. Podiže buku od – 0 (nula) decibela. Njegovi tvorci, kojima je pomogao ugledni domaći producent Matko Šašek (Koolade), iskreno su priznali da naprosto nisu uspjeli zabilježili ikakav šum koji dopire iz njega – a kamoli izmjeriti ijedan decibel. Studio nudi maksimalne performanse, ali bez ikakvih pokretnih dijelova, uz potpuno pasivno hlađenje. I ovo se računalo izdvaja izuzetno atraktivnim dizajnom.

avenio_studio

Posljednje danas predstavljeno računalo je i najsnažnije: Avenio Workstation je posve beskompromisna radna stanica, s jednim ili dvostrukim Xeonom (22 jezgre svaki), do 1024 GB RAM-a i do 10 diskova.

avenio_workstation

Za galvne vizuale i kreativnu direkciju zaslužan je nagrađivani studio za grafički dizajn Snooze (www.studiosnooze.com) iz Samobora.

avenio_brend

Više informacija o pojedinom modelu možete saznati na www.avenio.hr

Autor: Hrvoje Šarić

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 8 minuta

F1 sezona 2018

Objavljeno prije 8 minuta

HiveOS - linux distra za rudare

Objavljeno prije 12 minuta

Klasično ATX napajanje za ploču koja se napaja preko cigle. Kako?

Objavljeno prije 17 minuta

P: 775 komponente, HP Compaq Presario CQ56-100SM , LG Flatron W2243T-PF

Objavljeno prije 17 minuta

Battlefield 2018

Novosti

103 tvrtke na 13. Job Fairu

Job Fair 2018, najveće mjesto spajanja talenata i top tehnoloških kompanija u regiji održat će se u srijedu 23. i četvrtak 24. svibnja u terminu od 09:00 do 17:00 sati na Fakultetu elektronike i računarstva u Zagrebu. Ove godine Job Fair ve... Pročitaj više

Battle4Split: NK Rudeš osvojio Split

Nakon dva mjeseca online kvalifikacijskih turnira, najbolji regionalni esport timovi odmjerili su svoje snage u League of Legends i CS:GO računalnim igrama na LAN završnici Battle4Split natjecanja ovaj vikend, 18.-20.svibnja, u Splitu. Faku... Pročitaj više

Izdvojeni poslovi tjedna - informatika i telekomunikacije

U suradnji s portalom posao. hr donosimo vam tjedni pregled najboljih radnih mjesta u kategoriji Informatika i telekomunikacije. U nastavku pogledajte aktualne poslove koje su za vas odabrali stručnjaci sa specijaliziranog portala za tražen... Pročitaj više

Futura IT gaming računala na akciji

Futura IT nudi čak 34 gotove konfiguracije na po akcijskim cijenama, a svim članovima PCEkspert foruma nude dodatnih 2% na sve složene konfiguracije, te konfiguracije složene po željama kupca. Cijene su prilagođene svačijem džepu pa kreću v... Pročitaj više

ADATA XPG INFAREX K20

Tvrtka ADATA Technology danas je predstavila tipkovnicu za igrače XPG INFAREX K20. Ova tipkovnica namijenjena gamerima ima moderno crno kućište s mehaničkim plavim prekidačima, silu pritiska od 50 g i pozadinski osvijetljene tipke s 11 svje... Pročitaj više

Sve novosti