AMD na SIGGRAPH-u 2019.

Datum objave 07.08.2019 - Uredništvo

AMD na SIGGRAPH-u 2019.

AMD na SIGGRAPH-u 2019.

AMD je na ovogodišnjem SIGGRAPH-u objavio niz unaprijeđenja za svoj Radeon ProRender. Radeon ProRender je „rendering mehanizam“ za praktično sve najveće i najpopularnije aplikacije za 3D modeling i CAD dizajn. AMD Radeon ProRender koristi fizički realan model fotorealističnog renderinga i hardverski je potpuno agnostičan, što će reći da će da radi na bilo čijem procesoru ili grafičkoj kartici.

Popularni softverski paketi poput MAXON-ovog Cinema 4D već stižu s ugrađenim Radeon Pro Rendererom, dok se za pakete kao što je Blender, Maya ili Modo isporučuje „Plug-in“, koji se može instalirati i odabrati unutar same aplikacije, kao rendering mehanizam. Idealno bi bilo kada bi sve aplikacije, “po defaultu” dolazile s ugrađenim Radeon ProRenderom i AMD ide ka tom cilju, objavljujući da su tri vrlo popularna paketa stigla s potpunom Radeon ProRender integracijom:

  • ACCA Edificius je softverski paket za AI ubrzani arhitektonski modeling i vizualizaciju, koji koristi veliku biblioteku fizički realističnih materijala za fotorealistični arhitektonski rendering.
  • InstaLOD Studio XL je masivni softverski paket za fotorealističnu 3D vizualizaciju. AMD Radeon Image Filter Library s AI ubrzanim filtrima za uklanjanje šuma s mapiranjem tonaliteta i zamućivanja u pokretu. AI ubrzanje je realizirano upotrebom standardnog, Microsoftovog, AI API-a – DirectML.
  • Z-Emotion Z-Wave je paket sljedeće generacije za virtualno isprobavanje odjevnih predmeta u web shopovima. Integracija Radeon ProRendera, omogućava fotorealistično i fizički precizno renderiranje i simulaciju tkanina u više nivoa i više različitih tipova.

Za programere, Radeon ProRender sada podržava AMD-ovu novu „Full Spectrum Rendering“ tehnologiju (FSR) za svaki stadij rendering procesiranja. FSR uključuje rasterizaciju, hibridni rendering, subjektivni fotorealizam i Path Tracing. FSR je trenutno dostupan u pre-beta verziji, a uskoro stiže beta plug-in za Blender.

Povodom dugoočekivanog, službenog lansiranja Blendera 2.80, izbacili su i finalnu verziju novog plug-ina za njega, koji donosi podršku za AI ubrzano uklanjanje šuma, adaptivno uzorkovanje, rendering kose… itd.

Više... Vaš Komentar Top
Apple i Siri – svi slušaju

Datum objave 07.08.2019

Apple i Siri – svi slušaju

Apple_Siri

Tokom nekoliko prošlih tjedana Apple se ponovno našao u problemima vezanima uz privatnost i sigurnost svojih korisnika. Nekoliko različitih izvještaja ugledalo je svjetlo dana koji potvrđuju činjenicu da je Apple davao pristup snimkama koje je kreirala Siri trećim stranama i vanjskim suradnicima. Glavna svrha bila je ocjenjivanje Siri i njezinih odgovora, kako bi se usluga unaprijedila u budućnosti. No, neželjeni nusproizvod bilo je da su tako ti isti vanjski suradnici često dobivali pristup privatnim razgovorima. Naravno – ovo je izazvalo popriličnu kontroverzu s obzirom da navedeno znači da se korisnike može uhoditi koristeći Siri.

Apple je zapošljavao vanjske suradnike da slušaju „manje od 1%“ naredbi koje su upućene Siri, no glavni problem nije u činjenici da je neko slušao naše interakcije sa Siri nego u činjenici da se “ona” često uključivala i snimala zvukove oko sebe bez znanja korisnika pa je tako otkriveno da su mnogi vanjski suradnici često slušali snimke intimnih odnosa, razgovore između doktora i pacijenata, odvjetnika i klijenata kao i razgovore dilera.

Inicijalno izvješće ugledalo je svijetlo dana zahvaljujući „The Guardianu“ i dostupno je ovdje, dok je službeni odgovor iz Apple-a došao putem Bloomberga i možete ga vidjeti ovdje. Ukartko, Apple je suspendirao ocjenjivanje Siri na globalnoj razni sve do trenutka kada kompanija ne napravi detaljno izvješće postojećih praksi, a ujedno će i u budućnosti pružiti mogućnost korisnicima da se odjave iz programa ocjenjivanja Siri.

Ovo je potencijalno puno veći problem no što mnogi od nas misle s obzirom da Apple, barem u SAD-u pokušava stvoriti sliku o kompaniji koja se brine o privatnosti i sigurnosti podataka i svojih korisnika – dok s druge strane imamo ovakve situacije gdje nitko niti realno ne zna tko je sve imao pristup vašim razgovorima sa Siri.

Više... Vaš Komentar Top
Lisa Su: jače AMD Navi grafičke „on track“

Datum objave 07.08.2019

Lisa Su: jače AMD Navi grafičke „on track“

amd_radeon_5700xt_3

Prije točno mjesec dana na tržište su stigle nove AMD grafičke kartice bazirane na Navi arhitekturi, a zajedno s njima i špekulacije o jačim modelima. Lisa Su, AMD CEO, je tokom investicijskih pitanja i odgovora potvrdila da high-end modeli uskoro dolaze.

Iako je RX 5700 serija poprilično blizu cijenom i performansama svojim pandanima iz Nvidije, AMD-u ipak nedostaje proizvod koji bi se barem približio vrhu koji trenutačno drži Nvidija sa RTX 2080 i RTX 2080Ti, koje su u ovom trenutku već malo preko godinu dana na tržištu stoga realna opcija je da onog trenutka kada AMD i ponudi svoj proizvod Nvidia će imati spreman odgovor.

Više... Vaš Komentar Top
Samsungova 6. generacija 3D V-NAND SSDa donosi popriličan napredak

Datum objave 07.08.2019

Samsungova 6. generacija 3D V-NAND SSDa donosi popriličan napredak

Samsung_3D_VNand

Samsung je najavio da je 6. generacija SSD-a koji koriste 3D V-Nand u proizvodnji. Radi se o okomito nanizanim ćelijama od kojih svaka pohranjuje 3 bita podataka, s obzirom da je trenutačni konvencionalni maksimum 256Gb po pojedinom čipu, radi se o poprilično zanimljivoj tehnologiji za „high-density“ pohranu.

Prvi diskovi biti će oni od 250 GB kapaciteta, a uz novu gustoću Samsung tvrdi da su poboljšali i zadržavanje podataka, ubrzali brzinu čitanja, odnosno spustili na 450 ms, a brzine pisanja mogu se približiti i 45 ms. Što predstavlja ubrzanje od otprilike 10% u odnosu na prethodnu generaciju uz korištenje 15% manje energije.

Šesta generacija 3D flash memorije koristi barem 100 slojeva (136 u slučaju inicijalnog 250GB modela), dok prošla generacija nije mogla probiti 99 slojeva. Ovakav korak naprijed je ključ za još gušće flash memorije u budućnosti, a Samsung vjeruje da bi ova generacija NAND-a mogla skalirati do 512Gb po čipu.

Više... Vaš Komentar Top
ADATA M.2 SSD 2280 Ultimate SU650

Datum objave 24.07.2019

ADATA M.2 SSD 2280 Ultimate SU650

ADATA SU650

ADATA Technology predstavlja M.2 2280 SATA SSD ADATA Ultimate SU650. Taj je SSD opremljen 3D TLC flash memorijom i nudi kapacitet do 480 GB uz brzine čitanja/pisanja do 550/510 MB/s. Uređaj podržava i inteligentno SLC cacheiranje te tehnologiju koda za ispravljanje pogrešaka Low-density parity-check (LDPC) integritet podataka.

Zahvaljujući implementaciji 3D NAND flasha, SU650 nudi velik kapacitet prostora za pohranu (120 GB, 240 GB i 480 GB), poboljšanu učinkovitost i veću pouzdanost. Bilo da se koristi za pohranu ili kao pogon s kojeg se podiže operacijski sustav, predstavlja dobar izbor za nadogradnju, posebno za korisnike koji prelaze s tvrdog diska na SSD. Uz to, 3D NAND flash troši manje energije – do 80 % manje nego tvrdi diskovi.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft počinje forsirati Windows 10 nadogradnju na 1903

Datum objave 19.07.2019

Microsoft počinje forsirati Windows 10 nadogradnju na 1903

windows_10_1903

Windows 10 i Microsoft od izlaska prati loš glas zbog prisilnih nadogradnji, što ljuti mnoge korisnike. Iako su Windows 10 nadogradnje u pravilu u redu i relativno stabilne često donose sijaset promijena koje mogu frustrirati kupce, izazvati probleme vezane uz brzinu računala i poneki gubitak podataka.

S ovakvom nepredvidivošću razumljivo je zašto mnogi korisnici pokušavaju odgoditi nadogradnje koliko god mogu, a za neke to znači i držanje Windows 10 1803 verzije koja je izašla sredinom 2018 godine.

Na njihovu žalost, Microsoftu je dosta te odbojnosti prema novoj nadogradnji i odlučili su uzeti stvar u svoje ruke te će forsirati nadogradnje na svim W10 računalima koja koriste 1803 verziju. Nadogradnja će biti forsirana na 1903, a glavni razlog koji navode je „sigurnost sustava korisnika“.

U objavi članka vezanog uz podršku i navedeno forsiranje naveli su „Održavanjem navedenih uređaja podržanim i primanje mjesečnih nadogradnji presudno je za sigurnost uređaja i zdravlje našeg ekosustava“. Dodatno su izjavili „Odluku baziramo na velikom broju uređaja koji u ovom trenutku još uvijek koriste verziju 1803, koja će uskoro doći do kraja svojih 18 mjeseci podrške, 12 studenog 2019. godine, proces nadogradnje za Home i Pro verzije pokrećemo sada kako bi osigurali adekvatan vremenski period za glatki proces nadogradnje.

Mnogi korisnici osjećaju da puno bolje poznaju svoja računala i potencijalne rizike bolje od Microsofta i ne postoji službeno podržan način da se „ogradite“ od ove nadogradnje. No zato vam softver poput ShutUp10 može pomoć oko blokiranja Windows Updatea kompletno – no navedeno radite isključivo na svoj rizik i odgovornost.

Dobre vijesti za ovaj tip korisnika su da verzija 1903 nema neki pretjeranih mana i u pravilu je stabilna, a ironija u čitavoj priči jest da čak i sadrži neke dobre značajke za kontrolu procesa nadogradnje. Kao primjer – mogućnost odgode nadogradnji do sada je bila moguća tek s Pro verzijom, ali od 1903 svi korisnici će moći uživati u toj funkcionalnosti. Dodatno 1903 vam dozvoljava da svaku nadogradnju odgodite 5 puta po 5 dana.

Više... Vaš Komentar Top
Novi CEO Intela objašnjava kašnjenje 10 nm procesa

Datum objave 19.07.2019

Novi CEO Intela objašnjava kašnjenje 10 nm procesa

Intel_waffer_2019

Na Fortune-ovoj konferenciji „Brainstorm Tech“ u Aspenu koja se održavala ovaj tjedan, Intel CEO Rober Swan upitan je zašto njegova kompanija kasni otprilike 5 godina s 10 nm tehnologijom.

Swan, koji je tek nedavno, u siječnju 2019. godine postao CEO izjavio je „sve je u funkciji onoga što smo uspjeli izraditi u prošlosti, odnosno prkošenje izgledima i skaliranju infrastrukture“.

Najveći problem koji Swan vidi, bio je da su „prioretizirali performanse u vrijeme kad je predvidivost bila iznimno važna“ i zaključuje sa „naučili smo lekciju te ćemo 10 nm proizvodni proces imati do kraja godine

Što se budućnosti tiće tvrdi da još ima podosta ceste u Mooreovom zakonu i da će proizvodi bazirani na 7 nm procesu biti vani za dvije godine.

Swan je došao na poziciju praznog CEO mjesta kada je Brian Krzanich izašao nakon što se saznalo za vezu sa zaposlenicom, a što je prekršilo politiku kompanije (pravi razlog je naravno bio sasvim drugi). Swanovo imenovanje je unikatno, ako se gledaju sva prošla CEO imenovanja u Intelu, jer nije proizašao iz kompanije nego se radi o vanjskom čovjeku koji se pridružio Intelu kasno u 2016. godini.

Za one koji žele vidjeti čitav intervju, isti je dostupan na YouTube-u na sljedećem linku.

Više... Vaš Komentar Top
Ubisoft tvrdi da prilagodba igara za Google Stadiu nije pretjerano skupa

Datum objave 19.07.2019

Ubisoft tvrdi da prilagodba igara za Google Stadiu nije pretjerano skupa

Google_Stadia_2

CEO Ubisofta Yves Guillemon rekao je da prilagodba postojećeg kataloga igara za Google Stadia PC game streaming servis za sad nije bilo pretjerano skupa.

Tijekom govora na investicijskom Q&A, izjavio je da „Dodatna cijena za prilagodbu, kako bi bili sigurni da igre dobro rade na Stadiji nije pretjerano visoka. Ne pričamo o 2.0 tipu igara oko kojih će biti potrebno još posla i vidjet ćemo više u budućnosti.“

Guillemon je unatoč tome ostao oštar te dodatno izjavio: „U ovom trenutku dio je našeg pipelinea i imamo dobar odnos sa Stadiom kako bi osigurali profitabilnost i u budućnosti.“ Komentirajući potencijalno povećanje i stvaranje dodatnih troškova koji su u ovom trenutku nepoznati.

Za one koji ne znaju Ubisoft je krenuo „all in“ sa Stadiom, pripremajući tako 6 igara za službeno lansiranje platforme koje se očekuje u studenom ove godine. Dodatno, Ubisoft će, u 2020 godini kada Stadia postane dostupna i na PC-u, ponuditi i Uplay+ model pretplate koja će za 14.99 USD nuditi preko 100 igara, uključujući i glavne franšize poput Assassin’s Creed-a, Watch Dogsa i Far Crya.

Više... Vaš Komentar Top
IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora

Datum objave 18.07.2019

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora

Tomislav_Balun_IBM

IBM je danas objavio imenovanje Tomislava Baluna na funkciju novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska. Tomislav će biti odgovoran za sve prodajne aktivnosti IBM-a na hrvatskom tržištu, uključujući cjelokupni portfelj IBM-ovih proizvoda i usluga.

Damir Zec, dosadašnji poslovni direktor IBM-a Hrvatska, imenovan je na poziciju Territory Service Leadera za IBM-ovu regiju jugoistočne Europe.

U sklopu svoje nove pozicije, Tomislav će nastaviti pružati podršku lokalnoj zajednici te IBM-ovim poslovnim partnerima i korisnicima na projektima digitalne transformacije poslovanja te stvaranju usluga dodane vrijednosti i inovacija temeljenih na najnovijim tehnološkim rješenjima poput umjetne inteligencije, računarstva u oblaku, blockchaina te rješenja s područja sigurnosti.

Tijekom svoje dvadesetogodišnje karijere u IBM-u, Tomislav je obnašao brojne rukovodeće pozicije na području prodaje, softverskog poslovanja i Clouda u Hrvatskoj te na području jugoistočne Europe.

Tomislav Balun je završio studij za Poslovnu administraciju i upravljanje na Sveučilištu u Warwicku.

Više... Vaš Komentar Top
Bluetooth – novootkrivena mana omogućuje praćenje

Datum objave 18.07.2019

Bluetooth - novootkrivena mana omogućuje praćenje

Bljutut

Istraživači iz Bostonskog sveučilišta otkrili su novu manu u Bluetooth Low Energy (BLE) implementaciji koju koriste Windows 10, macOS i iOS, a omogućuje da se uređaje prati bez znanja korisnika. Istraživači su detalje svog istraživanja podijelili sa prisutnima na „Privacy Enhancing Technologies“ simpoziju kako bi skrenuli veću pozornost na navedenu manu.

BLE, kao što ime predlaže, razvijen je kako bi njegova bežična komunikacija imala što manji utjecaj na bateriju, no isto tako kako bi i povećali sigurnost Bluetooth konekcije te same uspostave veze. U prijašnjim verzijama Bluetooth uređaj je konstantno „slao“ svoju MAC adresu – što je pojednostavnilo identifikaciju i praćenje pojedinog uređaja, korištenjem BLE implementacije je omogućio da uređaji periodički mijenjaju šalju naizgled nasumičnu adresu.

Glavni problem je način na koji Apple i Microsoft kreiraju navedene nasumične adrese te su u svom istraživanju spomenuli da je moguće razviti algoritam koji će uredno pratiti MAC adrese čak i usljed konstantnih promjena, uz trošak nekoliko minuta vremena.

Čak se ne radi niti o klasičnom hakiranju već korištenja javno dostupnih podataka koje naši uređaji u svakom trenutku emitiraju u svoju okolinu. Ako nekoga zanima više – bacite oko na whitepaper.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 5 minuta

A1 - ex VIP (ex Amis)

Objavljeno prije 7 minuta

Dojmovi, komentari, preporuke filmova

Objavljeno prije 9 minuta

Preporuka soundbara ili zvučnika

Objavljeno prije 12 minuta

Playstation tehnikalije

Objavljeno prije 15 minuta

Koju AMD ploču kupiti?

Novosti

CORSAIR iCUE LS100 Smart Lighting Strips

Corsair je predstavio novo desktop ambijentalno osvjetljenje u obliku iCUE LS100 Smart Lighting traka. U ponudi je Starter kit i dva kita za ekspanziju osvjetljenja, pa tako sada uz svjetleće komponente Corsair nudi i osvjetljenje ambijenta... Pročitaj više

ADATA SSD SC685

Kompaktnih dimenzija i tanak, vanjski SSD ADATA SC685 jedan je od manjih diskova na tržištu. No, usprkos skromnoj veličini prikladnoj za prenošenje, on je velik kapacitetom i prenijet će i sigurnosno kopirati podatke za tili čas. Masa model... Pročitaj više

OneSeasonic inicijativa

Nedavno je Seasonic započeo proces obnavljanja cijele svoje linije proizvoda i jačanja svog korporativnog identiteta. Transparentnost je vodeća u fazi postupnog ukidanja starijih modela, dok je OneSeasonic proces novim proizvodnim linijama... Pročitaj više

Canon Creative Park

Canon je predstavio novu aplikaciju Creative Park, koja je sveobuhvatno rješenje koje nudi preuzimanje i ispis raznih predložaka na dodir gumba. Uz tu je besplatnu aplikaciju (za iOS i Android) moguće koristiti na stotine zabavnih i šarenih... Pročitaj više

Galerija s Reboot InfoGamera 2019

Kao i svake godine u ovo vrijeme, prošetali smo halama Zagrebačkog velesajma uređenima u bojama Reboot InfoGamera. Ovogodišnji se InfoGamer održava 6 dana, na čak 21.000 kvadratnih metara, a očekuje se posjećenost od oko 85.000 ljudi. Mi va... Pročitaj više

Sve novosti